FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 september 2003

Bush mogelijk naar Nederland in 2004

De Amerikaanse president George Bush komt wellicht volgend jaar voor een bezoek naar Nederland, zo meldt het tv-programma NOVA vanavond. Bush bezoekt komend jaar Europa, en zal zeker Groot-BrittanniŰ bezoeken. Bronnen in de VS zeggen dat ook Spanje en Nederland mogelijk bezocht gaan worden.

Een woordvoerder van premier Balkenende liet weten dat het onderwerp mogelijk morgenochtend ter sprake komt bij het ontbijt-gesprek, dat de minister-president en De Hoop Scheffer met de Amerikaanse president hebben. Mocht Bush interesse hebben in een bezoek aan ons land, dan zal hij van harte welkom zijn, aldus de woordvoerder.

Tijdens het onderhoud morgenochtend zullen in ieder geval de volgende vier onderwerpen ter sprake komen: De oplopende spanningen in Irak, het uitblijven van tegenorders in de JSF-zaak, de aidsproblematiek in Afrika en een gesprek over normen en waarden.

Feyenoord - FC Kńrnten dag later dan gepland

De thuiswedstrijd van Feyenoord voor de eerste ronde van de UEFA Cup is verplaatst van woensdag 24 september naar donderdag 25 september.

Over de return bij FC Kńrnten bestaat nog geen zekerheid. Omdat het stadion van de Oostenrijkers niet aan de normen van de UEFA voldoet zal de wedstrijd waarschijnlijk worden gespeeld in het Arnold Schwarzenegger stadion. Morgen wordt bekend waar en wanneer de return gespeeld wordt.

Houd de dief en betaal een jaar geen belastingen

Een hoge generaal van de Italiaanse politie, Stefano Liberati, wil dat "Gianni met de berretto" de politie beter zal helpen bij het opsporen van criminelen. Hij is daarom met het volgende voorstel gekomen: "Wie een dief helpt snappen, betaalt geen belastingen." Op deze manier hoopt hij dat het aantal delicten in ItaliŰ zal afnemen. Het gaat dan vooral om gewapende overvallen, inbraken en aanrandingen.

"Vaak zijn er getuigen, maar ze verkiezen te zwijgen", aldus Liberati. Hij voegt hieraan toe dat "zij die een nuttige bijdrage leveren, recht hebben op een juiste erkenning van de staat." Alfredo Mantovano, vice-secretaris van Binnenlandse Zaken, is niet meteen te vinden voor het idee. Hij zegt: "Ik geloof in burgerzin, maar als er geld bij komt kijken, riskeren we te vervallen in een verklikkersmaatschappij."

Ralf Schumacher ongedeerd na zware crash

Ralf Schumacher heeft een bewogen dag achter de rug; Zijn auto vloog in brand op het moment dat hij pitstraat inreed, maar gelukkig waren de marshalls op Monza zeer attent. Alsof dat nog niet erg genoeg was, maakte hij daarna ook nog een zware crash mee.

Hoewel de Duitser geen letsel heeft overgehouden aan het voorval, wordt hij toch ter controle overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt van Milaan. Zijn broer, Michael schumacher, reist met hem mee.

"Hij had een crash in de Lesmo-bocht. Hij maakt het goed en praat en lacht zelfs alweer. De wagen verloor de voor- en achtervleugel, maar we zijn nog aan het onderzoeken wat de exacte oorzaak is. Ralf is ter controle naar het ziekenhuis gebracht, om zeker te weten dat hij okÚ is. Hij heeft geen verwondingen", aldus de woordvoerder van Williams.

[update] Treinverkeer in de Randstad ligt stil

Door een sein- en wisselstoring in Leiden ligt het treinverkeer in de Randstad nagenoeg stil. Er rijden op dit moment geen treinen van en naar Leiden. Ook tussen Amsterdam en Rotterdam is er geen treinverkeer.

Daarnaast rijden er ook geen treinen tussen Leiden en Den Haag. Doorgaande reizigers tussen Amsterdam en Rotterdam worden omgeleid via Utrecht.

