Snelste ronde Alonso onverwacht
Het blijft vooralsnog een mysterie hoe Fernando Alonso de snelste raceronde op circuit Gilles Villeneuve kon zetten. Op papier was het niet waarschijnlijk, en voor de race maakte Renault ook nog duidelijk haar kansen niet zo heel hoog in te schatten. |
Het Canadese circuit is vooral snel optrekken en heel hard remmen, en is dus erg zwaar voor zowel motoren als remmen, zo wist Renault engineer Fabrice Lom te melden. Een sterke motor met veel koppel bij lage toeren is dan ook nodig om goed uit de bochten te kunnen komen. En het chassis moet zorgen voor voldoende tractie in de langzame bochten.
Dat laatste is voor de Renaults geen probleem, maar de motoren van Renault hebben minder vermogen dan die van sommige andere teams. Ook Alonso zei voor het weekend dat de auto niet echt goed geschikt was voor het circuit. Het is dan ook opmerkelijk te noemen dat juist hij de snelste ronde op zijn naam wist te zetten. Hij deed dit aan het eind van zijn tweede stint, vlak voordat hij weer binnenkwam voor brandstof.
De auto zal dus vrijwel leeg geweest zijn op dat moment, maar dit roept weer een ander vraag op: "Als de auto zo'n snelle ronde in de race kon rijden, hoe presteerde Alonso het dan in vredesnaam om in dezelfde tijd in de kwalificatie te zetten met veel brandstof aan boord?" In de kwalificatie moet de auto behoorlijk vol geweest zijn, want Alonso ging pas na 26 ronden de pits in. Michael Schumacher deed dat al na 21 ronden.
De meeste coureurs waren tijdens de race minder snel dat in de kwalificatie, de uitzonderingen waren eigenlijk alleen die coureurs die geen goede kwalificatie hadden gereden. Zo waren Michael Schumacher en Juan Pablo Montoya zo'n drie tiende seconde langzamer in de race. Rubens Barrichello was in de kwalificatie acht tiende seconde sneller, en Ralf Schumacher zelfs een volle seconde. Dat Michael Schumacher langzamer ging rijden en Fernando Alonso zodoende dichterbij kon komen is geen verklaring voor de buitengewone snelheid in de kwalificatie. Alonso was zowel in de kwalificatie als in de race vierde, er kan dus niet echt van een slechte kwalificatie worden gesproken.
De engineers van andere teams proberen erachter te komen hoe ze hetzelfde kunststukje kunnen uitvoeren. Ze moeten alleen eerst zien te begrijpen hoe het gedaan is.
Maar aangezien magie niet bestaat in Formule 1 zal het wel niet al te lang duren voordat er iemand acher komt...