[update] Californi? getroffen door aardbeving

Vampier meldde ons via FOK!radio het volgende:

Het midden van de Amerikaanse staat CaliforniŽ is rond 20:15 uur getroffen door een aardbeving van 6,5 op de schaal van Richter. Er zijn 6 naschokken gevoeld.

Het epicentrum van de aardbeving lag zo'n 380 kilometer ten noorden van Los Angeles. CNN meldt dat Hearst Castle, een toeristische trekpleister gebouwd door een krantenmagnaat, ontruimd is naar aanleiding van de beving.


Aardbeving LA


Volgens Amerikaanse media is er materiŽle schade in bedrijven en woningen. Er zijn nog geen meldingen van persoonlijk letsel. Veel gebouwen in CaliforniŽ hebben een speciale constructie met het oog op mogelijke bevingen. Het getroffen gebied is volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN relatief dun bevolkt.

In CaliforniŽ zijn vaker bevingen. Oorzaak zijn verstoringen langs de San Andreas-breuklijn. In 1994 werd Los Angeles getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de Richterschaal. Er vielen destijds tientallen doden en de schade was enorm.

Update 23.18
Voorzover op dit moment bekend is bij de aardbeving ťťn persoon omgekomen. De man kwam om in een gebouw dat door de beving instortte, in Pablo Robles, 30 mijl van het epicenter.

Er wordt gesproken van een miljoenenschade, maar het is onduidelijk wat voor schade de beving heeft aangericht. Wel kwamen 40.000 mensen zonder stroom te zitten.

Tot op dit moment zijn meer dan dertig naschokken geregistreerd, waarbij de zwaarste een kracht van 4,7 op de schaal van Richter had.