14 jaar is kritieke punt in huwelijk

Uit onderzoek van enkele Amerikaanse wetenschappers is gebleken dat 14 jaar het kritieke punt is in een huwelijk. De aloude theorie dat heel wat mannen na zeven jaar huwelijk aan iets anders toe zijn, blijkt dus niet te kloppen. Als de partners over het kritieke punt heen zijn, dan gaan ze meestal door tot de dood hen scheidt.

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylviania zeggen dat zeven jaar een te korte tijdspanne is om de kansen op een levenslang huwelijk af te meten. Het echte meetpunt ligt rond de 14 jaar. Dan blijken de kritische succesfactoren zoals liefde, vriendschap, wederzijds respect en seks sterk genoeg om alle gevaren die het huwelijk kunnen bedreigen het hoofd te bieden.

Een andere opzienbarende conclusie is dat succesfactoren veel belangrijker zijn, dan de elementen die mensen ervan weerhouden te scheiden. Kinderen en financiële belangen zijn zo'n barrière. Deze punten wegen echter minder zwaar door dan de positieve punten. Dit gaat dus lijnrecht in tegen eerdere onderzoeken die juist concluderen dat barrières de belangrijkste bindmiddelen zijn.

Uit een klein onderzoek van de Sunday Times blijkt het dus ook te kloppen. De prins en prinses van Wales gingen na 14 jaar uit elkaar, en zo ook Elvis en Priscilla Presley. De conclusie van het onderzoek blijkt ook te kloppen voor Hugh Grant en Elizabeth Hurley.