FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 januari 2004

Vijf doden door reumamedicijn

Er zijn in Japan onlangs vijf mensen overleden aan de bijwerkingen van een medicijn tegen reumatoïde artrisis. Het medicijn met als naam Arava is reeds vier maanden te koop in Japan en volgens de producent Aventis Pharma zijn er nog eens elf mensen door dit medicijn ziek geworden.

Het middel werd in april goedgekeurd door de Japanse autoriteiten en was in oktober vorig jaar beschikbaar. Verschillende meldingen van longontsteking kwamen vanaf toen binnen. Aan artsen is geadviseerd om dit middel niet aan longpatiënten of mensen met ademhalingsproblemen voor te schrijven.

Volgens Aventis Pharma is bij twee van de vijf gevallen vastgesteld dat dit middel de doodsoorzaak is. De overleden patiënten waren allemaal tussen de 57 en 71 jaar.

Sinds 1998 is dit middel verkrijgbaar in Europa en Amerika. Dit middel is ook wel bekend als leflunomide. Hier hebben echter geen sterfgevallen plaatsgevonden door dit middel. Wel hebben ongeveer tachtig mensen een longontsteking overgehouden aan dit medicijn. In Nederland is dit middel ook verkrijgbaar, aldus een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Bijwerkingen zijn hier echter niet gemeld.

"Al met al is deze bijwerking niet zorgwekkend en er is ook geen reden om het te verbieden", aldus de woordvoerder. De bijwerkingen zijn dan ook zeer zeldzaam te noemen.

Migraine veroorzaakt hersenschade

MigraineVolgens wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum kunnen migraineaanvallen leiden tot blijvende schade aan de hersenen. Dit bericht verscheen afgelopen woensdag in een editie van het tijdschrift Journal of the American Medisal Association.

De wetenschappers vertellen onder andere dat er op MRI-scans meer schade aan de kleine hersenen te zien is. Hoe vaker een patiënt een aanval heeft gehad des te meer schade is er waarneembaar. De kleine hersenen besturen onder anderen de fijne motoriek. Of er door deze schade verslechtering optreedt, moet nog worden onderzocht.

Dat migraine ervaren wordt als uiterst vervelend maar voorbijgaand verschijnsel is al bekend. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de oorzaken van deze schade en de ontwikkeling van middelen om dit te voorkomen.

Volgens M. Kruit en Prof dr. M. van Buchem komen dergelijke infarcten aan de kleine hersenen zeven keer vaker voor bij migrainepatiënten. Bij mensen met minstens één aanval per maand gepaard met aura, blijkt zelfs zestien keer zoveel kans te zijn op schade. Met aura bedoelt men een verstoring van zintuiglijke waarnemingen.

435 mensen uit Maastricht en Doetinchem deden mee aan dit onderzoek. Onder deze mensen zaten zowel migrainepatiënten als mensen zonder dergelijke klachten.

Man gewond door spuitbus bouwschuim

Een medewerker van een serrebouwbedrijf is gisteren in Zwolle ernstig gewond geraakt toen een bus bouwschuim in zijn hand ontplofte. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn hand, gezicht en oog.

De man was bezig met werkzaamheden aan een huis in Zwolle en gebruikte daarbij purschuim. Na gebruik zette hij de bus weg om deze later weer op te pakken. Toen de man met de inmiddels heet geworden bus in zijn hand de trap afliep, ontplofte de bus. Door de klap viel het slachtoffer achterwaarts de trap af en kwam op een plavuizen vloer terecht. Hij werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Een tweede bus schuim werd voor onderzoek veilig gesteld.

Cultuur & Historie gaat uitpakken!

Nu niet meteen gaan denken dat we dingen gaan weggeven, nee, we hebben het over ons nieuwe toernooi in wording: De invloedrijkste volkeren. Ongeveer eenmaal per maand neemt een FOK!user de taak op zich om een toernooi te organiseren in het forum Cultuur en Historie, maar ik denk dat we intussen wel mogen zeggen dat onze Quasar_de_Duif de 'vaste' toernooi-organisator is. Zo is hij verantwoordelijk voor o.a. De invloedrijkste personen v/d historie en De FOK! C&H Awards 2003. Wie weet is het leuk om je even in te lezen

Het invloedrijkste volkeren-toernooi gaat over volkeren uit het heden en verleden die een grote invloed hebben gehad op aarde. Van de Babyloniërs tot aan de Amerikanen en van de Inca's tot de Britten of Belgen, alles mag!
Ga er even voor zitten en maak een top 15 met volkeren die volgens jou een plaatsje in het toernooi verdienen. Plaats deze in het daarvoor bestemde topic in C&H. Het volk dat je bovenaan hebt gezet, zal de meeste punten ontvangen. Denk dus goed na over de volgorde. Ook moet rekening gehouden worden met de namen die destijds in gebruik waren. Er is een verschil tussen Franken en Fransen.

Voor de rest wijst het zich allemaal vanzelf

Na ongeveer 2 á 3 weken zullen de punten worden geteld en vervolgens zal Quasar_de_Duif de uitslag bekendmaken.

Veel plezier en succes met 't maken van jouw top 15!

Namens de C&H Crew.

Een dag uit het leven van... een student

Als om half acht de wekker gaat vervloek ik degene die afgesproken had om aan het paper te werken, ook al weet ik dat ik dat zelf gedaan heb. Dronken van de vorige avond pas kwart over één mn nest in duiken zwalk ik naar de badkamer. De slaap wordt ruw uit mijn hoofd verbannen door het 40 Watt lampje aan het plafond. Nadat ik mijzelf redelijkerwijs bij kennis heb gesteld is het tijd voor de dagelijkse ochtendrituelen. Immer verbaasd van de temperatuur van het koude water probeer ik het witte schuim dat ik even tevoren op mijn onderste gezichtshelft heb gesmeerd zo soepel mogelijk te verwijderen, hierbij hopende dat het samen met mijn gering aanwezige donshaar in de gootsteen zal verdwijnen. De activiteit loopt zonder bloedvergieten over in de overige activiteiten die ik mij elke ochtend verplicht stel voor mij aan de buitenwereld te tonen.
Snel spoed ik mij naar het station waar mijn geelblauwe limo klaarstaat om mij naar zijn eindbestemming te brengen, Utrecht Centraal. Ik luister nog even of de conducteur in functie omroept of ik mijn bezittingen of eigendommen mee moet nemen, maar hij kiest voor de woordkeus van uw bagage. Sinds ik weet dat uw bezittingen in feite betekent alles dat je mee kan nemen is het een leuk detail om op te letten.
Een roltrap lang overpeinst mijn portemonnee haar kleingeld. De 2,85 (twee euro vijfentachtig) verdwijnt in de handen van de medewerkster van de Boterham Express. In mijn handen ligt de vrolijke verpakking van mijn volledige ontbijt, een onovertroffen Italiaanse bol ham-kaas. Het universiteitsgebouw waar alle hersenspinsels omgezet zullen worden in briljante zinnen waarvan de strekking geheel onduidelijk zal zijn rijst uit de bittere kou tevoorschijn. Gelukkig is er koffie.

Zes lange uren later zit Jos Verstappen toch niet bij Jordan. Alles was voor niets, hoe moet het nu verder? Vermoeid voeg ik de laatste letters toe aan het inmiddels vrijwel geheel complete paper. Het ritme van RTL FM en een complete Radiohead CD van naburige groepsleden hebben hun steentjes bijgedragen aan het eindresultaat. Met een voldaan gevoel kan ik het gebouw weer in zijn rust en kou achter me laten om door middel van de drukste buslijn van Nederland mij naar het station te begeven.
Neergekomen op de deze keer zachte rode kussens van de geelzwarte limo (die inmiddels op onverklaarbare wijze alweer gereed stond) pak ik een Metro van de bank om mij in alle rust van de actualiteit op de hoogte te stellen. Minuten verstrijken, pagina 13, metroentertainment. Mijn gezichtveld vloeit iets langs het kopje Poppodium 013 ontslaat personeel en vangt het aanzicht van een authentiek cassettebandje. Als ik voorzichtig de krant opzij schuif zie ik het meisje tegenover mij een cassettebandje verwisselen. Een vers bandje verdwijnt in haar walkman. Een walkman! Ze bestaan blijkbaar nog. Een diskman is al een rariteit tegenwoordig, laat staan een walkman. In gedachte is ze het meisje dat het altijd met de afdankertjes van haar zussen moet doen. Gedempte tonen van haar muziek strijken langs mijn trommelvlies. Met enige schaamte pak ik mijn nog bijna gloednieuwe Dyne mp3speler en laat het beeldscherm haar blauwverlichte welkomsttekst tevoorschijn toveren. Enrique Iglesias schalt op maximaal volume uit mijn oordopjes, verdwaast probeer ik RTL FM weg te halen, wat op zo'n moment natuurlijk nooit lukt. Schichtig kijk ik om me heen, maar ontvang geen nijdige of verbaasde blikken van mijn medereizigers. De laatste pagina's Metro trekken aan mij voorbij, waarbij ik bij pagina 15 opschrik. Er zit een gat van driekwart pagina in mijn Metro. Op zich geen ramp om de metrogezondheid een keertje over te slaan, ware het niet dat op pagina 16 vandaag de ingezonden brieven en de stripjes te vinden zijn. Mijn leven vliegt in een flits aan me voorbij, het meest amuserende deel van mijn dag is me ontstolen.

Met een rothumeur haal ik mijn fiets onder de droge fietsenstalling vandaan en fiets ik naar huis. Morgen weer een dag.

Consumentenvertrouwen VS schiet omhoog

De Amerikaanse consumentenvertrouwen index is weer gestegen van 91,7 in december tot 96,8 in januari. Hiermee bereikte de index het hoogste peil sinds juli 2002. De toename van het consumentenvertrouwen was minder dan analisten hadden voorspeld. Die hadden juist gerekend op een consumentenvertrouwen index van 99,0.

De toename is vooral te danken aan het groeiende optimisme over een verder herstel van de Amerikaanse economie op korte termijn. Consumenten zijn wel een stuk negatiever over het huidige economische klimaat, vooral omdat de arbeidsmarkt zich niet sterk herstelt. De Amerikaanse economie is voor tweederde deel afhankelijk van consumentenbestedingen.

Amazon.com maakt flinke winst

De Amerikaanse internetwinkel Amazon.com heeft haar winst in het laatste kwartaal van het vorige jaar flink zien stijgen naar 73 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat nog maar 2,7 miljoen dollar. De omzet steeg met 36 procent naar 1,9 miljard dollar. Daarmee heeft de grootste internetwinkel ter wereld voor het eerst in haar geschiedenis een jaar met winst afgesloten.

