15 jaar eis in herziening Deventer-moordzaak

Gisteren hoorde de 49-jarige Ernest Louwes, fiscaal-jurist uit Lelystad,15 jaar celstraf tegen zich eisen in de herziening van de Deventer-moordzaak. In 1999 werd Louwes in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moord op een cliŽnte van hem, de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg. Vorig jaar bepaalde de Hoge Raad het vonnis nietig, nadat er twijfels waren over de bewijzen, en besloot dat de zaak heropend moet worden. Louwes werd voorlopig op vrije voeten gesteld.

Gisteren presenteerde advocaat-generaal mevrouw mr. A. Brughuis nieuw bewijsmateriaal: DNA-sporen op de blouse van de gewurgde en doodgestoken mevrouw Wittenberg, afkomstig van de huid van de verdachte ťn van zijn bloed. Vreemd genoeg was naar zulke sporen in eerdere fases van de zaak geen enkele naspeuring gedaan.

Volgens advocaat-generaal Brughuis grenst de koelbloedigheid van Louwes aan het ''ongelooflijke''. Zij erkende: ''Als ik ooit ben begonnen aan een zaak met het idee dat erop zijn minst twijfel was aan de schuld van de verdachte, was het deze wel.'' Brughuis betoogde dat de fiscaal-jurist uit was geweest op het geld van de rijke weduwe; iets dat men in de eerdere rechtszittingen ook als motief zag.

Het feit dat Louwes na zijn vrijlating met trillende lip op televisie verslag deed van zijn ''onterechte'' celstraf deed Brughuis af als een ''acteerprestatie van formaat''.