Zelfkritiek moslims na wandaden in Beslan

In het Midden-Oosten is een zeldzame golf van zelfkritiek losgekomen na de beelden van dode, gewonde en getraumatiseerde schoolkinderen bij de bloedige ontknoping van het gijzelingsdrama in Beslan. Arabische leiders, moslimgeestelijken en gewone ouders veroordeelden de terreuractie. Jihad-strijders uit het Midden-Oosten steunen al lange tijd hun geloofsgenoten in Tsjetsjenië. Volgens de Russische autoriteiten zaten er onder de gijzelnemers van de school in Beslan negen of tien Arabieren.

Een vooraanstaande Arabische journalist schreef dit weekend dat moslims het pijnlijke feit onder ogen moeten zien dat moslims de voornaamste plegers van terrorisme zijn: ''Alle Wereldterroristen zijn moslims. Onze terroristische zonen zijn een eindproduct van onze gecorrumpeerde cultuur'', aldus Abdulrahman al-Rashed, algemeen directeur van de televisiezender Al-Arabiya in een dagelijkse krantencolumn. Al-Rashed noemde een hele waslijst aan recente terreuraanslagen in Rusland, Irak, Sudan, Saudi-Arabië en Jemen op, gepleegd door extremistische islamitische groepen, die zich veelal laten inspireren door de ideologie van Osama bin Laden. Volgens al-Rashed kunnen moslims het beeld dat van hen is ontstaan alleen zuiveren als ''wij de schandalige feiten toegeven, in plaats van ze te veroordelen of te rechtvaardigen. Het beeld is vernederend, pijnlijk en schrijnend voor ons allemaal.''

Ahmed Bahgat, een Egyptische islamist, schreef in een vooraanstaande krant dat de beelden uit Rusland ''moslims tonen als monsters die zich voeden met het bloed van kinderen en de pijn van hun gezinnen. Alle vijanden van de islam bij elkaar hadden het beeld niet zo kunnen beschadigen als de zonen van de islam hebben gedaan met hun stommiteit, misrekeningen en onbegrip van de aard van dit tijdperk.''

Andere geluiden
Er waren ook andere geluiden te horen. Ali Abdullah, een ultraconservatieve salafiet uit Bahrein, noemde de gijzeling wel ''onislamitisch'' maar gaf meteen de joden de schuld: ''Ik twijfel er niet aan dat dit het werk is van de Israëliërs, die het beeld van moslims willen bezoedelen en samenwerken met de Russen, die hun eigen agenda hebben tegen de moslims in Tsjetsjenië''.

In het tv-programma NOVA reageerde vanuit Londen Anjem Choudary. Hij is leider van de Al Muhajiroun, een radicale groep die ijvert voor de invoering van het kalifaat in Europa; Een islamitische staat met aan het hoofd een geestelijke. Zijn beweging kende ook de daders van de gijzeling van Beslan. Volgens Choudary verdraaien de Russische media de feiten en omvatte het gegijzelde complex behalve een school ook een militair gedeelte. ''Maar'' vijf tot tien procent was kinderen volgens hem. Hij benadrukte dat kinderen volgens de islam niets aangedaan mag worden, maar gaf aan dat volgens hem Rusland in Tsjetsjenië 42.000 kinderen heeft vermoord, en dat de westerse media dat niet laten zien. Bloed van moslims lijkt minder belangrijk dan westers bloed, aldus Choudary. Volgens hem zullen de moslims over de hele wereld tegen de ongelovigen komen te staan als de islam onder vuur blijft liggen.

(Herhaling NOVA 01:00 - 01:50 Nederland 3)