Uiteindelijk werd over heel 2003 een bedrag van 35 miljoen dollar aan winst gemaakt. Voor 2004 verwacht Amazon.com een omzet van 6,2 tot 6,7 miljard dollar te halen.

Zwerver blij en opgelucht na arrestatie

BerliBerli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Normaal gesproken zijn mensen niet echt in een blijde bui als hun tent in brand wordt gestoken en ze dan ook nog eens gearresteerd worden. Maar een 53-jarige zwerver vond het allemaal wel best.

De tent van de man werd maandagmiddag in Watergraafsmeer door twee mannen in brand gestoken. De gealarmeerde politie arresteerde het slachtoffer echter ook, omdat hij nog een gevangenisstraf van 34 dagen moest uitzitten. Toen de zwerver, die sinds anderhalf jaar dakloos is, dat hoorde reageerde hij blij en opgelucht. De komende tijd heeft hij namelijk weer een dak boven zijn hoofd, kan hij douchen en heeft hij een maand gratis eten in het vooruitzicht.

Programma HCE (Week 5)

Morgen zowaar een vol midweeks programma. Hieronder vind je de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van woensdag.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 5)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
wo20.00ADO Den Haag Roda JC -
wo20.00AZ Willem II -
wo20.00FC Twente Vitesse -
wo20.00FC Utrecht RBC Roosendaal -
wo20.00FC Volendam RKC Waalwijk -
wo20.00NAC Breda FC Groningen -
wo20.00NECFeyenoord -
wo20.00PSV FC Zwolle -
wo20.00sc Heerenveen Ajax -

Morgenavond volgen er punten voor de manager, waarna komende zaterdag om 18:00 uur de volgende ronde begint.

[update] Morgen mogelijk veel sneeuw in NL

Wanneer de verwachtingen zullen uitkomen, kan heel Nederland morgen rekenen op een sneeuwdek van gemiddeld vijf centimeter. Dit aldus Piet Paulusma en weeronline. Aangetekend dient te worden dat de verschillen plaatselijk aanzienlijk zullen zijn.

Morgenochtend zal de eerste zone met sneeuwbuien over het land gaan trekken, waarbij plaatselijk al de eerste centimeters sneeuw kunnen komen. Doordat de temperatuur rond het vriespunt uit zal komen, blijft de sneeuw op veel plaatsen liggen.

Na deze zone blijft het enkele uren droog, waarna er in de loop van de middag steeds meer sneeuwbuien het land in zullen trekken, die ook nog eens steeds actiever zullen worden. Tot middernacht kan er dan plaatselijk nog een aantal centimeter vallen. Ook donderdag zullen de nodige sneeuwbuien vallen, die het sneeuwdek plaatselijk nog flink kunnen ophogen. De meeste sneeuw wordt verwacht boven de grote rivieren, met plaatselijk dus grote verschillen.

Waarschijnlijk zal de sneeuw al in het weekeinde weer smelten, omdat er een grote kans bestaat dat zachte lucht ons land zal bereiken. De temperaturen lopen dan op tot boven de vijf graden.

Update 22:50

Inmiddels is op de KNMI site te lezen dat er gewaarschuwd wordt voor extreem weer morgen. Verwacht wordt dat er een sneeuwjacht komt ((ZWARE) sneeuwval in combinatie met windkracht acht), die voor grote overlast kan gaan zorgen.

Morgenvroeg om zes uur komt het KNMI met een update

Vrouw klinisch dood: bigamie toegestaan

Een Israëlische man heeft bij wijze van uitzondering toestemming gekregen om een tweede vrouw te huwen, terwijl hij nog getrouwd is met een andere vrouw. De eerste vrouw van de man verkeert namelijk in vegetatieve toestand sinds zij ongelukkig ten val kwam. De man bezoekt zijn vrouw elke dag in het ziekenhuis, maar heeft inmiddels een andere vrouw leren kennen met wie hij graag wil trouwen.

"Wij zijn tot de conclusie gekomen dat wij deze man, die doorgaat met zijn eerste vrouw te beminnen, te hulp moesten komen door hem toe te staan een tweede te trouwen", verklaarde een rabbijn. Rabbijnen hebben in Israël de mogelijkheid om bigamie toe te staan als een vrouw niet meer over haar geestesvermogens beschikt en dus niet in staat is een scheidingsakte te ontvangen. De rabbijnen baseren zich hiervoor op het middeleeuwse edict van rabbijn Gershom, die aangeeft dat voor een dergelijk besluit honderd rabbijnen moeten instemmen.

Reyes naar Arsenal

Finkelstein wist ons vandaag het volgende te melden:
Arsenal heeft het talent Antonio Reyes gekocht van Sevilla

De twintigjarige aanvaller kan op meerdere posities uit de voeten. Hij zou kunnen dienen als vleugelaanvaller en als centrale spits. Reyes zou 30 miljoen euro hebben gekost en zo snel mogelijk de medische keuring krijgen. Bij Arsenal zal hij met rugnummer 9 gaan spelen. Reyes kwam sinds het seizoen 2000/2001, toen hij nog maar 16 jaar was, uit voor de hoofdmacht van Sevilla.

"Ik ben de gelukkigste en tegelijkertijd treurigste man van de wereld. Ik verlaat de beste club van Spanje voor het beste team van Engeland. Zonder twijfel is dit een stap vooruit in mijn carrière. Maar Ik realiseer me dat ik de club verlaat, waar ik zielsveel van hou." verklaarde Reyes op zijn website.

Wenger had al eerder zijn oog op het talent laten vallen. Afgelopen zomer ketste de transfer nog af op vraagprijs, mede omdat Arsenal vanwege de bouw van een nieuw stadion weinig geld beschikbaar had. Wenger verklaarde eerder in deze transferperiode zich niet op de transfermarkt tonen, maar blijkbaar vond Arsenal de kans te mooi om te laten lopen.

Door deze transfer lijkt de kans dat ook Van Persie naar arsenal vertrekt erg klein. Reyes is ook een linksbenige aanvaller en met deze transfer lijkt ook bij Arsenal de bodem van de geldput bereikt.

Man vernielt interieur stadskantoor

Een 41-jarige man uit Alkmaar werd na het niet verkrijgen van een paspoort zo kwaad dat hij het Alkmaarse stadskantoor aan het Mallegatsplein flink verbouwde. Dat de man geen paspoort kreeg was echter logisch; hij wilde zijn personalia niet opgeven.

De man vernielde onder andere een computer, een beeldscherm, een toetsenbord, een telefoon en een kopieerapparaat. De dader is aangehouden door de politie en na verhoor in vrijheid gesteld.

Duitse rechter schiet op sneeuwballengooier

Meki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Duitse rechter uit Dumstorf is aangeklaagd nadat hij geschoten heeft op een 16-jarige jongen die sneeuwballen naar zijn huis gooide. De tiener raakte hierbij gewond aan zijn bovenarm en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

De magistraat werd zo woedend toen de jongen een sneeuwbal naar zijn huis gooide, dat hij zijn geweer pakte en een schot loste. De 55-jarige rechter is aangeklaagd wegens het crimineel gebruik maken van een vuurwapen. De man kan een sanctie verwachten en raakt mogelijk zijn baan als rechter kwijt.

CNN-medewerkers omgekomen in Irak

Irak: icoontjeIn Irak zijn vanmiddag twee medewerkers van CNN om het leven gekomen toen hun auto beschoten werd. Het gaat om een 27-jarige vertaler en producer en een 25-jarige chauffeur. Een cameraman die in een andere auto reed werd door een kogel in zijn hoofd geraakt, maar raakte slechts lichtgewond.

De auto's bevonden zich op weg naar Bagdad toen een Opel hen van achteren naderde. Een schutter met een AK47 opende door het geopende dak het vuur op de wagens van CNN. De voorste auto kon aan de kogelregen ontsnappen, toen een veiligheidsadviseur terugschoot. De schutter richtte zijn wapen daarna op de tweede wagen van CNN en raakte de twee slachtoffers dodelijk.

"Er is geen twijfel over mogelijk dat, als onze veiligheidsadviseur niet het vuur had geopend, iedereen in onze wagen was omgekomen", aldus correspondent Michael Holmes, die zich in de voorste wagen bevond. "Dit was geen poging tot een overval, maar een doelgerichte aanslag."

[update] Dreigende dijkdoorbraak bij Stein

THe_aWaKeNeD_oNe en Bromsnor hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kaartje: Dagblad de LimburgerIn het Zuidlimburgse Stein is de evacuatie van drie- tot vierhonderd mensen aan de gang. Aanleiding is een mogelijke dijkdoorbraak.

Bij het Kasteel Stein is in de dijk van het Julianakanaal over een lengte van tien meter ongeveer tweederde van het dijklichaam weggeslagen. De oorzaak hiervan is onbekend. Rijkswaterstaat meldt dat een noodreparatie dringend noodzakelijk is.

De burgemeester van Stein heeft besloten om 160 woningen in tien straten te evacueren. De bewoners hiervan worden elders in Stein ondergebracht. Het scheepvaartverkeerd op het Julianakanaal is stilgelegd.

Update 18.08 uur
De geëvacueerde bewoners worden opgevangen in het sociocentrum in Stein. De gemeente heeft hen geadviseerd om waardepapieren mee te nemen. Ook moeten de bewoners zich laten registreren, zodat de gemeente weet waar zij verblijven. De kans dat de evacuées vanavond nog naar hun huizen kunnen terugkeren, lijkt klein.

Rijkswaterstaat noemt de situatie in Stein 'vrij ernstig'. Met behulp van pontons, platte schuiten, wordt vanaf de waterkant geprobeerd om zogenaamde 'big bags' te plaatsen. Deze moeten een provisorische oplossing bieden. Ook wordt het peil in het kanaal verlaagd om zo het gebied dat overstroomd kan worden te verkleinen. De waterstand bedraagt inmiddels echter 44 meter boven NAP, daarom worden ook de huizen tot deze hoogtelijn ontruimd, in overeenstemming met het rampenbestrijdingsplan. Brandweer, GGD en politie staan paraat.

De burgemeester van Stein, Ed Meijer, geeft op dit moment een persconferentie over het gebeuren.

Update 19.35 uur
In een interview met de Limburgse omroep L1 gaf de burgemeester Meijer zojuist aan dat vijfhonderd inwoners zijn geëvacueerd. Velen van hen zullen bij familie of vrienden de komende nacht doorbrengen. Voor degenen die nergens terecht kunnen, zal de gemeente voor een bed zorgen. Wanneer de inwoners weer naar hun huizen kunnen terugkeren is niet bekend. Dat is afhankelijk van de situatie bij daglicht morgenvroeg.

