FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 september 2003

Onderwijzeres graaide in schoolkas voor luxe

core had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse hoofdonderwijzeres Colleen McCabe kon van haar salaris haar royale levensstijl niet betalen. Daarom heeft ze gedurende vijf jaar geld verduisterd van haar school in West Wickham. Het totale verduisterde bedrag is ongeveer 500.000 pond. Om geld te kunnen opnemen vervalste ze de handtekening van de schooldirecteur. Van het geld kocht de ex-non onder andere een schoenencollectie met een waarde van 7.000 pond. Ook werd van het geld een reisje voor haar ouders betaald.

Door haar behoefte aan een zeer royale levensstijl moeten onderwijzers nu hun eigen lokaal schoonmaken en is de halve bibliotheek leeg. Doordat de hele school bang was voor McCabe, konden de verduisteringen lang geheim blijven. De rechter noemde het een "grove schending van vertrouwen over een lange termijn". Ze is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

FOK! start petitie: red het 3FM kuiken!

Het nieuws dat het 3FM-logo veranderd zal worden is maar bij weinig mensen in goede aarde gevallen getuige de reacties op het eerdere nieuwsbericht hierover en de verschillende topics op het forum.

Naar aanleiding hiervan heeft FOK! besloten zich sterk te maken voor het kuikentje dat centraal staat in het logo. Er is een speciale pagina gemaakt waarop 3FM-luisteraars hun gegevens kunnen achterlaten om hun ongenoegen te uiten over de veranderingen bij 3FM. Deze pagina is hier te vinden. De petitie zal vrijdag vijf september worden overhandigd aan 3FM-zendercoördinator Florent Luyckx.

Verschillende onderdelen van FOK! zijn voorzien van een afbeelding van het 3FM-kuiken: Frontpage, Forum en Weblog. Ook kun je op zowel Frontpage als Forum de speciale kuikensmiley gebruiken: 8> = .

Ook op veel andere internetsites dringt de actie door. Klik hier voor een overzicht.

Al ruim 7800 mensen tekenden de petitie!
Inmiddels hebben al meer dan 7800 mensen de petitie getekend, en nog altijd groeit dit aantal. FOK! plant voor de komende week nog meer acties om het kuikentje te redden. Deze kun je lezen in het Dossier: RED HET 3FM KUIKEN

De landelijke media heeft ook lucht gekregen van de actie getuige een interview met BNN United op Radio 1 waarvan een mp3 is te vinden in het dossier. De actie zal tot vrijdag duren waarna de handtekeningen persoonlijk zullen worden overhandigd bij de 3FM-studio. Florent Luyckx heeft nog geen officiële reactie gegeven naar aanleiding van de actie. Rob Stenders zei in zijn programma Stenders Vroeg dat hij en zijn team de petitie zouden tekenen. Giel Beelen grapte dat de mensen die tekenden 'fundamentalisten' waren.

Door een te strenge controle op unieke "handtekeningen" kregen velen de eerste paar uur van de actie de melding al gestemd te hebben. Deze controle is aangepast, zodat ook mensen die niet ingelogd zijn kunnen tekenen. Kon je de petitie eerder nog niet tekenen, probeer het dan nu alsnog!

Steun het 3FM-kuiken op jouw website!
In Dossier: RED HET 3FM KUIKEN vind je uitleg hoe je een banner kunt plaatsen op jouw website om de actie te steunen!

De eerste versie van dit bericht is van vrijdag 29 augustus om 17:56 uur. Inmiddels hebben er verscheidene updates plaatsgevonden. Laatste update is van 1 september 22.40

Dronken man valt met sigaret in slaap

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In slaap vallen met een sigaret in je mond kan je duur komen te staan. Zo ook een 31-jarige Grootebroeker, hij moest het bekopen met het verlies van zijn huis dat volledig is uitgebrand. De man was dronken thuisgekomen en met een sigaret in zijn mond gaan slapen op de bank. Rond half negen werd hij wakker doordat hij een scherpe rooklucht rook. Toen hij zijn ogen opende zag hij dat een deel van het meubilair had vlam gevat. Meteen ging de man naar boven om zijn vriendin en zoon te waarschuwen. In paniek sprongen ze naar buiten waarbij de vrouw haar been brak. Ze moest worden opgenomen in het Westfries Gasthuis in Hoorn.

Toen de brandweer aankwam stond het huis al in lichterlaaie. Er was enkele tijd explosiegevaar omdat een lek in de gasleiding niet kon worden gedicht. Door instortingsgevaar kon de brandweer niet het pand in om het lek te dichten. Pas na anderhalf uur had de brandweer de brand onder controle.

Proef met 'sirene' via SMS

In de gemeente Vlaardingen gaan ze het anders aanpakken met een mogelijke ramp. De sirenes zullen loeien, maar de inwoners met GSM zullen ook via een SMS worden gewaarschuwd. De gemeente Vlaardingen is door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangewezen als proefgemeente. De keuze is niet vreemd omdat bij twee bijna-rampen, de lekkage van ortho-cresol bij Vopak en een grote brand op het schip Friesland, de mensen niet goed reageerden op de waarschuwingssirenes.

Uit de proef moet duidelijk worden of het wel effectief is en of de privacy van de mensen niet wordt geschonden door naar hun mobiele telefoon te gaan sms-en. Door de directe manier van aanspreken kunnen de mensen beter reageren op de waarschuwing. Wanneer het gaat worden getest is nog onduidelijk, wel is al zeker dat het een extra dienst wordt. Mensen zonder GSM moeten namelijk ook weten dat er iets aan de hand is. Technisch gezien is de extra service ook mogelijk. Via de zendmasten in Vlaardingen krijgt iedereen die op dat moment in Vlaardingen is een SMS.

