FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 februari 2003

Nederlanders aangeraden Jemen te verlaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Nederlanders het advies om Jemen te verlaten, als ze er niet echt hoeven te zijn. De kans op terroristische aanslagen neemt toe en er heerst een anti-Westerse stemming.

Ook voor Koeweit, Saudi-ArabiŽ, SyriŽ, IsraŽl (met uitzondering van Eilat) en de Palestijnse gebieden geldt inmiddels zo'n advies.

- Alle reisadviezen van Buitenlandse Zaken.

Amsterdam betaalt eten scholieren

Het eten van een groep scholieren op een school in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord, die meestal zonder ontbijt op school komen en ook geen eten bij zich hebben, wordt voorlopig betaald door de gemeente Amsterdam. Hangende een onderzoek naar de vraag waarom de kinderen met een lege maag op school zitten, mag de school de kosten voor maaltijden bij de gemeente declareren.

PvdA wethouder van Onderwijs, Rob Oudkerk, houdt rekening met verwaarlozing door de ouders: ''Maar daar mogen de kinderen niet de dupe van worden''.

Het stadsdeel zal met de betrokken ouders gaan spreken, maar betwijfelt of armoede de oorzaak van de problemen is.

Vuurbal gezien boven Nederland

Weerliefhebber jlpicard had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanavond is op verschillende plaatsen in Nederland een heldere vuurbol waargenomen. Veel meldingen kwamen onder andere binnen via de bijzonder_weer_nl groep op Yahoo, een mailinglijst die voornamelijk door weeramateurs wordt gebruikt bij bijzondere weersverschijnselen.

Meldingen uit Borne, Wageningen, Zeist en Den Haag beschrijven een helder object dat rond 19:14 uur in de buurt van de poolster aan de hemel voorbij vloog. Het object leek uit elkaar te vallen en gaf helder blauw en rood-oranje licht en liet een helder nalichtend spoor achter.

Waarschijnlijk gaat het hier om een meteoriet van een iets grotere omvang dan normaal. In Nederland komen dit soort vuurballen wel vaker voor, al zijn ze zelden zo helder als die van vandaag. Een waarnemer omschreef de helderheid als even sterk als de maan, een ander sprak van 'helderder dan venus'.

In november 2002 was er nog een hele nacht met een meteorietenregen (de Leoniden) waarbij kleine metorieten maar ook vuurbollen te zien waren. Maar ook toen waren ze niet zo fel als deze ene van vandaag.

Uitslagen Champions League (19/02/03)

We zijn bezig in de tweede ronde van de Champions League, met vanavond vier wedstrijden op het programma. Hieronder vind je de uitslagen en de nieuwe tussenstanden.

Uitslagen Champions League (19/02/03)
Groep C
Real Madrid - Borussia Dortmund (2-1)
AC Milan - Lokomotiv Moskou (1-0)

Groep D
Manchester United - Juventus (2-1)
FC Basel - Deportivo CoruŮa (1-0)

Tussenstanden Champions League (na 19/02/03)
Groep C
Pos.ClubAPV-T
1.AC Milan393-0
2.Real Madrid344-4
3.Borusssia Dortmund333-4
4.Lokomotiv Moskou313-5

Groep D
Pos.ClubAPV-T
1.Manchester United397-2
2.Juventus347-4
3.FC Basel332-7
4.Deportivo CoruŮa312-5

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!

Uitslagen CL (19/02/03)

We zijn bezig in de tweede ronde van de Champions League, met vanavond vier wedstrijden op het programma. Hieronder vind je de uitslagen en de nieuwe tussenstanden.

Uitslagen Champions League (19/02/03)
Groep C
Real Madrid - Borussia Dortmund (2-1)
AC Milan - Lokomotiv Moskou (1-0)

Groep D
Manchester United - Juventus (2-1)
FC Basel - Deportivo CoruŮa (1-0)

Tussenstanden Champions League (na 19/02/03)
Groep C

Pos.ClubAPV-T
1.AC Milan393-0
2.Real Madrid344-4
3.Borusssia Dortmund333-4
4.Lokomotiv Moskou313-5

Groep D

Pos.ClubAPV-T
1.Manchester United397-2
2.Juventus347-4
3.FC Basel332-7
4.Deportivo CoruŮa312-5

Vliegtuigcrash Iran eist 250 levens

Jabberwockie submitte en Bud had ons via de newssubmit het volgende bericht vertaald te melden:

Een Iraans militair-vliegtuig met zeker 250 mensen aan boord is neergestort in het zuiden van het land, zo meldt de Iraanse staatstelevisie. De omgekomen mensen zijn vooral militairen. De oorzaak van de crash is nog onbekend. Het Antonov-toestel maakte een vlucht van de stad Zahedan naar de stad Kerman toen, om 17.30 lokale tijd (1400 GMT) het contact werd verbroken met de verkeersleiding.