Update

Rond kwart over tien was de storing verholpen. De oorzaak van de storing bleek een computer, die de elektriciteit regelt waarmee seinen en wissels worden bediend. De computer ging waarschijnlijk door een piekspanning kapot. Na het vervangen van enkele printplaten kon de computer weer in gebruik worden genomen.

Omdat ook na de storing het treinverkeer rond Leiden ontregeld bleef, door lege treinstellen die in de weg stonden, liet de NS tot 01:00 woensdagochtend bussen rijden tussen Leiden en Haarlem, Schiphol en Den Haag.

Pierce Brosnan krijgt eigen website terug

Pierce Brosnan heeft zijn eigen domeinnaam weer terug. De domein was in handen van de beruchte domeinkaper Jeff Burgar. De site verwees door naar de commerciŰle website Celebrity1000.com. Brosnan maakte de zaak aanhangig bij de World Intellectual Property Organization (WIPO), de VN-organisatie die waakt over intellectueel eigendom. Deze organisatie oordeelde dat de Brosnan-site op een onrechtmatige manier gebruikt werd.

Burgar raakte eerder betrokken bij verscheidene juridische gevechten om domeinnamen van beroemdheden. Hij verloor zaken tegen onder meer zangeres CÚline Dion, de rockband Pearl Jam en ex-Baywatchster Pamela Anderson. Burgar heeft nog tien dagen de tijd om in beroep te gaan.

Flessen rattengif op naaktstrand Zandvoort

Melch had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van Zandvoort heeft op het naaktstrand van deze plaats drie flessen met rattengif gevonden. Het gaat om de zeer giftige stof aluminiumfosfide. De donkergrijze tabletten met rattengif zaten in zilverkleurige flessen. Hoe de flessen op het strand terecht zijn gekomen, is nog niet bekend.

Volgens de politie is er de mogelijkheid dat er nog meer flessen op het strand liggen. Vinders wordt aangeraden de flessen niet aan te raken en meteen de politie te bellen.

FNV: leerplicht tot 25 jaar ophogen

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) pleit voor een leerplicht tot 25 jaar voor jongeren die nog geen diploma en geen werk hebben. Jongeren die niets of te weinig doen om hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten, zouden geen uitkering meer moeten krijgen, aldus de FNV. ,,De leerplichtambtenaar moet gewoon hard tegen zo'n jongere zeggen: jij gaat werken of een vak leren''.

Nu geldt de leerplicht voor jongeren tot en met 17 jaar. De FNV vindt dat de leerplicht moet worden uitgebreid. De vakbond vindt dat uitgangspunt van het regeringsbeleid moet zijn dat jongeren of op school zitten ˇf aan het werk zijn.

De werkloosheid onder de beroepsbevolking tot 25 jaar is inmiddels meer dan het dubbele van de gewone werkloosheid (12% tegen 5,5%). Er verlaten nu per jaar ongeveer 40.000 jongeren zonder een diploma het onderwijs.

De FNV noemt het plan zelf ''Rechtse taal uit een linkse beweging''. De stijging van de jeugdwerkloosheid in de laatste jaren wordt algemeen gezien als een groot probleem, omdat hieruit een nieuwe harde kern werklozen kan voortkomen. De FNV spreekt zelfs van een 'nieuwe verloren generatie'.

Chinese tijgers gaan survival-cursus doen

Door gevangenschap en inteelt is het jachtinstinct van dieren die in de dierentuin leven, snel achteruit gaan. Om dit in de toekomst te voorkomen heeft de dierentuin van Shanghai besloten dat twee tijgerwelpen moeten verhuizen naar Zuid-Afrika. Ze zullen hier onder andere leren hoe ze kunnen overleven in het wild. Het betreft het wijfje Cathay en het mannetje Hope, twee bedreigde Zuid-Chinese tijgers. Door stroperij en ontbossing komen er nog maar 30 van hun soort voor in het wild.