Hulp voor slachtoffers vrouwenhandel slecht

De hulpverlening aan slachtoffers van vrouwenhandel in Nederland is onder de maat. Zo is er een groot gebrek aan opvangplaatsen en goede begeleiding. Dit blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuws.

In Nederland verblijven op dit moment naar schatting ongeveer 3500 slachtoffers van mensenhandel. Velen komen uit Oost-Europa, waar ze van de straat geplukt zijn om hier in de prostitutie te werken.

De politie vreest dat de slechte hulpverlening een negatief effect op de strijd tegen de vrouwenhandel heeft en pleit er voor om slachtoffers een nuttige tijdsbesteding te geven. Het is nu zo dat zij nog weinig doen.

Geen vervolgingen in de Margarita-zaak

Er zullen geen ministers en ambtenaren die genoemd worden in de aangifte van prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn worden vervolgd. Het OM zal geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar ambtenaren en minister van Justitie Donner laat geen strafrechtelijk onderzoek instellen tegen ministers.

Volgens het OM zijn de klachten te vaag en zijn de genoemde feiten niet strafwaardig. Hierdoor zal de directeur van het kabinet van de koningin niet vervolgd worden.

Ook Kok, Korthals en De Vries zullen niet worden vervolgd. Zij waren beschuldigd van valsheid in geschrifte en oplichting. Minister Donner heeft vastgesteld dat zij niet opzettelijk onjuiste mededelingen hebben gedaan.

Wijzigingen in de FP-crew (augustus)

Iedere maand geven we jullie een overzicht van de wijzigingen in de FP-crew. Afgelopen maand waren deze als volgt:

Afscheid
We hebben de afgelopen maand afscheid genomen van nieuwsposter riedel1 en reviewer ED-209. We willen hen beiden hartelijk danken voor hun werk en inzet voor FOK! en het ga jullie goed!

Verwelkomingen
Gelukkig zijn er ook weer wat nieuwe versterkingen van het FP-team. Zo verwelkomen wij DoubleU als columnist en verder hebben wij The_Duce aangetrokken als nieuwe nieuwsposter. Daarnaast heeft ook okee6, bekend van de managers, het FP-team versterkt om belangrijk sportnieuws op de FP te plaatsen (en soms een "normale" nieuwspost). Veel succes heren!

Stukjes "Ons Team"
Op onsteam.fok stelt de FP-crew zich aan jullie voor. Afgelopen maand zijn daar de volgende stukjes aan toegevoegd:
- Joppe (reviewer)
- miss_bleu (reviewer)

Voetbal: Ajax verhuurt Chivu nu aan AS Roma

Gunmen, Qlo0n en McBernie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De transfer van Chivu van Ajax naar AS Roma gaat toch nog door, al is het op een wat andere manier. Ajax verhuurt Christian Chivu voor vier maanden aan AS Roma. Ajax heeft hierover een voorlopige overeenkomst bereikt met AS Roma.

In eerste instantie was het de bedoeling om de speler te verkopen maar Roma kwam niet met de benodigde bankgaranties over de brug. Nu is vlak voor het einde van de transferperiode besloten om Chivu te verhuren zodat de Italiaanse club meer tijd heeft om voor de benodigde bankgaranties te zorgen. De Italiaanse en de Nederlandse bonden hebben toegezegd mee te werken aan deze constructie.

Voor de huur van Chivu betaalt Roma een bedrag van vier miljoen euro. Het al eerder betaalde geld (2 miljoen euro) voor de speler zal als voorlopige huursom dienen. Als Roma met de rest van het geld komt zal het onderdeel vormen van de transfersom.

Speel ook mee met de nieuwe FOK! Competitiemanager, de inschrijving is verlengd!

FOK!Competitiemanager van start

De FOK!Competitiemanager gaat weer van start. Speel jij ook mee? Aanstaande vrijdag begint het spel.

Meespelen kan door je aan te melden op de Manager. Vervolgens kan je een team van 11 spelers samenstellen. Elke speler heeft een vaste transferwaarde. Met je startersbudget dien je een 4-4-2 formatie samen te stellen. Als je dit voor volgende week vrijdag 5 september voor 18:00 uur doet, speel je het volledige seizoen mee.

In een speelronde die twee weken duurt en zo'n 18 eredivisiewedstrijden telt, zal je met jouw team punten gaan scoren. Ieder punt levert je wat transfergeld op, wat je weer aan betere spelers kunt besteden.

Aan het eind van het seizoen zal blijken wie zich de sterkste mag noemen. Er zijn weer mooie prijzen te winnen, daarover later meer op de Manager.

NB enkele opties in de Manager zullen deze of komende week pas actief worden.

NB2: Het budget is verhoogd van 5.000.000 naar 6.500.000.

Bond blij met fietsende Donner

Ensink, directeur van de Fietsersbond, is blij met de fietstochtjes van voormalig kabinetsformateur Donner. Volgens Ensink wordt het gebruik van de fiets nog steeds geremd door status en imago. "Als (hij) op zijn fiets naar de koningin gaat, dan is dat een belangrijk signaal", aldus de directeur.

