FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 februari 2005

Imamopleiding op 'eigen' universiteit

Mainport en pegakemi hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Sjiitische Islamitische Raad (SIR) willen per 1 september 2006 een eigen islamitisch instituut oprichten om imams te gaan opleiden. Dit kondigden ze zondag aan na afloop van een tweedaagse conferentie in Elspeet. Daarnaast komt er een bijscholingscursus voor de in Nederland werkzame imams.

Als reden geven ze aan dat een opleiding wèl een draagvlak moet krijgen vanuit de islamitische gemeenschap. Het CMO had al eerder kritiek op het besluit van staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte (VVD) om de Vrije Universiteit in Amsterdam 1,5 miljoen euro subsidie te geven voor een imamopleiding. Ook oud-minister Job de Ruiter gaf in Trouw aan dit onbezonnen te vinden.

De initiatiefnemers willen voor zowel de bijscholingscursus als voor de opleiding islamitische theologie samenwerken met universiteiten. Mannen en vrouwen kunnen de opleiding volgen. Het is wel uitgesloten dat vrouwen imams kunnen worden in moskeeën, aldus Ayhan Tonka, voorzitter van het CMO.

Temperatuur op Groenland naar recordhoogte

Icoon opmerkelijk nieuwsEen ongewone 'hittegolf' middenin de winter. Bewoners van het grotendeels binnen de poolcirkel liggende Groenland weten niet wat ze meemaken. In Narsarsuaq, aan de zuidwestkant van het land, werd dit weekend een temperatuur van 16 graden Celsius gemeten. Een dergelijke temperatuur wordt zelfs in de zomer zelden gehaald.

Sinds het begin van de dagelijkse temperatuurmetingen in 1958, is het op Groenland in februari nog nooit zo warm geweest. De temperatuur op het grootste eiland ter wereld is zelfs hoger dan in het zuiden van Europa. Een toestroom van zachte lucht vanuit het zuiden is verantwoordelijk voor de recordwarmte. De 'hittegolf' zal vermoedelijk tot midden volgende week aanhouden.

About.com verkocht voor 410 miljoen dollar

The New York Times Company heeft het domein About.com voor 410 miljoen dollar (ruim 313 miljoen euro) gekocht. Primedia, de vorige eigenaar van het domein, hoopte met de verkoop tussen de 350 en 500 miljoen dollar op te halen.

De site About.com heeft maandelijks zo'n 22 miljoen bezoekers. De site heeft een netwerk van vijfhonderd experts die vragen van bezoekers beantwoorden, zo schrijft The New York Times.

Primedia kocht het domein About.com in 2000 voor 690 miljoen dollar.

Spanje verovert futsaltitel

De Spaanse zaalvoetballers zijn in het Tsjechische Ostrava Europees kampioen geworden. Spanje was vandaag in de finale met 2-1 te sterk voor Rusland. Titelverdediger Italië (3-1 tegen Oekraïne) bemachtigde de derde plaats.

Finale:

Spanje - Rusland 2-1 (1-0)

De wereldkampioen begon in een bomvolle CEZ-Arena zeer sterk aan de eindstrijd. Het team wist de tegenstander met goed positiespel van meet af aan vast te zetten op eigen helft. Dit leverde de Spanjaarden enkele goede kansen. Zo raakte Fran Serrejón in de zesde minuut, na een mooie pass van Javi Rodríguez, het aliminium boven de Russische doelman Sergei Zouev. Even later wist Spanje de bal wel goed tussen de (aluminium) palen te schieten. Uit een corner schoot Andreu in de negende minuut de bal achter Zouev: 1-0. Hierna ging Spanje op dezelfde voet verder. Al zat een tweede treffer er voor rust niet meer in, mede door uitstekend keeperswerk van de Zouev die zijn land diverse keren in de wedstrijd hield. Ondanks de druk van de Spanjaarden kwamen de Russen ook tot enkele goede mogelijkheden. Via afstandschoten en snel uitgevoerde counters trachtten het team de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Tevergeefs, want voor rust wisten beide teams niet meer het net te vinden. Na de pauze lukte dit wel. Spanje kwam wederom het sterkst uit de kleedkamer en wist de score uit te breiden naar 2-0. Een afstandschot van Kike spatte uiteen op de lat en werd in de rebound binnen geschoten door Cogorro. De wereldkampioen ging vervolgens op zoek naar de volgende treffer. Om de wedstrijd definitief in het slot te gooien en de Europese titel naar Spanje te halen. Maar wederom was het Zouev die de Russen in de race hield. Dit keer niet tevergeefs, want na 31 minuten wist zijn team, via Konstantin Douchkevitch, de aansluitingstreffer te scoren: 2-1. Verder kwamen de Russen echter niet. Voor Spanje is het alweer de derde Europese titel. Het team was eerder in 1996 (ook tegen Rusland) en in 2001 Europa's beste futsalland.

3e/4e plaats:

Italië - Oekraïne 3-1 (2-1)

Italië wist eerder op de dag haar teleurstellende toernooi toch enigszins te redden. De titelverdediger was Oekraïne met 3-1 de baas. Dat de Italianen wat goed te maken hadden, na het mislopen van de finale, was in het begin van de wedstrijd goed te zien. De Azzuri begon goed aan de partij en vuurde enkele waarschuwingsschoten af op de Oekraïnse goalie Olexiy Popov. Deze waren echter aan dovemansoren gericht, want na zes minuten wist de Italiaanse aanvoerder Nando Grana de score met een schitterend schot in de kruising te openen: 1-0. Dit doelpunt, zijn zesde van het toernooi, zou hem later aan de titel 'topscorer van het toernooi' helpen. Oekraïne reageerde gelijk. Olexiy Kudlay veroverde de bal op het middenveld en kaatste de bal door naar de vrijstaande Sytin, die op zijn beurt door de benen van de Italiaanse keeper schoot: 1-1. Italië liet zich hier echter niet door in de war brengen. Het vijftal ging met hetzelfde strijdplan op zoek naar een nieuwe voorsprong. En met succes, want Fabiano tilde vier minuten voor rust de scoren naar 2-1. Na de pauze kwam alleen nog Zanetti (3-1) tot scoren. Daarna kregen beide ploegen kansen op een (of meerdere) treffer(s), maar zonder succes.

Wijn denkt aan afschaffing lesgeld

Riesjartje had ons via de nieuws-submit te melden:

Om de positie van middeninkomens te steunen, denkt staatssecretaris van Financiën Joop Wijn (CDA) aan het afschaffen van het lesgeld voor middelbare scholieren ouder dan 16 jaar. Dit zei hij vandaag in het Radio 1 Journaal. Het gaat om een bedrag van ongeveer duizend euro per leerling per jaar.

Wijn vindt dat gezinnen met kinderen vooraan staan als de economie weer aantrekt. AOW'ers en mensen in de bijstand zijn namelijk veelal ontzien bij de bezuinigingen, meent hij.

De PvdA vindt dat Wijn een 'feest van goedkope beloften' viert en wil komende week een debat. Het Tweede-Kamerlid Crone vreest dat afschaffing van het lesgeld vooral ten goede komt aan de hogere middeninkomens. Hij ziet meer in compensatie voor de gestegen ziektekosten.

Man keert na foutieve vrijlating zelf terug

Stel: terwijl je in de gevangenis zit word je tijdens een ander proces vrijgesproken en door de politie naar huis gestuurd. Wat doe je dan? Heel wat criminelen zouden er vandoor gaan, maar niet de 37-jarige Ricky Claycomb uit de Verenigde Staten. Hij keerde niet alleen terug naar de gevangenis, maar zorgde ook nog eens zelf voor zijn terugreis. Die zijn moeder voor hem moest betalen omdat hij zelf niet genoeg geld bij zich had.

Claycomb zit wegens een beroving in een gevangenis in de staat Ohio een straf uit van enkele jaren. Wegens een ander proces, hij werd verdacht van verkrachting, werd Claycomb overgebracht naar de staat Colorado. Na zijn vrijspraak werd hij door de politie naar huis gestuurd. Toen Claycomb opmerkte dat hij naar Ohio gebracht moest worden, antwoordden de agenten doodleuk dat hij daar dan maar zelf voor moest zorgen.

De gedetineerde belde zijn moeder op die hem geld stuurde, zodat hij de honderden kilometers lange reis zelf kon afleggen. Onderweg belde Claycomb nog naar de gevangenis om de cipiers duidelijk te maken dat hij eraan kwam en niet meer gezocht hoefde te worden, aangezien hij inmiddels als 'ontsnapt' was aangemerkt. Claycombs resterende straf bedraagt nog ruim twee jaar.

Frentzen wegens Honda ontslagen

In het Formule 1 seizoen 2001 vond een groot schandaal plaats, Heinz-Harald Frentzen werd onder mysterieuze omstandigheden ontslagen. Tot nu toe was niet bekend waarom Frentzen het veld moest ruimen. Eddie Jordan heeft nu namelijk zijn verhaal verteld aan de ‘Sunday Independent’.

