FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 december 2003

Heksenvervolging in Zuid-Afrika neemt toe

Kopspijkers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zuid-Afrika zijn oudere vrouwen steeds vaker het doelwit van aanvallen omdat ze heksen zouden zijn. Dit blijkt uit een rapport van een Zuid-Afrikaans/Nederlands onderzoeksteam dat maandag verscheen.

Onder de slechte sociale omstandigheden in sommige gemeenschappen nemen de mensen het recht in eigen hand en doden of verjagen vrouwen die zij als heksen beschouwen. De oorzaak van de beschuldigingen zijn meestal roddel en jaloezie, zo blijkt uit het rapport. De belagers van 'heksen' wijzen veelal uit onwetendheid een zondebok aan voor de ziekten en rampen die de gemeenschap treffen.

[update] Californi? getroffen door aardbeving

Vampier meldde ons via FOK!radio het volgende:

Het midden van de Amerikaanse staat CaliforniŽ is rond 20:15 uur getroffen door een aardbeving van 6,5 op de schaal van Richter. Er zijn 6 naschokken gevoeld.

Het epicentrum van de aardbeving lag zo'n 380 kilometer ten noorden van Los Angeles. CNN meldt dat Hearst Castle, een toeristische trekpleister gebouwd door een krantenmagnaat, ontruimd is naar aanleiding van de beving.


Aardbeving LA


Volgens Amerikaanse media is er materiŽle schade in bedrijven en woningen. Er zijn nog geen meldingen van persoonlijk letsel. Veel gebouwen in CaliforniŽ hebben een speciale constructie met het oog op mogelijke bevingen. Het getroffen gebied is volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN relatief dun bevolkt.

In CaliforniŽ zijn vaker bevingen. Oorzaak zijn verstoringen langs de San Andreas-breuklijn. In 1994 werd Los Angeles getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de Richterschaal. Er vielen destijds tientallen doden en de schade was enorm.

Update 23.18
Voorzover op dit moment bekend is bij de aardbeving ťťn persoon omgekomen. De man kwam om in een gebouw dat door de beving instortte, in Pablo Robles, 30 mijl van het epicenter.

Er wordt gesproken van een miljoenenschade, maar het is onduidelijk wat voor schade de beving heeft aangericht. Wel kwamen 40.000 mensen zonder stroom te zitten.

Tot op dit moment zijn meer dan dertig naschokken geregistreerd, waarbij de zwaarste een kracht van 4,7 op de schaal van Richter had.

Peiling: Links wint fors aantal zetels

Door Maurice de Hond is een peiling gehouden, met daaruitvolgend een zetelverdeling voor de Tweede Kamer. De linkse partijen winnen hierbij veel zetels. Zo komt de PvdA op 47 zetels uit, hetgeen een winst van vijf zetels inhoudt. De SP verdubbelt bijna, tot zestien zetels. Ook GroenLinks wint.

De klappen vallen in de hoek van het CDA en de LPF. De laatstgenoemde partij houdt nog slechts drie zetels over, aldus de peiling.

Wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou de verdeling van de zetels volgens deze peiling als volgt zijn:


PartijTweede Kamer NUPeiling Maurice de Hond
CDA4434
Lijst Pim Fortuyn83
VVD2828
PvdA42 47
GroenLinks810
SP916
D6665
ChristenUnie35
SGP22


Ook nyrem submitte dit, waarvoor onze dank.
_
Details van de peiling.

Verdonk: 'uitzetten asielzoekers gaat door'

Minister Verdonk van Integratie zet haar plan, dat gemeenten moeten meewerken aan de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers, door. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Verdonk dat de ingediende motie tegen haar plan in strijd is met de wet.

De motie werd mede ingediend door het CDA en D66. Daarin staat dat het kabinet gemeenten de mogelijkheid moet bieden om in "klemmende gevallen" de opvang niet te beŽindigen, totdat het terugkeer- en uitzettingsbeleid met de Tweede Kamer is besproken. Vorige week donderdag werd de motie door de Tweede Kamer aangenomen.

Een woordvoerster van de Vereniging VluchtelingenWerk Nederland (VVN) heeft geschokt op het nieuws gereageerd. Zij benadrukt dat twee van de drie regeringspartijen, CDA en D66, de motie hebben ondertekend. De SP eist dat de Tweede Kamer het kerstreces onderbreekt om Verdonk ter verantwoording te roepen

SP: "het is onverteerbaar dat mensen op straat worden gezet, als de minister niet weet naar welk land ze moeten terugkeren". Daarnaast getuigt de houding van de minister volgens de SP van minachting voor de Kamer.

Russische oliemagnaat verschijnt voor rechter

Vandaag verscheen de Russische oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky voor de rechter voor een verhoor om te bepalen of hij in afwachting van zijn proces mag worden vrijgelaten. Khodorkovsky werd twee maanden gelegen gearresteerd op verdenking van fraude. Ook wordt hij beschuldigd van verduistering en belastingontduiking.