Donner toont aan dat mensen met "hoge posities" ook voor de fiets kunnen kiezen, zo zegt Ensink in de maandelijkse uitgave van de stichting Natuur en Milieu. "Dat beïnvloedt niet alleen burgers, maar is ook van belang voor het bedrijfsleven. Een rode loper voor de fietser zou toch het visitekaartje van veel instituten en bedrijven moeten zijn. Donner helpt daarbij."


Donner op de fiets naar de koningin.

14 jaar is kritieke punt in huwelijk

Uit onderzoek van enkele Amerikaanse wetenschappers is gebleken dat 14 jaar het kritieke punt is in een huwelijk. De aloude theorie dat heel wat mannen na zeven jaar huwelijk aan iets anders toe zijn, blijkt dus niet te kloppen. Als de partners over het kritieke punt heen zijn, dan gaan ze meestal door tot de dood hen scheidt.

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylviania zeggen dat zeven jaar een te korte tijdspanne is om de kansen op een levenslang huwelijk af te meten. Het echte meetpunt ligt rond de 14 jaar. Dan blijken de kritische succesfactoren zoals liefde, vriendschap, wederzijds respect en seks sterk genoeg om alle gevaren die het huwelijk kunnen bedreigen het hoofd te bieden.

Een andere opzienbarende conclusie is dat succesfactoren veel belangrijker zijn, dan de elementen die mensen ervan weerhouden te scheiden. Kinderen en financiële belangen zijn zo'n barrière. Deze punten wegen echter minder zwaar door dan de positieve punten. Dit gaat dus lijnrecht in tegen eerdere onderzoeken die juist concluderen dat barrières de belangrijkste bindmiddelen zijn.

Uit een klein onderzoek van de Sunday Times blijkt het dus ook te kloppen. De prins en prinses van Wales gingen na 14 jaar uit elkaar, en zo ook Elvis en Priscilla Presley. De conclusie van het onderzoek blijkt ook te kloppen voor Hugh Grant en Elizabeth Hurley.

Ajax verhuurt Chivu aan AS Roma

Ajax heeft Christian Chivu voor vier maanden verhuurd aan AS Roma

Ajax is tot een voorlopige overeenkomst gekomen met AS Roma over de verhuur van Chivu voor een bedrag van vier miljoen euro. In eerste instantie was het de bedoeling om de speler te verkopen maar Roma kwam niet met de benodigde bankgaranties over de tafel.

Nu is vlak voor na einde van de transferperiode besloten om Chivu te verhuren zodat de Italiaanse club meer tijd heeft om voor de benodigde bankgaranties te zorgen. De Italiaanse en de Nederlandse bonden hebben toegezegd mee te werken aan deze constructie.

Het al eerder betaalde geld voor de speler zal als voorlopige huursom dienen, als Roma met het geld komt zal het onderdeel vormen van de transfersom.

Landmacht geïnteresseerd in gamers

De Koninklijke Landmacht gaat zichzelf onder de aandacht brengen bij gamers. Omdat deze doelgroep vaak games speelt met een militair karakter, waarbij tactisch en strategisch inzicht is vereist, zijn zij interessant voor het werven van eventueel nieuw personeel voor de Landmacht. "Dat sluit natuurlijk goed aan op de Koninklijke Landmacht", aldus een woordvoerder van de Landmacht.

Deze maand zal de krijgsmacht aanwezig zijn op de EA Gamescape in Maastricht. Met verschillende voertuigen en een Stinger-simulator gaat de Landmacht proberen de militaire interesse van de gamers verder aan te wakkeren. "Op de EA Gamescape is daar voldoende gelegenheid voor. Daarbij is de extra media-exposure een aantrekkelijke reden om dit evenement te ondersteunen", zo meldt de woordvoerder.

De EA Gamescape wordt op 14 september gehouden in het Mecc in Maastricht. Voor het eerst wordt een lan-party gecombineerd met optredens van internationale artiesten, waaronder Junkie XL. De Koninklijke Landmacht zal het evenement extra ondersteunen door te zorgen voor veel entertainment en decors.

Noordzee FM en Radio 1 stijgen

Peter01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Noordzee FM en Radio 1 hebben een flinke klapper gemaakt in de nieuwe luistercijfers die vandaag door Onderzoeksbureau Intomart bekend zijn gemaakt. De cijfers gingen over de maanden juni en juli. Op de cijfers was lang gewacht aangezien in juni de frequenties veranderde. Dit zijn de eerste cijfers na de verdeling van de FM-frequenties.

Sky Radio is de grootste gebleven maar heeft toch 0,7 procent moeten inleveren. Noordzee FM en Radio 1 stegen allebei met 0,7 procent.

Eenderde hoort sirenes niet

Knilessew had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek, dat Maurice de Hond uitvoerde onder 600 mensen, blijkt dat eenderde de eerste maandelijkse sirenetest al zeven jaar lang niet heeft gehoord. 67 procent van de ondervraagden zegt het luchtalarm vanochtend te hebben gehoord. 33 procent heeft daarentegen niets gehoord. Van de mannelijke ondervraagden hoorde 38 procent het luchtalarm niet en van de vrouwelijke ondervraagden 28 procent.

Het verschil in leeftijd is ook duidelijk zichtbaar. Van de ondervraagden, die ouder dan 50 jaar waren, hoorde 42 procent het luchtalarm niet. 29 procent van de mensen onder de 30 jaar hoorde de sirenes ook niet, wat toch een duidelijk verschil is. Tussen de regio’s zijn er ook verschillen. In het westen zegt 37 procent het alarm niet te hebben gehoord. In de rest van het land is dat rond de 25 procent. Gelukkig wist 93 procent dat sindskort het luchtalarm iedere eerste maandag van de maand zal loeien.

