Verdonk: 'uitzetten asielzoekers gaat door'

Minister Verdonk van Integratie zet haar plan, dat gemeenten moeten meewerken aan de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers, door. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Verdonk dat de ingediende motie tegen haar plan in strijd is met de wet.

De motie werd mede ingediend door het CDA en D66. Daarin staat dat het kabinet gemeenten de mogelijkheid moet bieden om in "klemmende gevallen" de opvang niet te beŽindigen, totdat het terugkeer- en uitzettingsbeleid met de Tweede Kamer is besproken. Vorige week donderdag werd de motie door de Tweede Kamer aangenomen.

Een woordvoerster van de Vereniging VluchtelingenWerk Nederland (VVN) heeft geschokt op het nieuws gereageerd. Zij benadrukt dat twee van de drie regeringspartijen, CDA en D66, de motie hebben ondertekend. De SP eist dat de Tweede Kamer het kerstreces onderbreekt om Verdonk ter verantwoording te roepen

SP: "het is onverteerbaar dat mensen op straat worden gezet, als de minister niet weet naar welk land ze moeten terugkeren". Daarnaast getuigt de houding van de minister volgens de SP van minachting voor de Kamer.