Het gat wordt ondertussen groter, doordat steeds meer water onder de dijk doorsijpelt. Inmiddels is het gat vijftien meter groot. Rijkswaterstaat hoopt dat het waterpeil van het Julianakanaal tegen middernacht ongeveer één meter is gedaald. De bedoeling is om in totaal twee meter water uit het Julianakanaal over te hevelen, maar dit gaat met slechts tien centimeter per uur doordat het getroffen deel van het kanaal bijna twintig kilometer lang is.

Update 21.23 uur
De burgemeester van Stein heeft een noodverordening afgekondigd om mensen uit het ontruimde gebied te weren. 543 mensen uit 216 woningen zijn geëvacueerd, waardoor deze woningen op het moment leeg staan. De politie is aanwezig om het gebied in de gaten te houden en stuurt iedereen weg die niets in het gebied te zoeken heeft. Ook media worden niet toegelaten.

Morgenochtend om tien uur zal een nieuwe persconferentie gehouden worden.

KNVB trekt rode kaart Touzani in

De KNVB heeft de rode kaart geschrapt, die verdediger Karim Touzani van FC Utrecht zondag opliep in het uitduel met Feyenoord. Na bestudering van de wedstrijdbeelden zag de aanklager geen reden tot vervolging.

Scheidsrechter Rene Temmink had de situatie van niet al te ver gezien en besloot dat er een doorgebroken speler werd neergehaald binnen de zestienmeter. De sanctie luidt: een strafschop plus de rode kaart. Na het zien van de beelden achteraf bleef hij achter zijn besluit staan. De beelden gaven echter wel aanleiding tot twijfel.

De uitspraak in Zeist is enerzijds wrang voor de verdediger en club. De overtreding van Touzani op aanvaller Danko Lazovic van Feyenoord kostte een penalty, waarvan laatstgenoemde de rebound benutte. Vervolgens greep Feyenoord met elf tegen tien de volle buit in de eigen Kuip (3-2). Touzani, die wel een gele prent overhield aan de wedstrijd, kan nu echter wel meespelen in het thuisduel van morgen tegen RBC Roosendaal.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

5-Jarige sticht brand: twee meisjes komen om

Meki en BerliBerli hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vijfjarig kind heeft vandaag in het Belgische Luik een brand gesticht die aan twee meisjes het leven kostte. De jonge dader vertelde de politie dat het één van de slachtoffertjes niet zo leuk vond en daarom haar huis in lichterlaaie zette. Het kind zou twee weken geleden al hebben gedreigd het huis in brand te steken.

De kleuter verklaarde tegenover de politie ook dat zijn/haar vader overleden was en dat diens dood zijn/haar schuld was. De vader van het kind is inderdaad overleden, maar dit zou zijn gebeurd door een overdosis.

Bij de brand raakten vijf andere mensen, een vrouw en vier kinderen, gewond.

Omstreden voorstel Blair aangenomen

Movinghead, Goof, Ambrosius, McPieter en tillaard had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse minister-president Tony Blair heeft de stemming in het Lagerhuis over hogere collegelden overleefd. Blair wil de collegegelden in 2006 namelijk verhogen naar 4400 euro per jaar. Momentaal bedragen deze 1650 euro.

Het voorstel kreeg de steun van een krappe meerderheid. Veel Labour-parlementariërs stemden tegen omdat ze bang zijn dat de universiteiten zo het domein van de elite gaan vormen. Tot op het laatste moment was het onzeker of Blair binnen zijn eigen partij genoeg steun zou krijgen voor zijn plannen.

Kaart Touzani geseponeerd

De KNVB heeft de rode kaart die verdediger Karim Touzani zondag opliep in het duel Feyenoord-FC Utrecht geschrapt. Na bestudering van de wedstrijdbeelden zag de aanklager geen reden tot vervolging.

De uitkomst is enerzijds wrang voor de verdediger. De overtreding van Touzani op Lazovic betekende een penalty, waarvan laatstgenoemde de rebound benutte. Vervolgens greep Feyenoord met elf tegen tien de volle buit in de eigen Kuip. Touzani, die wel een gele prent overhield aan de wedstrijd, kan nu echter wel spelen in het thuisduel van morgen tegen RBC Roosendaal.

[Upd] Jos beëindigt onderhandelingen

MavRick wist ons vandaag het volgende te melden:
De onderhandelingen tussen Jos Verstappen en Jordan zijn afgebroken.

Ondanks de positieve berichten van de afgelopen weken, lijken de onderhandelingen tussen Jordan en Jos Verstappen vastgelopen. De contractpunten zoals deze zijn uitgewerkt, geven voor Jos Verstappen en sponsors te weinig vertrouwen aan voor de toekomst.

Jos Verstappen reageert teleurgesteld: "We hebben allemaal ons uiterste best gedaan om tot overeenstemming te komen. Echter op dit moment heeft dooronderhandelen geen zin. Nogmaals wil ik benadrukken dat we een fantastische groep van mensen om ons heen hebben. Zeker Michel Perridon van Trust heeft zich volledig en vol overgave ingezet voor een positieve uitkomst. We hebben de onderhandelingen stopgezet in goed onderling overleg en met support van alle betrokken sponsors."

Ook Perridon betreurt het: "Wij, als sponsor van Jos, hebben volledige steun aan Jos gegeven en blijven dit doen. Het is duidelijk dat alle partijen in deze een goede basis moeten hebben voor een sportief succesvol seizoen, dit was in deze niet het geval."

Update:
Studio Sport meldt dat het Verstappen-kamp met name moeite had dat in het contract was opgenomen dat Verstappen bij slechte prestaties op ieder moment aan de kant kon worden geschoven. Trust en Muermans waren niet bereid geld in Jordan te steken met een zo grote onzekerheid.

Stephen Kings 'It' engste tv-programma

SubheaderHet verhaal van horrorschrijver Stephen King, over een demonische clown die een rustig plaatsje in New England terroriseert, is door luisteraars van de BBC gekozen tot het meest griezelige televisieprogramma aller tijden. De verfilming van Kings bestseller 'It' versloeg daarmee onder meer 'The Twilight Zone', 'The X-Files' en 'Twin Peaks'.

In de miniserie uit 1990 speelt Tim Curry de rol van Pennywise, een kwaadaardige kracht die de vorm van een clown aangenomen heeft en verantwoordelijk is voor een rits van moorden. "I am everything you were ever afraid of", zegt de clown op een gegeven moment over zichzelf tegen enkele doodsbange kinderen. "The X-files", de met een Emmy bekroonde serie waarin FBI agenten paranormale en buitenaardse zaken onderzoeken, eindigde eervol op de tweede plaats.

"Ghostwatch" van de BBC eindigde op de derde plaats. Deze documentaire uit 1992 over paranormale verschijnselen, bevatte onder andere, tot grote ontzetting van presentator Michael Parkinson, een scène waarin er een 'geest' in de studio verscheen. "Tales of the Unexpected", een serie gebaseerd op de korte verhalen van Roald Dahl, steevast met een onverwachte wending aan het einde, werd vierde. De serie werd begin jaren tachtig in Nederland door de TROS op de buis gebracht.

Albert Heijn Tiel beste van het land

Apophis4u had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Albert Heijn aan de Veemarkt in Tiel is dit jaar uitgeroepen tot beste Albert Heijn-supermarkt van het land. Het is de tweede keer in tien jaar tijd dat deze supermarkt de titel van beste winkel wint. Vier andere keren stond de supermarkt in de finale van deze wedstrijd.

"Kwestie van een goede basis", aldus supermarktmanager Gert van Eden, die zijn klanten nu in het zonnetje wil zetten. "Sommige klanten hebben erg meegeleefd met de verkiezingen. Daar willen we ook een feestje voor geven."

Marsrover Spirit leek door de tijd gereisd

Op donderdag 22 januari deelden zegslieden van Jet Propulsion Laboratory mede dat op 21 januari er een "serious anomaly" gebeurd was bij de Marsrover Spirit. Voor bijna 24 uur stopte de robot met directe datatransmissies. De robot leek van de Marsbodem verdwenen. Toen de Spirit weer wat data begon te verzenden, stond de klok van de computer in de Spirit op het jaar 2053 ingesteld.

Pete Theisingen, manager van het Mars Exploration Rover project zei vorige week donderdag dat het geen contact met de Spirit gemaakt had, noch via de Mars Global Surveyor, nocht via de Mars Odyssey. Het apparaat leek van de bodem van Mars verdwenen. Dit gebeurde vlak voordat de Spirit op het punt stond belangrijk onderzoek bij een rots te doen met zijn boormachine.

Jennifer Trosper, mission manager van Surface Operations onderbrak de persconferentie om te vertellen dat er zojuist een signaal van de Rover was binnengekomen via een directe link van de Aarde. Er bevond zich echter geen data in het signaal. Theisingen vond het zeer vreemd, en zei: "Er is geen enkele fout.... die wij kunnen bedenken, die deze anomalie kan verklaren", schrijft space.com. Zegslieden hebben gezegd dat de weercondities bij het Australian Deep Space Network receiver, niet de oorzaak van Spirits zwijgen kon zijn.

De accu's leken zich volledig ontladen te hebben, maar het zonlicht zou ze weer opladen. Door een commando van de basis werd een deel flash-geheugen van de Spirit verwijderd dat voor de operating system initialisatie zorgde. Door dit hardware commando kon de Spirit weer aangesproken worden. Op Marsdag Sol 21 kwam er data binnen. Spirit had zijn foutstatus gedetecteerd, en het bleek dat computer zich maar liefst 77 keer gereset had. Ook gaf de computer aan dat het maar liefst 49 jaar verder was in tijd: Het jaar 2053. Hoe kon de Marsrover zoveel tijd verloren zijn?

Trosper zegt dat het te wijten kan zijn aan het file-systeem. Mogelijk was het geheugen te klein, er werd daarom het file-systeem gecorrumpeerd. Trosper zegt dat ze een les geleerd hebben voor de tweeling Oppurtunity, en dat is regelmatig bestanden wissen uit het geheugen.

Ontvoerde man uit Schijndel weer terecht

Droefvogel en BerliBerli hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 58-jarige man die zaterdag werd ontvoerd in Schijndel is weer terecht. Vanmiddag werd hij aan de Boschweg in de Brabantse plaats uit een auto gezet. Volgens een woordvoerder van de politie maakt het slachtoffer het goed. Er zouden een aantal verdachten zijn opgepakt, maar de politie wil deze arrestaties niet bevestigen.