Frentzen zou volgens velen ontslagen zijn door onenigheid tussen teambaas Eddie Jordan en Heinz-Harald. Tijdens de race op Hockenheim hingen op vele tribunes anti-Jordan spandoeken. De (tijdelijke) plaatsvervanger Ricardo Zonta werd met boegeroep ontvangen.

Eddie: “De fans hebben de “Frentzen-situatie” niet begrepen, ik bevond mij in een positie die ik haatte, ik wilde Frentzen houden maar kon dat niet. Het contract met Heinz-Harald liep af maar ik kon die niet verlengen, omdat de enige mogelijkheid die mij werd geboden om de Honda-motoren te behouden was Takuma Sato een zitje te geven.

“Maar twee mensen in het team wisten waarom ik Frentzen moest laten gaan. Ik hield van Frentzen, hij had meer Grand Prix voor Jordan Grand Prix gewonnen dan anderen dat zouden doen. Er was echter geen keus, ik moest hem laten gaan om de motoren te kunnen behouden.”

Na het ontslag spande Heinz-Harald een rechtszaak aan, in de zomer van 2003 heeft het Jordan-team 7,5 miljoen dollar aan schadevergoeding moeten betalen. Frentzen is ondertussen in de DTM beland. Na twee jaar voor Williams te hebben gereden vertrok hij in 1999 naar Jordan. Hij maakte toen een prachtig seizoen mee, veel podium plaatsen en een paar overwinningen, zijn regenrace op Magny Cours in 1999 was misschien wel zijn beste race ooit.


Heinz-Harald Frentzen (Australië, 1999)

Duitse hondsdolheid-patiënte overleden

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

In een ziekenhuis in de Duitse plaats Hannover is gisteravond een vrouw overleden nadat zij door een transplantatie met hondsdolheid was besmet. Enkele weken geleden ontving zij de longen van een 26-jarige vrouw die op het moment van haar overlijden geen tekenen van de ziekte vertoonde. Later bleek dat zij wel aan hondsdolheid leed en dit vermoedelijk in India had opgelopen.

Zes patiënten hebben organen van de vrouw gekregen. Het gaat om de longen, de nieren, de alvleesklier, de lever en het hoornvlies. Met drie van de patiënten lijkt niets aan de hand te zijn. Twee anderen verkeren echter nog in levensgevaar.

Volgens de Duitse Stichting voor Orgaantransplantaties is een dergelijke besmetting nog nooit eerder in Duitsland voorgekomen. Een methode om deze zeldzame infecties te voorkomen is ondanks grondige tests niet voorhanden.

Nederlandse werkmentaliteit is gewoon kut!

De Nederlandse werkmentaliteit is beroerd, nee deze is gewoon kut! Ik zeg kut! Waar ik eerder deze week over postte zorgde landelijk voor een storm van kritiek. Toch heeft onze waarde premier Balkenende gelijk. Werken in Nederland, laat me niet lachen. Tientallen jaren sociale vangnetten opbouwen, creëren van verzachtende werkomstandigheden, vakbonden die het voor het zeggen hebben. Kom op Nederland, we zijn toch niet van suiker? Het is nu of nooit, we staan op een keerpunt. Ik zeg, ik weet de oorzaak van alle ellende en ik heb ook de oplossing. Klinkt dat niet geweldig?

Winnaars ATP en WTA toernooien

Deze week werden weer een aantal ATP -en WTA toernooien gespeeld in de wereld. Een kort overzicht van de winnaars.

ATP: ABN Amro Toernooi:

In Rotterdam was Roger Federer te sterk voor Ivan Ljubicic. Federer won zijn tweede titel in 2005 door Ljubicic met 5-7, 7-5 en 7-6 te verslaan. Klik hier voor een uitgebreid verslag.

ATP: Brasil Open:

Op het graveltoernooi van Costa do Sauipe won Rafael Nadael zijn tweede ATP toernooi in zijn carrière. Hij won in de finale met 6-0, 6-7 en 6-1 van Alberto Martin.

ATP: Memphis:

De finale wordt vannacht gespeeld en gaat tussen Max Mirny en Kenneth Carlsen.

WTA: Antwerpen:

In België won Amélie Mauresmo in een zeer spannende finale van Venus Williams met 4-6, 7-5 en 6-4. Vorige week verloor Mauresmo nog een WTA-finale, maar dit keer sleepte ze de titel binnen. Williams kon voor de derde keer in vijf jaar 'het diamanten racket' winnen, maar door de nederlaag mag ze hem niet houden.

WTA: Memphis:

In Memphis won Vera Zvonareva met 7-6 en 6-2 in de finale van Meghann Shaughnessy. Ze won het toernooi ook al vorig jaar. In totaal heeft ze nu drie WTA-titels.

WTA: Bogota:

Het toernooi voor 'de kleintjes' werd gewonnen door Flavia Pennetta uit Italië. Zij versloeg Lourdes Dominquez Lino uit Spanje met 7-6 en 6-4. Het is haar tweede WTA-titel.

Hengeloos meisje (17) ontvoerd en weer vrijgelaten

QyRoZ had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Een 17-jarig meisje kwam donderdagavond met de schrik vrij nadat ze korte tijd ontvoerd was geweest. Rond 20.00 uur was ze alleen aan het werk in een winkel aan de Brinkstraat in Hengelo toen ze naar buiten werd gelokt en onder dwang werd meegenomen. Dat heeft de politie vandaag pas bekendgemaakt.

Het meisje was alleen in de winkel toen de winkelbel een aantal keer achter elkaar ging, zonder dat er iemand naar binnen kwam. Toen ze naar buiten ging om te kijken wat er aan de hand was, werd ze door een onbekende man gedwongen mee te gaan naar het station. Haar ontvoerder dwong haar de trein naar Drienerlo te nemen, waar ze uitstapten.

In Drienerlo moest het meisje met haar colbert over haar hoofd getrokken een auto instappen, en in de auto op de achterbank gaan liggen. Haar ontvoerder en de man in de auto kregen vervolgens ruzie, waarna het meisje werd weggestuurd.

De politie heeft nog niets bekendgemaakt over het motief en de identiteit van de mannen.

[upd] Ruud Lubbers weg als commissaris VN

BaZzY, DEMUTS, brainster en QyRoZ hadden ons via de nieuws-submit te melden:

BuitenlandRuud Lubbers legt zijn functie van Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties neer. Dat heeft hij zojuist zelf bekend gemaakt. De voormalige Nederlandse CDA-premier kwam in opspraak na aanklachten wegens seksuele intimidatie. Zijn positie werd onhoudbaar na het uitlekken van een geheim rapport.

Na een eerste aanklacht vorig jaar leek de positie van de 65-jarige Lubbers niet in gevaar, mede omdat hij de steun kreeg van VN-leider Kofi Annan. Volgens het rapport van het Bureau voor Intern Toezicht (OIOS) van de Verenigde Naties was er echter sprake van meerdere beschuldigingen, en gingen de aanklachten verder dan 'verkeerd begrepen vriendschappelijke gebaren'. Tevens zou Lubbers hebben geprobeerd de uitkomst van het interne onderzoek te beïnvloeden, door getuigen persoonlijk te benaderen.

In 2001 trad Lubbers aan als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR). Hij was daarmee het hoofd van één van de grootste vluchtelingenorganisaties ter wereld, welke zich bezighoudt met het bieden van bescherming en hulp aan miljoenen vluchtelingen.

Update 20:50
Minister-president Jan Peter Balkenende laat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten het "wrang" te vinden dat Lubbers moet opstappen. "De grote betrokkenheid van de heer Lubbers bij de Unhcr heeft hem ertoe gebracht dit moeilijke besluit te nemen. De continue stroom van publiciteit rond zijn persoon zorgde voor een klimaat waarin de VN als geheel en de Unhcr in het bijzonder schade werd toegebracht", aldus de premier. Hij prijst Lubbers voor zijn inzet voor de vluchtingen gedurende de afgelopen vier jaar.

Ruud Lubbers treedt af als commissaris bij de VN
Ruud Lubbers treedt af als commissaris bij de VN

Meisjes steken fietser in Haarlem

Icoon Binnenlands nieuws Drie meisjes in de leeftijd van 15 tot 18 jaar hebben zondagochtend in Haarlem een fietser met een mes gestoken. Het slachtoffer liep daardoor een steekwond in zijn onderarm op. Dat heeft de politie zondag gemeld. Het is nog onduidelijk wat de drijfveer van de meisjes was.

Het slachtoffer fietste rond 04.30 uur met een groepje door de Tempeliersstraat, toen de meisjes iets provocerends zeiden. De fietsers stopten daarop, waarna één van de meisjes naar het groepje toe liep en de 25-jarige man in zijn onderarm stak. Een tweede man van 22 jaar die probeerde de messteek af te weren werd ook in zijn duim geraakt.

