Geleerden creëren super-tuberculosebacterie

Geleerden hebben in een laboratorium een uitermate kwaadaardige vorm van tuberculose (tbc) gecreëerd door de genetische structuur van de bacterie te veranderen. De gemuteerde vorm van de bacterie vermenigvuldigt zich sneller, en is dodelijker dan zijn natuurlijke wederhelft.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley, waren eigenlijk van plan genen uit te schakelen en de bacterie minder dodelijk te maken, maar in plaats daarvan maakten ze een superbacterie. "Dit is een van de weinige hyper-virulente organismen ooit gemaakt", aldus Dr. Lisa Morici.

Tuberculose is een van 's werelds grootste moordenaars, en wetenschappers zijn de genetische structuur van de bacterie in kaart aan het brengen om een zwakke plek te vinden die kan worden gebruikt bij nieuwe behandelingen.

De studie was geconcentreerd op een aantal genen waarvan gedacht wordt dat deze de tbc-bacterie zijn viruseigenschappen geven - zijn mogelijkheid om te infecteren. De wetenschappers hebben de genen uitgeschakeld en verwachtten een zwakkere vorm van tbc. Maar het tegengestelde gebeurde, het organisme werd veel besmettelijker en kwaadaardiger.

De gemuteerde tbc-bacterie doodde laboratoriummuizen binnen zeven maanden, terwijl de muizen die met de normale tbc-bacterie besmet werden het experiment overleefden. Verder onderzoek suggereert dat de genetische veranderingen het onverwachte effect hebben dat het natuurlijke immunsysteem van de mens in zijn geheel niet reageert tegen de gemuteerde tbc-bacterie.

Professor Lee Riley, leider van het onderzoek zegt: "Deze bevindingen zijn als een complete verrassing gekomen. We dachten dat we een fout gemaakt hadden, dus we hebben de testen meerdere malen herhaald, en we kregen telkens hetzelfde resultaat".

Volgens Dr. Modici kan de nieuwe vorm van tbc niet in bioterrorisme gebruikt worden omdat de bacterie moeilijk in een aerosol (een zwevend deeltje) onder te brengen is - de manier waarop chemicaliën over grote populaties verspreid worden.