De man werd zaterdag aan de Boterbloemstraat ontvoerd, terwijl hij met zijn 36-jarige vriendin over straat liep. Zij werd tijdens de ontvoering mishandeld en liep enkele kneuzingen op. De Marokkaanse man was twee jaar geleden ook al eens het slachtoffer van een ontvoering.

Man omgekomen na ongeluk met shovel

Y0rizz en Rewimo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Haarlem is vanochtend een man uit Almere bij zijn werkzaamheden om het leven gekomen. De chauffeur geraakte met zijn hoofd tussen de deur van zijn shovel en overleed ter plekke.

De 33-jarige man was op het terrein van het EG-ziekenhuis aan de Amerikaweg aan het werk. Vermoedelijk wilde het slachtoffer een stukje achteruit rijden en deed hij om goed achteruit te kunnen kijken zijn deur open. De deur kwam toen echter tegen een container aan en werd dichtgedrukt. Daardoor kwam de man met zijn hoofd tussen de deur en de cabine van de shovel.

Vice-premier Catalonië stapt op

De vice-premier van de Spaanse provincie Catalonië, Josep Lluis Carod-Rovira, heeft vandaag zijn ontslag ingediend. Dit vanwege een rel over zijn contacten met de Baskische terreurorganisatie ETA.

Josep Lluis Carod-Rovira Gisteren maakte een Spaanse krant bekend dat Carod-Rovira in het geheim besprekingen met de ETA zou hebben gevoerd. Volgens de krant zou hij afspraken willen maken over een wapenstilstand, desnoods alleen tussen de ETA en Catalonië. Er ontstond grote opschudding in Spanje, zo'n actie druist namelijk in tegen het beleid van de Spaanse regering: die weigert nog altijd te onderhandelen met de ETA.

In Catalonië vormen de linkse republikeinen van Carod een coalitie met de socialisten. Men hoopt zo snel mogelijk een oplossing gevonden te hebben.

Verenigde Naties terug naar Irak

Irak: icoontjeDe Verenigde Naties zullen binnenkort een onderzoek gaan instellen in Irak. Uit het onderzoek moet blijken of er in dat land op korte termijn verkiezingen kunnen worden gehouden, zo verklaarde secretaris-generaal Annan vandaag in Parijs.

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat de Verenigde Naties een constructieve rol kunnen spelen in het vinden van een uitweg uit deze impasse", aldus Annan. "Zodra ik overtuigd ben dat het Tijdelijke Coalitie Bestuur in Irak adequate maatregelen heeft genomen om de veiligheid te garanderen, stuur ik een missie naar Irak."

In augustus werden de internationale medewerkers van de VN weggehaald uit Irak, vanwege een aanslag op het hoofdkwartier. Bij die aanslag kwamen 22 mensen om het leven, waaronder de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Sergio Veiera de Mello.

AnnanDe V.S. en Irak hadden aan Annan gevraagd een missie te sturen voor een onderzoek naar de haalbaarheid van 30 juni als verkiezingsdag. Op die datum wil de V.S. namelijk de soevereiniteit overdragen aan het interim-parlement van Irak. Volgens de Amerikanen zijn verkiezingen op korte termijn echter niet haalbaar, omdat Irak daarvoor nog niet stabiel genoeg is. Bovendien ontbreken in Irak een bijgewerkt bevolkingsregister en kieslijsten, aldus de Verenigde Staten.

''Punker Sid Vicious werd vermoord''

Volgens auteur Alan Parker is de legendarische punkheld Sid Vicious (voormalig lid van de Sex Pistols) indertijd niet aan een overdosis bezweken, maar is hij vermoord. Ook zijn vriendin Nancy Spungen zou door diezelfde moordenaar om het leven zijn gebracht.

Spungen werd op 12 oktober 1978 dood aangetroffen door de 21-jarige Vicious, die net zelf uit een drugsroes was ontwaakt, in de badkamer van een hotel in New York. De bassist van de Sex Pistols werd door de politie verantwoordelijk gehouden voor haar dood. Op 2 februari 1979 raakt Sid zelf buiten bewustzijn op een feestje naar aanleiding van de verschijning van zijn eerste soloplaat. De volgende morgen treft zijn moeder hem dood op zijn bed aan.

Alan Parker, van wie volgende maand 'Too fast to live' verschijnt - de biografie over Vicious' leven - beweert in zijn boek dat zowel Sid als Nancy door acteur en drugsdealer Rockets Redglare zijn omgebracht. Sid Vicious zou van hem een uitzonderlijk zware dosis heroïne hebben gekregen, om zo de enige getuige die er was uit de weg te ruimen. Redglare overleed overigens drie jaar geleden aan een levercrisis en hepatitis C.

Parker baseert zijn onthullingen op nieuwe informatie van de New Yorkse onderzoeksrechter die zich indertijd met de zaak heeft beziggehouden, en met interviews die hij begin jaren negentig had met Sids moeder Anne Beverly.

Punkicoon Sid Vicious.

Sid Vicious, wiens echte naam John Simon Ritchie luidde, begon in maart 1977 als bassist bij de Sex Pistols te spelen. Dat hij toen totaal nog niet kon spelen maakte niet uit, dat paste precies in het plaatje van de punk. De Sex Pistols, met zanger Johnny Rotten, scoorde in Engeland nummer één-hits met God Save The Queen en Anarchy in the UK. In 1979 viel de groep uit elkaar. Over het leven van Sid Vicious werd in 1986 een film gemaakt, getiteld: Sid en Nancy.

Wachtlijsten in zorg gedaald

De wachtlijsten in de thuiszorg, verpleegtehuizen en verzorgingshuizen zijn ten opzichte van een jaar geleden met 27 procent gedaald. Staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldde dit.

Het totaal aantal wachtenden daalde tussen 1 november 2002 en 1 oktober 2003 met ruim 20.000 personen: van 74.382 naar 54.244. In de thuiszorg daalde het aantal wachtenden het meest, met 39 procent. Volgens Ross is de grote daling het gevolg van het overheidsbeleid om meer geld uit te trekken voor het inkopen van zorg.

Vice-voorzitter IOC opgepakt

Kim Un-Yong, de vice-president van het Internationaal Olympisch Comité, is in Seoul gearresteerd op verdenking van omkopingspraktijken.

De Koreaan was door het Internationaal Olympisch Comite (IOC) eerder al voorlopig op non-actief gezet, hangende het onderzoek. Kim zou steekpenningen hebben aangenomen van een aantal olympische officials uit Korea. Daarnaast zou hij geld van taekwondo-organisaties hebben verduisterd. In december vond de politie bij een huiszoeking anderhalf miljoen dollar aan contanten.

Kim werd IOC-lid door zijn verdienste voor het taekwondo. Hij introduceerde de sport op de Olympische Spelen en was een belangrijke man bij de kandidaatstelling van Korea, waarop het de Spelen van 1988 in Seoul mocht organiseren.

Hersenschudding Petö

NAC Breda-speler Tamás Petö heeft aan het competieduel tegen FC Volendam, afgelopen zaterdag een lichte hersenschudding overgehouden.

De Hongaar moet in ieder geval 2 dagen rusthouden en mist nu de uitwedstrijd tegen Willem II. Donderdag zal de middenvelder door de medische staf van NAC Breda verder worden onderzocht en zal worden gekeken wanneer hij weer de training mag hervatten. Behalve Petö mist NAC Breda ook de geblesseerden Pieter Collen, Marcel Koning en Ronnie Stam.

Vijf jaar cel voor besnijden meisjes

DePresident had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een rechtbank in Ghana heeft een 70-jarige vrouw veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, nadat zij bekende meisjes besneden te hebben.

Sinds 1994 geldt er in Ghana een verbod op vrouwenbesnijdenis, maar er zijn nog steeds mensen die zich niets van deze wet aantrekken. De rechter hoopt dat deze hoge straf anderen zal afschrikken.

Besnijdenis leidt vaak tot bloedingen, pijn en gevaarlijke infecties. Ook bemoeilijkt het het baren van kinderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in totaal zo'n 140 miljoen meisjes besneden, waarvan het grootste deel in Afrika leeft. Daar is het in de meeste landen wel verboden, maar wordt het toch nog vaak gedoogd.

Voor meer informatie over vrouwenbesnijdenissen:
http://www.nidi.nl/public/demos/dm00062.html

Miljoenenvangst aan hennep in Naaldwijk

Soushkin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het kader van de actie 'Mokerslag' heeft de politie in het Westland vandaag een inval gedaan in een tuindersbedrijf aan het Sint Jorispad in Naaldwijk. Het bedrijf bleek gebruikt te worden als hennepdrogerij. Tussen de gewone planten hing voor ongeveer 2 miljoen euro aan geknipte hennepplanten te drogen. De politie kwam in actie na een tip.

In oktober vorig jaar begon de politie in het kassengebied met de actie 'Mokerslag', die tot doel heeft de illegale marihuanateelt aan te pakken. Tot nu toe werden 33 invallen gedaan bij hennepkwekerijen waarbij 180.000 planten in beslag werden genomen. De grootste vangst (78.000 planten) vond eind november plaats in een bedrijf op de grens tussen Poeldijk en Honselersdijk.

Belager Balkenende eerder veroordeeld

De man die vorig jaar werd opgepakt, omdat hij met een mes op weg zou zijn naar het huis van premier Balkenende, is al eens eerder veroordeeld, voor doodslag. Dat blijkt uit de dagvaarding tegen de man.

De 33-jarige A.T. werd in september 2001 veroordeeld tot 21 maanden cel, waarvan zeven maanden voorwaardelijk, hij zat dus nog in zijn proeftijd toen het incident gebeurde. Justitie wil nu dat hij zijn voorwaardelijke straf uitzit. T. moet op 2 februari voorkomen.

Instorten gebouw leidt tot veertien doden

Door het instorten van een appartementencomplex in Caïro (Egypte) zijn in de nacht van maandag op dinsdag veertien mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn verscheidene brandweermannen en politieagenten. Zeker 43 mensen raakten gewond.

Het Egyptische flatgebouw
Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden.

Wegens een brand in de kelder van het twaalf verdiepingen tellende gebouw moesten de bewoners van het complex maandagavond hun woning verlaten. Deze evacuatie heeft ervoor gezorgd dat zeker tweehonderd mensen niet meer aanwezig waren toen het gebouw instortte.

Voor het gebouw is nooit een bouwvergunning afgegeven en de autoriteiten hadden al in 1992 geëist dat het huis afgebroken zou worden. Aan deze eis is echter nooit gevolg gegeven.

