Zes doden bij zelfmoordaanslag [update]

Een Palestijnse terroriste heeft zich vanmiddag opgeblazen op een markt in Jeruzalem. Zeker zes mensen werden gedood, zeventig raakten gewond. De ontploffing deed zich voor op de drukke markt Mahane Yehuda in het centrum van de stad.

De aanslag werd in een verklaring op het Hezbollah-televisiestation Al-Manar opgeëist door de Al Aqsa Martelaren Brigades. Dit geweld bemoeilijkt de missie van de gisteravond aangekomen Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Hij wilde een staakt-het-vuren bewerkstelligen, maar zowel de Palestijnen als Israël lijken daar niets van te willen weten. Gisteren nog viel het Israëlische leger twee Palestijnse steden binnen. Op hetzelfde moment verlieten ze vierentwintig dorpjes. Woensdag werden negen mensen gedood bij een Palestijnse aanslag op een bus. In een eerste reactie op de aanslag verklaarde het Witte Huis dat het Amerikaanse vredesinitiatief er niet door afgeschrikt zal worden.

Kofi Annan: Internationale troepen
De secretaris van de verenigde Naties, Kofi Annan, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om zo snel mogelijk troepen te sturen naar het Midden-Osten om het geweld te stoppen. Annan zei dat op een bijeenkomst van de VN in Geneve. "De situatie in de Palestijnse gebieden is zo nijpend, ook op het gebied van de mensenrechten,dat er niet langer kan worden gewacht met het sturen van een internationale troepenmacht," aldus Annan. De VN-chef maakte niet duidelijk of hij een vredesmacht of een interventieleger wil sturen. Ook bleef in het midden of Israel en de Palestijnen eerst een staakt-het-vuren overeen moeten komen.

(update 0:50) - De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft de ontmoeting met de Palestijnse leider Arafat voor onbepaalde tijd uitgesteld. Powell besloot hiertoe na de zelfmoordaanslag in Jeruzalem vanmiddag. Het Witte Huis eist dat Arafat de aanslag veroordeeld, en liet twijfel ontstaan of Powell Arafat nog zal ontmoeten als hij dit niet zou doen. Officieel zouden de twee elkaar zaterdag ontmoeten. Powell vloog op het moment van de aanslag in een helicopter over Jeruzalem. Hij was op weg naar Noord-Israël, waar zich een tweede front lijkt te openen. de guerilla-organisatie Hezbollah bestookt daar al dagen Israëlische stellingen in het door Israël bezette Sheeba Farms-gebied.

Wildhagen, Kaalhei en RoelJewel bedankt voor de tips.