''Rapport over Fortuyn broddelwerk''

De Tweede-Kamerfractie van de LPF is hoogst ontevreden over het rapport van de commissie-Van den Haak. Die commissie deed vorig jaar onderzoek naar de beveiliging van Pim Fortuyn. De conclusie luidde dat Fortuyn persoonsbeveiliging had moeten krijgen maar dat dit de moord op 6 mei niet had kunnen voorkomen. Komende woensdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport. Volgens de LPF laat het rapport te veel vragen onbeantwoord. Als de regering zelf geen onderzoek laat doen, dan gaat de LPF vragen om een parlementaire enquête.

LPF-Kamerlid Joost Eerdmans presenteerde vandaag zijn zwartboek over de beveiliging van Pim Fortuyn. Daarbij noemde Eerdmans het rapport van de commissie ''broddelwerk''. Zo zei hij onder andere dat de LPF wil weten of Fortuyn werd afgeluisterd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Er zijn volgens Eerdmans namelijk aanwijzingen dat dit wél het geval was, ondanks ontkenningen van de kant van de BVD. Oók zijn er een aantal belangrijke getuigen niet gehoord, zei Eerdmans; waaronder de privé-secretaresse van Fortuyn en Feyenoord-voorzitter Van den Herik, die op de dag van de moord op Fortuyn nog een gesprek met hem had over zijn veiligheid.

Een broer van Fortuyn overweegt inmiddels een civiele procedure aan te spannen, waarin oud-minister-president Wim Kok en oud-minister van Binnenlandse Zaken Klaas De Vries (beiden PvdA) onder ede gehoord zouden kunnen worden over de gang van zaken rond de beveiliging van Fortuyn.