FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 april 2002

TARA's Frankrijk tour: Dag 4: Naar Toulon

Rise and shine. De zonnestralen proberen door de gordijnen heen de hotelkamer binnen te komen. Over een uurtje vertrekt mijn trein. Cornee en ik staan zo buiten, maar dan is het wachten op MichaŽl die we al niet meer hebben gezien sinds het concert de avond ervoor. Ik loop weer naar binnen en klop op zijn deur. Hij doet open, heeft alles gereed en we vertrekken richting station. We zwaaien Cornee nog even uit die met zijn motor richting de Middelandse Zee reist. Wij echter, pakken lekker de TGV. Tijdens de reis laat MichaŽl dan zijn speciale Within Temptation items zien (waaronder de Restless single). Over sommige items ben ik zeer verbaasd en schrijf dan ook op wat er nog op te zoeken is voor mij. Maar aan de andere kant weet ik hem te vertellen dat er nog drie cd's zijn waarop Sharon een bijdrage levert. Waaronder twee van de Heideroosjes. Erg humoristisch is dan ook zijn poging dat uit te spreken. Ik moet me inhouden om hem niet te vertellen over een bepaalde bootleg die ik de dag ervoor heb gekregen, aangezien hij hem nog zal krijgen.

De trein raast verder, Avignon. Terug in de Provence. Hier ben ik al in geen 4 jaar meer geweest. En ik kijk mijn ogen uit. Ik heb dit altijd al een mooie omgeving gevonden. Ik ben blij dat ik terug ben, ook al is het maar voor korte tijd. De trein gaat door tunnels, over dalen en langs dorpjes. Dan opeens verschijnt even snel een bekende Romeinse boogbrug. De Pont du Gard. Goh, ik wist niet eens dat je die vanuit de trein kon zien Maar even snel als hij verscheen was hij ook alweer verdwenen. MichaŽl en ik hebben hele leuke gesprekken. We hebben ondertussen adressen uitgewisseld en lijstjes met wie wat nog zoekt. (ondertussen ligt hier een leuk stapeltje cd's wat binnenkort naar Frankrijk wordt verstuurd). En dan komen we bij Marseille en zien we dan eindelijk de Middelandse Zee. MichaŽl vraagt wat Mer Mediterannee in het Nederlandse is, dus even later probeert hij 'Middelandse Zee' uit te spreken. In Marseille stappen we over op de stoptrein naar Toulon. En drie kwartier later staan we dan ook daar op het station. Ik moet nog even een reservering aanpassen aangezien we de ochtendtrein pakken de volgende dag. En we gaan dus rustig even wachten. Ondertussen kijken we op de kaart waar we moeten wezen. Is onze verbazing groot dat de Omega Zenith (Omega Live is een onderdeel daarvan) direct achter het station ligt.

Reservering geregeld, op naar de zaal. We lopen naar buiten en dan pas valt me de kou op. Was het in Lyon heerlijk weer, hier waait het behoorlijk hard en is het bewolkt. Dat had ik nou net niet verwacht van Zuid Frankrijk. Bij de Omega aangekomen komen we weer zo binnen. De bus is er net (toch wel geinig, wij zijn iets meer dan 3 uur onderweg, de bus meer dan 6 uur) en we steken onze handen maar weer uit de mouwen. Erg humoristisch zijn de backstage-pasjes hier. Iets anders dan de rest en er staat Within Teptation op (Op het programma werd duidelijk dat Lord Of The Dance de dag daarvoor in de Omega stond, wat dit foutje waarschijnlijk verklaart). Dit keer staat naast Penumbra ook een andere Franse band in het voorprogramma: Akin. MichaŽl wist me te vertellen dat ze op The Gathering leken, en aangezien ik die erg goed vind was ik wel benieuwd. Dan komt Penumbra aan en we begroeten elkaar hartelijk. De meiden (en vooral Kyrsten) klaren helemaal op als ze ons zien en ze begroet me dan ook zoenend (enigzins tot mijn verbazing).

Ondertussen is Within Temptation alweer druk bezig met de soundcheck. Jeroen en ik kijken nog even toe hoe er hekken worden gezet voor het podium. Erg jammer vinden we beiden, direct tegen het podium aan staan is toch veel leuker (en Sharon kan de microfoon dan voor je neus houden). Hier krijgt dan ook MichaŽl eindelijk maar toch zijn cd. Ook hij was er volgens mij erg blij mee.

In de hal wordt tegenover de merchandisestand een stand van 'Seasons of Myst' opgebouwd. Dit is een Franse platenmaatschappij en ik ga dus maar eens lekker wat snuffelen of ik wat leuke cd's tegenkom. En ja, dat is het geval, Oceanborn van Nightwish, een digipack met 3 bonustracks. Franse editie. Mooi, kopen dus. Overigens zijn er veel speciale Franse items wat cd's betreft. Lex komt even later voorbij en dan volgt een heel gedoe over het wel of niet aanwezig mogen zijn van die cd-stand. Ik heb het niet gevolgt, maar de conclusie was dat de cd-stand uiteindelijk weg moest. Was ik even blij dat ik inmiddels dat cd-tje al gekocht had.

Dan gaan MichaŽl en ik maar alvast lekker bij het podium staan. De deuren gaan zo open en wij hebben dan al een mooi plekje. Dan stroomt het publiek binnen en ik zie weer typische gothic en metal uiterlijkheden. Maar dit keer ook veel vrouwen, en dat zag ik bij de voorgaande concerten niet zoveel. Het oog wil ook wat, en ik had zeker niet te klagen Eerst Akin, wat verbazend goed klinkt.

En dan Penumbra. Ondertussen is het publiek zo wild geworden dat ik tegen het hek geplet wordt, en even later het hek uit elkaar dreigt te vallen/om dreigt te vallen. Gevolg: tijdens Penumbra staan er allemaal mensen van de security voor mijn neus de hekken tegen te houden. En na het concert worden de hekken allemaal afgebroken en weggehaald. Dus toch lekker tegen het podium!