Doodstraf voor jongeren in VS onder de loep

Het Hooggerechtshof in de VS gaat onderzoeken of mensen die jonger waren dan 18 jaar toen ze hun misdrijf pleegden nog wel kunnen worden veroordeeld tot de doodstraf. Een rechter uit de staat Missouri heeft hier om gevraagd.

Deze rechter moet namelijk een vonnis voltrekken over een man die al eerder tot de doodstraf werd veroordeeld. Hij was echter 17 jaar toen hij zijn misdrijf, moord, pleegde.

In de Amerikaanse grondwet staat dat een “wrede en ongebruikelijke straf” verboden is, twee jaar geleden bepaalde het Hooggerechtshof daarom al dat de doodstraf niet mag worden gegeven aan zwakzinnigen. In de herfst zal het hof uitspraak doen.

AZ voegt Wisse toe aan selectie

Trainer Co Adriaanse van AZ heeft Arjan Wisse (18) aan zijn selectie toegevoegd. De linkerspits zit morgen op de bank in het thuisduel met Willem II.

Wisse komt uit de A-selectie en zal de rest van het seizoen bij het eerste 'spelen'. AZ heeft meteen ook de optie, die het op hem had, gelicht. Wisse is daarmee tot 2007 vastgelegd. Hij is nu reeds international in Oranje onder 19 jaar.

De Braziliaan Canigia volgt de omgekeerde weg. De aanvaller zal het seizoen in Jong AZ afmaken.

Australian Open: Uitslag Roddick-Safin

nKz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een daverende verrassing vond vandaag plaats op de Australian Open: de Rus Marat Safin versloeg de eerdere bedwinger van Sjeng Schalken, Andy Roddick. Roddick, de nummer één geplaatst, was de te kloppen man in Melbourne. Na vijf spannende sets was de kwartfinale echter zijn eindstation (2-6 6-3 7-5 6-7(0) 6-4).

Safin, die vandaag 24 jaar werd en het afgelopen jaar was afgezakt naar de 86e plaats op de wereldranglijst, wachtte de snoeihard geslagen ballen van de Amerikaan rustig op en kon hem in de loop van de partij in verlegenheid brengen.

De Rus treft nu in de halve finales titelverdediger Andre Agassi (VS). Agassi hoefde tegen Sebastien Grosjean niet diep te gaan, de Fransman gaf de partij bij een 6-2 en 2-0 achterstand wegens een liesblessure gewonnen. Agassi heeft dit toernooi nog geen set afgestaan en is in Melbourne nu 25 duels op rij ongeslagen.

'Oorlog' in hiphop-land

Marco had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele Nederlandse rappers zijn in een verbale oorlog verwikkeld. De rapper Peter Kops, beter bekend als Extince, heeft in het nummer 'Doorgaan' op zijn laatste cd '2e jeugd' flink uitgehaald naar de rapper Brainpower. Extince verwijt Brainpower ondermeer dat hij alleen maar voor commercie gaat. Ook wordt Brainpower afgeschilderd als een zwerver die ergens zomaar het verkeer regelt.

Brainpower heeft inmiddels een reactie gegeven in de vorm van het nummer 'Ghostbusters' dat te downloaden is op de website van Brainpower. In het nummer van ruim acht minuten verwijt hij ondermeer dat Extince niet durft op te treden, dat hij naast zijn schoenen loopt en spoken ziet.

Op de website 3voor12 geeft Def P, de voorman van de groep Osdorp Posse, zijn commentaar op het hele gebeuren. Enkele jaren geleden was Osdorp Posse in een woordenstrijd met Extince verwikkeld. Toen bracht Osdorp de track 'Braakwater' uit als antwoord op de hit 'Spraakwater' van Extince. "Het boeit mij niet. Ik heb dit circus al een keer meegemaakt. Toen dacht ik over Extince 'fok die gozer'. Onder rappers is het wel heel normaal om elkaar te battle-en. Je kunt een dubbel-cd maken met ruzies die Eminem op de plaat uitvecht. Je pakt iemand even aan en dan is het weer over.", aldus Def P.

Def P wil zich verder niet in de vete gaan mengen. "Ik kijk de kat wel uit de boom. Brainpower vroeg mij om een track met hem op te nemen, maar ik heb helemaal niks met die gasten. Maar als een van die twee zo dom is om mij erin te betrekken, kunnen ze een hele bak stront over zich heen verwachten!"

"Button wordt kampioen"

Volgens David Richards kan Jenson Button in 2005 een goede gooi naar het wereldkampioenschap doen.

De teambaas van BAR vindt Button een volwassen rijder en denkt dat als de Brit bij BAR zal blijven rijden, hij in 2005 een gooi naar het wereldkampioenschap kan doen. Komend jaar zal hij regelmatig het podium beklimmen volgens Richards.

Richards is erg optimistisch over de toekomst. "Ik wil hem de wereldtitel geven. We zullen hem een capabele auto geven zodat hij het kampioenschap kan winnen. Iedereen praat over de snelheid van Williams, maar wij waren een seconde sneller dan hen," aldus de teambaas. "Mijn doel is het strijden om de titel in 2005/2006 omdat dat we daar de afgelopen twee jaren naartoe gewerkt hebben."

De vraag blijft echter of het niet wat te hoog gegrepen is voor BAR. Button heeft nog nooit op het podium gestaan in de F1 en BAR heeft tot dusverre geen Grand Prix gewonnen. Zeker in combinatie met de nieuwe motorregel. Twee weken geleden meldden we nog dat er problemen zijn met de betrouwbaarheid van de Honda motor.

'De Tweeling' genomineerd voor een Oscar

De Nederlandse film 'De Tweeling' van regisseur Ben Sombogaart is genomineerd voor een Oscar in de categorie 'beste buitenlandse film'. Dit is de zevende Oscarnominatie voor een Nederlandse film, eerder werden al onder andere 'Karakter' (1997), 'Antonia' (1995), 'De Aanslag' (1986) en 'Turks Fruit' (1973) genomineerd. De drie eerstgenoemde films leverden ook daadwerkelijk een Academy Award op.

'De Tweeling' is gebaseerd op het boek van Tessa de Loo en gaat over twee tweelingzusjes die in de jaren twintig van de vorige eeuw na de dood van hun ouders gescheiden worden. Het ene zusje, Lotte (Thekla Reuten/Ellen Vogel), groeit op bij een welvarend gezin in Nederland, terwijl de ander, Anna (Nadja Uhl/Gudrun Okras), onder moeilijke omstandigheden opgroeit bij een Duitse boer. Bij toeval ontmoeten de twee zusjes elkaar jaren later, maar de hereniging blijkt moeizaam, aangezien beiden met totaal andere ideeën zijn opgegroeid.

Sombogaart regisseerde al eerder succesvolle films zoals 'Het Zakmes' (1991) en 'Abeltje' (1998).

De volledige lijst met de genomineerden in alle categoriën is hier te vinden. Genomineerd zijn onder andere Johnny Depp voor zijn rol in 'Pirates of the Caribbean', Ken Watanabe voor zijn rol in 'Last Samurai' en 'Finding Nemo'. De film 'Lord of the Rings: Return of the King' is met nominaties in elf categoriën het meest genomineerd. Deze film won zondag al vier Golden Globes.

Firman houdt hoop

Ralph Firman blijft hoop houden op een stoeltje bij Jordan.

"Ik wil erg graag in de Formule 1 blijven en ik wil bij Jordan blijven om het team van de nodige continuïteit en ondersteuning te voorzien," zo vertelde de Brit. Hij heeft een leerzaam jaar achter de rug, maar kon nooit echt overtuigen, zodat hij nu, ondanks een tweejarig contract, toch op de tocht staat. "Ik ben nog steeds in de race totdat er twee rijders gecontracteerd worden en ik heb een goede relatie met het team. We doen dus zoveel we kunnen en blijven hopen. Voor nu zullen we kijken en afwachten."

Volgens Firman zal er binnen tien dagen een beslissing gemaakt worden over de rijders. "Alles wat ik op dit moment kan doen is zo fit mogelijk raken en zorgen dat ik 110% klaar ben als de mogelijkheid er komt."

Klassenassistente bedreigt docent

DePresident had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naar nu bekend is geworden heeft een Groningse klassenassistente op acht januari een docent en een overblijfmoeder van een basisschool met een alarmpistool bedreigd. De dader was psychisch in de war.

De leerkracht reageerde kalm op de bedreiging en zei dat een pistool niet in een klaslokaal thuishoort. De dader stopte het wapen na deze mededeling weg en liep de klas uit. In de keuken van de van de school bedreigde ze een overblijfmoeder met het wapen, maar ook deze reageerde kalm op de situatie. Tijdens het incident in de klas waren er tien leerlingen in het lokaal.

De leraar heeft een aanklacht ingediend tegen de klassenassistente, die de toegang tot de school is ontzegd.

Jos Verstappen niet naar Jordan

Vele users hadden ons het volgende nieuws via de newssubmit te melden, waarvoor dank!

Ondanks de positieve berichten van de afgelopen weken, lijken de onderhandelingen tussen Jordan en Jos Verstappen vastgelopen. De contractpunten zoals deze zijn uitgewerkt, geven voor Jos Verstappen en sponsors te weinig vertrouwen voor de toekomst.

Jos Verstappen reageert teleurgesteld: "We hebben allemaal ons uiterste best gedaan om tot overeenstemming te komen. Echter op dit moment heeft dooronderhandelen geen zin. Nogmaals wil ik benadrukken dat we een fantastische groep van mensen om ons heen hebben. Zeker Michel Perridon van Trust heeft zich volledig en vol overgave ingezet voor een positieve uitkomst. We hebben de onderhandelingen stopgezet in goed onderling overleg en met support van alle betrokkenen."

Ook Perridon betreurt het: "Wij, als sponsor van Jos, hebben volledige steun aan Jos gegeven en blijven dit doen. Het is duidelijk dat alle partijen in deze een goede basis moeten hebben voor een sportief succesvol seizoen, dit was in deze niet het geval."

Kijk voor meer Formule1-nieuws op de Formule1-Manager.

'Incestherinneringen niet betrouwbaar'

De Gezondheidsraad, een onafhankelijk adviesorgaan op het gebied van volksgezondheid, heeft aangegeven dat herinneringen aan seksueel misbruik die terugkomen tijdens therapie vaak niet betrouwbaar zijn.

De Raad geeft in een advies aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid aan dat dergelijke herinneringen beter niet kunnen worden gebruikt in rechtszaken over incest. De technieken die het geheugen stimuleren om deze vergeten herinneringen weer boven water te krijgen, zijn daarvoor namelijk niet geschikt. Het gaat daarbij om technieken als hypnose en droominterpretatie.