Bij de aanhouding van de meisjes vond de politie een aantal zakjes met pillen. Het is vooralsnog niet duidelijk wie van de drie meisjes er gestoken heeft.

Spanje: massaal 'si' tegen EU Grondwet

Icoon politiek buitenland nieuwsDe kiezers in Spanje hebben vandaag de Europese Grondwet omarmd. Uit de eerste peilingen na het referendum dat vandaag plaatsvond blijkt dat bijna tachtig procent 'si' stemde. Zestien procent koos tegen de grondwet. De opkomst was 41,5 procent. Spanje was het eerste land waar de bevolking zich over de nieuwe gezamenlijke Europese Grondwet mocht uitlaten.

In de loop van dit jaar zullen verschillende landen volgen, waaronder Nederland. In Spanje hadden zowel de regering van de sociaal-democratische premier Zapatero als de grootste oppositiepartij Partido Popular opgeroepen tot een ja-stem. De volksraadpleging is overigens niet bindend.

De Europese Grondwet moet de regelgeving in de EU stroomlijnen. Dat is volgens de leden nodig door de uitbreiding van de unie en de verschillende bestaande verdragen die nu nog gelden. De Grondwet zou de EU slagvaardiger en democratischer moeten maken.

Snelheid in lijn met vorig seizoen

Dit seizoen zijn voor de veiligheid veel regels veranderd die er voor moesten zorgen dat de Formule 1 zo’n twee á 3 seconden langzamer zou worden. De vele tests die zijn geweest tonen echter aan dat de Formule 1 er niet langzamer op is geworden, maar ook niet sneller.

Mark Webber is één van de coureurs die het er mee eens is dat regels zijn aangepast om de wagens niet sneller te laten worden. Webber geeft aan dat de bochtsnelheden die vorig seizoen werden gehaald zeker omlaag moeten. Het is daarom een logische stap dat de regels zijn veranderd om de snelheden naar een lager niveau te brengen.

Mark: “Als er geen verandering was geweest in de regelgeving dan zouden de wagens dit seizoen ongehoord snel zijn geweest. Er zijn circuits bij die geen Formule 1 wagens aan kunnen als de ontwikkeling van de snelheid gewoon zo door was blijven gaan.”

De nieuwe Formule 1 bolides zullen dit seizoen zeker niet onder doen voor die uit het seizoen 2004, maar veel sneller zullen ze niet zijn. Dankzij de aanpassing van de regulering is er een mindering in downforce gerealiseerd, wat de teams hebben weten te ondervangen maar niet hebben weten te verbeteren.

Oostenrijk wint op WK skispringen

De Oostenrijkse schansspringselectie heeft op de kleine schans van Oberstdorf de wereldtitel succesvol geprolongeerd. Gastland Duitsland eindigde als tweede voor Slovenië, dat derde werd.

Voor Oostenrijk kwamen Martin Höllwarth, Andreas Widhölzl, Thomas Morgenstern en Wolfgang Loitzl in actie. De omstandigheden in Oberstdorf waren zwaar. Een forse wind en sneeuwval hinderde de springers. De Oostenrijkers verdedigden desondanks succesvol de wereldtitel.

Zaterdag had onder soortgelijke condities de 18-jarige Rok Benkovic vriend en vijand verrast door de wereldtitel op de kleine schans (90m) te grijpen. De Sloveen sprong met sprongen van 101 en 91 meter beter dan de gevestigde orde. De Tsjech Jakub Janda won nipt het zilver voor de leider in het wereldbekerklassement, de Fin Janne Ahonen, die met brons genoegen moest nemen.


Landenwedstrijd
1 Oostenrijk 970,5
2 Duitsland 964,0
3 Slovenië 929,5
4 Finland 928,0
5 Rusland 899,5
6 Polen 859,0
7 Tsjechië 850,5
8 Zwitserland 846,0

90 meter schans, individueel

1Rok Benkovic (Slo)101,0/91,0256,0
2Jakub Janda (Tsj)96,0/91,5249,5
3Janne Ahonen (Fin)97,0/92,0249,0
4Björn Romören (Noo)98,5/89,5248,0
5Georg Späth (Dui)97,0/92,0247,5
6Wolfgang Loitzl (Oos)93/94,5246,0
6Adam Malysz (Pol)94,5/93246,0
6Jernej Dajan (Slo)99,5/89,5246,0

460.000 mensen bezoeken de AutoRAi

De AutoRAi heeft dit jaar ruim 460.000 bezoekers getrokken. De beurs in Amsterdam is daarmee iets beter bezocht dan twee jaar geleden. In 2003 kwamen 447.000 liefhebbers af op de autotentoonstelling.

De RAI stond dit jaar in het teken van records en uitersten. Niet eerder gaven zestig automerken acte de présence tijdens de tweejaarlijkse beurs. Naast een groot aantal nieuwe automodellen stonden er ook bijzondere auto's uit het verleden en prototypes van toekomstige automobielen in de hallen van de RAI.

Pluisje wordt tweede Eindredacteur Reviews

Zoals sommigen wellicht al gezien hadden aan haar tagje, is pluisje sinds afgelopen vrijdag aan de slag gegaan als tweede ER Reviews naast mij. Ze onderhield al een tijdje wat contacten voor de reviews, en nu ze ook deel uitmaakt van het huidige PR-team was zij de meeste geschikte kandidaat om mij te helpen bij de reviews.

De huidige eindredactie ziet er nu als volgt uit:
Eindredactie Nieuws: Veerboot & Meiske78
Eindredactie Reviews: pluisje & miss_bleu
Eindredactie Columns: Seborik
Coördinatie Moderatie: sylvesterrr

Pluisje welkom bij het team, en succes!

Man gespietst bij stelen fiets

drbukkake, Marcator, Dariuz, Botje96, Cavemania, calvobbes, Sub_Rosa, RDJ134 en Tarak hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 51-jarige man uit het Friese Uitwellingerga is vanmiddag gespiest op een hek aan de Kruizebroederstraat in Sneek gevonden. Hij wilde een fiets stelen vanaf een afgesloten gemeenteterrein. Het 1.80 meter hoge hek om het terrein werd hem fataal.

De man wilde de fiets over het hek heentillen. De punt van het hek stak dwars door de onderbuik en het scrotum van de man. De brandweer heeft eerst de spies doorgeknipt en daarna is hij afgevoerd naar het ziekenhuis. Hoe lang de man er gehangen heeft, is niet bekend.

De politie heeft eerder niks gehoord. "Gek genoeg heeft hij tijdens de hele actie geen kreet geslaakt", aldus de zegsman.

Baanwielrenners pakken wereldbeker

Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Sydney, heeft Nederland als landenteam de wereldbeker gewonnen. Individueel waren er zes goude plakken dit weekend.

De wereldbekerwedstrijden in Sydney worden als een goede graadmeter gezien voor de wereldkampioenschappen, die eind maart in Los Angeles plaatsvinden. Nederland was uitermate succesvol in de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen met zes overwinningen. Theo Bos wist te winnen op de onderdelen sprint en Keirin, Wim Stroetinga op de 15 kilometer scratch en Levi Heimans won het goud op de individuele achtervolging.

Bij de vrouwen won Marlijn Binnendijk in een persoonlijk record de individuele achtervolging en wist Yvonne Hijgenaar de 500 meter op haar naam te zetten. De resultaten waren goed voor een tweede plek, achter thuisland Australië, in het landeklassement over dit weekend. Die tweede plek was genoeg om het wereldbekerklassement voor landenteams, voor Rusland en Groot-Brittannië, te winnen.

Afscheid Dierckxsens in juli

Nog een half jaart fietst Ludo Dierckxsens door bij Landbouwkrediet. Daarna volgt op 3 juli in Tessenderlo zijn afscheid.

Dierckxens werd pas als dertiger in 1998 profrenner. Hij wist echter met zijn stijl van rijden vele wielerfans te plezieren. Vaak trok hij met volle inzet ten aanval, ook als dat tactisch niet zo slim leek. Op die manier wist hij een rit in de Tour de France, het Belgische Kampioenschap, Parijs-Bourges en de GP d'Ouverture La Marseillaise te winnen.

Dit jaar had de 40-jarige Belg moeite een team voor komend seizoen te vinden. Nu hij bij Landbouwkrediet onderdak heeft gevonden wil hij het voorseizoen nog pieken, waarna in juli zijn afscheid gepland staat. Een tijdrit voor duo's en een criterium moeten bij zijn afscheid op 3 juli voor spektakel zorgen.