Save China's Tigers, een Britse organisatie die opkomt voor de Zuid-Chinese tijger, heeft samen met het Chinese staatsbosbeheer het volgende plan bedacht. De tijgers zullen tot 2008 worden uitgezet in het noorden van de staat Pretoria in Zuid-Afrika. Daarna zullen ze gaan jagen in een Zuid-Afrikaans reservaat.

Alternatief voor Sterrenbeurs.nl

Zakalwe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op 16 september start SBS6 met het uitzenden van de Sterrenbeurs. Tot die tijd kan iedereen per sms of via internet meebepalen wie er in het uiteindelijke lijstje komt, zo is het idee. Daartoe is een internet-site opgezet, www.sterrenbeurs.nl, maar die geeft geen tussenstand weer.

De initiatiefnemers van een andere site hopen daar iets op te hebben gevonden. Zij hebben www.DEsterrenbeurs.nl opgezet, die het zelfde werkt, maar wel een overzicht geeft van de uitgebrachte stemmen. Op dit moment zijn daar vooral Adam Curry (die het programma mede gaat presenteren), Yvon Jaspers, Afke Rijenga, Angela Schijf, AndrÚ Hazes, Edwin de Vries en Katja Schuurman populair, maar er is nog maar ruim 400 keer gestemd, dus dat kan veranderen.

Grote astero´de nadert aarde in 2014

Een grote astero´de kan over 11 jaar in botsing komen met de aarde. Het hemellichaam is een 0,8 tot 1,8 km lange steenklomp die onze planeet op 21 maart 2014 op zo'n 50.000 kilometer kan passeren.

De NASA schat de kans op een inslag die dag 1 op 909.000. Dat lijkt niet groot, maar is veel groter dan doorgaans bij passerende astero´den het geval is. Het hemellichaam zal de komende maanden nauwlettend in de gaten worden gehouden

Mocht de astero´de inslaan, dan is het effect ongeveer 20.000.000 keer zo groot als de atoombom op Hiroshima.

-
Dit bericht is een herplaatsing van een bericht waarvan de bron de cijfers heeft aangepast. Vandaar dat wij het eerste bericht hebben verwijderd en opnieuw hebben geplaatst.

Actie: Breng het kuiken onder de aandacht en win!

Het nieuws dat het 3FM-logo veranderd zal worden is maar bij weinig mensen in goede aarde gevallen getuige de reacties op het eerdere nieuwsbericht hierover en de verschillende topics op het forum.

De petitie-pagina om het 3FM kuiken te redden is inmiddels door ruim 8800 mensen ondertekend. Dit is veel meer dan we gedroomd hadden en daarom hebben we besloten om de actie verder door te zetten. Hiervoor doen we een beroep op de creativiteit van de FOK!kers...(en andere mensen)

Laat heel Nederland horen dat je een hart hebt voor het kuiken en 3FM. Zorg dat het 3FM kuiken wordt gered. Verkondig je mening, bel naar de radio, draag een T-Shirt met een kuiken op televisie, schrijf de kranten, mail naar 3FM... Vrijdagochtend is het einde van de actie. Dan zullen we kijken wie deze mening het hardst heeft verkondigd en daar dan enkele leuke prijzen tegenover stellen. De voorwaarden voor deelname kun je hier vinden.

In samenwerking met www.stuntprijzen.net mogen we in ieder geval een nieuwe Nokia 5510 (met radiofunctionaliteit uiteraard!) weggeven. Daarnaast zijn er enkele DVD's te winnen.Als je wat schuchter bent of liever op de achtergrond blijft dan kun je misschien op een andere manier helpen. Laat zien hoe jij een kuikentje redt van een gewisse dood en zet jezelf (of een ander) op een ludieke manier op de foto met een kuiken en stuur deze naar ons toe (geen bewerkte foto's). Voor de leukste foto's zullen ook enkele prijzen beschikbaar worden gesteld. Zie deze pagina voor meer informatie omtrent de actie.

Op dit bericht kan niet gereageerd worden. Reacties kan je kwijt onder het dossier of onder het oudere nieuwsbericht.

