Dag 6 ABN Amro Toernooi

Vandaag stonden in Rotterdam de halve finales op het programma van het ABN Amro Toernooi. Federer en Ljubicic plaatsten zich voor de finale.

Roger Federer staat na 2001 voor de tweede keer in de finale van Ahoy. De nummer één van de wereld speelde superieur tegen Mario Ancic en won met 7-5 6-3. De tactiek van de Zwitser was om goed te retourneren zodat Ancic hard moest werken voor zijn servicebeurten. Daarin slaagde Federer want Ancic had het lastig. Op de belangrijke punten was Federer uitstekend. Bij 5-5 brak hij Ancic voor de eerste keer zodat hij bij 6-5 de set kon uitserveren.

Iets wat al veel vaker voorkwam bij Federer dit toernooi. Bij 6-5 of 5-5 zette hij aan zodat hij op de valreep de sets binnensleepte. Ancic was duidelijk aangedaan door de tegenvaller. In de tweede set behield hij nog slechts twee keer zijn servicebeurt zonder problemen. In de derde en negende game brak Federer de opslag van de Kroaat en haalde met 6-3 de tweede set binnen.

De opponent van Federer in de finale is de Kroaat Ivan Ljubicic. Ljubicic speelt dit jaar enorm goed en haalde alweer zijn derde finale van het jaar, na Quatar (verloren tegen Federer) en vorige week Marseille.

Ljubicic won in de halve finale van de Zweed Thomas Johansson met 7-6 en 7-5. De eerste set ging gelijk op, dus er moest tiebreak aan te pas komen. Deze werd gewonnen door Ljubicic met 7-4. Ook in de tweede set waren beide spelers goed aan elkaar gewaagd. Een break bij 5-5 zorgde voor de nekslag van Johansson. Bij 6-5 serveerde Ljubicic voor een finaleplaats en deed dit uitstekend. Met een ace sloeg hij toe op zijn eerste matchpoint.

De finale Ljubicic-Federer is een herhaling van de finale van het ATP toernooi van Quatar, waarin Federer won. Ljubicic kan revanche nemen op die nederlaag door morgen te winnen. Drie maal is scheepsrecht zegt het spreekwoord, maar of daar morgen sprake van is bevalt nog te bezien. Federer won namelijk 12 finales op rij.

Uitslagen:

01.Thomas Johansson (Zwe)
-
Ivan Ljubicic (Kro)6-7 5-7
02.Roger Federer (Zwi,1)
-
Mario Ancic (Kro)7-5 6-3