Mobiele telefoon Paris Hilton gehackt

karin1980, pberends, Meki, Sickdude, Satchmo en Bob03 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De mobiele telefoon van Paris Hilton is gehackt. Op de telefoon van T-Mobile stonden onder andere (intieme) privéfoto's, adresboeken en notities. De gegevens zijn op internet geplaatst (zie voor mirrors de FOK!weblog).

In het adresboek staan in totaal 510 telefoonnummers, waaronder van een hoop bekende sterren, zoals Christina Aguilera, Fred Durst, Vin Diesel, Eminem, Nicole Richie, Tara Reid, Lindsay Lohan, de Olsen Twins en vele anderen. Door veel mensen op het internet worden deze sterren al opgebeld. Naar verluidt wordt er niet bepaald amusant gereageerd op de bellers.

Schumi verwacht moeilijker seizoen

Het afgelopen Formule 1-seizoen kunnen we gerust het seizoen van Michael Schumacher noemen. De Duitser won dertien Grand Prix' en pakte daarmee zijn zevende wereldtitel. Dit seizoen wordt echter niet zo gemakkelijk, zo voorspelt Schumi.

"Ik ben er zeker van dat het een veel moeilijker jaar gaat worden," aldus de Ferrari-coureur in de krant 'The Sunday Times'. "Ten eerste dachten we niet veel sterker te zijn dan de anderen aan het begin van 2004. Welke fouten zij toen ook maar hebben gemaakt, die zullen ze waarschijnlijk niet herhalen."

De Duitser zegt echter ook over de prestaties van Ferrari: "Het is echter moeilijk geweest om zover te komen als we nu zijn en we willen dat vasthouden. Ik geloof dat dat kan."

Nederlandse overmacht op 1500 meter

Mark Tuitert heeft de wereldbeker op de 1500 meter bij de wereldbekerfinales in Heerenveen voor zich opgeeist.Het is de tweede maal dat Tuitert de World Cup weet te veroveren.

De Nederlander was de snelste op de schaatsmijl in een tijd van 1.46,57. Het was een geheel Nederlands podium want Simon Kuipers werd verrassend tweede in 1.47,02 en Erben Wennemars eindigde als derde in 1.47,52, net voor Beorn Nijenhuis.

Tuitert mag nu samen met Simon Kuipers en Erben Wennemars deelnemen aan de 1500 meter tijdens de WK afstanden in Inzell.

CD: The Chemical Brothers - Push The Button

Je zou The Chemical Brothers kunnen omschrijven als het "Kraftwerk" van de jaren negentig: beats en sounds die eigenlijk hun tijd ver vooruit waren. Waar "Kraftwerk" zich voornamelijk oriënteert op Electro, gaan The Chemical Brothers op zoek naar een combinatie van industriële sounds en ruige, harde basslijnen, afgewisseld door dromerige Techno of Funky Electro. Het grote publiek kent The Chemical Brothers voornamelijk van Hey Boy, Hey Girl die, vergezeld van een macabere clip, in juni 1999 in de hitlijsten verscheen. Nu hebben ze hun zesde officiële album Push The Button uitgebracht en wordt het tijd om te kijken of ze nog steeds hun tijd ver vooruit zijn!

Overzicht HCE (week 7)

De twee-en-twintigste speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze week en de tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 7)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00RBC RoosendaalWillem II 2 - 0
.
za19.30PSVNEC4 - 1
.
zo12.30FC UtrechtFeyenoord0 - 2
zo14.30AjaxFC Den Bosch2 - 0
zo14.30AZ Roda JC1 - 1
zo14.30RKC WaalwijkNAC Breda1 - 0
zo14.30De Graafschapsc Heerenveen2 - 1
zo14.30VitesseADO Den Haag3 - 4
zo14.30FC GroningenFC Twente0 - 1

NaamGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1PSV221741555813
2AZ221561515015
3AFC Ajax221453474820
4Feyenoord221255415927
5FC Utrecht221057352623
6SC Heerenveen221057353837
7Vitesse221048343731
8FC Twente22949312827
9Roda JC22868303935
10RKC Waalwijk22868302830
11NAC Breda22769272943
12FC Groningen227510262837
13Willem II227411252542
14ADO Den Haag226511232835
15NEC224810202433
16De Graafschap224513172552
17RBC Roosendaal224216142352
18FC Den Bosch22231791152

Uitslag finale ABN Amro Toernooi

Roger Federer is de winnaar geworden van de 32ste editie van ABN AMRO World Tennis Tournament. De Zwitser versloeg Ivan Ljubicic in een geweldige finale met 5-7 7-5 en 7-6 (5).

Al voor het begin van het toernooi was Roger Federer de torenhoge favoriet. Hij moest het alleen nog waarmaken. In een sterk deelnemersveld wist Federer zonder setverlies de finale te bereiken. Zijn tegenstander in de finale was Ivan Ljubicic uit Kroatië, die alweer zijn derde finale in 2005 speelde. De vorige twee gingen verloren (waarvan één tegen Federer in Quatar) dus vandaag wachtte de derde kans op zijn eerste toernooioverwinning dit jaar, en op een revanche tegen Federer.

Federer begon in de finale niet sterk. Hij maakte veel fouten, vooral met zijn forehand. In de eerste en zevende game kreeg Federer nog breakkansen tegen, maar deze verweerde hij. Bij een 5-5 stand in de eerste set sloeg Ljubicic wel toe en brak de Zwitser. In de game daarop serveerde hij voor de set, maar dit ging erg moeizaam want hij kreeg nog een breakkans tegen. Ljubicic liet zich niet kennen en won de set met 7-5.

In het verloop van de wedstrijd begon Federer beter te serveren en kreeg meer grip op het spel van Ljubicic. Na een aantal gemiste breakpunten in de tweede set, brak Federer alsnog bij een 6-5 stand. Deze keer ging de set met 7-5 naar Federer en een derde set moest de beslissing brengen.

In de derde set konden beiden spelers elkaar service niet breken en een tiebreak moest de winnaar bepalen. Ljubicic kreeg de eerste minibreak (1-3), maar Federer kwam terug tot 3-4. Federer brak op 6-4 en haalde op zijn tweede matchpoint de titel binnen: 5-7 7-5 en 7-6. Federer wint de finale dus met slechts één game verschil. Het is de tweede toernooizege in 2005 voor Federer, na het ATP toernooi van Quatar. Voor Ljubicic is het al de derde verloren finale van 2005.

Foetus hoort niets in moeders buik

Moeders die klassieke muziek spelen of zachtjes tegen hun ongeboren kind praten, verspillen hun tijd. Ongeboren baby's en dieren zijn niet in staat iets van de buitenwereld op te vangen, omdat ze in de baarmoeder in een diepe slaap zijn. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek, zo schrijft de Sunday Times.

Sinds langere tijd werd aangenomen dat een foetus vanuit de baarmoeder meekrijgt wat er in de omgeving gebeurt. Veel artsen adviseren zwangere vrouwen dan ook klassieke muziek te draaien om het kind zo rust te geven. En dierenactivisten voeren actie tegen het slachten van zwangere dieren. Dit met het argument dat de foetus pijn zou voelen.

Volgens professor David Mellor is dit echter allemaal onzin. De fysioloog, die verbonden is aan het centrum voor dierenwelzijn aan de Massey universiteit in Nieuw-Zeeland, zegt dat de foetus zowel voor als tijdens de geboorte niets voelt. Mellor: "Om de simpele reden, dat de hersenen van een ongeboren kind of dier in diepe slaaptoestand wordt gehouden door een combinatie van natuurlijke 'kalmeermiddelen' en verdovende middelen die worden afgescheiden door de hersenen en door de placenta".

Uit onderzoek, dat werd gehouden op geiten, paarden, apen en koeien, bleek dat de hersenactiviteit aan het begin van de zwangerschap nauwelijks merkbaar aanwezig is. Halverwege de zwangerschap is er wel sprake van prikkeling, maar deze duiden niet op een toestand van alertheid. Pas na de geboorte is er sprake van echte hersenactiviteit. Dat babies in de buik van de moeder schoppen en bewegen is geen bewust gedrag, maar een reflex.

Ook Britten betrokken bij martelingen Abu Ghraib

Reya had ons via de nieuws-submit geheel herschreven (!) te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Ook een Britse officier was indirect betrokken bij de incidenten in de Iraakse Abu Ghraib gevangenis. Dit antwoordde de Britse minister van Defensie, Adam Ingram, op vragen vanuit het Britse parlement. Tot nu toe had de Britse regering altijd verklaard dat het Verenigd Koninkrijk op geen enkele wijze iets te doen had met de martelpraktijken in Abu Ghraib.

De officier maakte deel uit van de zogeheten 'Combined Joint Task Force 7', die als taak het opstellen van een richtlijn voor ondervragingen in Irak had. De richtlijn, die in september 2003 geldig werd, stond onder andere het gebruik van honden, het plaatsen van gevangen in voor hen onprettige posities, het gebruik van fel licht en het gebruik van hard geluid toe. Een Amerikaans onderzoek claimt dat de richtlijn sterk is georiënteerd op de praktijken die in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay toegepast worden.