List Barša toch te laat

Barša trapt komende nacht om 0.05 uur af in het thuisduel met Sevilla. Coach Frank Rijkaard hoopte met deze truuk alsnog over de internationals te kunnen beschikken.

Barcelona heeft veel spelers die aanstaand weekend in actie dienen te komen voor de EK-kwalificatie wedstrijd van hun land. Voor Nederland zijn Phillip Cocu, Michael Reiziger, Marc Overmars, Patrick Kluivert en Giovanni van Bronckhorst geselecteerd. Zij dienen zich echter onveranderd vanavond te melden in Noordwijk voor de voorbereiding op de interland met Oostenrijk. Voor Kluivert maakte het niet uit, hij is geschorst voor het duel van komende nacht.

Rijkaard en Ten Cate bleven echter niet geheel met lege handen achter. De Turkse doelman RŘstŘ en de Portugese aanvaller Quaresma zijn nu wel present. De socios kunnen voorts op een apart bijprogramma rekenen. Ze krijgen een picknickmand uitgereikt, met door de sponsors verstrekte etenswaren als gazpacho.

Tegenstander Sevilla is echter minder te spreken over het tijdstip van aanvang en geboden vertier. Coach JoaquÝn Caparrˇs: "Het lijkt me lulkoek dat ze de mensen gazpacho aanbieden. 's Nachts eet je geen gazpacho maar neem je een borrel".

'Holland Casino wast zwart geld wit'

De Nederlandse staat werkt, via het Holland Casino waar zij eigenaar van is, mee aan het witwassen van zwart geld. Criminelen blijken namelijk op grote schaal via het casino hun 'misdaadgeld' te witten.

Uit een onderzoek van dagblad Het Parool en actualiteitenrubriek NOVA, blijkt dat jaarlijks alleen al 'tussen de 10 en de 20 miljoen euro wordt witgewassen', bij het casino aan het Max Euweplein in Amsterdam. Op landelijke schaal zou dit omgerekend in de honderden miljoenen kunnen lopen.

Het principe is vrij eenvoudig. Door regelmatig bepaalde spellen te spelen, kun je zo'n beetje quitte spelen. Verliest de witwasser zijn geld dan geeft hij dat niet op. Maar wint hij, dan wordt dat aan de belasting opgegeven. Zo is zwart geld ineens wit geworden. Bovendien neemt de witwasser zijn verlies zonder problemen; toch geld zat.

Volgens medewerkers van het Holland Casino is de directie op de hoogte van deze praktijken, en weten ze ook exact om welke criminelen het gaat. De directie van Holland Casino, hoofdsponsor van de Eredivisie nv., heeft altijd ontkend dat in de casino's witwaspraktijken plaatsvinden.

-
Zie ook artikel in het Parool, of de uitzending van NOVA vanavond.

Brandweerlieden komen om bij bosbrand

Marco van Veelen / WebbySP had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Zuid-Franse departement Var zijn maandagavond drie brandweermannen om het leven gekomen toen zij met hun wagen werden ingesloten door het vuur. In het betreffende gebied woeden al enige tijd ernstige bosbranden.

Deze bosbrand in Var is al de vierde sinds het begin van de zomer. In totaal is er zo'n 20.000 hectare bos gesneuveld. De politie heeft een onderzoek gestart naar de oorzaak van de branden, vermoedelijk is een deel ervan aangestoken.

Bashir tot 4 jaar cel veroordeeld

In IndonesiŰ is vandaag de 65-jarige Abu Bakar Bashir, veroordeeld wegens deelname aan staatsondermijnende activiteiten; hetgeen omschreven wordt als betrokkenheid bij ,,subversieve activiteiten'' om de regering omver te werpen. De rechter acht echter niet bewezen dat hij de leiding had bij het hoogverraad ˇf dat hij de leider is van de islamitische terreurbeweging Jemaah Islamiyah.

Bashir moet nu 4 jaar de cel in, met aftrek van voorarrest. Tegen hem was 15 jaar geŰist. Hij kondigde aan tegen het vonnis in beroep te gaan. Ook riep hij zijn aanhangers op de kalmte te bewaren.