Khodorkovsky, die bekend staat als de rijkste man van Rusland, zou in de afgelopen jaren voor meer dan 1 miljard dollar aan overtredingen hebben begaan. Hij werd vanmiddag in een gepantserd voertuig naar het gerechtsgebouw overgebracht, waar hij lachend naar de pers het gebouw binnen liep.

Voorstanders van Khodorkovsky zeggen dat de oliemagnaat puur om politieke redenen wordt vastgehouden. Khodorkovsky staat bekend als financier van een aantal kleinere oppositiepartijen in Rusland. Toen hij in de aanloop naar de parlementsverkiezingen werd opgepakt, zorgde dit reeds voor beschuldigingen aan het adres van president Poetin. Wanneer het arrest van Khodorkovsky wordt verlengd, zal hij nog zeker tot na de presidentsverkiezingen van maart in de gevangenis zitten.

Radio 538 overgenomen

Radio 538 is, zoals eerder al verwacht werd, overgenomen door de internationale investeringsmaatschappij Advent International. De maatschappij, die eerder het grootste commerciŽle radiostation van Hongarije over en twee radiozenders in Polen overnam, heeft bijna 90 procent van de aandelen overgenomen van grootaandeelhouders Rob Out, Lex Harding en Peter de Jager.

Teartse Schaper van Advent International, die lid wordt van de raad van commissarissen van Radio 538, wil de programmering verbeteren om het marktaandeel en de advertentie-inkomsten van de zender te vergroten.

[update] FOK! Radio van 22 december

Fok! Radioupdate 22:43 uur

FOK! Radio was vanavond alweer voor de achtste keer te horen. Voor iedereen die het niet gehoord heeft of het nog wil naluisteren is er nu een stream beschikbaar.

Klik hier om te luisteren

Originele bericht

Het is alweer maandag voor kerst en dat betekent dat er vanavond weer een verse FOK! Radio op de radio te horen is. En natuurlijk zijn ook wij in kerstsferen. Nolius en SunChaser schotelen je weer een volle uitzending voor.

De studio is vanavond vol. Buiten KixAss, Martijn, Nolius en SunChaser is de meest besproken vrouw op FOK! Radio in de studio. ChrisJX is met de kerst in Nederland en doet vanavond ook de studio in Utrecht aan zee aan. Ze was ook al te gast in de allereerste uitzending van FOK! Radio in september. En nu zal ze de hele uitzending aanwezig zijn. Naast haar komt Golfer weer terug. Twee weken geleden ontdekte hij in de uitzending dat hij een echte radiostem heeft. En die zal hij vanavond opnieuw gebruiken. Ook Bluezz is live aanwezig. Je hoort live hoe ze voor ons nieuwe jingles gaat inspreken en zingen!

Ook hoor je meer over mvt. Hij was als user op het FOK! Forum al erg bekend, maar sinds half oktober zit hij ook de FrontPage-crew. Daarnaast weet hij veel te vertellen over andere users. Dus over dit en veel meer voelen we hem aan de tand. Verder hoor je meer van de crew. Want velen hebben een speciale wens voor alle luisteraars achter gelaten.

Meer over het forum hoor je uiteraard weer van Knut. Hij neemt de afgelopen week op het forum op geheel eigen manier met je door. En we gaan ook weer roddelen. Forumgoeroe is ook deze week weer de Albert Verlinde van FOK! Radio. Natuurlijk hoor je ook weer de column 'SunChaser gaat offtopic' die, zoals de titel al doet vermoeden, door SunChaser zal worden voorgedragen. Hij geeft zijn visie op de week die geweest is.

We gaan vanavond ook weer prijzen weggeven. Deze week kun je kaarten winnen om te gaan wintersporten in SnowDome in Den Haag.

En dan draaien we natuurlijk veel muziek. Dit keer zijn dat de kerstplaten die door jullie zelf zijn uitgezocht via dit topic op het forum, aangevuld met de verzoekjes uit dit topic. Maar ook via de mail, radio@fok.nl, kun je plaatjes aanvragen. De aangevraagde plaatjes waarbij een leuke motivatie gegeven is, hebben voorrang.

Hoe kan ik luisteren?
FOK! Radio is te horen op ActionRadio. Dit station draait nu op proef en begint op 1 januari definitief met uitzenden.

Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Het beste kun je luisteren via Winamp. Dit kun je gratis downloaden. Heb je al Winamp? Download dan ook de plug-in 'mp3 pro'. Met deze plugin hoor je de uitzendingen in top kwaliteit!

Vanaf 19:00 uur kun je inloggen! Hieronder vind je de directe luisterlinks Let op: deze zijn anders dan vorige week:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Lukt het luisteren met Winamp niet meteen? Klik dan op een van deze servers:
Stream 1 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 2 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 3 (24 kbps, lage kwaliteit)
Met dank aan netMastering.nl
Kom je niet op een van deze servers? Dan zitten deze helaas vol. Toch kun je de uitzending nog horen want deze komt achteraf op de Frontpage te staan.

Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via een speciaal topic op het forum. Je kunt ook radio@fok.nl toevoegen aan je MSN of naar hetzelfde adres een mail sturen. Oude uitzendingen terug luisteren kan via deze pagina! Daarnaast hebben we ook een irc kanaal: #fokradio!

Veel luisterplezier!

FOK! Radio heeft overigens ook een eigen pagina! Deze kun je hier vinden!

Palestijnen vallen Egyptische minister aan

-Frankie-, spearor, TheFruitNerd en GoldaM hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Maher, is in IsraŽl aangevallen door Palestijnen. Het incident vond plaats in de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem, waar hij wilde bidden. De minister raakte niet gewond. De Palestijnse Autoriteit heeft het incident in de moskee, de op twee na heiligste plaats voor moslims, scherp veroordeeld.

Volgens verschillende bronnen is hij met schoenen bekogeld door moslim-extremisten, maar raakte hij niet gewond. Wel werd hij uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Maher klaagde over benauwdheid.

Maher is in IsraŽl op bezoek voor het eerst in twee jaar. Hij wil overleggen met een aantal leiders over het Palestijnse conflict. Zo had hij deze morgen een bespreking met de IsraŽlische premier Sharon. Beide bewindslieden verklaarden na afloop van de ťťn uur durende ontmoeting vast te blijven houden aan de zogenoemde routekaart, het internationale vredesplan.

Baumgartner tekent bij Minardi

biertapper wist ons vandaag het volgende te melden:
Het laatste stoeltje bij Minardi zal worden gevuld door de Hongaar Zsolt Baumgartner.

Baumgartner is de eerste Hongaar in de Formule 1 en wordt hiervoor zelfs gesponsord door de Hongaarse regering. Minister Ferenc Gyurcsany betaalt 4 miljoen dollar aan Minardi om Baumgartner te kunnen laten racen.

Voor Minardi is het erg vroeg om al voor de kerst het team compleet te hebben. Volgend jaar zullen Bruni en Baumgartner de prestaties voor Minardi neer moeten zetten.

Minardi zal gaan rijden in een eigen ontwikkelde auto, de Minardi PS04, in tegenstelling tot de verhalen dat men zou gaan rijden in een doorontwikkeling van de gekochte Arrows auto's. Paul Stoddart kocht bij de inboedelveiling van Arrows 5 F1 wagens.

Godett tot ťťn jaar cel veroordeeld

Anthony Godett, die ooit ambieerde om premier van de Nederlandse Antillen te worden, wil die functie niet langer uitvoeren. Vandaag is hij veroordeeld tot ťťn jaar celstraf. Hierdoor heeft hij de mogelijkheid niet om het premierschap van zijn zus Mirna over te nemen. Anthony Godett bleek dit echter niet van plan te zijn. Zo zei hij in een interview met de Volkskrant: "Waarom moeten we Mirna wisselen voor een andere Godett".

De Antilliaanse politicus Anthony Godett is veroordeeld tot een jaar celstraf. De rechtbank oordeelde dat hij schuldig is bevonden aan oplichting, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld. Bij Anthony Godett zou dit het geval geweest zijn, toen hij als eilandbestuurder de leiding had over privatisering van overheidsbedrijven. Het Openbaar Ministerie had twee jaar tegen hem geŽist. Godett heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

Door de veroordeling van Godett zal hij geen politieke carriŤre meer kunnen ambiŽren. Voordat het vonnis werd uitgesproken was de leider van de Antilliaanse partij Frente Obrero nog vol goede moed. "Ik vrees niemand. Ik ben positief gestemd. Anthony wordt niet veroordeeld. Maar als ik schuldig word bevonden, zal de Almachtige dat hebben besloten. Ik zal zitten, in het belang van het volk."

Loopcombi bij RBC-NAC

De supporters van NAC Breda zijn, nadat afgelopen weekeinde de thuiswedstrijd van de streekderby NAC-RBC werd gespeeld, al druk bezig met de uitwedstrijd RBC-NAC.

Na alle verschillende combiregelingen, zoals de buscombi en treincombi, waar veel supporters tegen protesteren, hebben de supporters van NAC Breda een loopcombi bedacht. Vorig jaar was er al de eerste fietscombi naar de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Op 28 februari is het de bedoeling dat een groep supporters vanuit Breda naar Roosendaal gaat lopen voor de wedstrijd RBC-NAC. Onderweg zijn verschillende rustpunten waar versnaperingen zoals bier en snert worden uitgedeeld.

Verkoper nepvakanties aangehouden in Gouderak

De oplichter naar wie de politie van Gouda op zoek was, is aangehouden op een parkeerplaats in Gouderak. Het gaat om een 59-jarige man. Hij wordt verdacht van het verkopen van honderden nepvakanties.

De man deed zich via advertenties voor als eigenaar van bussen, vliegtuigen en schepen. Hij bood zijn slachtoffers een kerstvakantie op een cruiseschip aan. De 'vakantiegangers' zouden met een vliegtuig naar Barcelona worden gebracht en daar op een schip koers zetten naar Griekenland. De Gouwenaar zou een ontzettend lage prijs van 180 euro voor deze reis kunnen vragen, omdat ťťn van zijn cruiseschepen een proefvaart zou moeten maken.