En dan mijn 25e concert, een jubileum. En wat voor ťťn. Het lijkt wel alsof ze steeds beter worden. Erg gaaf van Sharon vond ik dat ze tijdens Restless bij "Take my hand as I wander through.All of my love I gave to you" mijn hand vasthield. Dat doet me realiseren dat ik echt in Toulon sta, te genieten van mijn favoriete band. En dat dat het ook echt waard is. Bij Dark Wings zetten MichaŽl en ik luidkeels 'No Limits' in, een live traditie wat iedereen in Nederland die bij de concerten aanwezig is wel weet. Maar de Fransen dus totaal niet, maar ze doen al snel mee.

Na het concert backstage even wezen kletsen met Akin. Wat een aardige en leuke mensen. Grappige is dat ik gewoon lekker met Ivar kon praten over wat een lekker ding de zangeres wel niet was. Konden ze toch niet verstaan Dan nog een groepsfoto en richting uitgang. Cornee, MichaŽl en ik maken nog even een foto achter bij de bus (Je ziet ons ook overal).

Rik neemt ondertussen afscheid van ťťn van de zes meiden waarmee hij die avond heeft staan zoenen. Hij is blijkbaar erg populair, mijn verbazing was dan ook erg groot dat direct na het concert, bij het afbreken Rik door eentje vol op de mond gezoend werd. (Dit tot ongenoegen van Ruud die met eentje van die zes ook al zat te flirten). En dan is het voor de bus vertrektijd, richting Bordeaux. Dat is namelijk nogal een eindje. Als we de bus uitzwaaien neemt ook Cornee afscheid, hij pakt een hotelletje om dan de volgende ochtend vroeg ook te vertrekken. Dan zijn we alleen. Het is 2 uur en onze trein vertrekt over 4 uurtjes. Het wachten kan beginnen.

President Venezuela onder druk afgetreden

De Venezolaanse president Hugo ChŠvez is vandaag gedwongen afgetreden als president. Het leger keerde zich tegen ChŠvez, nadat bij een massale volksopstand twaalf doden vielen. De Venezolaanse werkgeversvoorzitter Pedro Carmona heeft het presidentschap tijdelijk overgenomen. De 61-jarige Carmona heeft toegezegd dat er 'op korte termijn' verkiezingen komen, maar wanneer is niet duidelijk. Spanje, de voorzitter van de EU, heeft de interimregering opgeroepen de wensen van het volk en de democratische instituties te respecteren.

De Amerikanen hebben Venezuela belooft het land te helpen om 'essentiŽle elementen van de democratie' te herstellen en verweet ChŠvez verantwoordelijk te zijn voor de crisis in het land, die uiteindelijk tot diens val leidde. De oud-president zit nu vast op een legerbasis. Naar verwachting wordt hij binnen enkele dagen overgebracht naar een militaire gevangenis.

VVD wil niet meer met de PvdA

De VVD ziet een nieuwe regeerperiode met de PvdA niet meer zitten. Partij leider Hans Dijkstal wil na de verkiezingen een regering vormen zonder de PvdA.

Volgens Dijkstal heeft de PvdA de afgelopen jaren op te veel belangrijke onderwerpen niet thuis heeft gegeven. Met name het fileprobleem, wachtlijsten in de zorg en de perikelen met de immigratie, waren met de PvdA niet goed op te lossen.

,,Een coalitie zonder de PvdA zal deze vraagstukken beter aan kunnen pakken'', zei de VVD-leider vanavond op een partijbijeenkomst in Veldhoven. Als voorbeeld noemde hij het VVD plan om het aantal asielzoekers terugdringen tot 16.000 per jaar. Dat aantal komt overeen met het gemiddelde in de Europese Unie. De VVD denkt dat dat haalbaar is als 50% van de asielzoekers binnen 48 uur wordt uitgewezen.
Volgens Dijkstal is tijdens twee paarse kabinetten gebleken dat het met de PvdA moeilijk of onmogelijk was om het asielbeleid strenger aan te pakken.

Joegoslavische minister pleegt zelfmoord

De Joegoslavische minister van Volksgezondheid Miodrag Kovac heeft zich vanochtend in zijn badkamer van een hotel in Madrid opgehangen. De reden voor de zelfmoord is niet bekendgemaakt, maar de Joegoslavische ambassade in Madrid zei dat er sprake was van 'zeer persoonlijke redenen'. Kovac liet een afscheidsbrief achter.

Volgens de ambassade is er geen verband met de zelfmoordpoging die de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Vlajko Stoljiljkovic, gisterochtend ondernam voor het parlementsgebouw in Belgrado. Hij schoot zich een kogel door het hoofd, nadat het parlement een wet had aangenomen die uitlevering aan het JoegoslaviŽ-Tribunaal mogelijk maakt. Het VN-hof klaagde Stojiljkovic aan voor misdaden in Kosovo. Stoljiljkovic ligt momenteel in een diep coma in het ziekenhuis.

Veel mensen verwacht bij pro-Palestina betoging

Er worden morgen duizenden mensen verwacht in Amsterdam bij de demonstratie tegen het geweld van IsraŽl in de Palestijnse gebieden. De demonstratie begint om 14.00 uur op de Dam.

De organisator van de demonstratie, Platform Stop de oorlog tegen de Palestijnen, heeft van vele organisaties gehoor gekregen van de oproep om morgen aan de betoging mee te doen. Ook joodse mensen nemen deel aan de protestmars, onder andere Hayo Meijer van 'Een ander Joods geluid' en Miachael Shabety van de joodse organisatie 'Vrouwen in het Zwart' zullen de demonstranten toespreken.

Wel is de oorspronkelijke route gewijzigd. In plaats van de Dam naar het Museumplein lopen de demonstranten door de Vijzelstraat terug naar de Dam. Volgens een van de organisatoren zijn er werkzaamheden op het Museumplein en is het in zijn huidige vorm ook te klein voor een grote demonstratie.


Twee jaar geleden liep een demonstratie tegen IsraŽl uit op relletjes. De route ging toen van het Waterlooplein naar het Museumplein. Enkele Marokkaanse jongens verbrandden toen de Amerikaanse vlag en gooiden stenen naar het Amerikaanse consulaat op het Museumplein.