Honderden vrouwen hebben de afgelopen tien jaar bij zulke therapieën aangegeven als kind misbruikt te zijn. In de loop van de therapie werden de details steeds gruwelijker, tot groepsverkrachting en babymoorden aan toe. In de jaren negentig leidden deze hervonden herinneringen tot tientallen aangiften per jaar, maar er is zelden iemand veroordeeld. De laatste jaren neemt het aantal claims echter af.

De Gezondheidsraad is tevens van mening dat therapeuten beter opgeleid moeten worden over de werking van het geheugen. Dit zal echter moeilijk gaan, omdat ook wetenschappers nog altijd geen volledig helder beeld hebben van de werking van het geheugen. Zo bestaat er bijvoorbeeld geen overeenstemming over het feit of het 'terugvinden' van verloren herinneringen überhaupt mogelijk is.

Antiliaanse regering blijft voorlopig regeren

De regering-Godett van de Nederlandse Antillen is gelijmd en kan voorlopig verder regeren. De regering hoeft echter niet op de steun van Sint Maarten te rekenen. William Marlin van de National Alliance (NA) partij heeft laten weten te twijfelen en wil eerst een aantal zaken bespreken binnen zijn partij. Welke zaken dit zijn wilde Marlin niet op in gaan.

Het kabinet heeft nu de steun van vijf partijen en heeft een meerderheid in de Staten, namelijk twaalf van de 22 zetels. De Democratische Partij (DP) van Bonaire is toegetreden tot de regering waardoor de dreigende val voorlopig is afgewend. De coalitie mist echter wel de steun van twee van de vijf Antilliaanse eilanden. "Er is een regering en dat is voor de gouverneur een reden tot tevredenheid" antwoordde Komproe, minister van Justitie, op de vraag of het acceptabel is te gaan regeren zonder de steun van Sint Maarten en Saba.

Godett Twee weken geleden stapten zowel de UPB partij van Bonaire als de Sabaanse WIPM uit het kabinet, omdat Godett weigerde op te stappen als Statenlid Eind december werd hij veroordeeld tot een jaar celstraf. Met het vertrek van beide partijen verloor de regering haar meerderheid, maar er werd direct contact gezocht met de partijen DP en NA. Zij ondertekenden tien dagen geleden een bereidwilligheidverklaring, maar kwamen niet met alle partijen tot een regeerakkoord.

De DP zal de nieuwe minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Jeugdzaken gaan leveren. Zij neemt deze functies over van de UPB. De minister van Binnenlandse Zaken en Constitutionele Zaken, die door Sint Maarten zou worden aangeleverd, wordt voorlopig geleverd door de Curaçaose partij PLKP.

Taxichauffeur overlijdt door misverstand

DeTulp050 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 30-jarige taxichauffeur uit Hoogeveen is zaterdagnacht door een ongelukkige persoonsverwisseling om het leven gekomen. Hij was met zijn taxi met twee klanten van de weg geraakt en in de Beilervaart beland. De twee passagiers wisten op eigen kracht de taxi te verlaten, maar dachten dat een toeschouwer op de kant de betreffende chauffeur was en keken niet meer om naar de taxi.

De twee passagiers, een 18-jarige en een 20-jarige man, riepen naar de man 'alles oké?' en toen dat bevestigd werd, liepen zij naar een nabijgelegen boerderij. Zij wisten echter niet dat de man een passant was die het alarmnummer gebeld had. Toen de onbekende man later ook bij de boerderij arriveerde, zagen de passagiers pas dat hij niet de taxichauffeur was.

De mannen gingen daarop terug naar de plek van het ongeluk en zagen daar dat de chauffeur door duikers uit de auto moest worden gehaald. De man werd onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Positie Blair zwaar onder vuur

De positie van de premier van Groot-Brittannië, Blair, is zeer wankel op dit moment. Vandaag is een cruciale dag voor de regering Blair. Van twee kanten is zijn positie in het geding.

Zo zal er vandaag gestemd worden over de omstreden verhoging van de collegegelden in Groot-Brittannië. Blair wil deze in 2006 verhogen naar 4400 euro. Momenteel is dat 1650 euro. Het debat hierover begint om 13.30 uur onze tijd.

Er is veel weerstand tegen Blairs voorstel, ook binnen zijn eigen partij. Zo hebben veel parlementariërs van Labour (de partij van Blair) aangegeven tegen zullen gaan stemmen, evenals de oppositie. De stemming over het wetsontwerp wordt laat vandaag verwacht. De oppositie zal op aftreden van Blair aandringen als het voorstel wordt weggestemd. Er zal dan een motie van wantrouwen ingediend worden.

Blair krijgt vandaag ook het Hutton-rapport te zien, over de zaak-Kelly. Het onderzoek naar de zelfmoord van de wapeninspecteur David Kelly zal morgen openbaar worden gemaakt. Kelly was de bron van een BBC-verslag, waarin werd gezegd dat de regering de dreiging van Saddam Hussein had overdreven. Een tijd geleden gaf Blair aan te zullen aftreden bij een negatief rapport.

'Seksueel misbruik motief steekpartij'

nyrem en Appelboom hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De man die afgelopen vrijdag op de Monseigneur Hermusschool zijn voormalig leraar neerstak, beweert seksueel door hem misbruikt te zijn. Hij zou tot zijn daad gekomen zijn uit woede over dat misbruik. Het NOS-Journaal meldt dat vandaag. De politie Amsterdam-Amstelland wil het bericht nog niet bevestigen.

De 35-jarige verdachte werd gisteren voorgeleid. Hij werd na de steekpartij vrij snel opgepakt, en bekende zijn voormalig leraar te hebben neergestoken. Zijn motief bleef echter onduidelijk.

Het 59-jarige slachtoffer werkte al twintig jaar als als leraren- en leerlingenbegeleider op de Monseigneur Hermusschool, een school voor kinderen van 2,5 tot 13 jaar met hoor-, spraak- en taalproblemen. Hij ligt nog altijd in kritieke toestand op de intensive care van het VU-ziekenhuis. Hij ligt aan de beademing en heeft nog niet kunnen praten.

Het voorarrest van de verdachte is met tien dagen verlengd. De lessen op de Monseigneur Hermusschool zijn vanochtend hervat.

Gevangenis blijkt sigarettenfabriek te zijn

DePresident had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het gebouw moest volgens het plakkaat op de deur 'Blok Nr. 1 van de Xinkang-gevangenis van de provincie Sichuan' gevestigd zijn. De mensen in het gebouw waren dan ook niets anders dan gevangenen. Zo mochten ze er niet uit, maar ze werden niet gevangen gehouden door de Chinese overheid.

Dinsdag deed de Chinese politie een inval in het gebouw, in plaats van een gevangenis trof de politie een illegale sigarettenfabriek aan. In totaal werd er maar liefst 117 ton tabak en 585 lege pakjes sigaretten gevonden van twintig verschillende merken. Verder werden er ook slaapplaatsen en materiaal voor de productie van sigaretten gevonden.

Bij de inval zijn twee mensen gearresteerd. Hoeveel mensen er in het complex werkten, is niet bekend. Wel werd duidelijk dat de arbeiders eigenlijk gevangenen waren. Zo mochten ze van van de baas van de fabriek niet het complex verlaten.

In China, dat zo'n driehonderd miljoen rokers kent, worden ontzettend veel sigaretten van bekende buitenlandse en Chinese merken nagemaakt. Door het namaken loopt de Chinese staat jaarlijks voor honderden miljoenen euro's aan accijns mis.

Nieuw virus start online aanval

Logo SCO Meldden we een week geleden nog dat het Beagle- of Baglevirus zich snel over het internet verspreidde, wordt de wereld dit maal opgeschrikt door een nieuwe internetworm, het Novarg-virus.

Het virus, ook wel Mydoom of WORM-MIMAIL genoemd, stelt computerkrakers in staat een deel van de computer onder controle te krijgen. De worm verspreidt zich via e-mail, en heeft een attachment met diverse extensietypen. Indien een netwerk besmet is, kan de verspreider ook op een intern netwerk rondsnuffelen.

Bovendien start de worm een aanval tegen de omstreden softwaremaker SCO Group. Het Amerikaanse bedrijf maakt aanspraak op de eigendomsrechten van het open source besturingssysteem Linux. De online aanval, waarbij een grote datastroom naar de servers van SCO op gang wordt gebracht, wordt uitgevoerd op 12 februari.

Verkoop stadion redt Veendam

De gemeente Veendam heeft de voetbalclub Veendam uit de financiële problemen geholpen door stadion De Langeleegte te kopen.

Gisterenavond heeft de gemeenteraad het besluit genomen om het stadion voor 3,5 miljoen euro over te nemen. Het college van Burgemeester en Wethouders had eerder al verklaard voor aankoop te zijn. De BV Veendam kampt met een structureel tekort van 400.000 euro. Eerdere reddingspogingen stranden, omdat aan dat structureel tekort weinig werd gedaan. Nu er een nieuw reddingsplan ligt, ging de gemeenteraad akkoord. Door de verkoop heeft de BV Veendam de tijd om het reddingsplan verder uit te voeren.

VS gaan wapeninfo Irak herzien

Irak: icoontje Vandaag heeft een woordvoerder van het Witte Huis, Scot McClellan, medegedeeld dat dat de Amerikaanse regering van plan is om de voor de invasie in Irak verkregen inlichtingen over massavernietigingswapens te herzien. Hij liet dit aan diverse media weten.

Tegenover de nieuwszender CNN zei McClellan dat de inlichtingen over de wapens van voor de oorlog naast de bevindingen van de Iraq Survey Group (ISG) zullen worden gelegd, ter vergelijking. De ISG was in juni 2003 in opdracht van de Amerikaanse regering op zoek naar massavernietigingswapens, maar kon deze niet vinden.

De gebeurtenissen rondom de kwestie van verboden wapens volgen elkaar snel op. Zo werd vorige week vrijdag bekend dat David Kay, de leider van het team, was opgestapt. De reden van zijn opstap was dat Kay niet geloofde, dat er in de jaren negentig grote voorraden verboden wapens in Irak waren. Kort daarna zei de Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken, Powell, dat er in Irak mogelijk toch geen massavernietigingswapens waren.

Volgens McClellan zal de ISG haar activiteiten in Irak voortzetten. Tegen The New York Times benadrukte McClellan nogmaals dat president Bush met de invasie van Irak de juiste beslissing heeft genomen. Dit ondanks, tot welke conclusie de ISG ook mag komen.