In totaal zijn 1.150 mensen uit het hele land gedupeerd. Zij zijn met de man in zee gegaan en hebben de reissom van 180 euro overgemaakt. Vorige week bleek dat het bedrijf van de man en de reis niet bestaan.

Laatste seizoen RKC voor Jol

Martin Jol heeft aangekondigd dat dit zijn laatste seizoen als trainer van RKC Waalwijk zal zijn.

Jol ziet geen mogelijkheden meer om de prestaties te verbeteren. Na zes seizoenen in Waalwijk ziet hij geen groeisperspectief meer. De financiŽle middelen ontbreken bij RKC Waalwijk voor verdere versterkingen.

Hiermee wordt het gerucht dat SC Heerenveen met Jol in onderhandeling zou zijn voor volgend seizoen een stuk sterker. Bij SC Heerenveen stopt Foppe de Haan aan het eind van dit seizoen als trainer.

De website van Martin Jol meldt echter dat Jol nog geen beslissing heeft genomen. Met de jonge spelers die RKC Waalwijk heeft ziet Jol nog voldoende perspectief.

Man probeert kenteken politieauto te stelen

jeffreysnf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Zaandam heeft afgelopen zaterdag een 23-jarige man aangehouden, nadat deze een politieauto aan het vernielen was. De man trok met geweld twee kentekenplaten los.

Desgevraagd verklaarde de man wraak te willen nemen op de politie. Eerder in de week had de politie hem namelijk aangehouden, omdat hij achterop zijn auto geen kentekenplaat had. Hij wilde nu met een nummerbord van de politie rond gaan rijden.

Trouwen blijkt niet goed voor mannen

the emporor, Neftizz, Juusjuh, fastar en The_T hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is voor mannen beter om niet te trouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Londen, waaraan 4500 Britten meededen. Het onderzoek toont aan dat mannen die ongetrouwd samenwonen en hun partner trouw blijven, meer tevreden zijn dan mannen die in het huwelijksbootje zijn gestapt.

Vrouwen zijn het meest tevreden als zij trouwen met hun eerste liefde. Na iedere relatiebreuk gaat het met de vrouwen slechter, terwijl mannen de ellende snel vergeten zodra er een nieuwe liefde opduikt.

Meer over het onderzoek kun je lezen in dit artikel op NewScientist.com.

Singapore zet sexy kerstvrouwen in tegen aids

Jeff21 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Condoomfabrikant Playsafe heeft afgelopen weekend mooie en jonge vrouwen in korte kerstpakjes 50.000 condooms laten uitdelen in een toeristenwijk in Singapore. Kinderen werden voorzien van snoep.

De regering van Singapore heeft de afgelopen jaren extra inspanningen geleverd om de inwoners bewust te maken van de gevaren van aids. Overigens is er in het preutse Singapore, in vergelijking met andere Zuidoost-Aziatische landen, een beperkte verspreiding van hiv. Van de 4 miljoen inwoners zijn er 'slechts' 2.034 geÔnfecteerd.

Van der Werff zal Zwolle verlaten

Keeper Johan van der Werff van FC Zwolle wil de club aan het einde van het seizoen verlaten.

Het contract Van der Werff loopt aan het einde van het seizoen af en de keeper had graag in de winterstop gepraat over contractverlenging. FC Zwolle wil echter pas eind maart over een nieuw contract gaan onderhandelen. Nu de keeperscarrousel echter is begonnen, wil Van der Werff niet te lang wachten.

Van der Werff staat nauwlettend in de belangstelling van RBC Roosendaal als vervanger van Aerts, mocht die vertrekken.

[update] Kustwacht zoekt gif-containers

Voor de kust van Texel en Vlieland is de Nederlandse kustwacht op zoek naar drie containers met vaten pesticide, die gisteren tijdens de zware storm overboord zijn geslagen. Vermoed wordt dat de lading kan aanspoelen tussen de plaatsen Cocksdorp en Vliehorst.

De containers bevatten in totaal 630 vaten van 100 liter landbouwgif. Het is mogelijk dat ťťn of meer containers zijn gezonken. Ook kan de lading zijn losgeraakt, zodat losse vaten met gif kunnen aanspoelen.

De containers zijn afkomstig van het schip 'Andinet', dat onderweg was van Antwerpen naar Bremen.

Update 14:30

De kustwacht is gestopt met de zoekactie naar de drie containers met gif. Er wordt aangenomen dat ze zijn gezonken. Er is alleen een Turkse container gevonden met electronica.

De kans dat de containers met de ruim 600 gifvaten lekslaan, of al lekgeslagen zijn, is groot. Onbekend is hoe gevaarlijk het is als de pesticiden in zee komen.

Van Hooijdonk blijft scoren

Eigenlijk is het wel bekend, maar toch blijft het leuk om te zien dat waar van Hooijdonk ook komt hij blijft scoren.

In het afgelopen weekeinde scoorde van Hooijdonk weer twee keer, maar desondanks won zijn club FenerbahÁe niet. Het duel tussen Malatyaspor en FenerbahÁe eindigde in 2-2.