Volgens Bashir is het enige wat hij deed ''pleiten voor de invoering van de islamitische wetgeving'', de sharia, in IndonesiŰ. Daarom ben ik nu veroordeeld, zo zei Bashir.

BN'ers krijgen eigen plekje in The Sims

Drie bekende Nederlanders kunnen binnenkort flink met zichzelf aan de slag in het spel The Sims van Electronic Arts. Marco Borsato, Silvie Meis en Froukje de Both hebben namelijk The Sims Awards 2003 gewonnen in respectievelijk de categorieŰn zanger, model en actrice. De prijs die hieraan verbonden is, is een eigen plekje in The Sims.

De winnaars werden gekozen aan de hand van een aantal stemmingen in mei en juni bij het SBS6-programma Shownieuws. Op een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam werden de prijzen afgelopen donderdag uitgereikt. Marco Borsato was in verband met een andere afspraak niet in staat de prijs in ontvangst te nemen, maar liet via een woordvoerder weten vereerd te zijn. De twee dames waren wel beschikbaar en gaven aan blij te zijn met hun prijs, hoewel ze het spel nog nooit gespeeld hadden. Dit alles uiteraard doordrenkt met de meest voorspelbare woordgrapjes betreffende die andere, ondeugende betekenis van het woord 'spelen'.

Winnaars Ca$h & Run prijsvraag

Vorige week maakte je op Fok! kans op ÚÚn van de drie exemplaren van Ca$h & Run die wij namens Jumbo weg mochten geven. Het goede antwoord op de vraag, welk speelgoed er genomineerd was in dezelfde categorie als Ca$h & Run voor Speelgoed van het Jaar 2003, moest zijn:
Mechanical Animal Kangaroo, Topstars, Cranium en Baantjer Mysterieuze Puzzel

De winnaars zijn geworden:

DrJ
Rafi1988
sander4444

Gefeliciteerd! Het spel komt zo spoedig mogelijk naar jullie toe.

Maak deze week kans op een paar originele rollerskates en vergeet niet dat je onder andere een Nokia 5510 kunt winnen in de "FOK! Red het kuiken"-aktie!

Amstel Cup: geen 'Heerenveense derby'

SC Heerenveen heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Amstel club. De beloften van de club moesten het echter afleggen tegen AZ.

Heerenveen kwam bij SDC Putten geen moment in gevaar. Pas kort voor rust kwamen de Friezen 0-1 voor door een goal van Mika Vńyrynen. De keeper van Putten Kahlid Ben Lahsen had echter z'n avond, hij verijdelde vele doelkansen. In de tweede helft kwam Stefan Selakovic echter op stoom. Met een zuivere hattrick bracht hij de eindstand van 0-4 op het scorebord.

Jong-Heerenveen mocht thuis tegen AZ aantreden. Tim de Cler zette AZ na 22 minuten op voorsprong. Heerenveen kon wel gevaar stichten, maar kwam niet tot scoren. Tien minuten in de tweede helft maakte AZ 0-2 via Barry van Galen. Jong Heerenveen schoot middels Kolk even later op de lat. De treffer viel vervolgens aan de andere kant. Fledderus werd voor hands bestrafd nadat hij zijn gezicht wilde beschermen. Barry van Galen wist wel raad met de penalty (0-3). Maceo Rigters redde vervolgens van dichtbij nog wel de eer voor de gasten.

Als gevolg van beide uitslagen zal Heerenveen nu in de tweede ronde thuis spelen tegen AZ. Het toeval wil dat Heerenveen op 20 september al in Alkmaar voor de competitie speelt. Enkele dagen later zal het bekertreffen in Heerenveen zijn.

Man vrijuit voor moord op neurologe

De 57-jarige Adriaan H. uit Den Dungen is vanochtend vrijgesproken voor de moord op zijn echtgenote, de neurologe Ingrid Hakkert-Gantvoort, en poging tot doodslag op zijn 17-jarige gehandicapte dochter Femke. Het gerechtshof acht niet bewezen dat H. de dader is. Vorig jaar werd de man door de rechtbank in Den Bosch nog tot 18 jaar cel veroordeeld.