In februari stortte al eerder een Iraans passagierstoestel neer in de besneeuwde bergen in het westen van het land, waarbij 117 mensen omkwamen.
In december kwamen 40 mensen om het leven toen een nieuw toestel uit de OekraÔne neerstortte op een berg toen het zich klaarmaakte voor de landing in Isfahan, zo'n 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Teheran.

Update

De Nederlandse teletekst meldt zelfs 302 doden.

BREIN wil KaZaA gebruikers aanpakken

Lemmen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dit najaar zullen mensen die illegaal mp3's downloaden individueel aangepakt gaan worden door de Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland).

In het 747AM radioprogramma TeleScoop verklaarde BREIN-directeur Tim Kuik: ''Wij gaan daar in ieder geval in de zomer onderzoek naar doen, en dan denk ik dat we in het najaar wel een aantal zaken zullen hebben.'' Volgens Kuik richt Stichting BREIN zich voornamelijk op het aanbod van illegale bestanden, maar bij de zogenaamde peer-to-peer filesharingdiensten (zoals KaZaA) wordt een gebruiker die iets downloadt tegelijkertijd ook aanbieder.

Door zich te richten op individuele gebruikers volgt BREIN het voorbeeld van de auteursrechtenorganisatie van Denemarken. Daar werd naar gebruikers van het bestandsuitwisselingsprogramma KaZaA een fikse rekening gestuurd. Een succesvolle actie, want 50% van de rekeningen werd meteen betaald.

-
Via de website van Telescoop kan het programma-onderdeel terugbeluisterd worden.

Kamp verdedigt VS wapentransporten

Demissionair VVD-minister van Defensie, Henk Kamp, zei vanmiddag dat het kabinet de Tweede Kamer niet verkeerd en niet te laat heeft voorgelicht inzake de doorvoer van Amerikaans materieel door Nederland. Het kabinet heeft 'in de lijn van afspraken' positief gereageerd op het verzoek van een bondgenoot om militair materieel door Nederland te vervoeren, legde Kamp uit.

De PvdA ging schoorvoetend akkoord met de uitleg. Eigenlijk is de partij tegen Nederlandse medewerking aan Amerikaanse troepenopbouw naar de Golf, anderzijds beaamt de PvdA dat in het kader van het bondgenootschap het transport niet tegengewerkt kan worden. PvdA-Kamerlid Koenders was wel verbolgen dat hij via de media moest horen dat de transporten waren goedgekeurd. Ook D66 was daar boos over.

Alleen de SP en GroenLinks toonde zich vanmiddag in de Kamer een fel tegenstander van de transporten. SP'er Van Bommel zei zelfs dat het kabinet 'onbehoorlijk heeft gehandeld'. Het kabinet had de kamer eerder moeten informeren en niet op de ochtend dat de treinen al door Nederland reden. De SP ziet het toestaan van vervoer ook niet als een bondgenootschappelijke verplichting. GroenLinks deelde die mening.

Minister Kamp zei echter dat over het Amerikaanse verzoek de Kamer helemaal niet van tevoren ingelicht hoefde te worden. Pas wanneer Amerika aan Nederland vraagt om krijgsmachtmiddelen beschikbaar te stellen zal de regering wel eerst de Kamer op de hoogte moeten stellen, dit op basis van artikel 100 van de Grondwet.

De SP wil toch nog een spoeddebat over de kwestie houden. Samen met GroenLinks houdt de SP ook de komende dagen acties tegen de wapentransporten. Afgelopen maandag kalkte SP-Kamerlid Krista van Velzen bijvoorbeeld anti-oorlogsleuzen op de kades van de Rotterdamse haven. Vanavond staat er om 22.30 uur een fakkelwake gepland bij het bedrijf Steinweg, ook in de Rotterdamse haven.

FIFA ranglijst (19/02/2003)

Vandaag is de nieuwe FIFA-ranglijst verschenen. Argentinie is op de vernieuwde lijst een plaatsje gestegen van 5 naar 4, ten koste van Duitsland. Ook Denemarken is een plaats gestegen en staat nu gedeeld 12e met Portugal. Voor de rest weinig verrassingen op deze maandelijkse ranglijst. Nederland maakt na de overwinning op Argentinie goede kans op de 4e plaats.