Van Hooijdonk is inmiddels in de Turkse competitie met 13 goals ook alweer de topscorer. FenerbahÁe staat momenteel derde en heeft een redelijk grote achterstand op Besiktas.

Frank de Boer speelde dit weekeinde niet mee met zijn club Galatasaray vanwege een schorsing. Galatasaray speelde eveneens met 2-2 gelijk en neemt nu een vijfde plaats op de ranglijst in.

Ajax geÔnteresseerd in Diba

Na het niet doorgaan van de transfer van Uche toont Ajax interesse in NAC Breda-speler Diba.

In de door NAC Breda gewonnen bekerwdestrijd tegen Ajax speelde de rechtsbuiten zeer goed. Afgelopen zaterdag zat Louis van Gaal dan ook op de tribune bij NAC Breda om de speler nog een wedstrijd te bekijken. Trainer van NAC Breda Ton Lokhoff vond dat onnodig: "Dan heeft hij net als in onze bekerwedstrijd tegen Ajax kunnen zien dat Diba een talent is."

Blijkbaar denkt Ajax naast de uit de jeugdopleiding gehaalde de Mul nog een extra rechtsbuiten aan de selectie te moeten toevoegen.

Turkse premier ontkomen aan aanslag

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan blijkt op 10 augustus te zijn ontsnapt aan een zelfmoordaanslag. Een vorige maand aangehouden lid van een verboden marxistische groepering blijkt toen tevergeefs te hebben geprobeerd hem op te blazen.

De Turkse krant Milliyet schrijft dat de man wilde toeslaan tijdens de bruiloft van Erdogans zoon Bilal. Verkleed als lijfwacht moest hij op de premier aflopen en de explosieven die hij op zijn lichaam droeg laten ontploffen. De aanslag mislukte door de strenge veiligheidsmaatregelen.

Volgens Milliyet worden nog drie andere leden van de marxistische groepering in deze zaak vastgehouden voor verhoor.

Hoornse scouts vinden lichaam vermiste man

SPaC3Man had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zaterdagmiddag hebben vier jonge scouts van de scoutinggroep Martin Luther King op de Schellinkhouterdijk te Hoorn de stoffelijke resten van de vermiste Jan Pier Veenstra gevonden. Veenstra verdween op 19 mei uit zijn woning en was sindsdien spoorloos.

De vier scouts, in de leeftijd van 9 en 10 jaar, vonden in de braamstruiken bij de IJsselmeerdijk kleding. Toen zij verder gingen kijken zagen zij de stoffelijke resten van een man liggen. De gewaarschuwde politie kon naar aanleiding van goederen in de kleding vaststellen dat het hier om de vermiste Jan Pier Veenstra ging.

Het stoffelijk overschot is overgebracht naar een mortuarium en daar onderzocht. De politie heeft nog geen sporen van een misdrijf aangetroffen. De familie van het slachtoffer is in kennis gesteld.

Zes van de tien Nederlanders kerkelijk

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zes van de tien Nederlanders (vanaf 18) zich in 2002 tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering rekent. Dit aandeel is in het afgelopen decennium stabiel gebleven. Dit betekent niet dat er ook sprake is van veelvuldig kerkbezoek. Twee van de tien mensen gingen vorig jaar minimaal een keer per maand naar een kerk of moskee.

Zo'n honderdvijftig jaar geleden maakte vrijwel elke Nederlander deel uit van een kerkelijke of levensbeschouwelijke groepering. In 1971 was nog ongeveer driekwart van de bevolking kerkelijk gezind.

In 2002 is bijna eenderde rooms-katholiek, 14 procent Nederlands Hervormd en 7 procent gereformeerd. Tot de overige kerkelijke gezindten, waaronder de islam, behoort ongeveer 8 procent van de bevolking. Zo'n 40 procent van de bevolking rekent zich niet tot een kerkelijke gezindte.

Kerkelijk bezoek 1971-2002
Kerkelijke gezindte, 1971-2002

Miljoenste .nl-domeinnaam geregistreerd

Met dank aan xelca voor het schrijven van de 'Geschiedenis van de .nl-domeinnaam'!

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft maandag bekend gemaakt dat in Nederland de miljoenste .nl-domeinnaam is geregistreerd. Nederland heeft nu na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de meeste domeinnamen met een landencode ter wereld. Vrijdag registreerde service provider Planet Media Group de miljoenste domeinnaam bij SIDN, namelijk verzeker-zelf-online.nl.

De .nl-registratie is in 2003 met 25 procent gegroeid. Dat komt onder andere doordat het voor buitenlandse bedrijven en particulieren vanaf begin dit jaar ook mogelijk is een .nl-internetadres aan te vragen. De SIDN denkt dat in de komende jaren het aantal domeinregistraties nog verder zal groeien. Eind 2005 wordt nummer anderhalf miljoen al verwacht.

