'Incestherinneringen niet betrouwbaar'

De Gezondheidsraad, een onafhankelijk adviesorgaan op het gebied van volksgezondheid, heeft aangegeven dat herinneringen aan seksueel misbruik die terugkomen tijdens therapie vaak niet betrouwbaar zijn.

De Raad geeft in een advies aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid aan dat dergelijke herinneringen beter niet kunnen worden gebruikt in rechtszaken over incest. De technieken die het geheugen stimuleren om deze vergeten herinneringen weer boven water te krijgen, zijn daarvoor namelijk niet geschikt. Het gaat daarbij om technieken als hypnose en droominterpretatie.

Honderden vrouwen hebben de afgelopen tien jaar bij zulke therapieŰn aangegeven als kind misbruikt te zijn. In de loop van de therapie werden de details steeds gruwelijker, tot groepsverkrachting en babymoorden aan toe. In de jaren negentig leidden deze hervonden herinneringen tot tientallen aangiften per jaar, maar er is zelden iemand veroordeeld. De laatste jaren neemt het aantal claims echter af.

De Gezondheidsraad is tevens van mening dat therapeuten beter opgeleid moeten worden over de werking van het geheugen. Dit zal echter moeilijk gaan, omdat ook wetenschappers nog altijd geen volledig helder beeld hebben van de werking van het geheugen. Zo bestaat er bijvoorbeeld geen overeenstemming over het feit of het 'terugvinden' van verloren herinneringen Řberhaupt mogelijk is.