De volledige ranglijst:
1. BraziliŽ
2. Frankrijk
3. Spanje
4. ArgentiniŽ (5)
5. Duitsland (4)
6. NEDERLAND
7. Turkije
8. Engeland
9. Mexico
10. VS
11. Denemarken (12)
11. Portugal
13. ItaliŽ
14. Ierland
15. TsjechiŽ
16. BelgiŽ

Idols gaat sms-prijs verduidelijken

Het tv programma Idols gaat meer informatie geven over stemmen per sms, dit op aandringen van KPN Mobile.

Eerder deze week meldde TROS Radar dat een stem per sms bij Idols geen 70 eurocent kost, zoals veel mensen denken, maar in de meeste gevallen 160 eurocent.

Dit komt omdat de stemmer, na het versturen van zijn/haar sms, vaak nog twee berichten van Idols ontvangt, die ieder 70 eurocent kosten. Het sms-je waarmee gestemd wordt kost zelf vaak 20 eurocent, wat de totale kosten op 160 eurocent brengt.

KPN vindt dit onaanvaardbaar en zal bedrijven die zich niet aan de sms gedragsregels houden afsluiten van de dienst. Eerder deze maand kondigden zij al aan harder te gaan optreden tegen ongewenste sms-jes.

Bos: 'Allochtonen-debat op andere toon'

Het debat over de integratie wordt volgens PvdA-leider Wouter Bos op een verkeerde toon gevoerd. Hij vindt dat het anders moet. ''Door de manier waarop het huidige kabinet en vooral minister van Integratie Nawijn de discussie voert, voelen Marokkanen en Antillianen zich in de hoek gezet", aldus Bos.

Na het verkiezingsdeb‚cle in mei vorig jaar nam de PvdA hardere standpunten in over de integratieproblematiek. In de onderhandelingen met het CDA zijn er overigens nog geen concrete afspraken over integratiepolitiek gemaakt. Zo is er over gezinshereniging, een specifiek pardon voor asielzoekers die hier al lang verblijven ťn inburgeringseisen nog geen overeenstemming bereikt.

CDA en PvdA willen samen wel de "segregatie" te lijf, gaan; bijvoorbeeld het ontstaan van 'zwarte' en 'witte' scholen. De PvdA voelt voor een acceptatieplicht voor christelijke en moslimscholen. Het CDA wil daar niets van weten. Bos is bereid die overboord te zetten als er betere oplossingen zijn.

BelgiŽ: Rel rond extreem-rechtse zangeres

Er is een rel uitgebroken in BelgiŽ over de zangeres die het land zou moeten vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. De 26-jarige Vlaamse zangeres Soetkin Collier, van de folkgroep Urban Trad, wordt namelijk verdacht van extreem-rechtse sympathieŽn.

Collier blijkt al twee keer aangehouden te zijn tijdens extreem-rechtse bijeenkomsten. Ook bezocht ze een herdenkings- plechtigheid voor oud nazikopstuk Rudolf Hess.

De Waalse regering is van mening dat Collier BelgiŽ niet kan vertegenwoordigen tijdens het festival. De RTBF heeft inmiddels besloten dat Urban Trad wel naar het Songfestival mag gaan, als ze de leadzangeres maar thuislaten.
-
Belgische Eurovisie website.

Chador-draagsters ROC naar Commissie Gelijke Behandeling

Twee van de meisjes die vanwege het dragen van een chador (gezichtssluier) niet meer op het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam mogen komen, zolang ze weigeren die af te zetten, stappen naar de Commissie Gelijke Behandeling.

De openbare zitting bij de Commissie Gelijke Behandeling vindt plaats op 7 maart. Meestal duurt het daarna twee weken voordat de commissie uitspraak heeft gedaan. Het Landelijk Bureau voor Racismebestrijding stelde eerder dat een verbod mogelijk is, maar alleen als het goed geargumenteerd is. In het verleden heeft de Commissie Gelijke Behandeling al wel gesteld dat een verbod op hoofddoekjes onaanvaardbaar is. (Een uitspraak van de commissie heeft overigens geen juridische binding, maar wordt meestal wel opgevolgd.)

Inmiddels zijn op vrijwel alle Amsterdamse middelbare scholen de gezichtssluier (chador, niquaab en burka) verboden. Op ťťn school na ondertekenden alle scholen begin deze maand een akkoord.

Kind na gooien eieren met opzet aangereden

leviathanfd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft een 36-jarige man uit Oudheusden aangehouden, nadat deze opzettelijk een 11-jarig jongetje aanreed. De 11-jarige Hakan «elik raakte gewond aan gezicht en handen. Hij moest een nacht in het ziekenhuis overnachten.