Geschiedenis van de .nl-domeinnaam
Vanaf 1982 werd vanuit het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI)in Amsterdam een voorloper van het internet ontwikkeld. Piet Beertema had daarin een centrale rol. Beertema was van 1986 tot 1996 persoonlijk
verantwoordelijk voor de uitgifte van alle .nl-domeinnamen. Je moest 'bij Piet zijn' voor een domeinnaam, hij regeerde met strakke hand. Maar de laatste jaren leidde dat tot meningsverschillen en persoonlijke overbelasting, en zo ontstond er een stichting.

Piet Beertema is de grondlegger van het systeem voor Internet Domeinregistratie in Nederland. Daarnaast heeft hij een grote invloed gehad op de totstandkoming van dergelijke systemen in vele andere Europese landen en ook daarbuiten.

Op 25 april 1986 delegeerden de Amerikaanse autoriteiten het .nl Top Level Domain als een van de eerste zogenoemde country code Top Level Domains ter wereld (ccTLD) aan een buitenlandse instantie, in dit geval aan het CWI in de persoon van Beertema. Het registreren van second level domains onder het toplevel domain vond vanaf dat moment plaats onder zijn gezag. Registratie was toen nog gratis.

Als eerste registreerde Piet Beertema het domein cwi.nl in 1986. De eerste jaren
werden maar enkele .nl-domeinnamen geregistreerd, de groei neemt echter steeds meer toe.

-
Zie voor meer informatie nieuwsbericht SIDN

SGP blijft tegen abortus na verkrachting

Bas van der Vlies, de fractieleider van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) neemt geen ander standpunt in over de morning-afterpil dan zijn partij. Vorige week ontstond er onduidelijkheid door publicaties in verschillende media over zijn standpunt. Van der Vlies zegt dat hij ''verkeerd begrepen'' is.

Begin vorige week was Van der Vlies samen met collega's van CDA, VVD en PvdA op een vmbo-school in Hellevoetsluis. Een aantal leerlingen discussiŽerde met de SGP'er over een eventuele abortus na een verkrachting. Diverse media publiceerden in de dagen daarop een citaat van Van der Vlies: ''Zwangerschap als gevolg van verkrachting is medisch een zeldzaamheid. Mocht het toch zover komen, dan zijn er nog zaken als de morning-afterpil''. Op het antwoord van een scholier dat die pil ook een soort abortus is, waar de SGP zo fel tegen is, antwoordde Van der Vlies: ''In het normale geval zijn wij daar inderdaad tegen''.

Van der Vlies ontkent echter de standpuntwijziging en zegt dat er sprake is van een misinterpretatie. Hij blijft in bijna* alle gevallen tegen een abortus, ook door middel van een morning-afterpil na een verkrachting.

-
* SGP standpunt inzake abortus luidt: Abortus en de morning-afterpil zijn enkel en alleen toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

Frans protest tegen hoofddoek-verbod

In Parijs hebben gisteren zo'n duizend Franse moslimvrouwen geprotesteerd tegen een mogelijk verbod op het dragen van de hoofddoek op openbare scholen. Binnenkort zal het parlement een beslissing nemen over het wetsontwerp, dat opzichtig gedragen religieuze uitingen verbiedt, waar de Franse president Chirac volledig achterstaat.

De demonstranten hieven leuzen aan als: ''De doek, mijn keuze'', maar zongen ook het Franse volkslied 'le Marseillaise' en zwaaiden met de Franse vlag. Ongeveer de helft van de vrouwen en meisjes droeg een hoofddoekje. De betogers zeiden dat de maatregel discriminerend en stigmatiserend is voor moslims en een aantasting betekent van de essentiŽle Franse waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Chirac riep vorige week het parlement op het wetsvoorstel snel goed te keuren. Hij stelde ook voor bedrijven het recht te geven om religieuze symbolen op de werkvloer te verbieden. Chirac zei ook een wettelijk verbod te willen op het weigeren van hulp van mannelijke artsen. Veel moslimvrouwen weigeren zich namelijk door mannelijke artsen te laten onderzoeken.

Het wettelijk verbod op het dragen van hoofddoekjes, keppeltjes en andere onderscheidende religieuze symbolen op openbare scholen komt er overigens vrijwel zeker. Zowel regerings- als oppositiepartijen hebben zich de afgelopen weken voor het verbod uitgesproken. Veel Fransen zien in de hoofddoek een symbool van de radicale islam en de opkomst van het moslimfundamentalisme.

Frankrijk herbergt de grootste islamitische gemeenschap van Europa. In het land wonen circa 5 miljoen moslims; 8% van de bevolking.

Veel vrouwen kiezen voor jongere man

De tijden veranderen, zo ook de tijden dat vrijwel alleen een aantal oudere mannen een groen blaadje koos als partner. Tegenwoordig hebben veel Nederlandse vrouwen een jongere echtgenoot, ook wel 'toy boy' genoemd.

Zo'n 20% van de Nederlandse dames is zelfs getrouwd met een man die (veel) jonger is dan zijzelf. Bij samenwonenden ligt dit aandeel nog veel hoger.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is er sprake van een trend. In 1985 lag bij 16% van de huwelijken de leeftijd van de bruid hoger dan die van de man; nu is dat 19%, zo laat CBS-demograaf Jan Latten weten. ''Dat lijkt niet zoveel, maar het is een duidelijk afwijkende ontwikkeling''.