De 54-jarige neurologe Ingrid werd in de nacht van 28 op 29 juli 2002 vermoord in haar huis in Den Dungen. Ze wilde scheiden van haar echtgenoot Adriaan. Ze durfde de echtscheiding alleen niet door te drukken omdat ze bang was voor haar man. Al snel gingen de verdenkingen uit naar haar echtgenoot, die een financieel motief zou hebben bij de moord. Het huwelijk tussen hem en Ingrid Gantvoort liep overduidelijk ten einde en hij zou financieel beter af zijn als ze zou overlijden.

Dochter Femke legde beschuldigende verklaringen af tegen haar vader. Die was op vaarvakantie toen de aanslag werd gepleegd, maar helemaal waterdicht was zijn alibi niet. Toch vindt het gerechtshof de getuigenis van de dochter onvoldoende geloofwaardig om als bewijs te dienen.

Speelgoedpistool leidt tot winkeluitzetting

PistoolIn het Noord-Hollandse Uitgeest is een vader met zijn 9-jarige geestelijk gehandicapte en autistische zoon een supermarkt uitgezet. Reden: de zoon had een kapot plastic speelgoedpistool bij zich en de vader weigerde dat in de winkel in een plastic zak te stoppen.

Volgens Super de Boer-eigenaar Simon Plemp associŰren mensen een pistool met terrorisme. In zijn winkel zag eigenaar Plemp het speelgoed in het winkelwagentje liggen en hij gebood de vader het pistool in een plastic tasje te doen, om andere klanten niet voor het hoofd te stoten. Maar de vader, Jan van der Putten, weigerde dat omdat hij geen enkel kwaad zag in een kapot pistooltje dat volgens hem niet met een echte was te verwarren. ,,Het wapen is zwaar beschadigd. De kolf is er vanaf gebroken. Bovendien vind ik dat het geen enkele aanstoot geeft, in tegenstelling bijvoorbeeld tot een pornovideo of -tijdschrift''.

De koppigheid van vader Van der Putten was aanleiding voor Plemp om hem en zijn zoontje Pim vriendelijk doch dringend de deur te wijzen. ,,Ik ben immers de baas van mijn winkel''.

Vader Van der Putten kondigt aan dat hij, net als altijd, komende zaterdag om tien uur gewoon weer het traditioneel uitje naar de winkel gaat maken met zijn zoontje om een brood te kopen. Om snel daar achteraan te zeggen dat hij dat niet doet om te provoceren.

BNN moet nog 50.000 leden scoren

De jongste publieke omroep van Nederland, BNN, start komende week met een grootschalige ledenwerfactie die vˇˇr 1 januari 50.000 extra leden moet opleveren. Mochten die leden er niet bijkomen, dan is het gedaan met de zender en zal ze per 1 september 2004 uit de ether verdwijnen.

BNN heeft daarom een ruim ÚÚn miljoen euro kostende campagne gelanceerd. Gisteren was de start, tijdens de winterprestatie. Katja Schuurman, Ruud de Wild, Eddy ZoŰy, Bridget en alle andere BNN-bekenden, liepen tussen de koeienvlaaien, terwijl reclamevliegtuigjes overvlogen met de tekst ''We zitten in de shit, dus wordt lid''.

Volgens BNN-directeur Gerard Timmer is het nu alles of niets. ''We hebben het gevoel dat BNN haar bestaansrecht heeft bewezen. Alleen wij richten ons specifiek op jongeren, nota bene een speerpunt van het ministerie van OCW. Maar Den Haag neemt geen genoegen met 100.000 leden. Die absurd hoge aantallen zijn in een andere tijd vastgesteld en inmiddels volstrekt onrealistisch, maar we moeten er aan voldoen, anders is het einde oefening''.