McClellan gaf aan dat het duidelijk was dat Saddam Hussein aan verboden wapens werkte. "We weten dat hij de intentie en de mogelijkheden had", zo zei hij. "We konden het ons niet veroorloven te vertrouwen op de goede bedoelingen van Saddam Hussein."

12-jarigen redden vrouw van spoor

Twee 12-jarige scholieren uit Etten-Leur, Remon van de Sande en Lars van der Stelt, hebben gisteren het leven gered van een 50-jarige vrouw. De dame kwam gisteren rond 13.00 uur met haar fiets ten val op de spoorwegovergang aan de Brabantlaan en raakte bewusteloos. Terwijl de trein al naderde sleepte het jonge duo de vrouw, die vastzat aan de fiets, van de rails weg. De trein die de noodstop al had ingezet, kwam enkele honderden meters na de overgang tot stilstand.

''We hebben onze broertjes, zusjes en vriendjes daarna snel naar school gestuurd. Voordat wij daar zelf aankwamen waren de lessen al bijna voorbij. We moesten tegen iedereen het verhaal vertellen. We blijken helden te zijn, maar we hebben niet meer gedaan dan wat we moesten doen'', zo zegt Lars namens het heldhaftige duo.

Tandartsen komen tijd te kort

TandartsDoor de groeiende drukte bij tandartsen komen veel Nederlanders met plotselinge tandproblemen niet meer aan de beurt bij de tandarts. Gold dit al in het weekend en de avonduren, steeds vaker kunnen tandartsen overdag ook geen gaatje meer vinden.

Door de grotere werkdruk kunnen tandartsen patiënten die niet bij hun praktijk staan ingeschreven weigeren. Bovendien speelt tegelijkertijd door de daling van het aantal tandartsen mensen zich niet meer kunnen inschrijven bij praktijken. Het aantal Nederlanders zonder vaste tandarts wordt geschat op ongeveer tien procent.

15 jaar eis in herziening Deventer-moordzaak

Gisteren hoorde de 49-jarige Ernest Louwes, fiscaal-jurist uit Lelystad,15 jaar celstraf tegen zich eisen in de herziening van de Deventer-moordzaak. In 1999 werd Louwes in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moord op een cliënte van hem, de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg. Vorig jaar bepaalde de Hoge Raad het vonnis nietig, nadat er twijfels waren over de bewijzen, en besloot dat de zaak heropend moet worden. Louwes werd voorlopig op vrije voeten gesteld.

Gisteren presenteerde advocaat-generaal mevrouw mr. A. Brughuis nieuw bewijsmateriaal: DNA-sporen op de blouse van de gewurgde en doodgestoken mevrouw Wittenberg, afkomstig van de huid van de verdachte én van zijn bloed. Vreemd genoeg was naar zulke sporen in eerdere fases van de zaak geen enkele naspeuring gedaan.

Volgens advocaat-generaal Brughuis grenst de koelbloedigheid van Louwes aan het ''ongelooflijke''. Zij erkende: ''Als ik ooit ben begonnen aan een zaak met het idee dat erop zijn minst twijfel was aan de schuld van de verdachte, was het deze wel.'' Brughuis betoogde dat de fiscaal-jurist uit was geweest op het geld van de rijke weduwe; iets dat men in de eerdere rechtszittingen ook als motief zag.

Het feit dat Louwes na zijn vrijlating met trillende lip op televisie verslag deed van zijn ''onterechte'' celstraf deed Brughuis af als een ''acteerprestatie van formaat''.

Clown Bassie gaat door met vrouw

Bas van Toor (68) gaat door met zijn clownsact met een nieuwe partner. Vanaf februari toert Bassie met een nieuwe partner het land door; de vrouwelijke goochelaar Sylvia Schuyer. 'Bassie en Adriaan' zullen voortaan 'Bassie en Sylvia' heten.

Twee jaar geleden kondigde Bassie en Adriaan al aan dat ze met het duo zouden stoppen. ''Mijn broer Adriaan had zin om te gaan reizen'', aldus Bas van Toor. ''Door zijn ziekte is daar tijdelijk de klad in gekomen. We konden zoals bekend onze afscheidstournee niet afmaken doordat hij aan keelkanker moest worden geopereerd.''

Afgelopen jaar kreeg het clownsduo ineens knallende ruzie toen Adriaan beweerde dat zijn broer geen interesse in hem toonde tijdens zijn ziekbed. ''Dat is gelukkig weer ten goede gekeerd'', zo zegt Bassie. ''We zijn klaar met bekvechten. Adriaan is eregast op de première van Bassie en Sylvia.''

Het nieuwe duo.

Grote brand in oude centrum van Sneek

Gerben Hoekstra (gerben007) en peter moerman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het oude centrum van Sneek heeft vanochtend rond 05:15 uur een flinke brand gewoed. Drie winkelpanden stonden in brand. Volgens de gemeente zijn er geen monumentale panden verloren gegaan. Wel liepen tien andere winkelpanden forse brand- en waterschade op.

Een voorbijganger ontdekte de vlammen en belde de brandweer. Deze kon de historische panden redden, maar niet voorkomen dat het beschermde stadsgezicht wel aangetast raakte. De komende dagen zal bekeken worden of de gevels kunnen blijven staan of dat ze afgebroken moeten worden.

Ook een parkeerkelder van een bank liep vol met water.

Trein ontspoort op afgezette wissel

thijsk en DeTulp050 hadden ons via de nieuwssubmit het volgende te melden:

In het Groningse Winsum is vanmorgen de stoptrein van Roodeschool naar Groningen ontspoord. De trein reed over een wissel die afgesloten was vanwege een storing. Het is volgens een woordvoerster van ProRail nog onduidelijk waarom de trein toch over het afgesloten baanvak kon rijden.

De voorste coupé van de trein kwam langs de rails terecht waardoor de tientallen passagiers moesten uitstappen. Deze werden verder vervoerd met bussen. Er zijn geen gewonden gevallen bij het ongeval. Het kan nog zo'n zes tot acht uur duren voordat de trein weer op het spoor staat. Tot die tijd rijden er bussen tussen Baflo en Sauwerd.

Barrichello wil kampioen worden

Rubens Barrichello heeft beloofd komend seizoen voor het kamioenschap te gaan en daarbij teamgenoot Michael Schumacher niet te ontzien.

Hij wil komend seizoen Michael Schumacher naar de kroon steken. Opvallend aangezien Rubens Barrichello de laatste jaren altijd in dienst reed van de wereldkampioen. Hij zegt wel altijd een uitdaging voor Schumacher te zijn geweest, maar nooit als een directe concurrent.

"Je moet van jezelf verzekerd zijn dat je het kan en dat is mijn status nu. Vorig jaar had iemand die alle races derde werd kampioen kunnen worden. Dit jaar ligt het kampioenschap wijd open.", vertelde Barrichello. Hij denkt de afgelopen jaren nodig te hebben gehad om naar dit punt toe te groeien en een betere coureur te zijn geworden.

Opnieuw slachtoffer vogelgriep

Opnieuw een kindslachtoffer vogelgriep in ThailandVandaag is het tweede slachtoffer van de vogelgriep in Thailand gevallen. Het gaat om een zevenjarige jongen, die in het ziekenhuis is overleden aan de gevolgen van de virusziekte. Het is het tweede kind in korte tijd dat bezwijkt onder de ziekte. Afgelopen donderdag overleed een zesjarige jongen aan het griepvirus.

Ook in buurland Laos is inmiddels de vogelgriep geconstateerd. Dit is vandaag door een zegsman van het ministerie van Gezondheid bevestigd. Laos lijkt op zijn beurt het virus weer over te geven aan Cambodja, wat aan de Laotiaanse zuidgrens ligt. Hier hebben de autoriteiten vandaag een melding gedaan van twee nieuwe verdachte gevallen van de ziekte bij mensen. Deskundigen onderzoeken inmiddels of ze het virus echt hebben opgelopen. Dat bleek namelijk niet het geval bij drie zieken van wie eerder werd gevreesd dat ze de vogelgriep hadden.

Europees parlement gaat hete zomer tegemoet

DeTulp050 herschreef en submitte het volgende bericht:

SubheaderDe verkiezingen voor het Europees Parlement zijn doorgaans niet erg spannend. Weinig mensen kennen de kandidaten en de opkomstpercentages zijn vaak erg laag te noemen. Bij de komende verkiezingen in juni zal er wellicht voor de Tsjechen leven in de brouwerij komen. Een Tsjechische porno-ster wil voor Tsjechie in het Europarlement komen.

Dolly Buster, 34 jaar, wiens echte naam Katerina Bochnickova is, is gekozen als kandidaat voor het parlement namens "Nezavisle Iniciativy" (Het onafhankelijk Initiatief)

De partij die van oorsprong 'Onafhankelijk Erotisch Initiatief' heette, veranderde in 1992 haar naam, en heeft verklaard dat Dolly Buster voor hen de ideale kandidaat is.

Zij verklaarden: "Katerina Bochnickova keert terug naar haar thuisland, nadat ze jaren in Duitsland heeft gewoond, en dat ze al haar ervaringen wil gebruiken om de republiek Tsjechie te helpen één van de leidende landen binnen de Europese Unie te worden."

Mary CareyDe porno-actrice, die ook ervaring heeft als toneelregisseur en detectiveauteur heeft in honderden 18+ films gespeeld, waarbij ze één van de grotere namen in de Europese porno-industrie is geworden. Dolly wil zich in haar campagne vooral toeleggen op het 'persoonlijk contact met mensen'.

Met deze kandidatuur treedt zij in de voetstappen van de Italiaanse Cicciolina, die in de jaren '80 gekozen werd voor het parlement van Italië. Eerder dit jaar wist de Amerikaanse tegenstander van Arnold Schwarzenegger, de Amerikaanse pornoactrice Mary Carey, niet de winst te behalen. De verkiezingen zullen op 13 juni plaatsvinden.

Minardi test ook

Vandaag zal ook Minardi gaan testen op het circuit van Valencia.

Minardi zal tijdens deze test rijden met een auto die de tussenversie is tussen de PS03 en de PS04. De eerste anderhalve dag mag Bruni gaan rijden en daarna krijgt Baumgartner anderhalve dag de tijd. Bijna alle teams uit de Formule 1 zullen de komende dagen op de baan van Valencia verschijnen. De Bridgestone-teams zullen ook nu weer verschillende setjes banden testen.

Clark heeft eerste winst binnen

Oud-generaal Wesley Clark heeft dinsdag bij de voorverkiezingen in New Hampshire de eerste symbolische overwinning behaald. Hij won acht van de vijftien stemmen in het gehucht Dixville Notch.