Van de in totaal 83.700 huwelijken die vorig jaar werden gesloten was in bijna 16.000 gevallen de bruid (veel) ouder dan de bruidegom. Traditioneel was de man altijd gemiddeld twee jaar ouder dan de vrouw. Hoewel er geen cijfers beschikbaar zijn, is bekend dat zich vooral bij de ongehuwd samenwonenden vaak grote leeftijdsverschillen voordoen. De vrouw is soms jaren ouder dan de man.

De belangrijkste oorzaak voor bovenstaande ontwikkeling is de emancipatie van vrouwen. De vrouw van deze tijd is economisch zelfstandig. Dat heeft consequenties voor de selectiecriteria.

Veel wild komt uit een fokkerij

Volgens de Stichting Wakker Dier komt 45% van het wild in de winkels niet uit de vrije natuur maar uit fokkerijen. Vooral supermarkten verkopen wild uit fokkerijen, ongeveer 77%. Bij horecagroothandels is zo'n 33% afkomstig uit fokkerijen. De grootste kans op echt wild heb je bij de poeliers, waar 24% uit fokkerijen komt.

Wakker Dier meent dat de consumenten ,,vaak misleid worden met plaatjes en praatjes over dieren in de bossen of in het open veld''. De organisatie signaleert echter dat dieren vaak in te kleine kooien worden gehouden.

Het is bij de wet niet verboden om diersoorten waar oorspronkelijk op werd gejaagd, wild te noemen, zelfs als de dieren nog nooit buitenlucht hebben gezien. Wťl is het verboden te suggereren dat de beesten in het wild hebben geleefd.

Van de wildsoorten komen vooral struisvogels (91%) uit fokkerijen. Konijnen komen in 60% van de gevallen uit een fokkerij, bij eenden is dat 59% en bij herten 57%. Verder is wild wat wel uit de vrije natuur komt, zelden afkomstig uit Nederland.

Winnaars FOK! Prijsvragen week 52!

We gaan deze week een aantal mensen een leuke kerst bezorgen. De afgelopen week kon je op de FOK! Frontpage een aantal leuke prijzen winnen. Namelijk de spellen Topstars en Beterweters van University Games en kaarten voor Hardhouse Generation op vrijdag 26 december a.s.

Het goede antwoord op de vraag wat de echte naam van DJ The Prophet was moest zijn: Dov J Elkabas (of Dov Elkabas of D.J. Elkabas). De winnaars van 2 kaarten voor Hardhouse Generation zijn geworden:
NurKs
lonsdalelondon


Ook op FOK! Radio zijn 2 x 2 kaarten weggegeven. De winnaars van deze kaarten waren:
Realzm
tolgashakur


Allemaal van harte gefeliciteerd en veel plezier a.s. vrijdag.

De winnaars van de spellen zijn geworden:
Beterweters:
Sentinel
Izo
fastar
Finkelstein
datwilwel

Topstars
thaflie
Moniekvanlieshout
Klumpchen
madmarty
rainmaker2k

De antwoorden, volgens het spel Beterweters, moesten zijn:
1. 1947
2. Frere Jacques
3. Het jaartal moet deelbaar zijn door vier.

Gefeliciteerd! De spellen komen zo spoedig mogelijk naar jullie toe. In verband met de feestdagen zal dit waarschijnlijk pas in het nieuwe jaar zijn, maar alvast veel speelplezier toegewenst. Iedereen alvast fijne dagen en een goed 2004 gewenst en we zijn weer terug met prijswinnaars in januari!

Sky Radio nog steeds marktleider in radioland

Sky Radio was in oktober en november 2003 wederom de grootste zender van Nederland. Dat blijkt uit de luistercijfers die het onderzoeksbureau Intomart GfK uit Hilversum vanochtend bekend heeft gemaakt. Het marktaandeel van de non-stop zender bedroeg 12,2 procent in die periode.

Nummer twee was Radio 538. Het hitstation haalde een marktaandeel van 11,1 procent. Familiezender Radio 2 haalt met 9,9 procent een derde plaats en vierde is Radio 3FM met een marktaandeel van 8,4 procent.

Opvallend is dat Radio 10 Gold op de middengolf nog steeds meer luisteraars heeft dan Radio Veronica die op FM zit. Veronica heeft qua muziek ongeveer hetzelfde format. Toch steeg de nieuwkomer Veronica naar 4,2 procent marktaandeel. Classic FM dat alleen op de kabel uitzendt haalt met 2,8 procent een hogere score dan hitzender Yorin FM met 2,6 procent.