Morgen worden er echter geen problemen veracht. De woordvoerster van burgemeester Cohen laat weten: ,,We gaan er vanuit dat het rustig verloopt. Voor het geval er problemen ontstaan, hebben we genoeg politiemensen achter de hand.''

Toch geen wonder in Spaanse Garabandal

Bramaan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is gisteren in het Noord-Spaanse bergdorp Garabandal geen wonder gebeurd. De voorzitter van de behoudende rooms-katholieke stichting Witte Donderdag, professor Rutten, had voorspeld dat er om 20.30 uur een natuurwonder zou geschieden en dat de aanwezige zieken zouden genezen. Ruim tweehonderd mensen uit Vlaanderen en Nederland wachtten tevergeefs.

De bedevaartgangers, onder wie een aantal ernstig zieken, stonden op een steile helling net buiten het dorp te wachten op het wonder, dat een kwartier zou duren. Enkele uren ervoor had Rutten hen tijdens een mis nog verzekerd dat het wonder ťcht zou geschieden. Rutten liep rond een uur of negen weg, en erkende dat hij had gefaald. "Ik heb me eerlijk vergist. Ik kan het niet verklaren", zei hij. "Mijn reputatie is geschaad." Rutten stopt met zijn activiteiten voor de rooms-katholieke organisaties Witte Donderdag en het Instituut voor Katholieke Informatie Nederland Vlaanderen.

Den Helder weert Fortuyn collage voorlopig

De gemeente Den Helder gaat een collage rond de afbeelding van Pim Fortuyn, die men van de week verwijderde van een tentoonstelling in het stadhuis, waarschijnlijk niet meer terughangen. Het werk van de Helderse kunstenares Martine Jacobs bevat een aantal afbeeldingen van Pim Fortuyn, samen met een hakenkruis. De gemeente vindt het daarom 'aanstootgevend'. Er is voorlopig een afkoelingsperiode ingesteld tot dinsdag, dan neemt men een definitief besluit.

Het conflict in Den Helder draait om een kunstwerk van dertig bij veertig centimeter met de titel 'King Pim'. Het is een collage van afbeeldingen, met onder meer Fortuyn met zijn hondjes, een hakenkruis en een kogelstoter. Dit laatste plaatje is afkomstig van een nazi-propagandaposter voor de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

King Pim van Martine Jacobs


In de hal van het stadhuis van Den Helder is sinds vorige week een tentoonstelling van werk van Martine Jacobs te zien. Na klachten van bezoekers liet wethouder D. Scholte de gewraakte collage King Pim afgelopen dinsdag weghalen. Dit wekte grote woede op van de kunstenares, die het werk had bedoeld om stelling te nemen tegen wat zij noemt 'de gevaarlijke denkbeelden van Fortuyn'.

Gemeentebestuur staat sterk

Wetenschapper dr. T. Schiphof die onlangs promoveerde op een studie over overheidsingrijpen bij kunstuitingen, zegt dat gemeenten wel vaker slappe knieŽn krijgen als er klachten komen over omstreden voorstellingen of manifestaties. Toch heeft de gemeente Den Helder volgens hem een paar sterke argumenten om het kunstwerk weg te halen. Ten eerste is de gemeente zťlf de organisator van de tentoonstelling. En redelijkerwijs mag je in je eigen huis ophangen wat je wilt. Ten tweede zou Pim Fortuyn de rechter kunnen inschakelen omdat er inbreuk is gemaakt op zijn portretrecht. ,,Want hij wordt toch in verband gebracht met minder frisse dingen. Als hij dat aanhangig maakt, krijgt hij van de rechter vast en zeker gelijk'', aldus Schiphof.

Beneden elk niveau

Fortuyn zelf heeft via een woordvoerder laten weten de afbeelding beneden elk niveau te vinden. ,,Dat ding moet daar natuurlijk nooit meer terugkomen. Dat het gemeentebestuur ingrijpt, is gewoon een zaak van gezond verstand. Met hakenkruizen en nazitheorieŽn willen we niks te maken hebben. Wie dat achter de Lijst Fortuyn zoekt, heeft nooit goed naar hem geluisterd. Het loopt de spuigaten uit als zoiets in het openbaar wordt geŽtaleerd", aldus Fortuyn's woordvoerder.

Balkenende haalt uit naar de PvdA

De aanvoerder van het CDA, Balkenende, heeft fel uitgehaald richting Melkert en de PvdA die hem beschuldigen het NIOD-Rapport over Srebrenica voor partijpolitieke doeleinden te gebruiken: "Ik ben onaangenaam verrast over de unfaire aantijgingen van Melkert. De strategie van de PvdA in deze campagne is blijkbaar die van de harde aanpak", zei Balkenende vanmiddag.

Melkert zei donderdag het stuitend te vinden dat Balkenende het NIOD-Rapport voor partijpolitiek gebruikt. Volgens Melkert misbruikt hij dit belangrijke onderwerp voor de CDA-campagne.

Balkenende zegt dat de situatie precies omgekeerd is: "Srebrenica is een te ernstig probleem om het gebruiken voor partijpolitieke spelletjes." Ook over de PvdA-opmerking dat hij zou flirten met Fortuyn, was hij niet te spreken. Volgens Balkenende maakt het CDA zelf wel uit of ze iemand voor de verkiezingen wel of niet uitsluiten.

Keroppi en het galgenmaal

Keroppi en het galgenmaal

Bij ons op school is het de traditie dat alle 6e klassers op de laatste officiŽle lesdag 's avonds naar school gaan en daar een maaltijd (het galgenmaal) geserveerd krijgen. Deze maaltijd wordt door de docenten persoonlijk gekookt.

Alleen deze keer was er paniek. Want op de avond waarop het galgenmaal al maanden was ingepland was een voetbalwedstrijd. En ik heb me laten vertellen dat het een best belangrijke voetbalwedstrijd was.
Dus gelijk werden er noodmaatregels getroffen, het werd een uur naar voren gezet en via de beamer zouden we na afloop op een groot scherm de wedstrijd kunnen volgen.