Het jongetje hoorde bij een groepje van vier personen dat eieren had gegooid naar het huis van de dader. De dader liep naar buiten en haalde per auto twee jongens in, die samen op een fiets zaten. Volgens buurtbewoners reed hij eerst op de fiets in en daarna tot twee keer toe op «elik.

Alvorens de politie de man aanhield, gaven een paar woedende buurtbewoners hem enkele klappen. De man is poging tot doodslag ten laste gelegd. De man zelf heeft verklaard geen letsel te hebben willen toebrengen.

Margarita: 'Beatrix zag MŠxima niet zitten'

Het weekblad HP/De Tijd publiceerde vandaag het tweede deel van het spraakmakende interview met prinses Margarita. Vorige week onthulde ze al hoe zij dwars zou zijn gezeten door de koninlijke familie en werd afgeluisterd. Deze week doet ze een boekje open over hoe Koningin Beatrix dacht over de relatie van kroonprins Willem-Alexander met MŠxima Zorreguieta.

Volgens Margarita was Beatrix een fel tegenstander van de verloving van Willem-Alexander met MŠxima. Koningin en kroonprins meden elkaar in 1999 maandenlang, stelt Margarita. Het hof zou er in die tijd dan ook serieus vanuit zijn gegaan dat Constantijn zijn broer zou vervangen als troonopvolger.

Na het verschijnen van het eerste deel van het interview, liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat "de familie zich niet herkent in het beeld dat in de artikelen wordt opgeroepen." Verder werd gesteld dat "de familie niet wil ingaan op de inhoud van de artikelen.

De SP heeft vorige week al schriftelijke Kamervragen gesteld over de koninklijke rel. De partij wil van premier Balkenende weten welke rol Wim Kok in de affaire heeft gespeeld en of koningin Beatrix zich aan de fatsoensregels heeft gehouden. Premier Balkenende heeft nog niet gereageerd op de vragen.

Geen franse frietjes meer in restaurant US

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Neal Rowland, eigenaar van Cubbie's, verkoopt zijn patat tegenwoordig alleen nog maar als "Freedom fries". De naamsverandering van de frietjes, die overigens hetzelfde zijn als Franse frietjes, werd gedaan als protest tegen de beslissing van Frankrijk over Irak. Frankrijk had zich namelijk negatief opgesteld tegen Amerika betreffende een oorlog in Irak.

"Omdat Cubbie's onze soldaten steunen, zullen we geen franse frietjes meer serveren. We serveren alleen "Freedom Fries". Het voorgaande staat op een bord aan de ingang van het restaurant.

De intentie van Rowland is echter niet om het Franse volk te beledigen maar om steun te betuigen aan het Amerikaanse leger en president Bush.

Meisje kreeg hart en longen van verkeerde donor

ROLLENDE_BABBA, Bolk en tolgashakur hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarig meisje is in levensgevaar geraakt nadat men haar een hart en longen hebben gegeven van een donor met een afwijkende bloedgroep. Na de transplantatie kreeg zij afstotingsverschijnselen. Op dit moment ligt ze in coma, in het ziekenhuis van Durham (North Carolina), te wachten op nieuwe organen maar als die niet snel getransplanteerd kunnen worden dan kan het haar dood betekenen.

Het Duke University Hospital, waar de transplantatie plaatsvond, heeft deels haar verantwoordelijkheid aanvaard voor de fout. Hoe de fout kon gebeuren is echter nog niet bekend.

CD Review: Kelly Rowland - Simply Deep

Kelly Rowland kennen we natuurlijk al een paar jaar als ťťn van de dames van Destiny's Child. Dit najaar scoorde ze buiten Destiny's Child om een dijk van een hit samen met de rapper Nelly. Hun liedje 'Dilemma' stond wekenlang op nummer 1 in de hitparades. Ook haar nieuwe single, nu wel ťcht solo, 'Stole' doet het erg goed. Reden genoeg om haar nieuwe solo-cd 'Simply Deep' eens even aan een keuring te onderwerpen.

Bigfoot gezien in Northumberland

Een Yeti-expeditieteam geleid door Jonathan Downes van the Centre for Fortean Zoologie heeft bij de wouden van Bolam Lake in Northumberland Bigfoot gezien.