ClarkAl veertig jaar is Dixville Notch het eerste plaatsje in de staat dat de uitslagen van de verkiezingen bekendmaakt. In de rest van de New Hampshire gaan de stembureaus pas om 12.00 uur Nederlandse tijd open. Senator John Kerry staat op de eerste plaats maar in Dixville Notch werd hij derde met drie stemmen. De elf geregistreerde Republikeinen stemden allen op Bush.

Bogarde wil wel naar PSV

Winston Bogarde heeft in zijn dagboek op de website Icons aangegeven wel naar PSV te willen vertrekken.

Bogarde heeft in een telefoongesprek met Hiddink verklaard zeker geïnteresseerd te zijn. Bogarde wil weer graag gaan spelen en ziet hierin de ideale mogelijkheid. Hij wacht de onderhandelingen tussen PSV en Chelsea af. Het grootste struikelpunt zal echter zijn hoeveel Bogarde van zijn hoge salaris wil inleveren.

Feyenoord heeft laten weten geen interesse in Bogarde te hebben. Er gingen geruchten dat Ruud Gullit zou hebben aangedrongen op het vastleggen van Bogarde door Feyenoord. Mark Wotte ontkent dit op Feyenoord.nl en geeft aan dat er eerder naar jongere spelers zal worden gekeken.

Minder gif in Noordzee dan gevreesd

Teng stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

De hoeveelheid gif dat uit de op 21 december in de Noordzee gevallen containers is gelekt, is lager dan gevreesd werd. Uit de containers lekte naar alle waarschijnlijkheid een houtverduurzamingsmiddel. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat hebben metingen aangetoond dat het arseengehalte in de zee nauwelijks hoger is dan anders.

De containers waren afkomstig van een Ethiopisch vrachtschip, dat naast de containers ook ongeveer 60 losse vaten verloor. Van de containers is gisteravond de laatste geborgen, naar de vaten wordt nog gezocht.

Wales wil EK-ticket Rusland

Finkelstein wist ons vandaag het volgende te melden:
De voetbalbond van Wales wil de EK-ticket van Rusland, nadat een speler van Rusland voor dopinggebruik is geschorst.

De Russische international Egor Titov is vanwege het gebruik van doping voor 12 maanden geschorst. Hij werd na de play-off wedstrijd tegen Wales op 15 november betrapt. Wales hoopt hier gebruik van te kunnen maken en door te kunnen naar het EK. De bond hoopt dat het eindresultaat van de play-offwedstrijd wordt omgezet naar een 3-0 zege voor Wales. Daarmee zouden ze naar het EK doorgaan.

Volgens Wales is dit volgens de regels van de UEFA. UEFA-woordvoerder Rob Faulkner bevestigde het verzoek: "Het zal worden gedelegeerd aan de discplinaire commissie van de UEFA, die het verzoek zal behandelen." Komende dinsdag 3 februari zal de disciplinaire commissie van de UEFA voetbalbond zich buigen over het vraagstuk.

CWI biedt banen aan in prostitutie

johnny_bravo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Centrum voor Werk en Inkomen, het vroegere Arbeidsbureau, biedt sinds de legalisering van de prostitutie banen in die sector aan. Een verpleegkundige te Groningen ondervond dit aan levende lijve. De vacatures vallen onder de categorie 'prostitutie, medewerker bordeel'. Als te verlenen diensten worden onder andere genoemd het contact leggen met klanten, het doen van seksuele handelingen en afrekenen. Als mogelijke beroepen heeft het CWI callgirl, nachtclub-hostess en gastvrouw in haar database staan.

Minister De Geus van Sociale Zaken heeft vorig jaar nog aan de kamer beloofd dat de vacatures in deze sector uit de database zouden worden gehaald. Het CWI zegt echter dat ze de plicht hebben alle legale arbeid te registreren. Ook ontkent ze de vacature zelf te hebben geregistreerd. De site van het CWI zou vrije communicatie tussen werkgevers en werkzoekenden aanbieden, zonder tussenkomst van derden. Werkgevers zijn dus geheel vrij om vacatures aan te bieden. De Groningse die deze vacature voorgeschoteld heeft gekregen gaat nochtans een klacht indienen bij het CWI.

Column: Op een dag

Op een dag win ik een slagzinwedstrijd. Dan is het me eindelijk gelukt. Wie weet word ik er wel ontzettend rijk van. Wie weet wordt mijn slagzin wel gebruikt op posters en op TV. Loop ik over straat en overal waar ik kijk valt mijn slagzin te lezen. Dan zal ik tegen mijn kinderen zeggen dat mama die heeft bedacht. Tot die tijd moet ik eerst een goed slot verzinnen op de volgende zin "Brood van bakker Jaap smaakt beter omdat..."

DVD Review: Pirates of the Caribbean

Op 28 januari komt Disneys 'Pirates of the Caribbean - The curse of the Black Pearl' uit op DVD, één van de grote kassuccessen van vorig jaar. In een groot gedeelte van de wereld, waaronder Engeland, ligt deze film al maanden in de winkels, maar een release in Nederland liet nog op zich wachten. Of het het wachten waard was, en wat deze dubbel DVD zoal te bieden heeft kan je hier lezen...

Frans Bauer populair op begrafenissen

Frans Bauer is populair bij begrafenissen. Uitvaartorganisatie Monuta stelt ieder jaar een lijst op van de populairste uitvaarthits. Het Ave Maria staat nog op nummer 1, maar Frans Bauer scoort een tweede plaats met De Regenboog.

Verder staan Bij ieder afscheid valt een traan en Op rode rozen vallen tranen in de Top 50 over 2003. Daarnaast zijn ook Jantje Smit en André Hazes steeds populairder aan het worden op begrafenissen en crematies.

Op de lijst van 2002 kwam Bauer nog slechts één maal voor. De populariteit komt ondanks een uitspraak van het bisdom Den Bosch. Deze zei onlangs dat de muziek van Bauer niet past op katholieke uitvaartdiensten.

Zeldzaam beeldmateriaal Tweede Wereldoorlog

Door een familie uit Putten is filmmateriaal over de Tweede Wereldoorlog geschonken aan Stichting Oktober 44. De film toont onder anderen het leven in oorlogstijd. Het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zegt dat dergelijke beelden zeldzaam zijn.

De film duurt plus minus twintig minuten. Op deze film kan men onder andere zien hoe de Duitsers met tanks Putten binnenrijden. R. van den Berg, bestuurslid van Stichting Oktober 44, vertelt dat er op de film veel familiebeelden te zien zijn, zoals 'wipwappende' kinderen en familieleden die de schapen aan het voeren zijn. Ook kan men Duitse soldaten zien vluchten voor de bevrijders.

E. Somers, historicus van het NIOD vertelt dat er zo nu en dan filmbeelden opduiken van de oorlogstijd. Voornamelijk zijn er beelden van de bevrijding, echter beelden van het alledaagse leven in die tijd zijn zeldzaam. De oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat er vanaf september 1944 geen fotografie was toegestaan, omdat Nederland toen werd gezien als frontgebied.

Er wordt momenteel overlegd met de familie om de beelden vrij te geven. Helaas zijn de makers van deze beelden overleden.

Frisia wint Loden Leeuw 2003

DeTulp050 herschreef en submitte het volgende bericht:

SubheaderHet televisieprogramma Radar van de Tros heeft gisteren de Loden Leeuw, een 'prijs' voor de meest irritante televisiereclame van 2003, uitgereikt aan Frisia Financiering. In totaal hebben zo'n 33.000 mensen hun stem uitgebracht op de reclame die hen het meest irriteerden, hiervan stemde bijna 35% op de reclame van Frisia Financiering.

De spot, waarin oud RTL4-nieuwslezer Edvard Niessing nieuws vertelt over goedkope leningen is door ongeveer 11.000 van de 33.000 stemmer gekozen. De oud-nieuwslezer is eerder al uitgeroepen tot de meest irritante tv-persoonlijkheid. Opvallend is dat in vijf van de tien reclames mensen worden aangezet om over te gaan op een lening.

Uit onderzoek onder 12.000 mensen bleek dat de lenen-spotjes te weinig wijzen op de risico's. Ook de hoge uitzendfrequentie wekt frustratie op. Vorig jaar won KPN de Loden Leeuw.

De top vijf:
Nr. 1:Frisia financieringen34,8%Frisia
Nr. 2:www.lenen.nl15,5%Lenen
Nr. 3:Remia Vloeibaar Vet13,5%Remia
Nr. 4:Specsavers10,3%Specsavers
Nr. 5:Postkrediet7,4 %Postkrediet

Oranje oefent tegen Zweden

De KNVB heeft de tegenstander voor de (voorlopig) eerste oefenwedstrijd na het EK van deze zomer vastgesteld. Oranje speelt op 18 augustus in en tegen Zweden.

Het Råsunda Stadion van Solna (Stockholm) zal de plaats van handeling zijn. Het duel is belangrijk in de voorbereiding naar het thuisduel met Tsjechië op 4 september in de kwalificatie voor het WK van 2006.

Oranje speelde al achttien keer eerder tegen Zweden. De laatste ontmoeting dateert echter alweer van 27 april 1983. In de Galgenwaard te Utrecht werd er toen met 0-3 verloren, onder meer door de debuterende gebroeders Koeman. De onderlinge balans is echter licht positief; achtmaal winst, drie keer gelijk en zeven maal verlies, doelcijfers 33-40.

Student doodt rector Surinaamse universiteit

Een student van de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo (Suriname) heeft bekend het hoofd van zijn onderwijsinstelling te hebben vermoord. Het 39-jarige slachtoffer werd sinds donderdag vermist.

Volgens zijn bekentenis sloeg de 25-jarige man de vrouw met een hakbijl dood en dumpte daarna het lijk in de buurt van de universiteit. De auto van het slachtoffer parkeerde hij in de buurt van een bank zodat het leek alsof de rector daar beroofd en vermoord was. De verdachte heeft de politie zelf naar de plaats waar het lichaam van de vrouw lag geleid.

Jamie Oliver opent restaurant in Amsterdam

Jamie Oliver, alias 'the naked chef', zal een restaurant in Amsterdam gaan beginnen. Een pand aan de Oostelijke Handelskade wordt hiervoor verbouwd.

De Britse televisiekok is al eigenaar van een restaurant in Londen, dat de naam 'Fifteen' draagt. In dit restaurant krijgen kansarme jongeren de mogelijkheid tot kok opgeleid te worden. Of het nieuwe restaurant ook volgens dit goedlopende concept, tafels moeten maanden van tevoren gereserveerd worden, zal gaan werken, is niet bekend.

Meer culinaire nieuwtjes en weetjes vind je in het culinaire subforum.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.