Net toen ik had besloten om niet in mijn oude spijkerbroek per rolschaats naar school te gaan (we hebben voor het schoolplein echt een heel eng steil opritje, daar wil ik niet graag een tand door m'n lip vallen) belde een vriendin op. "Hee doe jij nog wat speciaals aan?"
"Speciaals? Moet dat dan?"
was mijn verbaasde antwoord. We hadden het gala toch al achter de rug?
"Ja ik vroeg aan een lerares of het de bedoeling was dat je heel netjes zou moeten komen en ze zei dat je wel iets specialers dan normaal aan moet eigenlijk".

In mijn kamer keerde ik mijn kast ondersteboven en na veel gezoek vond ik dan iets wat ietsje netter was dan normaal. Je wilt toch niet "underdressed" zijn he .
Snel besloot ik toch om de rode lippenstift eraf te halen. Het ziet er namelijk zo ranzig uit wanneer dat door het eten half weggesleten is.

Op het schoolplein bleek algauw dat ik niet "underdressed" maar "overdressed" was. Niemand had wat speciaals aan (behalve mijn vriendin en ik ) sommige hadden nog al hun sportkleding aan omdat ze nog moesten trainen. Ik voelde me een beetje ongemakkelijk.
Toen gingen de deuren eindelijk open en de rectrix ontving ons met een glaasje champagne. Wat? Gratis drank van school? Dat ik dat nog mag meemaken zeg!

Een blik op het buffet doet me ook watertanden. Allemaal Italiaans eten, laat dat nou net mijn favoriete eten zijn. Na een korte speech van onze rectrix (blabla jullie gaan 't allemaal wel halen blabla) mogen we dan eindelijk aanvallen.
Verlekkerd kijk ik naar de salades met mozerella, de pizza's, de pasta's en de hartige taarten. Dit is toch wel wat beter dan een of ander cateringbedrijf met eten in van die zilveren bakken waardoor je eetlust gelijk tot niveau nul daalt.

Tijdens 't toetje zie ik de jongen met 't meest technische verstand richting de beamer gaan. Huh? Wat is dit, het voetbal begint toch hopelijk nog niet? Nee, de gymleraar heeft een verrassing...
De oplettende lezertjes weten dat ik een tijdje terug bij gym aan "muurspringen" heb gedaan en dat daar ook bij gefilmd werd. En ja, dat werd nu op een scherm van 3 bij 4 getoondÖ hoi...

Achteraf is het toch niet zo erg, als je maar op tijd onder de tafel duikt wanneer jij op 't scherm verschijnt. Dan is na 2 uur smullen, lachen en herinneringen ophalen het eten dan toch echt afgelopen. En dan moet ook ik eraan geloven: het voetbal begint.
Banken uit de ontspanningsruimte worden voor het scherm gesleurd, veldslagen vinden plaats om de kussentjes en de 'mannen' gaan nog even een flesje bier halen.

Ik heb mijn ingenesteld tussen een voetbal lievende vriendin en een vriendin die net als ik geen moer om dat balspelletje geeft. Aan de ene kant wordt ik dus bijgepraat over welke voetballer dat is en bij welke clubs hij allemaal heeft gespeeld. Met de andere vriendin bekritiseer ik de outfits en andere non-voetbal dingen.

Om toch de indruk te wekken dat we er een beetje verstand van hebben roepen we af en toe iets 'slims'. Hee, hee die ken ik dat is Bert van mar... ehm jee ehm Marwijk!" Toch? Helaas ga ik na deze in mijn ogen zeer intelligente opmerking finaal de mist in wanneer ik luidkeels verkondig dat ze na een eventuele verlenging altijd van die suffe vrije trappen moeten maken.
Zelfs mijn non-voetbal vriendin merkt mijn fout op en kan het niet laten mij hartgrondig uit te lachen (oh wees gerust, ik lach zelf nog harder mee ).

Na de eerste helft heb ik het wel gezien. En samen met een groepje dat ook besloten heeft om eens richting huis te gaan, maken we eerst een rondje langs de leraren om dan door de kou naar huis te peddelen.

Terwijl ik mezelf vervloek om het feit dat ik open schoentjes aanheb, denk ik: "dit was leuker dan het gala!".

Verdeelheid over nieuwe CvdK Noord-Holland

Binnen de vertrouwenscommissie van Provinciale Staten van Noord-Holland is geen eenheid over de voordracht voor een nieuwe commissaris van de Koningin. Drie leden van de commissie zijn voor PvdA-minister Tineke Netelenbos, de andere drie vinden H. Borghouts van GroenLinks de beste kandidaat. Borghouts is secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie.

De vertegenwoordigers van de PvdA, VVD en CDA vinden Netelenbos de beste kandidaat, GroenLinks, D66 en de kleine fracties geven de voorkeur aan Borghouts. Over twee weken zal een geheime schriftelijke stemming gehouden onder alle leden van Provinciale Staten. De individuele leden zijn dan niet gebonden aan de fractiediscipline

Na de stemming wordt de voorkeur van de Staten officieel bekendgemaakt. Uiteindelijk beslist de minister van Binnenlandse Zaken wie er commissaris van de Konigin wordt.

PvdA, VVD en CDA hebben een meerderheid in de Staten van Noord-Holland. Als de leden van deze partijen de voorkeur van hun fractie volgen, dan zal Netelenbos als beste kandidaat worden voorgedragen aan de minister.

Vorige week nog diende de lijsttrekker van Leefbaar Nederland, Fred Teeven, een klacht in bij de Kiesraad, omdat hij het kiezersbedrog vindt dat Netelenbos op de PvdA lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen staat, terwijl ze daar niet in gaat zitten mocht ze commissaris van de Koningin worden.

Zes doden bij zelfmoordaanslag [update]

Een Palestijnse terroriste heeft zich vanmiddag opgeblazen op een markt in Jeruzalem. Zeker zes mensen werden gedood, zeventig raakten gewond. De ontploffing deed zich voor op de drukke markt Mahane Yehuda in het centrum van de stad.