''Rapport over Fortuyn broddelwerk''

De Tweede-Kamerfractie van de LPF is hoogst ontevreden over het rapport van de commissie-Van den Haak. Die commissie deed vorig jaar onderzoek naar de beveiliging van Pim Fortuyn. De conclusie luidde dat Fortuyn persoonsbeveiliging had moeten krijgen maar dat dit de moord op 6 mei niet had kunnen voorkomen. Komende woensdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport. Volgens de LPF laat het rapport te veel vragen onbeantwoord. Als de regering zelf geen onderzoek laat doen, dan gaat de LPF vragen om een parlementaire enquête.

LPF-Kamerlid Joost Eerdmans presenteerde vandaag zijn zwartboek over de beveiliging van Pim Fortuyn. Daarbij noemde Eerdmans het rapport van de commissie ''broddelwerk''. Zo zei hij onder andere dat de LPF wil weten of Fortuyn werd afgeluisterd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Er zijn volgens Eerdmans namelijk aanwijzingen dat dit wél het geval was, ondanks ontkenningen van de kant van de BVD. Oók zijn er een aantal belangrijke getuigen niet gehoord, zei Eerdmans; waaronder de privé-secretaresse van Fortuyn en Feyenoord-voorzitter Van den Herik, die op de dag van de moord op Fortuyn nog een gesprek met hem had over zijn veiligheid.

Een broer van Fortuyn overweegt inmiddels een civiele procedure aan te spannen, waarin oud-minister-president Wim Kok en oud-minister van Binnenlandse Zaken Klaas De Vries (beiden PvdA) onder ede gehoord zouden kunnen worden over de gang van zaken rond de beveiliging van Fortuyn.

Vissen bijten mensen op Mallorca

speedfreaxs stuurde ons via de newssubmit een herschreven bericht:

Duizenden toeristen zijn de afgelopen tijd opgeschrikt door bijtende vissen. Vanuit de plaatsen Porto Cristo, Capdepera en Santayí, in het oosten van Mallorca, werd melding gemaakt van de bijtende dieren.

Ondanks hun kleine afmeting, slechts vijf centimeter, zorgen ze door de grote hoeveelheden voor veel paniek. De recente hittegolf is de reden dat de dieren zo dichtbij de kust komen, aldus experts.

Bonnenboekje om daklozen te helpen

Snakehunter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zwervers in Groningen zullen in de toekomst voedsel, kleding of een douchebeurt kunnen krijgen door middel van bonnetjes. De daklozenopvang wil een bonnenboekje uitgeven, zodat mensen bonnen in plaats van geld kunnen geven.

Door het invoeren van bonnetjes hebben mensen meer zekerheid dat hun gift goed terecht komt. Volgens woordvoerder B. de Jong, van de 'Groningse Stichting van de Straat', geven veel mensen niets aan zwervers, omdat ze bang zijn dat het geld dan alleen aan drank besteed wordt.

De stichting zal de boekjes verkopen op punten waar veel daklozen zijn. Verder hebben zij alle grote bedrijven en instellingen in de provincie aangeschreven met het verzoek het bonnenboekje in hun kerstpakket op te nemen.

Man met hakmes rent vrouw achterna

Mayka had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 30-jarige man is zaterdag in Hengelo aangehouden, omdat hij zijn 27-jarige vriendin achtervolgde met een hakmes. Het tweetal zou een fikse ruzie hebben gehad.

De politie kreeg een melding binnen van mensen die de man, met het mes, achter zijn vriendin zagen aanrennen. De vrouw had uit een flat aan de Pastoor van Rossumstraat weten te ontkomen. De man werd ter plaatse aangehouden. De twee hadden relatieproblemen, aldus de politie.

"Christendom moet explicieter in grondwet EU"

De Wereldraad van Kerken is van mening dat in de ontwerp-grondwet van de Europese Unie meer nadruk moet worden gelegd op het belang van het christendom voor de geschiedenis en de beschaving van Europa. In de eerste versie wordt aan alle religies evenveel belang toegekend.

Zo zegt het Noorse Bestuurslid van de Wereldraad van Kerken, Bakkevig, dat het christendom bepalend is geweest voor de vormgeving van Europa. Hij vind dan ook dat het op dat punt niet gelijkgesteld kan worden aan andere religies.

"Met andere godsdiensten wordt vooral gedoeld op het jodendom en de islam", zei Bakkevig, "al is het niet de bedoeling hun rol in Europa te bagatelliseren".

Atletiek: Moses kondigt rentree aan

Wrinex had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een opmerkelijke come-back is aangekondigd: Edwin Moses gaat opnieuw de atletiekbaan op. Hij heeft zijn rentree aangekondigd. De Amerikaan is inmiddels 48 jaar oud. Toch wil hij zich proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Athene volgend jaar. Hij gaat het proberen op het onderdeel 400 meter horden.

Moses is tweevoudig olympisch kampioen en voormalig wereldrecordhouder op de 400 meter horden. Hij verbeterde twintig jaar geleden voor het laatst het wereldrecord. Zijn eerste doel is een tijd van 50,55 seconde te lopen, zodat hij zich gekwalificeerd heeft voor de Amerikaanse selectiewedstrijden.