De geruchten, dat de mysterieuze Bigfoot nabij de wouden rond zou lopen, begonnen vorige maand. Twee inwoners zeiden dat ze een groot harig mensachtig wezen met gloeiende ogen hadden gezien, toen ze laat op de avond aan het vissen waren. Men is een jacht op het wezen begonnen, nadat ook anderen claimden "the Beast of Bolam" te hebben gezien.

Downes zegt: "De expeditie was succesvoller dan we ooit hadden durven dromen. We hebben een harig mensachtig wezen gezien van ongeveer 2,50 meter lang. Het had een gespierde borstkas en dikke gespierde armen en benen."

Yoko Ono maakte danceversie van Lennon

tsuihark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

John Lennon's weduwe Yoko Ono heeft een dance versie van John's laatste lied gemaakt, zei haar platenmaatschappij afgelopen maandag. Ono werkte samen met de Pet Shop Boys om een remix te maken van "Walking on Thin Ice".

"Het is niet duidelijk wanneer het uit gaat komen," zegt een vertegenwoordiger van Parlophone, "Ik heb het gehoord en het is erg goed!"

Het paar werkte aan het lied voordat John in 1980 werd vermoord. Twee maanden later werd het uitgebracht en kwam het op 35 in de Engelse hitlijsten. Volgens
DJ Danny Tenaglia
, die weer een remix van de remix heeft gemaakt, is het lied zondag voor het eerst te horen.

"VS willen andere regering in Duitsland"

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gezien de harde anti-oorlogopstelling van Duitsland, proberen de Verenigde Staten een "machtswisseling" plaats te laten vinden in Berlijn. Dat schrijft het Duitse blad "Der Spiegel" deze week.

Het blad citeert uit een recent artikel door de prominente Amerikaanse journalist William Pfaff in de 'International Herald Tribune', waarin hij zegt dat de regering van de Verenigde Staten tracht "de politieke vernietiging van de Duitse bondskanselier Gerhard Schroeder en zijn regering" te bewerkstelligen.

"Dit is de eerste keer dat een Duitse regering zich tegen de Verenigde Staten opstelt en weigert haar standpunt te veranderen. Een kanselier die zoiets doet moet, in de huidige visie, niet worden toegestaan dit ongestraft te doen", voegde Pfaff toe. Hij benadrukt dat SchrŲders's opstelling op dit moment de hoogste prioriteit heeft van de regering van Bush.

Duitsland heeft de Verenigde Staten herhaaldelijk gewaarschuwd dat een militair ingrijpen in Irak het Midden-Oosten verder zou destabiliseren, en meer internationaal terrorisme tot gevolg zou kunnen hebben.

Vier jaar cel voor "sexueel masseur"

CreecH had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Australische masseur Russel Porteus heeft vier jaar gevangenisstraf gekregen wegens seksuele handelingen zonder toestemming. Russel heeft twee klanten gepijpt tijdens een massage. Volgens de rechter was er duidelijk geen instemming, ondanks dat beide mannen niks deden om de masseur te stoppen.

Eťn van de slachtoffers liet weten dat hij dacht dat de pijpbeurt bij de massage hoorde. "Ik kon niks doen, ik was in schoktoestand", zei de man. Het andere slachtoffer zei dat hij er niks tegen deed omdat hij bang was dat de masseur zijn schouder blessure erger zou maken. "Ik wilde niet tegenstribbelen, omdat ik bang was dat het dan erger zou worden, dus bleef ik liggen en deed niks", zei hij.

Russel is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter.

R. Kelly wijdt album aan slachtoffers

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zanger R. Kelly wijdt zijn laatste album aan de slachtoffers van de E2 nachtclub tragedie in Chicago. Daarnaast schenkt hij 3000 euro aan de families van de omgekomen mensen.

"Ik ken de club en ik ken ook de mensen", vertelde een emotionele R. Kelly. "Niets kan gedaan worden om de pijn te verzachten maar hopelijk is dit een steuntje in de rug voor de families."

De slachtoffers kwamen om het leven toen er paniek in de club uitbrak. Het tumult ontstond nadat een bewaker pepperspray had gebruikt om een gevecht te stoppen. De slachtoffers werden daarbij doodgetrapt of stikten in de menigte. In totaal kwamen 21 mensen om het leven, 57 mensen raakten gewond.

Het geld zal via de Salem Baptist Kerk in Chicago bij de families terecht komen.
Chocolate Factory, R. Kelly's zevende album, is deze week uitgebracht door Jive Records.

15 jaar voor betrokkenheid bij aanslagen op WTC

BlackNo1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De rechtbank in Hamburg heeft de 28-jarige Marokkaan Mounir el-Motassadek veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens terroristische activiteiten. El-Motassadek werd schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september in de VS.

