SGP blijft tegen abortus na verkrachting

Bas van der Vlies, de fractieleider van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) neemt geen ander standpunt in over de morning-afterpil dan zijn partij. Vorige week ontstond er onduidelijkheid door publicaties in verschillende media over zijn standpunt. Van der Vlies zegt dat hij ''verkeerd begrepen'' is.

Begin vorige week was Van der Vlies samen met collega's van CDA, VVD en PvdA op een vmbo-school in Hellevoetsluis. Een aantal leerlingen discussiëerde met de SGP'er over een eventuele abortus na een verkrachting. Diverse media publiceerden in de dagen daarop een citaat van Van der Vlies: ''Zwangerschap als gevolg van verkrachting is medisch een zeldzaamheid. Mocht het toch zover komen, dan zijn er nog zaken als de morning-afterpil''. Op het antwoord van een scholier dat die pil ook een soort abortus is, waar de SGP zo fel tegen is, antwoordde Van der Vlies: ''In het normale geval zijn wij daar inderdaad tegen''.

Van der Vlies ontkent echter de standpuntwijziging en zegt dat er sprake is van een misinterpretatie. Hij blijft in bijna* alle gevallen tegen een abortus, ook door middel van een morning-afterpil na een verkrachting.

-
* SGP standpunt inzake abortus luidt: Abortus en de morning-afterpil zijn enkel en alleen toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is.