Veel wild komt uit een fokkerij

Rob (R@b)
Volgens de Stichting Wakker Dier komt 45% van het wild in de winkels niet uit de vrije natuur maar uit fokkerijen. Vooral supermarkten verkopen wild uit fokkerijen, ongeveer 77%. Bij horecagroothandels is zo'n 33% afkomstig uit fokkerijen. De grootste kans op echt wild heb je bij de poeliers, waar 24% uit fokkerijen komt.

Wakker Dier meent dat de consumenten ,,vaak misleid worden met plaatjes en praatjes over dieren in de bossen of in het open veld''. De organisatie signaleert echter dat dieren vaak in te kleine kooien worden gehouden.

Het is bij de wet niet verboden om diersoorten waar oorspronkelijk op werd gejaagd, wild te noemen, zelfs als de dieren nog nooit buitenlucht hebben gezien. Wél is het verboden te suggereren dat de beesten in het wild hebben geleefd.

Van de wildsoorten komen vooral struisvogels (91%) uit fokkerijen. Konijnen komen in 60% van de gevallen uit een fokkerij, bij eenden is dat 59% en bij herten 57%. Verder is wild wat wel uit de vrije natuur komt, zelden afkomstig uit Nederland.