De man werd in november 2001 in Hamburg aangehouden omdat hij banden zou hebben gehad met Mohammed Atta, een van de kapers die op 11/9 een vliegtuig tegen het WTC-gebouw lieten storten.

In Hamburg woonden drie kapers die hebben deelgenomen aan de aanslagen in de VS. El Motassadek is de eerste persoon die in Duitsland is aangeklaagd in verband met de aanslagen, die meer dan 3.000 mensenlevens eisten.

Man gearresteerd om barbecue

tsuihark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Japanse toerist is op Miami International Airport gearresteerd omdat hij een barbecue en een blik brandstof mee wilde nemen in het vliegtuig.

De vijfenveertigjarige Atsushi I. werd het veroorzaken van een mogelijk gevaarlijke situatie en het overtreden van veiligheidsregels van het vliegveld ten laste gelegd. Hij is vrijgelaten met een borg van $1000.

Hij werd ondervraagd tijdens een tussenstop op Miami, reizend van Jamaica naar de Bahamas. Hier vertelde hij dat hij benzine in zijn blik had zitten. Omdat hij het niet af wilde geven werd hij opgesloten, waarbij nog twee lucifersdoosjes en een barbecue werden gevonden.

Men werd achterdochtiger toen men in zijn paspoort stempels van SomaliŽ, Saudi ArabiŽ, Jemen, EthiopiŽ, Zimbabwe en Pakistan vond.

De FBI en de Immigratie- en Naturalisatiedienst onderzoeken het geval.

Geen treinkaartje om miljoen op te halen

zolena had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Roemeense tiener kon zijn ogen niet geloven toen hij de jackpot van een miljoen gewonnen had. Er was ťťn voorwaarde: hij moest het geld zelf komen ophalen en dat was nou net het probleem.

Een treinkaartje naar Boekarest kost 30 Euro en dat geld had de jongen niet. Pogingen van hem en zijn vader om geld bij de buren te lenen liepen op niks uit. Er zat niets anders op dan te wachten op de uitkering van de volgende maand.

De jongen had maar 30 Euro nodig om een ticket te kopen en de pot van ruim een miljoen te incasseren.

Barcelona deelt record


Met de 3-0 overwinning op Inter heeft Barcelona gister de recordreeks, die Ajax in de seizoenen 86/87 en 87/88 neerzette, geŽvenaard.

Barcelona blijft verbazen, trainer Antic lijkt ondertussen de groep alweer op scherp te hebben. De overwinning op Inter leverde de club een record voor de Europa Cup 1 en de Champions League op, nog nimmer won een club elf maal op rij. Barcelona staat voor de Champions League op negen overwinningen, want de voorrondewedstrijden tegen Legia Warschau tellen daarbij niet mee.

VS plannen nieuw nucleair arsenaal

Gulpener had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse regering heeft vergevorderde plannen om een nieuwe generatie nucleaire wapens te ontwikkelen. Het zou hierbij gaan om zogenaamde "mini-nukes", "bunker-busters" en neutronen bommen die bedoeld zijn om chemische- en biologische wapens te vernietigen.

Eťn en ander blijkt uit een gelekt document van een geheime vergadering in het Amerikaanse commando hoofdkwartier in Omaha. Het gaat hierbij uit een gelekte voorbereiding van deze bespreking waarbij nucleare specialisten samen met hoge militaire onder andere spraken over het hervatten van nucleaire proeven en hoe de Amerikaanse bevolking hiervan overtuigd dient te worden.

De gelekte documenten zijn het duidelijkste teken tot nu toe dat de Amerikaanse regering vastberaden is om zijn nucleaire arsenaal te versterken. Hiertoe moeten de VS echter wel het non-proliferatie verdrag opzeggen en het verbod op het uitvoeren van nucleaire tests doorbreken.

De National Nuclear Security Administration, de Amerikaanse organisatie die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van de Amerikaanse kernwapens heeft inmiddels de echtheid van het gelekte document erkend, maar stelt dat het geen officieel verzoek heeft gehad om nieuwe nucleaire wapens te ontwikkelen. Volgens hen gaat het om een verkennende studie en langere termijn planning.

Tegenstanders van de proeven stellen onder meer dat de Verenigde Staten wel landen als Rusland, Irak, Iran, Noord-Korea, Syrie en LibiŽ als een nucleare dreiging zien, maar dat de VS door de ontwikkeling van deze nieuwe wapens zelf ook in dit rijtje thuis hoort.

