Antiliaanse regering blijft voorlopig regeren

De regering-Godett van de Nederlandse Antillen is gelijmd en kan voorlopig verder regeren. De regering hoeft echter niet op de steun van Sint Maarten te rekenen. William Marlin van de National Alliance (NA) partij heeft laten weten te twijfelen en wil eerst een aantal zaken bespreken binnen zijn partij. Welke zaken dit zijn wilde Marlin niet op in gaan.

Het kabinet heeft nu de steun van vijf partijen en heeft een meerderheid in de Staten, namelijk twaalf van de 22 zetels. De Democratische Partij (DP) van Bonaire is toegetreden tot de regering waardoor de dreigende val voorlopig is afgewend. De coalitie mist echter wel de steun van twee van de vijf Antilliaanse eilanden. "Er is een regering en dat is voor de gouverneur een reden tot tevredenheid" antwoordde Komproe, minister van Justitie, op de vraag of het acceptabel is te gaan regeren zonder de steun van Sint Maarten en Saba.

Godett Twee weken geleden stapten zowel de UPB partij van Bonaire als de Sabaanse WIPM uit het kabinet, omdat Godett weigerde op te stappen als Statenlid Eind december werd hij veroordeeld tot een jaar celstraf. Met het vertrek van beide partijen verloor de regering haar meerderheid, maar er werd direct contact gezocht met de partijen DP en NA. Zij ondertekenden tien dagen geleden een bereidwilligheidverklaring, maar kwamen niet met alle partijen tot een regeerakkoord.

De DP zal de nieuwe minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Jeugdzaken gaan leveren. Zij neemt deze functies over van de UPB. De minister van Binnenlandse Zaken en Constitutionele Zaken, die door Sint Maarten zou worden aangeleverd, wordt voorlopig geleverd door de Curaçaose partij PLKP.