NASA: conditie Spirit is verbeterd

De NASA heeft zaterdag een oplossing gevonden voor de problemen met de Mars rover Spirit, waarmee de communicatie weer is hersteld en de mogelijkheid tot het besturen van de robot terug is. Eerder zaterdag werd de situatie nog zorgwekkend genoemd, omdat de robot slechts piepjes en zo nu en dan uitbarstingen met data uitzond.

"Dit is erg goed nieuws," aldus projectmanager Pete Theisinger. Hij liet weten dat het voertuig mogelijk drie weken niet zal kunnen rijden, terwijl technici de overige problemen onderzoeken en ook deze proberen op te lossen.

De Spirit gebruikt Flash-geheugen in de communicatie met de vluchtsoftware en zet zichzelf uit wanneer dat proces wordt onderbroken. Mogelijk komen de problemen voort uit dat geheugen. De technici hebben dit geheugen met een serie complexe commando's omzeild, waardoor de Spirit nu op RAM-geheugen draait en inmiddels een uur waardevolle data naar de NASA heeft verzonden.

Deze ochtend zal de tweelingbroer van de Spirit, de Opportunity, aan de andere kant van Mars landen. Volgens de projectmanager is dit apparaat in goede conditie, maar wordt de landing door de andere landingsplaats minder gemakkelijk. Daarbij staat Mars nu verder van de aarde af, waardoor de communicatietijd wordt verlengd. Ook zal de Opportunity via een andere hoek landen, waardoor het tijdens de afdaling naar de planeet voor korte of lange tijd het contact met de aarde kwijt kan raken.

Mede dank aan Tim Kraayvanger voor het wijzen op het nieuws rondom de Marsmissie!

Eén van de twee Mars rovers