De aanslag werd in een verklaring op het Hezbollah-televisiestation Al-Manar opgeŽist door de Al Aqsa Martelaren Brigades. Dit geweld bemoeilijkt de missie van de gisteravond aangekomen Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Hij wilde een staakt-het-vuren bewerkstelligen, maar zowel de Palestijnen als IsraŽl lijken daar niets van te willen weten. Gisteren nog viel het IsraŽlische leger twee Palestijnse steden binnen. Op hetzelfde moment verlieten ze vierentwintig dorpjes. Woensdag werden negen mensen gedood bij een Palestijnse aanslag op een bus. In een eerste reactie op de aanslag verklaarde het Witte Huis dat het Amerikaanse vredesinitiatief er niet door afgeschrikt zal worden.

Kofi Annan: Internationale troepen
De secretaris van de verenigde Naties, Kofi Annan, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om zo snel mogelijk troepen te sturen naar het Midden-Osten om het geweld te stoppen. Annan zei dat op een bijeenkomst van de VN in Geneve. "De situatie in de Palestijnse gebieden is zo nijpend, ook op het gebied van de mensenrechten,dat er niet langer kan worden gewacht met het sturen van een internationale troepenmacht," aldus Annan. De VN-chef maakte niet duidelijk of hij een vredesmacht of een interventieleger wil sturen. Ook bleef in het midden of Israel en de Palestijnen eerst een staakt-het-vuren overeen moeten komen.

(update 0:50) - De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft de ontmoeting met de Palestijnse leider Arafat voor onbepaalde tijd uitgesteld. Powell besloot hiertoe na de zelfmoordaanslag in Jeruzalem vanmiddag. Het Witte Huis eist dat Arafat de aanslag veroordeeld, en liet twijfel ontstaan of Powell Arafat nog zal ontmoeten als hij dit niet zou doen. Officieel zouden de twee elkaar zaterdag ontmoeten. Powell vloog op het moment van de aanslag in een helicopter over Jeruzalem. Hij was op weg naar Noord-IsraŽl, waar zich een tweede front lijkt te openen. de guerilla-organisatie Hezbollah bestookt daar al dagen IsraŽlische stellingen in het door IsraŽl bezette Sheeba Farms-gebied.

Wildhagen, Kaalhei en RoelJewel bedankt voor de tips.

Film Review: Showtime

Of je prijst het de hemel in, of je vindt het helemaal niks: Showtime met Eddie Murphy (Dr. Dolittle / The Nutty Professor) en Robert De Niro (Men of Honor / Meet The Parents). Deze aktie-komedie van regisseur Tom Dey (onder andere bekend door Shanghai Noon) is ťťn van de leukere komedies op dit moment.

Eddie Murphy, al behorend tot de gevestigde orde in de komedie-wereld, heeft ook met deze film weer een goeie rol in handen. De one-liner "It's Showtime!" zal ook zeker de aankomende weken weer populair worden.

Showtime is zeker een bezoekje waard. Waarom? Lees snel verder...

Hoge straf tegen Zwolse DJ geŽist

Tegen de Zwolse DJ, Raymond K., en zijn medeverdachte S. van der P, die uitgeleverd zijn aan Amerika, zijn hoge straffen geŽist door de justitie in New York. De openbaar aanklager eist acht jaar cel voor K. en voor Van der P. bijna vijf jaar cel.

De advocaat van de twee Nederlanders heeft wel aangegeven dat de straffen in Nederland uitgezeten mogen worden. Zoals het er naar uitziet zal er eind van deze maand een veroordeling komen.

De twee verdachten hebben schuld bekend voor het handelen in XTC-pillen naar New York en hebben het niet aan laten komen op een inhoudelijk proces. Nu kunnen ze een deal sluiten met de justitie in New York in ruil voor lagere celstraffen.

Zie voor eerdere informatie over de uitlevering hier.

Twaalfjarige opgepakt met 87 bolletjes in maag

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in New York heeft een 12-jarige jongen uit Nigeria gearresteerd met 87 bolletjes heroÔne in zijn lijf. De jongen was per vliegtuig vanuit zijn geboorteland naar de luchthaven John F. Kennedy gevlogen.

De jongen werd ziek in de taxi, toen hij op weg was naar zijn afleveradres. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar de verdovende middelen werden ontdekt. Volgens de Amerikaanse zender ABC verkeert de jongen niet in levensgevaar.

De jonge Nigeriaan zou 2100 euro krijgen voor zijn daad. Zijn vader zit naar verluidt in de VS een celstraf uit wegens drugssmokkel.

Vacature voor prostituee bij arbeidsbureau

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Gevraagd: medewerkster seksclub/bordeel, die zich uit vrije wil ter beschikking stelt om bedrijfsmatig seksuele handelingen te verrichten. Minimale opleiding: mavo. Ervaring niet nodig". Dit bord prijkt sinds kort tussen de borden voor bloembinders en glazenwassers bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Heerlen. Het CWI zoekt een prostituee en een gastvrouw voor een Zuid-Limburgse seksclub.

De seksclubeigenaar plaatste deze vacature via een uitzendbureau bij het CWI, omdat het aantal beschikbare dames terugloopt, nu ze niet meer uit het voormalige Oostblok mogen worden gehaald. De prostituee mag rekenen op een vaste baan met een nettoloon van 1600 euro in de maand ongeacht het aantal klanten en exclusief toeslagen voor bijzondere prestaties. Tevens wordt de aankomende prostituee vakantiegeld, reiskosten, vier maal per jaar medische zorg en ziekengeld in het vooruitzicht gesteld. Overuren worden ook uitbetaald.

Groene stroom voor leraren en sporters

Twee bedrijven willen de Nederlandse markt voor groene stroom openbreken door leraren en leden van sportverenigingen deze duurzame energie goedkoop aan te bieden. De kortingen voor deze doelgroepen kunnen afhankelijk van het verbruik oplopen tot 190 euro per jaar. Ook de verenigingen zelf profiteren.

Sportverenigingen profiteren door lagere stroomprijzen. Bovendien wordt voor leden die overstappen op groene stroom 0,5 eurocent per kWh verbruik in de clubkas gestort. Het kan daarbij gaan om duizenden euro's per jaar.

