Verdeelheid over nieuwe CvdK Noord-Holland

Rob (R@b)
Binnen de vertrouwenscommissie van Provinciale Staten van Noord-Holland is geen eenheid over de voordracht voor een nieuwe commissaris van de Koningin. Drie leden van de commissie zijn voor PvdA-minister Tineke Netelenbos, de andere drie vinden H. Borghouts van GroenLinks de beste kandidaat. Borghouts is secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie.

De vertegenwoordigers van de PvdA, VVD en CDA vinden Netelenbos de beste kandidaat, GroenLinks, D66 en de kleine fracties geven de voorkeur aan Borghouts. Over twee weken zal een geheime schriftelijke stemming gehouden onder alle leden van Provinciale Staten. De individuele leden zijn dan niet gebonden aan de fractiediscipline

Na de stemming wordt de voorkeur van de Staten officieel bekendgemaakt. Uiteindelijk beslist de minister van Binnenlandse Zaken wie er commissaris van de Konigin wordt.

PvdA, VVD en CDA hebben een meerderheid in de Staten van Noord-Holland. Als de leden van deze partijen de voorkeur van hun fractie volgen, dan zal Netelenbos als beste kandidaat worden voorgedragen aan de minister.

Vorige week nog diende de lijsttrekker van Leefbaar Nederland, Fred Teeven, een klacht in bij de Kiesraad, omdat hij het kiezersbedrog vindt dat Netelenbos op de PvdA lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen staat, terwijl ze daar niet in gaat zitten mocht ze commissaris van de Koningin worden.