Migraine veroorzaakt hersenschade

MigraineVolgens wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum kunnen migraineaanvallen leiden tot blijvende schade aan de hersenen. Dit bericht verscheen afgelopen woensdag in een editie van het tijdschrift Journal of the American Medisal Association.

De wetenschappers vertellen onder andere dat er op MRI-scans meer schade aan de kleine hersenen te zien is. Hoe vaker een patiënt een aanval heeft gehad des te meer schade is er waarneembaar. De kleine hersenen besturen onder anderen de fijne motoriek. Of er door deze schade verslechtering optreedt, moet nog worden onderzocht.

Dat migraine ervaren wordt als uiterst vervelend maar voorbijgaand verschijnsel is al bekend. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de oorzaken van deze schade en de ontwikkeling van middelen om dit te voorkomen.

Volgens M. Kruit en Prof dr. M. van Buchem komen dergelijke infarcten aan de kleine hersenen zeven keer vaker voor bij migrainepatiënten. Bij mensen met minstens één aanval per maand gepaard met aura, blijkt zelfs zestien keer zoveel kans te zijn op schade. Met aura bedoelt men een verstoring van zintuiglijke waarnemingen.

435 mensen uit Maastricht en Doetinchem deden mee aan dit onderzoek. Onder deze mensen zaten zowel migrainepatiënten als mensen zonder dergelijke klachten.