Russische oliemagnaat verschijnt voor rechter

Martijn (mrmiddel)
Vandaag verscheen de Russische oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky voor de rechter voor een verhoor om te bepalen of hij in afwachting van zijn proces mag worden vrijgelaten. Khodorkovsky werd twee maanden gelegen gearresteerd op verdenking van fraude. Ook wordt hij beschuldigd van verduistering en belastingontduiking.

Khodorkovsky, die bekend staat als de rijkste man van Rusland, zou in de afgelopen jaren voor meer dan 1 miljard dollar aan overtredingen hebben begaan. Hij werd vanmiddag in een gepantserd voertuig naar het gerechtsgebouw overgebracht, waar hij lachend naar de pers het gebouw binnen liep.

Voorstanders van Khodorkovsky zeggen dat de oliemagnaat puur om politieke redenen wordt vastgehouden. Khodorkovsky staat bekend als financier van een aantal kleinere oppositiepartijen in Rusland. Toen hij in de aanloop naar de parlementsverkiezingen werd opgepakt, zorgde dit reeds voor beschuldigingen aan het adres van president Poetin. Wanneer het arrest van Khodorkovsky wordt verlengd, zal hij nog zeker tot na de presidentsverkiezingen van maart in de gevangenis zitten.