Bush: Saddam moet binnen 48 uur vertrekken

De Iraakse leider Saddam Hoessein heeft 48 uur de tijd om samen met zijn zoons Irak te verlaten. Dat heeft de Amerikaanse president Bush zojuist gezegd in zijn toespraak tot het Amerikaanse volk en de rest van de wereld. De Iraakse leider heeft eerder vandaag gezegd een dergelijk ultimatum te verwerpen. Een oorlog tegen zijn land lijkt dan ook zeer dichtbij.

In zijn toespraak wees Bush op de inspanningen van de VS op het diplomatieke vlak. Al 12 jaar zit Irak de wapeninspecteurs dwars en wint het daarmee tijd en voordeel. Het land heeft nog steeds massavernietigingswapens. Er heerst een diepe haat tegen de VS, terwijl dat land het volgens Bush niet heeft verdiend. Met de massavernietigingswapens van Irak zouden terroristen van al-Qaeda duizenden en zelfs honderdduizenden doden kunnen veroorzaken. Voordat het te laat is moet dat gevaar worden verwijderd, zo stelde Bush.

Bush neemt het de VN kwalijk dat zij de oplossing van de VS niet delen. De organisatie is niet goed omgegaan met zijn verantwoordelijkheden dus moeten de VS dat maar doen.

De president riep alle buitenlanders, waaronder de journalisten, op om Bagdad te verlaten. Verder richtte hij zich rechtstreeks tegen het Iraakse volk. "Als het tot een militair ingrijpen komt zal dat niet tegen jullie gericht zijn, maar tegen jullie misdadige leider. We zullen jullie helpen jullie land weer op te bouwen. De dag van jullie bevrijding is nabij," aldus Bush.

Ook deed hij een oproep aan de Iraakse militairen om niet te gaan vechten, geen oliebronnen in brand te steken en geen massavernietigingswapens in te zetten. Oorlogsmisdaden zullen worden vervolgd, zo verzekerde de president.


Bush tijdens zijn speech (foto CNN)