Schietpartij in Delftse binnenstad

Bub MC, wildhagen en Tony_Montana hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de Voldersgracht in Delft raakte dinsdagavond een 43-jarige man gewond tijdens een schietpartij. Na de schietpartij heeft de politie negen mensen aangehouden. De man kreeg tijdens de schietpartij schoten in zijn been.

Volgens de politie ging het om een ruzie tussen twee groepen. Doordat de schietpartij weinig commotie veroorzaakte in de omgeving heeft er niemand de politie gebeld. Hierdoor ontdekte de politie pas later dat er een schietpartij was geweest.

De verdachten, in de leeftijd van 17 tot 23 jaar, zitten nog steeds vast. Het slachtoffer is inmiddels geopereerd aan zijn schotwonden en ligt nog in het ziekenhuis.

FOK! zoekt nieuwe nieuwsposters!

Een tijdje geleden deden we een oproep voor nieuwe nieuwsposters voor de Frontpage. FOK! groeit nog steeds, en ook zijn er een aantal crewleden gestopt met hun nieuwspostersactiviteiten. We zijn dus weer op zoek naar nieuwe nieuwsposters, en dan vooral voor in de ochtenduren. Mocht je genoeg tijd hebben in de ochtend, dan is dat dus een prť.

Wat zijn de vereisten van een FP-nieuwsposter?
Als nieuwsposter ben je een echte nieuwsjunk. Je leeft, bij wijze van spreken, op kranten, teletekst en online nieuwsdiensten. De bedoeling is dat je op regelmatige basis nieuws kan posten en dat je deze (her)schrijft in helder en correct Nederlands. Daarbij moet je ook over een goede kennis van de Engelse taal in woord en geschrift beschikken.

Een indicatie van het minimum aantal berichten dat je per maand moet kunnen leveren is 50. Uiteraard zien we graag dat je er veel meer kunt leveren. En nogmaals: als je vooral in de ochtenduren kunt posten, dan is dat een prť.

Elk FP-crewlid heeft naast het plaatsen van nieuwsberichten nog andere taken. Deze bestaan uit:
- Het meedenken over zaken die heel de site aangaan.
- Het regelmatig checken van het speciaal daarvoor bestemde FP-forum.

Wat bieden we?
Nog altijd kunnen we je geen salaris of computer van de zaak bieden. Iedereen werkt op vrijwillige basis mee aan de site, maar gaat wel akkoord met de verplichtingen die er aan gesteld worden zoals hierboven genoemd. Wat we je wel kunnen bieden is een leuke ploeg om mee te werken.

Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar frontpage@fok.nl. Zet in je mail een redelijk uitgebreide beschrijving van jezelf, je interesses (zeker wat nieuws betreft) en omschrijf waarom je ons team wilt komen versterken. Zet er ook bij hoe frequent en op welke uren van de dag je je tijd aan FOK! kunt besteden en hoe lang je dat vooraf denkt vol te kunnen houden. Als je bijvoorbeeld over twee maanden een half jaar naar AustraliŽ gaat, kun je je beter niet aanmelden. Zet tenslotte duidelijk je huidige username in je mail.

Na ontvangst van je mailtje zul je van ons een bevestiging ontvangen, met daarin een Nederlands en een Engels nieuwsbericht. Het is de bedoeling dat je deze in je eigen (Nederlandse) woorden herschrijft. Uiteraard op zo'n manier dat ze meteen op de Frontpage geplaatst zouden kunnen worden. Deze mail stuur je binnen een van tevoren bepaalde tijd weer naar ons terug, waarna de FP-crew zich zal buigen over de eerste mail en de herschreven berichten uit je tweede mail.

Je kunt je inzendingen insturen tot en met vrijdag 21 februari. Niet lang daarna zal iedereen, aangenomen of niet, bericht van ons krijgen.

Namens de FOK! FP-crew,

Johan (LWaS) en Ferry (Veerboot)

US nog steeds grootste wapenhandelaar

NorthernStar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerika is volgens een nieuw rapport van de Amerikaanse overheid, nog steeds 's werelds grootste exporteur van wapens, gevolgd door West Europa. Het rapport toont aan dat armoede geen obstakel is als het gaat om de aanschaf van wapens. In Zuid AziŽ, een van de armste regio's ter wereld, worden de meeste wapens aangekocht, voornamelijk dankzij de spanningen tussen India en Pakistan. Maar ook andere ontwikkelingslanden scoren hoog wat dit betreft.