,,Voor een oude man als ik zou het fantastisch zijn als ik aan de trials kan meedoen. Wat Athene betreft, als het gebeurt, gebeurt het. Maar als ik reëel ben, kan ik niet geloven dat het gaat lukken, maar het is een inspiratie om er alleen maar bij te kunnen zijn.'' Aldus Moses.

Alle intercity's krijgen een stiltezone

luc75 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Alle intercitytreinen van de NS krijgen vanaf begin volgend jaar een stilteruimte. Dit is door de NS vandaag bekend gemaakt.

Een proef met stiltezones is zo goed bevallen, dat ze in alle intercity's zullen worden ingericht. In het gebied mogen geen luidruchtige gesprekken gevoerd worden. Uit onderzoek door de NS blijkt dat zeventig procent van de reizigers positief tegenover de stiltegebieden staat.

De stiltezones zullen straks in zowel de eerste als de tweede klas aanwezig zijn. Ze zijn te herkennen aan stickers die aan de binnen- en buitenkant van de trein zitten. Bovendien zullen cartoons van Fokke en Sukke, Gummbah en Sigmund de rustige treinstellen de eerste maanden opluisteren.

Doden door roofovervallen in Honduras

core had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In noordelijk Honduras zijn afgelopen zaterdag dertien mensen gedood bij twee roofovervallen die werden gepleegd door jeugdbendes. Elf mensen raakten gewond.

De overvallen hadden plaats in de tweede stad van het land, San Pedro Sula. In stadsbussen werden willekeurige mensen onder vuur genomen.

De onderminister van Veiligheid, Armando Calidonio, wijt het geweld aan jeugdbendes. Kort geleden nam het parlement een wet aan die de politie in staat stelt harder op te treden tegen zulke bendes. Ook zijn er hogere gevangenisstraffen gesteld op lidmaatschap van deze groeperingen.

In heel Honduras zijn naar schatting vierhonderd van deze jeugdbendes, met in totaal zo'n 30.000 leden.

Lusanne werd ontvoerd door twee mannen

stroop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Lusanne van der Gun is vorige week waarschijnlijk ontvoerd door twee mannen, zo meldt de politie Friesland. Ze stapte vorige week maandagochtend bij een man in de auto die een Ajax-trainingsjasje droeg. De man die tussen de 50 en 60 jaar is, liet haar stoppen door middel van een zelfgemaakt stopbord. Hij reed in een grijze stationcar met deuken.

Lusanne is later bij een tweede man in een auto gestapt. Deze man is ongeveer 60 jaar en had een licht overhemd en een donkere broek aan. Hij droeg een bril met goudkleurig montuur.

Uit het onderzoek blijkt volgens de politie dat Lusanne tijdens de ontvoering drie dagen geblinddoekt is geweest. Dinsdagavond om kwart over zes mocht Lusanne in een telefooncel vanaf het station in Roermond naar huis bellen. De politie zoekt mensen die daar iets verdachts hebben gezien.

Eerder vandaag werd bekend gemaakt dat Lusanne tijdens de ontvoering niet misbruikt is.

Nederlandse mariniers op jacht naar al-Qaeda

Saint_One had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse mariniers die zich in Irak bevinden openen vandaag een klopjacht op terroristen die vanuit Saoedi-Arabië Irak infiltreren.

Directe aanleiding hiervoor zijn de aanslagen op het VN-hoofdkwartier in Bagdad en op een moskee in de Irakese stad Najaf. Het verzoek voor de klopjacht komt van het Amerikaanse opperbevel in Bagdad. Volgens de Verenigde Staten zijn er steeds meer aanwijzingen dat over de zuidelijke grenzen van Irak veel wapens en terroristen binnenkomen. Deze terroristen zouden verbonden zijn aan al-Kaida.

Bataljonscommandant luitenant-kolonel Dick Swijgman heeft aangegeven dat er vanaf maandag gericht gezocht zal worden, in een gebied dat moeilijk te controleren is. "Het gaat om een grensgebied in de woestijn van 350 kilometer lengte."

Iraakse Regeringsraad benoemt ministers

speedfreaxs had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag zijn in Irak alle 25 ministers van het eerste naoorloogse Iraakse kabinet benoemd.

De etnische samenstelling van de ministersploeg is dezelfde als die van de Regeringsraad. Dertien ministers zijn sji'itisch, vijf bewindslieden hebben een soennitische achtergrond en vijf komen uit de Koerdische gemeenschap. De overige twee plaatsen worden bezet door personen uit de christelijke en de Turkmeense gemeenschap.

Vooralsnog wordt er geen premier benoemd en bekleedt de voorzitter van de Regeringsraad de functie van regeringsleider. Negen leden van de Regeringsraad vervullen bij toerbeurt het voorzitterschap.

Mod-chips toegestaan in Australië

Beetle vertaalde en submitte het volgende bericht:

Het Australische federale gerechtshof heeft besloten dat eigenaren van Play Station consoles mod-chips mogen toepassen om beveiligingen te omzeilen. Hiermee wordt het mogelijk om spellen te spelen die gekocht zijn in andere regio's of gekopieerd zijn. De Australische consumentenbond, die de aangeklaagde steunde in de zaak, juichte de uitspaak toe.

De Australische copyrightwetgeving laat hulpmiddelen die het antikopieersysteem omzeilen niet toe als de antikopieersystemen geen commerciële waarde hebben. Uit het vonnis blijkt echter dat Sony de bescherming had toegepast teneinde verschillende prijzen te kunnen hanteren in verschillende regio's.