Snoepjesdief opgepakt in Diemen

Marcel_db had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdagnacht is een 50-jarige man uit Diemen in zijn woonplaats gearresteerd terwijl hij inbrak in een bloemenzaak. De politie was naar de winkel gegaan na een melding van glasgerinkel. Daar werd de man gevonden, die door een ruit naar binnen was gekropen om de kiosk van de winkel te plunderen.

Nadat de inbreker door agenten was gevraagd om naar buiten te komen, bleek zijn buit te bestaan uit 36 snoepjes in verschillende smaken. De man werd in een cel gezet en moest zijn snoep afstaan, zo meldde de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond gisteren.

PKK zegt bestand op

De Koerdische afscheidingsbeweging PKK heeft het eenzijdig staakt-het-vuren na vier jaar opgezegd. Sinds eind 1999, na de arrestatie van PKK-leider Abdullah Ocalan eerder dat jaar, was het bestand van kracht. De PKK, officieel KADEK genaamd (Congres voor de Vrijheid en Democratie van Koerdistan), strijdt al sinds 1984 voor een Koerdische staat. Bij die strijd kwamen tot nu toe zeker 32.000 mensen om het leven.

Turkije beschouwt de PKK als een terroristische organisatie en weigert iedere vorm van overleg met de beweging. De militaire acties tegen leden van Kadek zijn de laatste tijd opgevoerd. De afgelopen maand zijn er al weer geregeld gevechten gemeld tussen Turkse troepen en Koerdische strijders in het noorden van Irak en het zuidoosten van Turkije.

De beweging zegt in een verklaring wegens acties van het Turkse leger tegen de Koerden weer de wapens op te nemen. Ocalan, die een levenslange gevangenisstraf uitzit in een gevangenis op een Turks eilandje, zou achter de opzegging van het bestand staan.

Europa heeft de PKK niet op de lijst van terroristische organisaties staan.

Schwarzenegger ontloopt eerste debat

luc75 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Arnold Schwarzenegger, die zich onlangs kandidaat stelde voor het gouverneurschap van CaliforniŰ, zal niet meedoen aan het eerste verkiezingsdebat, dat woensdag plaats zal vinden. Dit bevestigde zijn campagneteam maandag. Tegen CNN zei de filmster dat hij zich verheugt op een "fantastisch debat" in september.

Andere kandidaten voor het gouverneurschap hadden kritiek op Schwarzeneggers wegblijven. Volgens Peter Ueberroth, een andere republikeinse kandidaat, vond dat de acteur aan het debat moet meedoen voor de kiezers en voor het democratisch proces. Hij vindt het belangrijk dat 'Arnie' meedoet aan een paar openbare debatten.

Op 7 oktober gaan de inwoners van CaliforniŰ, Amerika's staat met de meeste inwoners, vervroegd naar de stembus. De huidige gouverneur, de democraat Gray Davis, zit er nog geen jaar. Nu al hebben meer dan 1,6 miljoen mensen in een petitie gevraagd om een 'recall ballot', een herroepingsstemming. Door het enorme begrotingstekort van CaliforniŰ is de populariteit van Davis ver gedaald.

Politie geeft meer informatie over ontvoering Lusanne

core had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Lusanne van der Gun, het 11-jarige meisje uit Oldeberkoop dat vorige week ontvoerd werd, heeft onderweg in de kofferbak moeten liggen. Daarna bracht ze twee nachten door in een auto die vlakbij een woning in een garage met groene kanteldeuren stond. Dit maakte korpschef F. Wagenaar van de politie Friesland gisteren bekend in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

In de tijd dat ze ontvoerd was, verbleef het meisje in Limburg en vermoedelijk ook in BelgiŰ en Duitsland. De ontvoerders hadden verband om haar ogen gedaan. Ze heeft met de ontvoerders patat gegeten op een terras langs de weg, vlakbij een spoorbaan. Verder heeft ze een aantal keren naast de auto in de berm geplast. Wagenaar gaat er vanuit dat ze toen ook geblinddoekt was. De politie zoekt daarom naar getuigen die het geblinddoekte meisje in Limburg, BelgiŰ of Duitsland met haar ontvoerders hebben gezien. Beide mannen zijn blank en spreken Nederlands.

