Studenten UT beboet voor piraterij

Drie studenten van de Universiteit Twente moeten justitie 30.000 euro betalen. Eenzelfde bedrag ontvingen de drie voor het illegaal downloaden van films en computergames via het universiteitsnetwerk, in opdracht van een bende zware criminelen.

De leiders van die bende (een 43-jarige man en twee 36-jarige mannen) zijn onlangs veroordeeld tot 30 maanden en boetes tot 50.000 euro. Twee van hen waren eerder veroordeeld tot elk vijf jaar cel wegens het plegen van grof geweld, vrijheidsberoving, mishandeling en afpersing. Justitie zal tegen hen nog een ontnemingsvordering opstarten, die kan oplopen tot ťťn miljoen euro.

De bende gaf cd's en dvd's uit, onder de titels Crazybytes, Twilight en Moviebox, met daarop illegale verzamelingen muziek, films en software. De illegale schijfjes werden gemiddeld voor 30 euro per stuk verkocht. Volgens justitie hebben ze zeker 400.000 stuks verkocht.

Volgens Tim Kuik, directeur van de stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) hadden de drie studenten de bijnaam Kwik, Kwek en Kwak. Het criminele verleden van de mannen die achter het illegaal downloaden zaten, geeft volgens Kuik aan dat piraterij een onderdeel is van de zware criminaliteit.

De Universiteit van Twente kwam vorig jaar ook al in het nieuws, toen bleek dat piraterij daar hoogtij vierde.