In Groot-Brittannië gaan stemmen op die zich afvragen waarom de officier, een jurist verbonden aan het Britse leger, niet aan de alarmbel heeft getrokken. "De richtlijn druist in tegen het Britse militaire recht en de Geneefse Conventie. De officier had zijn superieuren moeten waarschuwen", aldus parlementariër Adam Price van Plaid Cymru, de nationale partij van Wales. Price, die tevens de vragen had ingediend, vraagt zich af of de structuur van het Britse leger in dit geval niet tekort heeft geschoten.

Vorig jaar schokten foto's die vanuit Abu Ghraib naar buiten waren gekomen Irak de hele wereld. Ondanks dat de Amerikaanse minister Rumsfeld zijn ontslag aanbood aan president Bush, zijn er tot nu toe nog geen grote koppen gerold naar aanleiding van het schandaal. Wel zijn enkele verantwoordelijke cipiers veroordeeld. Nog altijd speelt de vraag in hoeverre de Amerikaanse legerleiding van de praktijken notie had.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 7)

Icon Sport - Holland Casino EredivisieDe twee-en-twintigste speelronde van de Holland Casino Eredivisie is gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen van het afgelopen weekeinde en de nieuwe tussenstand.



Vrijdag 18 februari
RBC Roosendaal - Willem II (2-0)

Zaterdag 19 februari
PSV - NEC (4-1)

Zondag 20 februari
FC Utrecht - Feyenoord (0-2)
AZ - Roda JC (1-1)
Ajax - FC Den Bosch (2-0)
Vitesse - ADO Den Haag (3-4)
De Graafschap - sc Heerenveen (2-1)
FC Groningen - FC Twente (0-1)
RKC Waalwijk - NAC Breda (1-0)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2004/2005)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. PSV 2217415558-13
2. AZ 2215615150-15
3. Ajax2214534748-20
4. Feyenoord2212554159-27
5. FC Utrecht 2210573526-23
6. sc Heerenveen 2210573538-37
7. Vitesse2210483437-31
8. FC Twente 229493128-27
9. Roda JC228683039-35
10. RKC Waalwijk 228683028-30
11. NAC Breda 227692729-43
12. FC Groningen2275102628-37
13.Willem II2274112525-42
14. ADO Den Haag2265112328-35
15. NEC2248102024-33
16. De Graafschap2245131725-52
17. RBC Roosendaal 2242161423-52
18. FC Den Bosch 222317911-52

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Pechstein wint vijf kilometer en pakt wereldbeker

De Duitse Claudia Pechstein heeft zich verzekerd van de wereldbeker op de gecombineerde 3000/5000 meter bij de vrouwen. Zaterdag won de Duitse al de 3000 meter en zondag was ze de sterkste op de 5 kilometer.

Pechstein dook als enige onder de zeven minuten met een tijd van 6.56,79. Gretha Smit kwam tot een tijd van 7.02,38.

Renate Groenwold, die tot dit weekend eerste stond in het klassement was niet opgewassen tegen Pechstein. Nadat ze zaterdag als zesde eindigde wist ze op de 5000 meter de derde tijd met 7.05,46 te schaatsen.

68-jarige man bedreigt taxichauffeur met bijl

Icoon Binnenlands nieuws Een 48-jarige taxichauffeuse is zaterdagavond met een bijl bedreigd door een 68-jarige man uit Heerlen. De bestuurster probeerde haar taxibusje te keren op de oprit van een woning, wat door de eigenaar van die oprit niet op prijs werd gesteld. Daarop werd ze door de man en door zijn familie bedreigd. Dat heeft de politie zondag gemeld.

De 68-jarige man trok de deur van de taxibus open, waarop hij samen met zijn vrouw en dochter tegen de chauffeuse begon te schreeuwen. Zijn vrouw pakte vervolgens de handtas van de bestuurster af, en gooide die op straat.

De taxichauffeuse wist de politie te waarschuwen door op de alarmknop te drukken. De politie heeft zowel de man, zijn 54-jarige vrouw als hun 32-jarige dochter gearresteerd op verdenking van openbare geweldpleging.

Uitslagen HCE (20/02/05)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

FC Utrecht - Feyenoord (0-2)
10' Castelen 0-1
57' Kuijt 0-2

Geel: Braafheid (Utr), Zuiverloon (Fey), Saidi (Fey)

AZ - Roda JC (1-1)
26' De Cler 1-0
32' Kah 1-1

Rood: De Cler (AZ/89'), Van Dijk (Rod/89'), Cissé (Rod, 2x geel/88')
Geel: Senden (Rod)

Ajax - FC Den Bosch (2-0)
90'+1 De Ridder 1-0
90'+3 Boukhari 2-0

Geel: Mampaey (FDB)

Vitesse - ADO Den Haag (3-4)
21' Janssen 1-0
43' Den Ouden 1-1
57' Janssen 2-1
63' Den Ouden 2-2
70' Stroeve 2-3
77' Van der Gun 2-4
90'+1 Gluscevic 3-4

Geel: Fränkel (Vit), Bodde (ADO), El Akchaoui (ADO)

De Graafschap - sc Heerenveen (2-1)
48' Van Beukering 1-0
73' Rose 1-1
79' Van Beukering 2-1

Geel: Loovens, Van Beukering, Vandenbroeck (allen Gra), Haarala (Hee)

FC Groningen - FC Twente (0-1)
14' N'Kufo 0-1

Rood: Bouchiba (Twe, slaande beweging/60')
Geel: Bechan (Gro), Van Gessel (Gro), Shoukov (Twe), Bouchiba (Twe)

RKC Waalwijk - NAC Breda (1-0)
12' Hoogendorp 1-0

Bekijk de huidige stand

Albers tevreden na test Minardi

De laatste test van Minardi is zonder problemen verlopen. Coureur Christijan Albers kwam dan ook met een tevreden gevoel uit zijn bolide.

Minardi testte op het circuit van Imola, samen met Sauber. Voor het team was het in 2005 de eerste keer dat er onder droge weersomstandigheden werd gereden. Eerdere tests vielen telkens in het water.

"Het was een goede test," aldus Albers. "Zeker de ochtendsessie was zeer productief, daar heb ik met de engineers kunnen werken aan wat aërodynamische dingen. Er waren geen technische problemen en dat is een goed teken voor de eerste race." De Nederlander was echter wel iets langzamer dan zijn teamgenoot Patrick Friesacher, die een tiende sneller klokte.

Bij de tests was Sauber overigens sneller dan Minardi. Het team wist de concurrent ongeveer tweeënhalve seconde voor te blijven.

Man fietst van viaduct na negeren afzetting

mikkey72, Bas van de Pol, okcep, geldropse_polleke en Riesjartje hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Een 51-jarige fietser is zaterdag van een viaduct gevallen op de plaats waar eerder op die dag een auto door de vangrail was gereden. De fietser was nieuwsgierig naar de herstelwerkzaamheden aan de vangrail, dus fietste hij om de afzettingen heen om vervolgens zelf acht meter naar beneden te vallen. Dat heeft de politie van Groningen zondag gemeld.

De fietser kwam, met fiets en al, precies op de takelwagen terecht die nog onder het viaduct stond om de gecrashte auto weg te halen. Hij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar was volgens de politie nog wel aanspreekbaar.

Eerder op de dag was een 39-jarige Groninger met zijn Jaguar dwars door de vangrail heengereden. De auto raakte daarbij zwaar beschadigd, maar de twee inzittenden konden door omstanders bevrijd worden. De oorzaken van beide ongevallen zijn nog onbekend.

Paris Hilton

De telefoon van Paris Hilton is gehacked!

Ik heb net met Mark van Yorinfm gebeld en een dealtje gesloten dat ik hier de notities en alle telefoonnummers online gooi die in haar telefoon stonden! (in ruil voor wat reclame).

ik moet nog even wat uploaden en goedzetten en dan komt ie online!

update: fotos uit de telefoon staan hierrrrrr
adresboek staat hier
en hier staan alle notities.

De links zullen wel snel dood zijn, maar dan heb ik nog wel een mirror!

update 2: MIRROR
update 3: de hele mirror
thnx heliospan.
update 4: WOW wat een heissa om dat mokkel, vanmiddag was ik nog in de uitzending bij Mark Labrand en mocht zeggen van welke weblog ik was, dat heeft heel wat hits opgeleverd.
nog een mirror
update 5:
Heliospan was heel okay, maar is door zijn traffic heen. Ze staan nog wel op:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/003545.html
http://www.jaggle.nl/log/item.php?id=10711body
update 6: Mijn actie van vanmiddag op yorinfm heeft niet alleen de luisteraars van yorinfm wakker geschud, maar ook noordzeefm.nl en onze vrienden van jaggle (die trouwens de primeur hadden met dit verhaal.volkomenkut kon niet achter blijven natuurlijk. En natuurlijk fok.nl
Tsja over naamsbekendheid krijgen trouwens.
update 7: mirror staat op rapidshare, file bevat de fotos en de 2 beruchte html files met de telefoon nummers ende notes!
update 8: http://www.dutchcomputing(...)t_hizacked_files.zip nog een mirror
update 9: En wat krijgen we nou nog een mirror.
Update 10 hier een filmpje, komt die website je bekend voor?