Sony was teleurgesteld in het vonnis en beraadt zich nu op verdere stappen.

Politiek schrikt van forse loonstijging

De regerende politieke partijen hebben geschokt gereageerd op het bericht van eind vorige week, dat de lonen dit jaar weer sterk gestegen zijn. Salarisadministrateur 'ADP Nederland' en adviesbureau 'Deloitte en Touche' meldden toen dat de brutolonen met 4,3% gestegen zijn ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is hoger dan een eerdere voorspelling van 3,4%.

Het CDA noemt het bericht alarmerend. Eind vorig jaar is volgens de partij een plafond van maximaal 2,5% afgesproken. ''Dit neigt naar het dubbele, terwijl de groeicijfers van het aantal werklozen ons iedere dag om de oren vliegen''. D66 vindt het zorgelijk dat de lonen niet geremd worden. ,,Dan weet je van te voren wat de uitkomst is: meer mensen op straat''.

De VVD denkt dat de stijging te maken kan hebben met afspraken uit het verleden, ''maar 4,3% is hoe dan ook veel te veel''.

Minister De Geus van Sociale Zaken (CDA) ziet 'geen reden verontrust te zijn'. In de cijfers van 'Deloitte' zijn alle incidentele loonstijgingen zoals periodieken en promoties meegenomen. Volgens de Arbeidsinpsectie blijkt dat de lonen in de afgesloten cao's na het najaarsakkoord met werkgevers en bonden niet gestegen zijn, aldus zijn woordvoerder. De CDA-fractie bestrijdt dit: loonmatiging is loonmatiging, zegt een woordvoerder.

De PvdA vraagt zich af of werkgevers de rug wel recht houden. ,,Op deze manier is hun roep om loonmatiging hypocriet''. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zegt dat werkgevers meer betalen dan in de contractlonen is afgesproken. ,,Blijkbaar worden de lonen door de werkgevers opgejaagd en niet door de vakbonden''.

Medicinale cannabis verkrijgbaar bij apotheek

Gweaneth had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf vandaag kunnen ernstig zieke patiënten bij apotheken terecht voor medicinale cannabis. Dit wordt echter alleen verstrekt op doktersrecept. Cannabis mocht al sinds vorig jaar voorgeschreven worden door huisartsen, maar pas sinds vandaag mogen apothekers de cannabis legaal inkopen.

Cannabis verlicht de pijn en misselijkheid bij patiënten die chemotherapie ondergaan. Ook brengt het de eetlust terug bij mensen die aan aids en kanker lijden en helpt het MS-patiënten tegen de pijn en spasmen.

Of de medicinale cannabis in het ziekenfondspakket komt, is nog niet zeker. De verzekeraars mogen hier individueel over beslissen. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft echter geadviseerd om medicinale cannabis niet te vergoeden.

Den Haag werkt aan 'Hooligan-top 50'

In de regio Den Haag werkt de politie Haaglanden aan een top 50 van de meest beruchtste voetbalvandalen van ADO Den Haag. Lieden die een ''hitnotering'' krijgen, zullen nauwlettend worden gevolgd tijdens thuis- en uitwedstrijden, maar ook daarbuiten.

Met de 'Hooligan-50' hoopt de politie 'maximale grip' te krijgen op de notoire voetbalvandalen. Volgens een politiewoordvoerder is de lijst nog niet ingevuld, maar staan al 30 personen op de nominatie.

De relschoppers top 50 is óók bestemd voor zogenoemde 'rel-regisseurs'. Dat zijn mensen die achter de schermen bezig zijn met het organiseren en initiëren van rellen door mensen op de jutten of via internet op te roepen tot ongeregeldheden.

"Snelwegbaby" overleden

Marije, Mr_Rammstein, Gweaneth en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De baby die vorige week, nadat zijn ouders een zwaar auto-ongeluk hadden gehad, op de snelweg geboren is, is zondag overleden.

In eerste instantie leek het erop dat het jongetje, Tim genaamd, niks had overgehouden aan het ongeval, maar later bleek zijn lichamelijke conditie toch niet voldoende om te kunnen blijven leven.

De moeder van het jongetje was bij het ongeval op de A16 zwaar gewond geraakt en baarde haar kind in de ambulance. Enkele uren later is zij in het ziekenhuis in Dordrecht overleden. De vader raakte slechts lichtgewond.

''Bin Laden beraamt bio-aanval''

In het nieuwste nummer van het blad Newsweek staat dat Osama bin Laden in april, op een "terroristentop" georganiseerd in de bergen van Afghanistan, plannen heeft onthuld voor een aanval met biologische wapens. Een hoge functionaris van de Taliban zegt in het nieuwsblad dat de volgende coup van Osama ''ongelooflijk zal zijn. Zijn prioriteit is het gebruik van biologische wapens, waarover hij al beschikt''.

Volgens de Taliban-woordvoerder houdt de terreurorganisatie zich momenteel bezig met de vraag hoe die wapens het beste te transporteren en te verspreiden zijn.

Advocaat kiest voor Robben en van der Meyde

Bondscoach Dick Advocaat heeft zijn selectie voor de cruciale EK-kwalificatieduels met Oostenrijk en Tsjechië bekendgemaakt.

In vergelijking met de laatste oefeninterland tegen België (1-1) zijn Clarence Seedorf (AC Milan) en Ronald de Boer (Rangers) gepasseerd. Zij worden vervangen door Arjen Robben (PSV) en Andy van der Meyde (Internazionale).

