[update]Opportunity landt veilig op Mars

robbertnl, silentsnow, M Zwaak, Jan vliegenier, Tim Kraayvanger, bumberklevers en CyberRat hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook de tweede Marslander van de NASA is veilig geland. Vanmorgen om 06:00 uur begon de Opportunity aan de afdaling in de Mars-atmosfeer. De landing verliep heel voorspoedig. Voormalig vice-President Al Gore en Gouverneur van Californie Arnold Schwarzenegger kwamen na de succesvolle landing naar Mission Control om de mensen daar te feliciteren.

Update 12.45 uur
Het eerste plaatje van de Opportunity vanochtend:
de landingsplaats van boven
De landingsplaats van de Opportunity


Opportunity, evenbeeld van de Spirit, landde op 24 kilometer van de oorspronkelijk bedoelde landingsplaats in de vlakte Meridiani, in de buurt van de evenaar. De droge en woestijnachtige vlakte werd vooral uitgekozen vanwege de aanwezigheid van het mineraal hematiet.

Opportunity moet met zijn wetenschappelijke instrumenten uitvinden waarom het materiaal, dat op aarde vooral wordt gevonden op plaatsen met stromend water, ook in deze dorre streek voorkomt. Op de zuidpool van Mars bevindt zich in elk geval bevroren water. De meetapparatuur van het Europese ruimteschip Mars Express heeft de locatie van het ijs met zekerheid aangegeven, meldden functionarissen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA afgelopen vrijdag.

de vlakte Meridiani
Het oppervlak van de vlakte Meridiani

-
De 77 plaatjes tellende gallery van de Opportunity (NASA)