Wennemars ook op 500 meter tijdens WK afstanden

Erben Wennemars, Beorn Nijenhuis en Gerard van Velde zullen Nederland op de 500 meter bij de heren vertegenwoordigen tijdens het WK afstanden in Inzell.

Na de tweede 500 meter van zondag tijdens de wereldbekerfinales in Heerenveen bleken de tijden van Nijenhuis en van Velde vrijdags en die van Wennemars op zondag de snelste drie.

De 500 meter van zondag werd gewonnen door Jeremy Wotherspoon, de Canadees finishde als enige onder de 35 seconden in een tijd van 34,96. Als tweede eindigde de Japanner Joji Kato en derde werd de Rus Lobkov.

Uitslag 500 meter :

1. Jeremy Wotherspoon (Can) 34,96
2. Joji Kato (Jpn) 35,02
3. Dmitry Lobkov (Rus) 35,11
4. Fengtong Yu (Chn) 35,18
5. Yuya Oikawa (Jpn) 35,21

9. Erben Wennemars (Ned) 35,55
14. Jacques de Koning (Ned) 35,90
15. Gerard van Velde (Ned) 35,91

Olifant in Weense zoo vertrapt oppasser

geldropse_polleke en Vince_Taylor hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsEen olifant in de dierentuin van Wenen heeft zondagochtend zijn verzorger vertrapt. Het slachtoffer overleefde de plotselinge aanval niet. Niemand is getuige geweest van het incident, dat zich rond 11.00 uur moet hebben voltrokken. Het dier had juist zijn gebruikelijke ochtenddouche gehad.

Oppasser Gerd Kohl (39) had de vierjarige Abu vanaf diens geboorte verzorgd. De olifant zou gek zijn geweest op zijn verzorger, de plotse aggressie stelt iedereen voor een raadsel. Kohl was sinds 1998 werkzaam in de dierentuin. De Weense Tiergarten Schönbrunn, in 1752 opgericht en daarmee de oudste dierentuin in de wereld, is een grote toeristische trekpleister.

Olifant Abu vertrapte vanochtend zijn oppasser Gerd Kohl
Gerd Kohl had Abu sinds diens geboorte verzorgd

Kramer wint WK junioren

Sven Kramer heeft het WK junioren allround schaatsen gewonnen. Op de laatste dag wist hij op de 5000 meter te winnen en pakte daarmee het kampioenschap.

Op de afsluitende dag stond bij de heren junioren alleen nog de 5000 meter op het programma. Sven Kramer kwam op de laatste afstand op het ijs in actie tegen landgenoot Wouter Olde Heuvel. Sven Kramer wist de afstand te winnen in een tijd van 6:48.88. Olde Heuvel pakte de tweede plaats in 6:52.41. Havard Bokko werd derde met een tijd van 6:53.92.

Nadat Kramer gisteren al ruimschoots de leiding had gepakt, wist hij door de winst op de 5000 meter zijn overwinning in het eindklassement veilig te stellen. Olde Heuvel stond na gisteren derde in het algemeen klassement, maar wist vandaag met zijn goede 5000 meter de Canadees Dennis Morrison terug te verwijzen. Daardoord pakt hij de tweede plaats in het eindklassement.


Sven Kramer in actie in het Seinäjoki Ice Stadium.

Oonk en van der Star naar WK afstanden

Naast Marianne Timmer hebben Frouke Oonk en Sanne van der Star zich geplaatst voor de 500 meter tijdens het WK afstanden in Inzell.

Beide schaatsters reden zondag een redelijke 500 meter tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen. Van der Star finishde in 39,16, Oonk kwam uit op 39.38.

De race werd gewonnen door Anzhelika Kotyuga in een tijd van 38.18, tweede werd de Japanse Sanyuri Yoshii, en als derde eindigde de Chinese Manli Wang, die al zeker was van de wereldbeker op de kortste afstand. Marianne Timmer eindigde als achtste in een tijd van 38.70.

Uitslag 500 meter :

1. Anzhelika Kotyuga (WRu) 38.18
2. Sanyuri Yoshii (Jpn) 38.44
3. Manli Wang (Chn) 38.45
4. Tomomi Okazaki (Jpn) 38.57
5. Sayuri Osuga (Jpn) 38.64

Froukje de Both: 'Katja Schuurman gaat trouwen'

SunChaser (herschreven) en Redbenz hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Showbiz nieuwsKatja Schuurman gaat naar verluidt trouwen met haar vriend Thijs Römer. Dat maakten Niels Hoogland en Froukje de Both bekend in hun vrijdagavondshow op Radio 538. De twee tortelduifjes werden tijdens de opnames van 'Medea' gekoppeld door regisseur Theo van Gogh.

De Both bracht het nieuws als gerucht uit de wandelgangen, maar is toch vrij zeker van het voorgenomen huwelijk. 'Het is een roddel maar het zou me niks verbazen. Maar het is nog geen feit maar een gerucht', zegt De Both. 'Ik denk dat veel mannen nu teleurgesteld zullen zijn'

Römer en Schuurman zijn nu op vakantie in Bonaire, waar de ceremonie inmiddels al zou hebben kunnen plaatsvinden, zo denkt De Both. Katja Schuurman heeft een verleden als het gaat om relaties met tegenspelers. Zo had ze al verkering met Egbert Jan Weeber en Fedja van Huêt. Niels Hoogland vond het trouwnieuws overigens niet al te erg: ''Ik zie het gewoon als haar eerste huwelijk'


Katja Schuurman en Thijs Römer

Schaatsen: Kramer en Wüst wereldkampioen bij junioren

Icoon Sport nieuwsDe Nederlandse schaatsers Sven Kramer en Ireen Wüst zijn dit weekend in het Finse Seinäjoki wereldkampioen bij de junioren geworden. De talenten die dit seizoen bij de senioren al goede resultaten neerzetten, maakten hun status van topfavoriet daarmee waar. Kramer won drie afstanden, Wüst won er twee.

Kramer bleef landgenoot Wouter Olde Heuvel voor, Wüst was te sterk voor de Nederlandse Annette Gerritsen. Vorig jaar legde Sven Kramer het nog af tegen de Canadees Justin Warsylewicz, die dit keer slechts zesde werd, één plek voor de derde Nederlander Michael Katee. Juniore Tessa van Dijk viel op de 500 meter, en kwam daardoor bij de dames niet verder dan een 24e plaats.

Sven Kramer in actie op de 1500 meter
Sven Kramer in actie op de 1500 meter, die hij zou winnen

-
Meer sportnieuws, waaronder de uitslagen van de World Cup schaatsen in Heerenveen, lees je op FOK!sport!

Claudio Caniggia stopt

De Argentijn Claudio Caniggia (38) hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Hij stopt na een twintigjarige voetbalcarriere.

Caniggia speelde aanvankelijk voor het Argentijnse River Plate. Enige faam kreeg hij echter na zijn oversteek naar in Italië, waar hij bij diverse clubs terechtkwam: Verona, Atalanta en AS Roma. Hij zou ook nog voor het Portugese Benfica en twee Schotse teams uitkomen -Dundee en Glasgow Rangers- alvorens weer naar zijn thuisland terug te keren. In zijn nadagen zocht hij nog eenmaal financieel geluk in Quatar, maar echt genieten kon hij daar niet.

Nu er geen overtuigende aanbieding meer kwam, achtte de spits het tijd om te stoppen. Productief was de Argentijn niet vaak, hij scoorde in totaal 83 keer in 319 duels. Zijn beste tijd had hij begin negentiger jaren in Italië.

Caniggia speelde vijftig interlands voor Argentinië. De spits maakte daarmee de WK eindtoernooien van 1990, 1994 en 2002 mee. Hoogtepunt daarbij was de verloren WK finale van 1990 tegen Duitsland. Op de toernooien in Italië en de VS scoorde hij tweemaal. Bij het toernooi in Zuid-Korea & Japan kwam hij niet meer in het veld. In 1991 won hij met Argentinië z'n grootste prijs, de Copa América.

Tientallen doden bij ramp met veerboot in Bangladesh

Icoon Buitenlands nieuws Bij een ramp met een Bengalese veerboot zijn tientallen mensen om het leven gekomen. De boot, met zo'n 200 opvarenden, sloeg zaterdagavond tijdens een plotseling opstekende tropische storm om. Het officiële dodental staat nu op 59, maar er worden nog zo'n 150 mensen vermist. Dat heeft de Bengalese politie zondag verklaard.

