'De Tweeling' genomineerd voor een Oscar

De Nederlandse film 'De Tweeling' van regisseur Ben Sombogaart is genomineerd voor een Oscar in de categorie 'beste buitenlandse film'. Dit is de zevende Oscarnominatie voor een Nederlandse film, eerder werden al onder andere 'Karakter' (1997), 'Antonia' (1995), 'De Aanslag' (1986) en 'Turks Fruit' (1973) genomineerd. De drie eerstgenoemde films leverden ook daadwerkelijk een Academy Award op.

'De Tweeling' is gebaseerd op het boek van Tessa de Loo en gaat over twee tweelingzusjes die in de jaren twintig van de vorige eeuw na de dood van hun ouders gescheiden worden. Het ene zusje, Lotte (Thekla Reuten/Ellen Vogel), groeit op bij een welvarend gezin in Nederland, terwijl de ander, Anna (Nadja Uhl/Gudrun Okras), onder moeilijke omstandigheden opgroeit bij een Duitse boer. Bij toeval ontmoeten de twee zusjes elkaar jaren later, maar de hereniging blijkt moeizaam, aangezien beiden met totaal andere ideeën zijn opgegroeid.

Sombogaart regisseerde al eerder succesvolle films zoals 'Het Zakmes' (1991) en 'Abeltje' (1998).

De volledige lijst met de genomineerden in alle categoriën is hier te vinden. Genomineerd zijn onder andere Johnny Depp voor zijn rol in 'Pirates of the Caribbean', Ken Watanabe voor zijn rol in 'Last Samurai' en 'Finding Nemo'. De film 'Lord of the Rings: Return of the King' is met nominaties in elf categoriën het meest genomineerd. Deze film won zondag al vier Golden Globes.