Eis: 14 keer levenslang tegen Nomads

gargamel en Riesjartje hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 14 keer levenslang geëist tegen leden van de Limburgse Nomads-afdeling van motorclub Hells Angels wegens drievoudige moord. Het is de eerste keer dat in Nederland een dergelijk hoge strafeis in een rechtszaak in ingediend. Officier van Justitie mr. Gert Oldekamp ondersteunde zijn eisrede ’multimediaal’, compleet met projecties van gecomputeriseerde dossieranalyse, 3D-presentaties en geluidsfragmenten van afgeluisterde telefoongesprekken.

De mannen die volgens het OM verantwoordelijk zijn voor de moorden op Nomads-president Paul de Vries (54) en clubgenoten Serge Wagener (34) en Cor Peijnenburg (33), zijn: Frenk B. (37) uit Obbicht, Luc van den E. (48) uit Weert, Peter F. (34) uit Landgraaf, Pele G. (31) uit het Belgische Limburg, Marco H. (38) uit Sittard, Jan L. (58) uit Melick, Huub P. (38) uit Kerkrade, Harrie R. (41) uit Nieuwstadt, Raymond S. (46) uit Elen-Dilsen in België, Jack S. (43) uit Sittard, diens broer Pe S. (42) uit Hoensbroek, Swen S. (34) uit Sittard, en Erwin van S. (30) uit Eindhoven. De 36-jarige Driekus V. uit Guttcoven kan worden vrijgesproken van moord, zei de officier. Tegen hem werd 4 jaar cel geëist wegens andere feiten.

Wie van de verdachten precies op wie geschoten heeft, valt niet aan te tonen, maar dat is voor bewezenverklaring van ’medeplegen’ ook niet nodig, zo betoogde de officier. Duidelijk is volgens hem dat alle Nomads aanwezig zijn geweest en dat niemand zich van de uitvoering van het moordplan heeft gedistantieerd. Alles wijst er volgens hem op dat men in gezamenlijkheid heeft besloten tot de liquidaties.

De Nomads, omgeven door 30 man politie, hielden zich opvallend rustig na de mega-eis. Alleen vanaf de publieke tribune was instemming te horen van nabestaanden van de vermoorde Nomads.

In de rechtszaak tegen de Nomads zijn de getuigenverklaringen van Romeo E. (22) komen te vervallen. De rechtbank vindt dat de betrouwbaarheid van de man, die vastzit wegens het bedreigen van minister Rita Verdonk, niet vast te stellen is. Mogelijk kunnen in een hoger beroepzaak zijn verklaringen wel worden meegenomen, als getuige is onderworpen aan een uitgebreid onderzoek. E., die sowieso in een getuigenbeschermingsprogramma zal worden geplaatst, gaf deze week aan aan zo'n onderzoek te willen meewerken.

De advocaten van de verdachten krijgen vanaf maandag de tijd hun verweer te voeren. De rechtbank doet op 17 maart uitspraak.