Het is onduidelijk wat er precies gebeurd is, maar volgens één van de weinige overlevenden zou de boot mogelijk betrokken zijn geweest bij een aanvaring. "We voelden hoe onze veerboot door een ander schip geraakt werd. Daarna begon de boot over te hellen en te zinken", aldus een overlevende.

De Bengalese minister van Scheepvaart Akbar Hossain heeft de plaats van het ongeval al bezocht. Hij beloofde een snel onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Rampen met veerboten kosten jaarlijks aan honderden Bengalezen het leven.


Naar verwachting bevinden zich nog veel lichamen in het wrak van de veerboot

GroenLinks wil dierenrechten in grondwet

sitting_elfling, Mainport en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsGroenLinks gaat ijveren om de rechten van dieren te verankeren in de grondwet. Dat liet fractievoorzitter Femke Halsema vanochtend weten in het radioprogramma Vroege Vogels. De partij wil dinsdag in een Kamerdebat voorstellen doen om artikel 21, dat gaat over de zorg voor het milieu, aan te passen.

"Door opname in de Grondwet zijn dieren minder overgeleverd aan de politieke waan van de dag", stelt de partij in een nieuwsbericht op haar website. Indien de wet wordt aangenomen moeten dierenwelzijnswetten tegen het licht worden gehouden. Halsema verwacht dat zaken als legbatterijen, onverdoofde castratie en aangeschoten wild vervolgens uitgebannen kunnen worden. De politica pleit er tevens voor dat bestaande wetgeving beter wordt gehandhaafd.

Nederland zou met de toevoeging in de grondwet Duitsland volgen. GroenLinks heeft als medestander onder andere rechtsfilosoof Paul Cliteur, die dierenleed ooit de morele blinde vlek van de samenleving noemde.

Even opruimen

Open ik net het submit gedeelte van deze geweldige weblog, zie ik dat die helemaal uitpuilt met links die jullie ons sturen. Dank daarvoor.
Daarom maar deze log, hierin staan vele links uit de submit die (net) niet de weblog behaalde, daarom worden ze hier geplaatst zonder lulverhaaltje of wat dan ook.

http://www.network-science.de/ascii/
http://vampirebat.com/war/gatlinggun.wmv
http://www.thetoque.com/020924/dogporn.htm
http://www.planet1000.org(...)oting/kill_schnappi/
http://www.big-boys.com/articles/canwemakeit.html
http://www.micom.net/oops
http://www.bakje.nl/2004-film/harrie.wmv
http://www.insultmonger.com/swearing/index.htm
http://www.steakandbjday.com
http://www.liquid.se/pong/
http://www.dslextreme.com/users/exstatica/psychic.swf
http://isnoop.net/gmailomatic.php
http://www.vlarp.nl/weblog/show_entry.php?log_id=202
http://www.bolarolando.com.br/tvbr.php
http://thebestparties.blogspot.com
http://members.home.nl/hakstege.marie/muziekpag.htm
http://www.weebl.jolt.co.uk/history6.htm
http://www.compumania.nl/getalife

Met dank aan: Vassili_Z, crossover, mr_koffie, deliberator, Xtreem, mangoworks 2002, Vlarp, Metal_Militia, FormerlyKnownAs, Webcrowler, Thomper, Inu en Yootje voor de submits.

Willen jullie dat dit vaker gebeurd or is this crap?

Ireen Wüst wereldkampioene bij de junioren

Ireen Wüst is zondag in de Finse plaats Seinajok wereldkampioene junioren bij de vrouwen geworden.

De Nederlandse, die de 1000 en 1500 meter op haar naam schreef, kwam tot een puntentotaal van 168.375 en bleef daarmee haar landgenote Annette Gerritsen (170.515) ruim voor. Het brons was voor de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee, die 172.279 punten had.

Wüst debuteerde dit schaatsseizoen bij de senioren en eindigde als vierde en beste Nederlandse op het Europees kampioenschap en als vijfde bij het wereldkampioenschap allround bij de senioren.

Bridgestone bijna klaar voor 2005

Na twee weken van bandentests is Bridgestone bijna klaar voor 2005. De bandenfabrikant zal in de komende week bepalen met welke bandenspecificaties in Melbourne aan de start wordt gekomen.

Ferrari heeft de laatste twee weken op Jerez en Barcelona een aanzienlijke hoeveelheid informatie verzameld over de verschillende bandenspecificaties. In Valencia moet komende week tijdens de test definitief een keuze worden gemaakt met welke bandenspecificaties naar Melbourne wordt gegaan. Minardi heeft op het circuit van Imola al een laatste test verreden en aan Bridgestone hun bandenkeus voor de eerste races doorgegeven en Jordan zal komende week in een test op Silverstone hun bandenkeus bepalen.

Technisch manager Hisao Suganuma van Bridgestone is vrij optmistisch: "Het doel is dit jaar om de teams het beste uit de banden te laten halen, zonder dat ze bang hoeven zijn dat de band het niet houdt. Ideaal is daarom een consistente band. Vorig jaar zagen we dat consistentie een karakteristiek is van de Bridgestone-band, dus we hadden al een goede basis voor ons testprogramma. Ik ben optimistisch gestemd door ons werk en we naderen de definitieve keuze van bandenspecificaties door de teams."

Lekke batterij zorgt voor anthrax-alarm bij TPG

Icoon Binnenlands nieuws Het distributiecentrum van TPG Post in Zwaag is zaterdagmorgen ongeveer een uur afgezet geweest omdat de angst bestond dat er miltvuur (anthrax) in een pakketje zat. Medewerkers sloegen alarm toen er een witte substantie uit een postpakketje lekte. Bij nader onderzoek bleek het om een lekkende batterij te gaan.

De afzetting leverde tientallen medewerkers van de politie, de brandweer en de ambulancedienst extra werk op. Uiteindelijk bleek het, nadat de politie de afzender van het pakketje had getraceerd, te gaan om een alkalinebatterij. Die was vermoedelijk door oververhitting opengesprongen, waardoor er een witte substantie uit lekte.

Bush geeft op opname marihuanagebruik toe

Mainport, TMar, Scootmobiel, Butje, h4nz0 en macromarkt.nl hadden ons via de submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Amerikaanse president George W. Bush blijkt op geheime tapes onder meer toe te geven dat hij marihuana heeft gebruikt. De tapes, opgenomen voordat Bush in 2000 president werd, zijn naar buiten gebracht door Doug Wead, een voormalig medewerker van de vader van Bush. Wead lekte de opnames naar The New York Times.

In de gesprekken worden strategieën besproken voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2000, waarin Bush het opnam tegen de Democraat Al Gore. "Ik zou de marihuana-vragen nooit beantwoorden", laat Bush weten aan Wead. "Weet je waarom? Omdat ik niet wil dat een of ander jong kind gaat doen wat ik probeerde." De Amerikaanse president heeft toegegeven dat hij in het verleden streed tegen drankproblemen, maar is nooit ingegaan op geruchten over drugsgebruik.

Behalve het gebruik van marihuana komt in de gesprekken het christelijk geloof ter sprake. Bush, een born-again Christian, praat over de risico's en voordelen die zijn religie kan hebben voor de campagne. Hij praat onder meer over de angst om religieuze kiezers te vervreemden door niet openlijk in de aanval te gaan tegen homoseksuelen.

Een woordvoerder van de president trekt de authenticiteit van de bandjes niet in twijfel. "De gouverneur hield informele gesprekken met iemand die hij als zijn vriend beschouwde", verklaart Trent Duffy namens president Bush. Hij ging daarbij niet in op mogelijk drugsgebruik van zijn baas. Doug Wead nam naar eigen zeggen de gesprekken met de toenmalige presidentskandidaat op omdat hij Bush beschouwde als een historisch figuur. De politicus, die op dat moment gouverneur van Texas was, was niet op de hoogte van het bestaan van de tapes.

-
Het volledige artikel uit The New York Times is hier na te lezen.

Spanjaarden stemmen over EU grondwet

Icoon politiek buitenland nieuwsIn Spanje wordt vandaag het startschot gegeven voor een reeks referenda over de grondwet van de Europese Unie. Zo'n 35 miljoen Spanjaarden worden in de gelegenheid gesteld hun stem uit te brengen, alhoewel de verwachting is dat slechts een kleine minderheid dat werkelijk zal doen. Tekenend is een enquête waaruit blijkt dat negentig procent amper notie heeft van de inhoud van de grondwet.

Zowel regering als oppositie steunen de Europese grondwet. De Spaanse premier Zapatero vergeleek de veelbesproken wet zelfs met de moderne Spaanse grondwet, die in 1978 werd aangenomen, daarmee een einde makend aan vijftig jaar dictatuur van generaal Franco. Zapatero sprak van een unieke kans om een voorbeeld te zijn voor de rest van Europa door unaniem de grondwet in de armen te sluiten.