De top vijf wapenimporterende landen bestaan uit Saudi Arabie, Turkije, Japan, China en het Verenigd Koninkrijk. Samen goed voor 37% van alle wapenimport. Telt men echter de landen op die aangesloten zijn bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) bij elkaar op, dan schaffen zij gezamenlijk 49% van alle wapens aan.

Amerika is met 65% verreweg de grootste exporteur van militair materiaal, op afstand gevolgd door West-Europa met 23% en Oost-Europa met 8,5%. Volgens het rapport blijft Amerika waarschijnlijk ook in de toekomst de wapenmarkt domineren. Wel is er een trend te zien op gebied van samenwerking. De grootste importeurs en exporteurs kopen vaker van elkaar.

Wereldwijd is het aantal soldaten het afgelopen decennium met een daling van ongeveer 25% aanzienlijk afgenomen. De zes grootste legers (in duizenden) zijn momenteel die van China met 2.400, Amerika met 1.490, India met 1.300, Noord Korea met 1.000, Rusland met 900 en Turkije met 789.

[onderzoek] Herinnering implantatie

tsuihark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Weet je nog hoe Bugs Bunny je een knuffel gaf in Disneyland? Een zondag gepresenteerde studie laat zien hoe makkelijk het is om niet kloppende herinneringen te implanteren bij sommige mensen.

Meer dan een derde van de proefpersonen in het onderzoek konden zich het moment in het pretpark herinneren - jammer dat het niet mogelijk is, want Bugs Bunny is geen Disney karakter - nadat een onderzoeker de herinnering had geplaatst.

Ander onderzoek bij mensen die geloven ontvoerd te zijn door buitenaardse wezens laat zien dat deze herinneringen even intens gevoeld kunnen worden als die van echte slachtoffers van oorlog en ander geweld.

Het onderzoek laat zien dat men tijdens ondervragingen van de politie en ander onderzoek bij gevallen van seksueel misbruik erg voorzichtig moet zijn, want men kan makkelijk gebeurtenissen suggereren die voor het slachtoffer tot herinneringen worden. Dat zegt Elizabeth Loftus, psycholoog aan de Universiteit van Californie. Ze heeft voorlopige resultaten van recente geheugenexperimenten laten zien op de nationale bijeenkomst van de Amerikaanse Vereniging voor de Vooruitgang van Wetenschap.

Dit soort suggesties kunnen ook door de media verspreid worden. Tijdens de aanvallen van de scherpschutter in Washington had bijvoorbeeld iedereen een wit busje gezien. Uiteindelijk bleek er geen sprake te zijn van een wit busje, maar heel Amerika had witte busjes gezien. Op dezelfde manier kunnen mensen zelfs gaan geloven dat ze misdaden hebben gepleegd waar ze niets mee te maken hebben.

Er zijn ook experimenten gedaan met het herinneren van het kussen van een kikker, vijftien procent van de proefpersonen herinnerde het zich later, onterecht dus.

Er wordt al veel langer onderzoek verricht hier over. Zie ook www.fmsfonline.org

Aantekeningen Giphart gestolen

Duckbas heeft ons via de newssubmit het volgende herschreven artikel doorgegeven:

De notities voor de nieuwe roman van Ronald Giphart zijn afgelopen weekeinde gestolen uit het Utrechtse kantoor van de schrijver. Dat meldde de auteur maandag. Ook de laptop, het paspoort en rijbewijs van de schrijver ontbreken, net als verschillende nog te publiceren columns en artikelen. Volgens Giphart kost de diefstal hem enkele maanden werk. In zijn notitieblok stonden niet alleen aantekeningen voor zijn nieuwe roman, maar ook het laatste hoofdstuk van het fotoboek 'Heldinnen' dat in september moet verschijnen.

Juventus in de lappenmand


Juventus is getroffen door een griepvirus, de club liet bij vertrek naar de Champions League wedstrijd tegen Manchester United liefst zes spelers achter in Milaan.

Het zijn ook niet de minsten, die ziek zijn. Het gaat om: Buffon, Birindelli, Iuliano, Zambrotta, Salas en Di Vaio. Hiernaast zal Del Piero ontbreken wegens een spierblessure. Juventus heeft hierdoor slechts vier wisselspelers over. In Manchester zal het doel verdedigd gaan worden door Antonio Chimenti, die pas eenmaal in de Champions League keepte.

19-02-2003

Juventus heeft de UEFA gevraagd om de wedstrijd van morgen uit te mogen stellen ivm het griepvirus dat in hun selectie heerst. Ze zouden geen representatief team op de been kunnen brengen. Wanneer en hoe de UEFA hierop gaat reageren is nog onduidelijk. (bron: Studio Sport)

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.