Onlangs gaf Advocaat nog aan dat hij met de selectie voor het duel met België kwalificatie voor EURO 2004 wilde afdwingen. Na het optreden in Brussel is hij echter van deze lijn afgestapt. "Er is de laatste maanden veel kritiek geweest op het Nederlands Elftal", zei de keuzeheer. "Dat is terecht. We hebben weinig laten zien. De komende wedstrijden zijn doorslaggevend voor directe kwalificatie. Nu moeten we er ook staan." Advocaat gaf onlangs bovendien aan dat enkele spelers van club moesten veranderen, zodat ze vaker in actie zouden komen. Giovanni van Bronckhorst (van Arsenal naar FC Barcelona) en Boudewijn Zenden (van Chelsea naar Middlesbrough) namen het advies ter harte.

De volledige selectie voor de EK-kwalicatieduels met Oostenrijk (6 september) en Tsjechië (10 september):
Doel: Edwin van der Sar (Fulham), Ronald Waterreus (PSV)
Verdediging: Michael Reiziger (FC Barcelona), Frank de Boer (Galatasaray), Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona), André Ooijer (PSV), Jaap Stam (Lazio), Boudewijn Zenden (Middlesbrough)
Middenveld: Wesley Sneijder (Ajax), Paul Bosvelt (Manchester City), Mark van Bommel (PSV), Marc Overmars, Phillip Cocu (FC Barcelona), Edgar Davids (Juventus)
Aanval: Pierre van Hooijdonk (Fenerbahçe), Arjen Robben (PSV), Andy van der Meyde (Internazionale), Roy Makaay (Bayern München), Jerrel Hasselbaink (Chelsea), Ruud van Nistelrooy (Manchester United.), Patrick Kluivert (FC Barcelona) en Rafael van der Vaart (Ajax)

Geen nieuw warmterecord vorige maand

Ancanar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eerder meldden we al dat de zomer van 2003 net niet de warmste zomer ooit is. Inmiddels is bekend dat ook de maand augustus net op de tweede plaats komt. In 1947 was de gemiddelde temperatuur in de maand augustus 19,4 graden, dit jaar is dat waarschijnlijk 19,3 graden. Of er wellicht wel een record gebroken wordt wat betreft de droogte, is nog niet bekend.

Palestijnen grijpen in tegen Hamas

speedfreaxs had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Palestijnse machthebbers proberen, in een poging om het vredesproces in het Midden-Oosten te redden, een sterkere greep te krijgen op extremistische organisaties als Hamas. De Palestijnse minister van Informatie, Amr, heeft aangekondigd dat er nieuwe maatregelen genomen zullen worden tegen radicale groeperingen. De Palestijnse premier Abbas wil dat het parlement vandaag bijeenkomt om zich uit te spreken over het beleid om groeperingen als Hamas aan te pakken. Eerder aarzelde Abbas nog of hij dit soort maatregelen wel moest nemen, omdat hij bang was voor een burgeroorlog.

Een maatregel die al genomen werd, is volgens Amr dat autoriteiten de banktegoeden van welzijnsorganisaties die verbonden zijn aan Hamas hebben laten bevriezen. Het gaat hier om organisaties die steun geven aan weduwen en kinderen van Palestijnen die door Israël zijn gedood of gevangen worden gehouden. In Gaza-Stad werd door honderden arme mensen tegen deze maatregel gedemonstreerd. "Dit initiatief van de Palestijnse Autoriteit is genomen onder druk van de Amerikanen en de zionisten," aldus Hamas-topman Abdelaziz al-Rantissi. Hamas is van mening dat de betreffende organisaties veel arme Palestijnen helpen.

Hamas verwierp onlangs een oproep van Yasser Arafat, de leider van de Palestijnen. Arafat had opgeroepen om het staakt-het-vuren tegen Israël te vernieuwen. Hamas is tegen die vernieuwing "omdat de zionistische bezetting (Israël) het bestand heeft getorpedeerd met moorden op vrouwen, kinderen en Palestijnse politieke leiders", aldus al-Rantissi.

Indonesiërs vluchten voor vulkaanuitbarsting

speedfreaxs had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Indonesische autoriteiten melden dat de inwoners van zes dorpen op het eiland Flores op de vlucht zijn geslagen voor een vulkaanuitbarsting. De zes dorpen liggen op de hellingen van de vulkaan Lewotobi.

De 1703 meter hoge Lewotobi spuwde zondag al brandende stukken steen uit en barstte maandag echt uit. Er was geen uitbarsting van de vulkaan meer geweest sinds 1991. Hoeveel mensen op de vlucht zijn geslagen door de uitbarsting, is nog niet bekend.

Charles Bronson overleden

bibib, Lebowski, ZimZ, Movinghead, msteggink, k3vil en Marn hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse acteur Charles Bronson is op 81-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Hij lag al weken in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Bovendien leed hij al een tijd aan de ziekte van Alzheimer.

Bronson speelde in vele films, waaronder The Great Escape, The Dirty Dozen en Once Upon a Time in the West. Het bekendst werd hij met de film Death Wish (1974), die vier vervolgen kreeg. Hij kreeg vooral bekendheid door rollen in gewelddadige films waarin hij een kalme en stoere figuur verbeeldde.

Charles Bronson was het elfde van in totaal vijftien kinderen van een mijnwerkersgezin uit Ehrenfeld in de staat Pennsylvania. Zijn ouders waren immigranten uit Litouwen.

