Marsrover Spirit leek door de tijd gereisd

Op donderdag 22 januari deelden zegslieden van Jet Propulsion Laboratory mede dat op 21 januari er een "serious anomaly" gebeurd was bij de Marsrover Spirit. Voor bijna 24 uur stopte de robot met directe datatransmissies. De robot leek van de Marsbodem verdwenen. Toen de Spirit weer wat data begon te verzenden, stond de klok van de computer in de Spirit op het jaar 2053 ingesteld.

Pete Theisingen, manager van het Mars Exploration Rover project zei vorige week donderdag dat het geen contact met de Spirit gemaakt had, noch via de Mars Global Surveyor, nocht via de Mars Odyssey. Het apparaat leek van de bodem van Mars verdwenen. Dit gebeurde vlak voordat de Spirit op het punt stond belangrijk onderzoek bij een rots te doen met zijn boormachine.

Jennifer Trosper, mission manager van Surface Operations onderbrak de persconferentie om te vertellen dat er zojuist een signaal van de Rover was binnengekomen via een directe link van de Aarde. Er bevond zich echter geen data in het signaal. Theisingen vond het zeer vreemd, en zei: "Er is geen enkele fout.... die wij kunnen bedenken, die deze anomalie kan verklaren", schrijft space.com. Zegslieden hebben gezegd dat de weercondities bij het Australian Deep Space Network receiver, niet de oorzaak van Spirits zwijgen kon zijn.

De accu's leken zich volledig ontladen te hebben, maar het zonlicht zou ze weer opladen. Door een commando van de basis werd een deel flash-geheugen van de Spirit verwijderd dat voor de operating system initialisatie zorgde. Door dit hardware commando kon de Spirit weer aangesproken worden. Op Marsdag Sol 21 kwam er data binnen. Spirit had zijn foutstatus gedetecteerd, en het bleek dat computer zich maar liefst 77 keer gereset had. Ook gaf de computer aan dat het maar liefst 49 jaar verder was in tijd: Het jaar 2053. Hoe kon de Marsrover zoveel tijd verloren zijn?

Trosper zegt dat het te wijten kan zijn aan het file-systeem. Mogelijk was het geheugen te klein, er werd daarom het file-systeem gecorrumpeerd. Trosper zegt dat ze een les geleerd hebben voor de tweeling Oppurtunity, en dat is regelmatig bestanden wissen uit het geheugen.