Bedreigers Volkert worden mogelijk vervolgd

Useroid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan sommige aanhangers van de vermoorde politicus Pim Fortuyn ligt krijgt Volkert van der Graaf het na zijn vrijlating erg zwaar en is hij niet veilig. Dat lieten zij na de uitspraak van dinsdag verontwaardigd weten, nadat de moordenaar in plaats van levenslang achttien jaar had gekregen. Voor het openbaar ministerie in Amsterdam reden om te bekijken of bedreigende uitlatingen richting Van der Graaf strafbaar zijn en vervolgd moeten worden.

Zo liet voormalig LPF-kamerlid Ferry Hoogendijk weten dat Volkert niet "bij hem langs moet komen". "Ik pak mijn geweer", riep fractievoorzitter Sörensen van Leefbaar Rotterdam verontwaardigd. Het OM vond dergelijke uitspraken tot nu toe niet ernstig genoeg voor een onderzoek. Dat is nu dus veranderd. Volgens justitie moet bij elke uitspraak worden afgewogen of deze onder het recht op vrije meningsuiting valt of niet en of er daarna eventueel actie moet ondernomen.

Advocaat Jan Boone uit Wijk bij Duurstede denkt dat die tijd al is gekomen. Na een uitzending van het televisieprogramma B&W, waarin het vonnis tegen Volkert werd besproken, moest hij via een zij-ingang vertrekken omdat de sfeer in het B&W-café nogal dreigend was. Aanhangers van Fortuyn waren het niet eens met de standpunten van Boone en lieten dat duidelijk weten.

"Kan dit zomaar in Nederland? Het openbaar ministerie moet hieraan paal en perk stellen", aldus Boone over de bedreigingen tegen Van der G. Ook Britta Böhler, advocaat van Volkert, denkt er zo over. Zij gaat haar cliënt mogelijk adviseren om aangifte te doen.