'Ouders bestormden school Beslan als eerste'

Sessy had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsMeerdere Russische kranten schrijven over de reden waarom de school waar het gijzelingsdrama in het Russische Beslan plaatsvond, zo ongecontroleerd werd bestormd. De oorzaak zou zijn dat ouders van de gegijzelde kinderen de school hebben bestormd. Dit komt niet overeen met eerdere berichten waarin werd gesproken over een ontploffing in de school en ontsnapte gijzelaars waar op werd geschoten.

De kranten, die in tegenstelling tot de Russische televisie wel veel vrijheid genieten, beweren dat alles is begonnen toen bewapende vaders besloten dat de overheid te langzaam was om vervolgens zelf de school te bestormen. Op dat moment hadden de Russische elitetroepen nog geen plan en waren zelfs de ingangen van de school nog niet verdeeld onder de groepen. Mede hierdoor hebben de twee elitegroepen de allergrootste verliezen aan personeel geleden sinds hun oprichting, en kregen ook medewerkers van het ministerie van calamiteiten en brandweerlieden een regen van kogels over zich heen.

Overigens is er wel bewijs dat de overheid echt van plan was door te gaan met onderhandelen. Zo was er bijvoorbeeld een videotape overhandigd aan de terroristen waarop de vrouw van een van de daders hun vijf kinderen had gefilmd met de smeekbede aan hen te denken voordat hij hun leeftijdgenootjes iets zou aandoen.