Het Zweedse Vattenfall, dat marktleider is in groene stroom, levert de elektriciteit. De actie richt zich op 400.000 leraren en 4 miljoen sporters. Leraren krijgen een korting die 1,5 eurocent per kWh lager is dan ze nu betalen en sporters 1 eurocent per kWh. PMA overweegt om de actie uit te breiden naar andere groepen, zoals verenigingen die goede doelen steunen.

VS betalen terroristen 300.000 dollar

Een onbekende Amerikaanse rijksambtenaar heeft 300.000 dollar betaald aan de terroristische organisatie Abu Sayyaf voor het vrijlaten van 2 Amerikaanse zendelingen die gegijzeld waren op de Fillipijnen.

Abu Sayyaf heeft de gijzelaars niet vrijgelaten en eist nog eens 2 miljoen dollar voor hun veilige terugkeer. Abu Sayyaf wordt in verband gebracht met het Al Queda netwerk door de VS.

Amerika heeft al jaren een beleid van het niet betalen van terroristen, omdat dit hen zou aanmoedigen om meer gijzelaars te maken. De Bush-regering heeft onlangs een nieuw beleid gevormd waar zulke betalingen wel worden toegestaan.

Hawk bedankt voor de nieuwssubmit!

Verloren Stad gevonden in Indische Oceaan

Hawk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In zuid-oost India, bij de stad Mahabalipuram, hebben duikers onderwater ruines gevonden die deel uitmaakten van een grote stad die waarschijnlijk na de laatste ijstijd, 5000 jaar geleden, gezonken is. Duikers uit India en Engeland hebben de ontdekking gedaan na aanwijzingen van lokale vissers en de oude Indische legende van de Zeven Pagodas.

De ontdekking van de stad, die vele honderden meters groot is, is van groot belang. Het expeditie team is zeer gelukkig met de vondst. Het bewijst tevens dat de mythen niet altijd onwaar zijn. Volgens de mythen was de stad zo prachtig dat de jaloerse goden het in 1 dag lieten zinken.

De meeste westerse wetenschappers geloven niet in zulke Mythen, maar nu, na deze ontdekking, zal er snel een internationale expeditie plaatsvinden.

Dodelijk ongeval op de A58 bij Eindhoven

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanmorgen zijn twee mensen om het leven gekomen bij een ongeluk op de A58 vlakbij Eindhoven. Iets voor half tien botsten twee vrachtwagens en twee personenauto's op elkaar, vlakbij het bedrijventerrein in Ekkersrijt.

Een auto kwam onder een vrachtwagen terecht. De twee inzittenden van deze auto kwamen hierdoor om het leven.

Door het ongeval is de A58 richting het oosten afgesloten en zal het verkeer omgeleid worden. Het is nog niet bekend wat de oorzaak en de identiteit van de slachtoffers waren.

Experiment met bellende container een succes

mr_FOK had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het experiment met bellende vuilcontainers in Groningen is een groot succes. Wanneer de bakken vol zijn geven die, via een modem, zelf een belletje naar de milieudienst zodat die het weer op tijd leeg kan maken.

Hiermee wil de gemeente de overlast van het zwerfvuil tegengaan en het vuil efficienter op laten halen. Volgens de projectleider is dat goed gelukt. Er staan namelijk geen zakken meer naast de weg, omdat de containers vol zouden zijn. Ook de burgers zijn tevreden met de ondergrondse bakken.

Niet meer passagiers door gratis bussen

De acties in het openbaar vervoer hebben niet geleid tot meer passagiers. Dat is de indruk van enkele buschauffeurs op de centrale busstations bij de NS-stations in Eindhoven en Utrecht. Ook bij de telefonische informatiepunten van het openbaar vervoer in Zuid-Nederland is het net zo druk als anders. "De mensen stappen wel met een vrolijker gezicht de bus in", aldus een Eindhovense chauffeur.

Volgende week verharden de acties wellicht. De bonden overwegen het busvervoer helemaal plat te leggen.

MŠxima krijgt straks titel koningin

buttman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Premier Kok heeft gisteren aan de Tweede Kamer laten weten dat Maxima zich onmiddelijk koningin mag laten noemen, zodra Willem-Alexander de troon bestijgd.

Er is hiervoor geen speciale wetswijziging nodig. Volgens Kok geeft de titel 'koningin' geen verwarring over de vraag wie er staatshoofd is. Die verwarring bestond al eerder, namelijk toen Beatrix haar moeder opvolgde. De titel 'koning' werd toen geweigerd aan prins Claus.

De fractiewoordvoerders van de VVD, CDA en de PvdA reageerden opgelucht op de toezeggingen van Kok. De titel van koningin is overigens alleen een aanspreektitel.

Miljonairs weren komst asielzoekers

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bewoners van de Hilversumse villawijk Trompenberg/De Parken hebben ruim 2,2 miljoen euro bij elkaar gelegd om een voormalig villa op te kopen. Hiermee willen ze voorkomen dat, als de plannen van de gemeente doorgaan, er een asielzoekerscentrum in wordt gevestigd. Een woorvoerder van stichting De Wulverhorst, wat de bewoners opgericht hebben, zei hierover:

"Dat is vragen om problemen, daar hoef je geen psycholoog voor te zijn. Indien er wel asielzoekers in zouden moeten, dan maximaal 35 mensen. Je gaat toch niet 80 mensen als dieren in dat pand proppen? Dat is schofterig, voor die mensen zelf, maar ook voor de buurt. Wij hoeven er geen cent aan te verdienen, maar wij willen wel dat de buurt netjes blijft."

De villawijk zelf bestaat overigens uit zogenaamde "captains of industry" en andere invloedrijke Nederlanders, waaronder leden van de Raad van State, rechters en advocaten.

Sam Snead strikes again

Sam Snead, 89 jaar oud, heeft weer van zich laten horen op de US Masters. De golfer, winnaar van het toernooi in 1949, 1952 en 1954, opende het golftoernooi met een slag vanaf de tee recht op de neus bij een toeschouwer.

De bezoeker heeft bij dit ongelukje zijn bril gebroken, maar mankeerde verder niets. Snead keerde na zijn rake klap over 100 meter terug naar het clubhuis. Vervolgens begon het golftoernooi met in totaal 89 deelnemende profgolfers.

