Blix: 'Begin nieuwe wapeninspecties in Irak'

Vincent (Ali Salami)
Hans Blix heeft de VN donderdag opgeroepen om de wapeninspecties in Irak te hervatten. Volgens Blix zullen eventuele vondsten op grotere geloofwaardigheid bij het publiek kunnen rekenen als de VN erbij betrokken is. Blix deed deze uitspraken tijdens een interview met het Duitse blad 'Der Spiegel'.

Ook vroeg Blix aan president Bush om bewijzen vrij te geven dat Syrie inderdaad over massavernietigingswapens zou beschikken. Blix geeft zelf aan dat hij het onwaarschijnlijk acht dat Iraakse wapens naar Syrie zijn gesmokkeld.

De Amerikanen verzetten zich tegen een terugkeer van de VN-inspecteurs omdat in de aanloop naar de oorlog deze specialisten relatief gunstige verslagen hebben geschreven voor het bewind in Bagdad. Washington heeft momenteel eigen teams samengesteld die in Irak naar verboden wapens zullen gaan zoeken. Voor deze teams heeft de VS wel, tevergeefs, geprobeerd specialisten te krijgen van de VN.

Tot nu toe zijn er geen massavernietigingswapens gevonden in Irak. Volgens Blix zijn de bewijzen die de VN van de VS en Engeland gekregen hebben, waardeloos.

Met dank aan bluebit voor het herschrijven van dit bericht!