Lusanne werd vorige week maandag, toen ze met een vriendin naar school fietste, ontvoerd door een man in een auto. De politie denkt dat de ontvoerder daarvoor met een verrekijker heeft staan turen. Eerder werd al bekend gemaakt dat de man die haar in de auto lokte tussen de 50 en 60 jaar oud is. Verder droeg hij een Ajax-trainingsjasje en rijdt hij in een grijze stationcar met deuken. De tweede man bij wie Lusanne in de auto stapte, is ongeveer 60 jaar en droeg een licht overhemd, een donkere broek en een bril met een goudkleurig montuur.

Mensen die de auto van de ontvoerder hebben gezien, kunnen bellen naar het telefoonnummer 0800-9993999. De politie zoekt verder mensen die iets verdachts hebben gezien bij het station in Roermond. Daar belde Lusanne vanuit een telefooncel naar huis.

Geneesmiddel nieuwe hoop voor hartpatiŰnten

core had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jaarlijks kunnen duizenden levens van hartpatiŰnten gered worden dankzij Candesartan, een geneesmiddel dat al sinds 1997 op de markt is. Candesartan wordt normaal gesproken voorgeschreven bij te hoge bloeddruk. Dit blijkt uit onderzoek met 7.000 hartpatiŰnten uit 25 verschillende landen.

"Nu overlijden, na een beroerte, nog altijd vier mensen op de tien binnen het jaar. Met Candesartan, al dan niet in combinatie met andere geneesmiddelen, zijn we in staat het risico op overlijden met vijftien procent te verminderen," aldus John McMurray, cardioloog aan de universiteit van Glasgow.

Bos: "Nederland heeft gefaald op Antillen"

De leider van de PvdA, Wouter Bos, heeft op Curašao toegegeven dat het kabinet-Kok-2, waarvan hij deel uitmaakte, te weinig aandacht had geschonken aan de armoede op de Antillen. Bos deed deze uitspraak op een bijeenkomst van de Curašaose partij MAN, de zusterpartij van de PvdA.

Den Haag was met name gefocust op de financiŰle eisen van het IMF. Hierbij werd niet op de sociale gevolgen gelet, zei Bos. Zo is er nooit stilgestaan bij de gevolgen van het besluit om het ambtenarenapparaat op de Antillen met dertig procent in te krimpen, zei hij.

Tijdens het parlementaire bezoek aan de Antillen, dat vandaag eindigt, viel het Bos verder op dat de kleinere eilanden klagen over de dominantie van Curašao.

Column: Zinloos geweld of een zinloze held

Het volgende verhaal is iets wat een paar jaar geleden is gebeurd en waar ik nog steeds niet helemaal over heen ben. Niet dat ik emotionele schade of iets dergelijks heb opgelopen maar mijn verstand kan nog steeds niet bevatten hoe dingen in elkaar kunnen steken.
Een aantal jaar geleden werd de term "zinloos geweld" door de media ge´ntroduceerd. Dit kwam omdat er een aantal geweldplegingen met fatale afloop was geweest en dit ook steeds vaker voor kwam. Het meest merkwaardige van sommige van deze voorbeelden bleek nog te zijn dat werkelijk geen van de omstanders ingreep of de politie belde. Er kwamen daardoor zelfs reclamespotjes waarin werd verteld wat je moest doen mocht je getuige zijn van zulk geweld. Hoofdschuddend heb ik altijd dit soort berichten gelezen. "Mocht zoiets gebeuren en iedere omstander grijpt ook daadwerkelijk in dan ben je altijd in de meerderheid ten opzichte van de geweldplegers," was mijn simpele gedachte. Het vervelende daarvan is dat er ÚÚn moet zijn die er als eerste iets van zegt. Nog vervelender is als dat dan wel gebeurt, maar dat er verder niemand anders hem bijval geeft.
Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.