[update] Guzman na vechtpartij aangehouden

Cabaretier Javier Guzman, die deze week flink in elkaar werd geslagen door een aantal lieden die niet gediend waren van zijn grappen, blijkt na de vechtpartij door de Amsterdamse politie te zijn aangehouden. De 27-jarige grappenmaker werd gearresteerd wegens openbare dronkenschap. Wel werd Guzman naar het ziekenhuis gebracht, waar geconstateerd werd dat hij twaalf kneuzingen en een gehoorbeschadiging had.

De politie wil weinig kwijt over de zaak. ''Hij is aangehouden voor nachtcafé San Francisco op de Zeedijk en heengezonden. Later wordt besloten of hij wordt vervolgd''. Naast de aanhouding van Guzman werden geen arrestaties verricht. Toen de politie ter plaatse kwam troffen zij alleen de dronken Guzman aan.

De ruzie die vooraf ging aan de kloppartij had volgens Guzmans impresariaat De Vente niets met racisme te maken. ''Het waren ongure types die zin hadden om te klieren. Guzman zat na opnames van een korte film van een filmstudent wat te drinken in San Francisco. Hij werd niet zozeer herkend als cabaretier. Ze dachten: 'He, een bekende kop, we gaan een bekende Nederlander pesten.''

Een getuige tegenover het café beaamt dat er een flinke vechtpartij heeft plaatsgevonden: ''Ik zag een hele groep mensen met elkaar knokken, wel zeven of acht man. Ik heb direct m'n deur op slot gedaan, omdat ik ze niet binnen wilde hebben. Toen ik iemand tegen de grond zag gaan, heb ik de politie gebeld''.

De cabaretier, die onder meer tegen zijn hoofd werd geschopt, heeft nog geen aangifte gedaan. Hij zit momenteel nog overstuur bij zijn moeder thuis. Wel overweegt hij om de vechtpartij mee te nemen in zijn cabaretvoorstelling 'Ton Zuur', die al gedeeltelijk over zinloos geweld gaat.

Update 09:55
De Amsterdamse tv-zender AT5 meldt aanvullende info over de arrestatie van Guzman. Volgens AT5 heeft Guzman in de nacht van woensdag op donderdag ook staan vechten met de politie. Toen de politie arriveerde, nadat de cabaretier een pak rammel had gekregen, werd zij geconfronteerd met een zeer agressieve Guzman en een vriend. Een ooggetuige: ''Die waren gewoon flink aan het matten onder invloed van drank''

De politie zette Guzman met zijn vriendin in een taxi en sommeerde hem om weg te gaan en af te koelen. Zijn maat wilde niet vertrekken en werd door de politie gearresteerd. Daarop ontstak Guzman in woede en ging de taxi weer uit.

De getuige: ''De cabaretier probeerde de aanhouding van zijn maat te voorkomen en is toen zelf opgepakt. Javier trapte namelijk de deur van de taxi open en begon tegen een agent te trappen, waarop de agenten hem uit de auto hebben getrokken en op de grond hebben gesmeten en vervolgens gearresteerd''.