Veerboot vermist in de Filippijnen

In het westen van de Filippijnen is mogelijk een schip met meer dan zeventig mensen aan boord gezonken. De boot was zaterdag vertrokken vanaf een klein eilandje in de Sulu-zee en was op weg naar het eiland Palawan. Halverwege de reis zond het schip een noodsignaal uit, waarin werd gemeld dat het schip water maakte. Sindsdien is er geen contact meer geweest. Vliegtuigen hebben het schip niet kunnen vinden en een reddingsoperatie wordt tegengehouden door een ruige zee en de harde wind.

Veerboten zijn de meest gebruikte manier van transport tussen de eilanden in het westen en zuiden van de Filippijnen. Veel schepen worden echter slecht onderhouden en beschikken niet over voldoende reddingsvesten. Het land kent een lange rij van scheepsongelukken, waaronder een ramp met een veerboot waarbij in mei vijfentwintig mensen werden gedood.

Broer en zus na 65 jaar weer samen

Voor een broer en een zus, die elkaar door de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog uit het oog waren verloren, zal deze kerst een zeer bijzonder tintje hebben. Na vijfenzestig jaar hebben de twee elkaar voor het eerst weer gezien.

Shoshanna November (73) en Benny Shilon (78) werden in Polen als kleine kinderen van elkaar gescheiden. Ze wisten van elkaar niet dat ze de holocaust hadden overleefd en woonden slechts anderhalf uur reizen van elkaar zonder dat te weten. Dankzij de database van het holocaust-herdenkingscentrum van Yad Vashem konden de twee elkaar weer in de armen sluiten.

Britse duiker zet nieuw diepterecord

Een Britse duikinstructeur heeft donderdag een nieuw diepterecord gevestigd. Voor het eiland Phuket in Thailand dook Mark Ellyatt tot 313 meter diep, een verbetering van vijf meter ten opzichte van het vorige record. Dat was in 2001 door zijn landgenoot John Bennett gevestigd.

Ellyatt's afdaling duurde twaalf minuten. Om weer veilig naar de oppervlakte terug te keren deed hij zes uur en veertig minuten over de terugkeer naar het wateroppervlak. Een snellere stijging kan namelijk decompressie en daarmee de dood tot gevolg hebben.

Ellyatt, een instructeur van een duikschool op Phuket, had in februari nog een noodbehandeling tegen decompressie nodig na een diepe duik. Hij dook ditmaal met zes persluchtflessen. Vierentwintig tanks werden hem vervolgens tijdens de terugtocht op verschillende dieptes door collega-duikers gebracht.

Elitetroepen IsraŽl weigeren dienst

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dertien reservisten van IsraŽls meest bejubelde commando-eenheid weigeren te dienen in de Palestijnse gebieden. Dat melden IsraŽlische media. De militairen schrijven in een brief aan premier Ariel Sharon dat zij de militaire operaties immoreel vinden. "Wij nemen niet langer deel aan onderdrukking in de gebieden en het negeren van de mensenrechten van miljoenen Palestijnen," lieten zij de premier weten.

Commando-eenheid 'Sayeret Matkal' wordt vaak vergeleken met de commando-eenheden Delta Force in de Verenigde Staten en de SAS in Groot BrittanniŽ. Het heeft al vele gedurfde operaties uitgevoerd, zoals de redding van 106 vliegtuigpassagiers op Entebbe Airport in Oeganda in 1976, tijdens een gijzeling door Palestijnse guerrillas.

Al eerder lieten piloten van de luchtmacht weten niet langer te willen deelnemen aan missies waarbij ze Palestijnse burgers in gevaar brengen.

Uitslag ronde acht

Ronde acht is gelopen, de winterstop doet nu zijn intrede.

Shinji gaat als winterkampioen fonkelend het nieuwe jaar in. In ronde 8 moest hij wel wat terrein prijs geven op nummer twee wouwter. Kabouter2000 blijft plek drie bezetten. Opvallende stijgers in de top zijn de-hunter en TimmyAsd. De ronde werd gewonnen door GIJOE, die met een kern van NEC-spelers liefst 120 punten aan zijn totaal toevoegde. Brasil en qwertyplok deden het ook niet verkeerd.

Je zult een maand geduld op moeten brengen. Bij de kerstboom of met een oliebol in de hand krijg je nu alle gelegenheid om je een nog beter team te wensen. Over een maand gaat het weer verder. De crew wenst je bij deze fijne feestdagen en voor het spel tot ziens in 2004!

FOK!Managercrew


Ronde 9:
23/01 AZ - ADO Den Haag
24/01 Willem II - FC Twente
24/01 Roda JC - RKC Waalwijk
24/01 NAC Breda - FC Volendam
24/01 FC Zwolle - RBC Roosendaal
24/01 Vitesse - SC Heerenveen
25/01 AFC Ajax - NEC
25/01 Feyenoord - FC Utrecht
25/01 FC Groningen - PSV
28/01 NEC - Feyenoord
28/01 PSV - FC Zwolle
28/01 NAC Breda - FC Groningen
28/01 FC Utrecht - RBC Roosendaal
28/01 FC Volendam - RKC Waalwijk
28/01 AZ - Willem II
28/01 SC Heerenveen - AFC Ajax
28/01 ADO Den Haag - Roda JC
28/01 FC Twente - Vitesse

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.