GroenLinks wil duidelijkheid over uitspraken Schiphol

Namens Groenlinks wil Tweede-Kamerlid Duyvendak dat de staatssecretaris van Verkeer, Schultz van Haegen, dinsdag in het wekelijks vragenuurtje van de Kamer uitleg komt geven over uitspraken van directeur Cerfontaine van Schiphol.

Cerfontaine zei zaterdag in de Volkskrant dat de dubbele doelstelling van de luchthaven van én groei én minder geluidsoverlast ,,krankzinnig'' is. Hij opperde het idee om het luchtruim boven Schiphol opnieuw in te delen. Nu is het zo dat het luchtruim nog is ingedeeld voor vier banen, terwijl er vijf zijn.

Duyvendak vindt de uitlatingen van Cerfontaine ,,verbazend''. Hij wijst er op dat Schiphol nauw betrokken is geweest bijhet realiseren van de wetgeving voor de luchthaven. Volgens het kamerlid is de directeur van Schiphol er alleen maar op uit de milieuregels voor Schiphol nog meer te versoepelen.

Nabestaanden vliegramp Niger krijgen meer geld

Libië is akkoord gegaan met een hogere schadevergoeding voor de nabestaanden van 170 slachtoffers van de vliegramp in 1989 boven Niger. De Libische leider Gaddafi heeft dit bekend gemaakt. Libië had in eerste instantie dertig duizend dollar per nabestaande aangeboden. Tripoli zou nu bereid zijn tien keer zo veel uit te betalen.

Met het akkoord is de weg vrijgemaakt voor het opheffen van de VN-sancties tegen Libië. Tot nu toe hield Frankrijk dit tegen, omdat Libië in de Lockerbie-zaak tien miljoen per slachtoffer betaald.

De aanslagen op de vliegtuigen boven Niger (1989) en Lockerbie (1988) zijn beide gepleegd door Libiërs.

Ontvoerd meisje Lusanne niet mishandeld

Het onlangs ontvoerde meisje Lusanne van der Gun was tijdens haar ontvoering niet misbruikt of mishandeld. Dat is bekend gemaakt door burgemeester Lesterhuis.

De burgemeester van het Friese dorp Oldeberkoop baseert zich op een medisch rapport dat na de ontvoering is gemaakt. Hij heeft een aantal maal contact met Lusanne gehad. "Lusanne was heel rustig, heel nuchter", zegt hij in de krant.

Lusanne werd vorige week door een man in een auto meegenomen, toen ze naar school ging. Het vriendinnetje wat meefietste werd gedwongen om door te fietsen. Twee dagen later kwam Lusanne aanlopen in het Campanile hotel in Venlo.

Van de dader ontbreekt vooralsnog elk spoor. Wel is inmiddels duidelijk geworden dat de politie tijdens de ontvoering drie keer contact met hem heeft gehad. Op de dag van de ontvoering belde hij naar de ouders van het ontvoerde meisje. De dag erna kregen de ouders hun dochter twee keer aan de telefoon.

De politie hoopt vandaag belangrijke informatie over de opsporing bekend te kunnen maken. Er zitten inmiddels zestig rechercheurs op de zaak. Een woordvoerder zegt dat het onderzoek 'absoluut niet vast zit'.

Lusanne zal voorlopig nog niet naar school gaan. De recherche acht het beter dat ze nog even thuis blijft, aangezien Lusanne veel informatie heeft die in het belang van het onderzoek nog niet naar buiten mag worden gebracht. Voorlopig is de grens gesteld dat ze wel naar school mag als haar ontvoerder gepakt is. Als het onderzoek lang gaat duren, zal een andere oplossing gezocht moeten worden.

Tennis: Uitslag Schalken op US open

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Net als vorig jaar heeft onze landgenoot Sjeng Schalken de laatste zestien op de US Open bereikt. De Limburger versloeg de Kroaatse qualifier Ivo Karlovic zondag in New York in 'straight' sets, 7-6 (8) 7-6 (5) 7-6 (3). Karlovic was dit jaar de verrassing op Wimbledon, door Leyton Hewitt in de eerste ronde te verslaan.

In de vierde ronde zal Schalken het waarschijnlijk moeten opnemen tegen de Duitser Schüttler, die als achtste geplaatst is. Dit was ook de tegenstander van Schalken dit jaar op Wimbledon.

De als twaalfde geplaatste Limburger speelde aanzienlijk allrounder dan Ivo 'de Hakkelaar' en sloeg in elke set in de tiebreak toe. Schalken focuste zich op zijn eigen opslaggames. Hij realiseerde zich dat opslagverlies vrijwel onherroepelijk in setverlies zou resulteren. In de tweede set verloor hij op 3-3 zijn opslag. Die schade herstelde hij meteen door in de daaropvolgende game de opslag van Karlovic (4-4) terug te pakken.

Dubbele fouten deden Karlovic de nek om in de tie-breaks. Zo verspeelde Schalken de voorsprong van 5-2 in de tiebreak van de eerste set. Op 8-7 sloeg Karlovic op zijn eerste setpunt een dubbele fout, waarna Schalken de set op 10-8 met een vreugdesprongetje uit serveerde. In de tweede tiebreak bracht wederom een dubbele fout van Karlovic op 5-4 de beslissing (7-5). In de derde tiebreak sloeg de Kroaat op 5-3 nogmaals een dubbele fout (7-3).
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.