De winnaar van dit golftoernooi krijgt traditiegetrouw een groen colbert. De man die geraakt werd door de golfbal van Snead heeft ter compensatie van de organisatie ook een groen colbert gekregen.

Postbezorging verbeterd ondanks miltvuur

PTT Post is er vorig jaar in geslaagd om 95,6% van de aangeboden brieven de volgende dag te bezorgen ondanks dat er veel meldingen van miltvuur zijn gedaan. Dit is iets meer dan in 2000, toen werd 95% van de brieven de volgende dag bezorgd.

Wat verder opvalt is dat de A10 West bij Sloterdijk een aantal maanden was afgesloten, waardoor een sorteercentrum problemen had met aan- en afvoer van de poststukken. Dit samen met de vele valse meldingen voor besmetting met miltvuur blijkt dat de prijs/kwaliteitsverhouding van deze dienstverlening, gecorrigeerd naar de koopkracht, de beste is binnen de EU.

Er zijn in Nederland afgelopen jaar 5,8 miljard geadresseerde poststukken verstuurd.

TARA's Frankrijk tour: Dag 3: Naar Lyon

Good morning Paris! Half tien en tijd om op te staan. Binnen een uur staan we dan ook buiten. Saskia heeft voor de Elysťe Montmartre afgesproken met de rest. Dus die kant lopen we maar op. Onderweg kopen we een lekker broodje als ontbijt en een blikje drinken. De zon schijnt weer heerlijk en we gaan even zitten tegenover de zaal. Dan pas valt het ons op dat het gebouw er van buiten net zo mooi uitziet als van binnen. Een prachtige gevel met mooie vrouwenhoofden erin. We zijn enigzins verbaasd dat dat ons niet eerder was opgemerkt. Ondertussen loopt het tegen 11 uur, en aangezien ik om 12 uur op Gare De Lyon moet zijn, aan de andere kant van de stad, moet ik nodig de metro pakken. Hier scheiden dus onze wegen. Vanaf hier ga ik alleen verder. Ik neem afscheid van Sas (die besluit nog even naar de Sacre Coeur te lopen en daar lekker te zitten totdat ze telefoon van Ron krijgt) en ik daal af in de dieptes van de Parijse metro

Ik hoef met de metro maar ťťn keer over te stappen en een paar haltes verder ben ik dan ook op het station. En nog ruim op tijd ook. Heel mooi, kan ik nog even wat kaartjes kopen. Dan neem ik de roltrap naar boven, naar de perrons. Een groot bord geeft weer op welk perron ik moet zijn want er staan wel 5 TGV's klaar. De TGV, voor het eerst in mijn leven stap ik dan toch echt in een TGV. In nog geen 2 uur zal deze zonder te stoppen in een razendsnel tempo me naar Lyon brengen. Geweldig toch? Ik ga lekker onderuit zitten, wat een heerlijke stoelen. Daar kan de NS nog eens een voorbeeld aan nemen. En dan lekker kaartjes schrijven en van het uitzicht genieten. En dan rijden we Lyon binnen. Dat ging snel. Nu heeft Lyon twee stations, Part Dieu en Perrache. En ik heb geen idee waar ik uit moet stappen. Wel weet ik dat de zaal waar ik moet wezen aan de noordkant is en de trein ook vanuit noord komt. Het eerste station is dan de meest logische plek om uit te stappen. Part Dieu dus. Als ik de stationshal inloop op zoek naar een plattegrond hoor ik iemand luid fluiten. Ik draai om en zie een bekend gezicht. Een franse jongen die ook in Lille en Parijs aanwezig was. MichaŽl heet hij. Enigzins verbaasd vraag ik hem wat hij hier doet. Ik had namelijk begrepen dat hij alleen in Lille en Parijs zou zijn. Maar wat blijkt, ik tref hier de derde fan die de hele tour bijlangs gaat. Hij moet nog even een reservering omzetten en gaat dus in de rij staan. Ondertussen kletsen we wat bij. Hij blijkt net zo'n gek als mij dus. Heeft ook echt alles en mist her en der nog wat extreem bijzondere dingen. Maar het grappige is dat ik dingen heb waarvan hij niet wist dat het bestond, of die hij nog zocht. Maar zo ook andersom. Ik laat hem de demotape van Enter en de cd van Voyage zien, waar hij hartstikke jaloers op is. Dan de vraag waar ik overnacht. In een jeugdherberg aan de andere kant van de stad weet ik te vertellen. Hij vertelt me (overigens is hij een fransman die best aardig Engels kan, een unicum) dat hij een best goedkoop hotel heeft, hier om de hoek. Dus gaan we eerst daarheen, ik boek een kamer en gooi mijn spullen er neer. Mijn kleine rugzak vul ik met flesjes water, fototoestel en andere kleine dingetjes die ik misschien nodig ben. Beneden bellen we vervolgens de Jeugdherberg om mijn reservering af te zeggen. Ook bellen we naar mijn hotel in Toulon om daar hetzelfde te doen. Dit omdat we af hebben gesproken daar samen de nacht te gaan doorhalen (dat was hij al van plan). We moeten namelijk zeer vroeg de trein pakken. Vanaf dat moment gaan we lekker samen reizen, stukken gezelliger.

Een taxi brengt ons naar de Transbordeur. De zaal waar we moeten zijn. Als we de parkeerplaats oprijden zien we een bekende bus staat en Lex die druk staat te bellen. Hij zwaait al. Ze zijn er nog maar net, en dat terwijl ze al de hele dag onderweg zijn. De trein is dan toch lekker snel. Dan komt Jeroen uit de bus zetten met een onderdeel van Ivar's drumstel. Ik (ondertussen uitgestapt en naar de bus gelopen) pak het aan en breng het maar naar binnen. Jeroen weet nog net "hoi" uit te brengen. Binnen aangekomen loop ik uiteraard verkeerd en dus de grote zaal in, terwijl we in de kleine moeten zijn. Maar zo groot is het gebouw ook weer niet dus loop ik even later de kleine zaal binnen. Daar wordt ik begroet door de andere bandleden. En dan lekker meehelpen. "Tara, kun je me dat en dat even aangeven?" Als alles dan opgebouwd staat gaan we lekker buiten op het muurtje zitten. Het is hier in Lyon namelijk echt T-shirt-weer. Hier dringt het pas tot me door. Wat een rust zo zonder de rest van de Nederlanders. Ruud is er wel blij mee, hij werd een beetje gek van het gegil van de meiden. Onder het genot van een biertje kijken we toe hoe Sharon de schaar pakt en Martijn's haar gaat knippen. Dus Sharon klust bij als kapster. Dat wisten we nog niet We maken Martijn wat onzeker met het verhaal dat ze Lex, Robert, Jeroen en Michiel ook al eens heeft geknipt (alle vier de mannen zijn nu kaal) en dat dat dus grondig misgegaan is.