Verwacht wordt dat de Spanjaarden gehoor zullen geven aan de oproep van hun eerste minister. Het nee-kamp in Spanje is betrekkelijk klein, en de Spaanse overheid heeft onder andere Johan Cruijff ingezet om kiezers warm te laten lopen voor de grondwet. Wel zijn in de noordelijke provincie Asturië vannacht twee bommen bij partijkantoren geplaatst als signaal tegen de grondwet. Een verklaring van de plaatsers sprak van een 'fascistisch' en 'imperialistisch' constitutioneel instrument.

Johan Cruijff in actie voor de EU Grondwet
Johan Cruijff voerde campagne voor de EU Grondwet

In Spanje wordt geen vuurwerk verwacht rond het referendum. Naast dat de volksraadpleging net als in Nederland slechts raadplegend is, heeft Spanje sinds haar toetreding in 1986 ook veel profijt van de EU gehad. De referenda in landen als Engeland, Nederland, Oostenrijk en Denemarken worden wel aangemerkt als potentiele struikelblokken voor de nieuwbakken grondwet. Pas als alle 25 landen de grondwet hebben geratificeerd, kan het nieuwe instrument van de EU, dat tot doel heeft het stroomlijnen van de complexe structuur binnen de unie, van kracht worden. Negen landen zullen daar een referendum over houden, twee landen twijfelen nog.

-
Herschreven en gesubmit door Reya, waarvoor uiteraard onze dank!

Heideman verstevigt leiding in marathon

De 18e marathon in de strijd om de KNSB/Essent Cup is gewonnen door Jan Maarten Heideman. Heideman was in Den Haag de sterkste in de massasprint, en verstevigende door de overwinning zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Andries Landman, de nummer twee in het algemeen klassement, eindigde als tweede en Ingmar Berga finishde als derde.

In Den Haag werd er weinig echte strijd geleverd. De ijskwaliteit in de overdekte hal was perfect. Iedereen kon op techniek rijden. Van weerstand hadden de schaatsers geen last, Het tempo van de wedstrijd lag derhalve te hoog voor serieuze ontsnappingen.

Bij de vrouwen won Danielle Bekkering, het betekende haar dertiende zege op kunstijs dit seizoen, en ze verstevigde daarmee haar leidende positie in het algemeen klassement. Als tweede eindigde Elma de Vries en Maria Sterk pakte de derde plaats. Bekkering is al zeker van de KNSB/Essent cup, die stelde ze vorige week tijdens de wedstrijd in Amsterdam al veilig.

AC Milan naast Juventus

In de Italiaanse Serie A is AC Milan in de 25e speelronde naast Juventus aan kop van de ranglijst gekomen.

Dankzij een treffer van Serginho won Milan de competitiewedstrijd van Cagliari, terwijl Juventus een dag eerder gelijkspeelde tegen Messina. De aanval van Udinese op de derde plaats in de stand sloeg Internazionale af, de confrontatie eindigde in 1-1, het zestiende gelijkspel van Inter dit seizoen.

Juventus kwam in de eerste helft van de wedstrijd tegen Messina goed weg nadat Riccardo Zampagna in duikvlucht een vrije trap tegen de paal kopte. In de tweede helft zag Zlatan Ibrahimovic zijn fraaie schot tegen de paal uiteenspatten.

Een dag later begon Milan aan de wedstrijd tegen Cagliari met de wetenschap dat winst de gedeelde kopositie zou opleveren. Maar die uitgangspositie kon het team van trainer Carlo Ancelotti niet tot grootste daden inspireren. Een kwartier voor tijd werd Milan-speler Giuseppe Pancaro na een tweede gele kaart ook nog van het veld gestuurd. In de blessuretijd van de wedstrijd zorgde Serginho er met een fraaie goal toch voor dat Milan in de stand van de Serie A naast Juventus kwam te staan.

Barcelona vergroot voorsprong op Real

Vanderlei Luxemburgo heeft zijn eerste competitienederlaag als trainer van Real Madrid geleden. In de thuiswedstrijd tegen Athletic hield de trainer Zinedine Zidane, Raúl en de lichtgeblesseerde Ronaldo op de bank en zag zijn team vervolgens met 0-2 verliezen. Barcelona profiteerde van het puntverlies, de ploeg van Frank Rijkaard versloeg RCD Mallorca met 2-0.

Voor rust werd een doelpunt van Athletic Bilbao-speler Andoni Iraola afgekeurd, de bal was duidelijk over de lijn geweest, maar arbiter Javier Moreno Delgado kende de Athletic geen doelpunt toe.

In de 58e minuut werd het alsnog 0-1, door een treffer van Asier del Horno. Madrid werd in rouw gedompeld, nadat Iraola in de 73e minuut van de wedstrijd voor de 0-2 zorgde. Met het verlies van de Koninklijke werd er een einde gemaakt aan een zegereekst van de Madrileense club, die tot zaterdagavond zeven maal op rij wisten te winnen.

Barcelona won door twee doelpunten van Deco van Mallorca, en vergrootte door de overwinning de voorsprong in de stand tot zeven punten.

Coulthard: Ik word geen wereldkampioen meer

”Volgend jaar is mijn jaar.” Deze uitspraak die David Coulthard elk seizoen weer doet is verleden tijd. Coulthard gelooft niet meer in zijn kansen om wereldkampioen Formule-1 te worden.

Op de vraag of Michael Schumacher de beste coureur is wil geen enkele rookie antwoord geven. David: “Ik ben ondertussen 33 jaar en heb daar geen problemen meer mee, Michael heeft bereikt wat hij verdient en datzelfde geldt voor mij.”

“Ik heb alles gedaan wat in mijn macht lag om wereldkampioen te worden, dat is niet gelukt en het zal ook niet meer gaan lukken. Michael was en is beter dan ik, dat moet je accepteren. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat ik na zijn carrière geen kans meer heb om wereldkampioen te worden.”

David Coulthard wil ook wel wat zeggen over de kansen van Jenson Button in de Formule-1. “Jenson en ik zijn vrienden en Jenson ziet er naar uit om na de carrière van Michael Schumacher wereldkampioen Formule-1 te worden. Ik heb hem gezegd dat hij zijn “voorvreugde” moet temperen. De eerste wereldtitel ná Michael’s carrière zal van een lagere klasse zijn, een wereldtitel behalen mét Michael in het veld is veel meer waard."

Crew Potterfilm krijgt macaber eerbetoon

Icoon Media nieuwsLeden van de crew van de nieuwste Harry Potter film 'The Goblet of Fire' krijgen een macaber eerbetoon. Ze worden voor hun werkzaamheden 'beloond' met de vermelding van hun naam op een grafsteen. De grafstenen spelen een rol aan het einde van de film, als Harry Potter het op een kerkhof moet opnemen tegen aartsvijand Voldemort.

De keuze om namen van de produktiecrew te gebruiken was noodgedwongen, omdat advocaten vreesden dat willekeurige namen nabestaanden van echte personen van streek konden maken. "De medewerkers vonden het wel grappig, ze krijgen zo een zeer ongebruikelijk eerbetoon", liet een insider weten. 'The Goblet of Fire' zal uitkomen in november 2005.

PvdA en VVD: woonruimte voor daklozen

Icoon politiek binnenland nieuwsKamerleden Co Verdaas (PvdA) en Jelleke Veenendaal (VVD) werken aan een gezamenlijk wetsvoorstel om opvang van daklozen beter te organiseren. De politici pleiten voor 10.000 extra tijdelijke woonplekken en een verbeterde hulpverlening. Verdaas en Veenendaal deden inspiratie op tijdens een studiebezoek aan Groot-Brittannië.

Het initiatiefwetsvoorstel van oppositiepartij PvdA en coalitiepartij VVD moet rond de zomer klaar zijn, waarna de Tweede Kamer er in het najaar over spreekt. De wet moet het makkelijker maken daklozen onder dwang van straat te halen. Het is overigens niet duidelijk hoeveel daklozen in Nederland rondzwerven. Het Leger des Heils verleende in 2003 hulp aan 21.000 mensen zonder woning. De nieuwe wet is met name bedoeld voor personen die een gevaar voor zichzelf of voor de omgeving zijn.

In Groot-Brittannië werden in de afgelopen jaren diverse maatregelen getroffen om overlast door dak- en thuislozen tegen te gaan. Verdaas en Veenendaal willen in navolging van de Engelsen dat hulpinstanties beter gaan samenwerken. Barrières om informatie te delen moeten worden weggenomen. "Nu is dat nog moeilijk wegens sommige wettelijke beperkingen en hokjesgeest bij de instanties. Daar moeten we vanaf", stelt VVD'er Veenendaal.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.