Tijd voor de soundcheck. Echter is Sharon backstage, dus neemt Stephen (geluid) haar plaats in. Gevolg is, de band die perfect Never-Ending Story speelt en Stephen die Sharon imiteert. De deur gaat open en Cornee komt binnen, heeft ook een goede reis gehad. Ik vraag hem of hij al een hotel heeft. Hij zegt dat hij dat nog moet regelen. Ik geef hem maar de toegangskaart van mijn kamer en het adres van mijn hotel, want aan 3 bedden heb ik toch teveel en zo kunnen we de kosten delen. En daar gaat Cornee weer heen. Rik (tourmanager) en Lex zijn ondertussen bezig met het ophangen van het Mother Earth doek, ik ga dus even kijken of ik mee kan helpen. Voor het eerst wordt het boven op gehangen en niet achter de band.

Ondertussen is Penumbra bezig met opbouwen en soundcheck en ga ik maar eens achter kijken. Ik loop de backstage-ruimte in. Handig dat pasje wat ik de dag daarvoor in Parijs heb gekregen, ze lijken allemaal op elkaar en ik kan overal zo doorlopen. (Overigens krijg ik aan het eind van de dag van Lex het pasje van Lyon). De band is een slaatje aan het eten, Sharon is nog altijd bezig met Martijn's haar. Lex staat in de badkamer te douchen en de heren bespreken ondertussen porno. Goh, ik had niet anders van ze verwacht Maar je krijgt wel een ander beeld van de band zo.

Dan is het etenstijd. Ik schuif lekker erbij aan, maar om nou mee te gaan eten. Totdat Rik (tourmanager) vraagt of ik ook honger heb. Mjah, zalm met kaviaar, daar zeg ik geen nee tegen, En zo zit ik opeens chique te eten met mijn favoriete band. Wie had dat ooit gedacht. Wijntje erbij. Dit is het leven!

Rik gaat verder met het prutsen met zijn laptop, een nieuwe poging online te komen. De bedoeling was namelijk een dagelijkse update met hun belevenissen in Frankrijk. Maarja, echt verbinding krijgen lukte niet dus dat hele feestje ging niet door. Uiteindelijk zijn we via iemand anders laptop even online geweest en hebben Rik en ik een berichtje gepost op het WT messageboard met dat we nog leven, dat het erg gaaf is in Frankrijk en dat de zalm met kaviaar lekker was Ondertussen loopt Kyrsten (zangeres van Penumbra) door de gang, van alles in het Frans zeggend. Rik en ik halen onze schouders op, want we doen alles behalve verstaan wat ze zegt. Kyrsten heeft dit door en zegt dan het volgende: "Voulez-vous coucher avec moi ce soir". Maar lieve Kyrsten, DAT verstaan we nu net weer wťl! Rood van schaamte komt ook zij tot die ontdekking als we ja knikken en "oui" zeggen. Daar zeggen wij geen nee tegen hoor. Gelukkig voor Kyrsten komt een mede-bandlid van haar tussenbeide met de boodschap dat we wel moeten betalen Hopelijk is het voor Kyrsten nu duidelijk dat bepaalde Franse zinnen iedereen wel verstaat.

Dan komt Lex binnen, of we gezien hebben dat Hans de buschauffeur bij de merchandise mee staat te helpen. Dat wil ik zien, dus ik loop naar de zaal. Even een foto en dan blijf ik daar ook achter want ik kom tenslotte voor de show. Mijn kaartje had ik dus eigenlijk niet hoeven kopen, maar OK, dat wist ik van te voren niet

Wat een prachtshow weer, van beide bands. Within Temptation moet zelfs na de toegiften nog terugkomen, zo wild is het publiek hier. Dat had ik na dat rustige publiek in Lille niet verwacht. Wat een verschil. Echter was Jeroen al onder de douche gesprongen. Dus die moest er snel weer onder vandaan om nog even Mother Earth te spelen Van Martijn krijg ik dan ook eindelijk zijn handdoek, even handtekening erop en die verzameling is dan ook eindelijk compleet (Ik heb de handdoeken van alle bandleden, met handtekeningen, bij elkaar gespaard sinds november 2001). Na het concert drink ik een biertje backstage en dan komen Lex en Stephen naar me toe lopen. De hele ploeg vond het zo geweldig dat er drie fans waren die er de hele tour bij zijn, dat ze hadden besloten ons iets cadeau te doen. Ik kreeg van ze de speciale officiele bootleg 'Live on Air', daarvan zijn er maar 50 gedrukt. Ik had hem in Lille al even gezien, en had ze toen al gevraagt of ik de gegevens ervan mocht hebben, welke nummers erop staan. En dan krijg ik er gewoon eentje cadeau. Ik had het niet meer, zo blij! Ik moest het nog wel even stil houden voor Cornee en MichaŽl, die er ook eentje kregen. Dus in mijn tas gestopt. Cornee kreeg hem even later, maar MichaŽl was al weg.

Dan, als alles weer is ingeladen is het voor Cornee en mij ook tijd om naar het hotel te gaan. De bus blijft die nacht op het parkeerterrein bij de Transbordeur staan en vertrekt 's ochtends vroeg naar Toulon. Ik hoef om 10 uur pas de trein te pakken. Na deze perfecte dag val ik in slaap. Morgen zie ik de Middelandse Zee!

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.