FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 april 2002

[Voetbal] Uitslag Feyenoord - Internazionale

Feyenoord heeft vanavond de finale van het UEFA Cup-toernooi bereikt, door thuis met 2-2 gelijk te spelen tegen het Italiaanse Internazionale. Een week geleden won Feyenoord met 1-0 in Milaan. Pierre van Hooijdonk en Jon Dahl Tomasson scoorden voor Feyenoord. De twee doelpunten van Inter kwamen op naam van Zanetti en Kallon.

Het duel begon aardig met een aantal kansen aan beide kanten, maar zakte daarna wat in. In de 17e minuut kopte Van Hooijdonk een voorzet van Van Persie binnen. Na dit doelpunt verloor Feyenoord de concentratie en nam Inter het initiatief. Het was echter de thuisploeg die in de 34e minuut geheel onverwachts 2-0 maakte. Van Hooijdonk stuurde Kalou weg, diens inzet werd door Toldo voor de voeten van Tomasson getikt, waarop de Deen scoorde.

In de tweede helft gebeurde er weinig. In het laatste kwartier drong Feyenoord nauwelijks meer aan. Doordat Zanetti in de 84e minuut doelman Zoetebier met een kopbal versloeg, wist Internazionale nog op 2-1 te komen. In de 90e minuut werd een schwalbe van Emre door de scheidsrechter beloond met een strafschop, die vervolgens door Kallon werd benut: 2-2.

Borussia Dortmund is de tegenstander van Feyenoord in de finale, op 8 mei in de Rotterdamse Kuip. Zij verloren uit met 3-1 van AC Milan. Vorige week wonnen de Duitsers in eigen huis met 4-0.

Ferrari ontkent belangstelling voor Montoya

Ferrari heeft vandaag ontkend belangstelling te hebben voor Juan Pablo Montoya. In de Duitste pers dook gisteren het verhaal op dat de Colombiaan door de Italiaanse renstal in zou worden gelijfd. Hij zou een mogelijk vertrek van Michael Schumacher aan het eind van dit seizoen moeten opvangen.

Ook vorig jaar ging het gerucht dat Ferrari interesse zou hebben in Montoya. Beide partijen ontkenden dat bericht destijds echter met klem.

Het huidige gerucht word gevoed door een citaat van een anonieme Ferrari-medewerker die meende te weten dat Schumacher de stal zou verlaten als hij dit jaar geen wereldtitel zou scoren. Ook de houding van tweede rijder Barichello, die onlangs nog liet weten dat hij een breuk met het team niet erg zou vinden, versterkte het gerucht.

Teambaas Jean Todt heeft echter alle geruchten met klem ontkend. "De pers heeft het zaakje opgeblazen, en ik voel me niet geroepen om hierop te reageren", aldus Todt. "We zijn erg gelukkig met onze rijders, dus waarom zouden die veranderen?"

Veel fraude met Somalische kinderen

Somalische kinderen worden door zogenaamde familieleden massaal naar Nederland gehaald uit winstbejag. Justitie en politie in Leeuwarden zijn gestuit op een grootschalige fraude door vluchtelingen uit SomaliŽ.

De Somalische mensensmokkelaars blijken al jaren actief te zijn met als enig doel rijksvergoedingen en kinderbijslag op te strijken. Somalische vluchtelingen blijken ook geregeld met vakantie naar hun geboorteland te gaan, hoewel ze een verblijfsstatus hebben gekregen omdat hun leven in hun eigen land wordt bedreigd. Ook asielzoekers die nog in de procedure zitten, reizen vrolijk heen en weer, terwijl dat absoluut verboden is.

Gesluierd op pasfoto

Verder worden illegalen naar Nederland overgebracht op paspoorten van genaturaliseerde Somalische vrouwen. Dat komt omdat Nederland toestaat dat die vrouwen gesluierd op pasfoto's mogen, waardoor herkenning vrij moeilijk is.

Justitie in Leeuwarden heeft deze praktijken vooral aan het licht kunnen brengen door telefoons van vluchtelingen af te tappen.

Minister weet van niets

De politiek gevoelige informatie is begin dit jaar door het OM in Leeuwarden doorgespeeld naar minister Korthals (Justitie), het college van procureurs-generaal, de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) en de Koninklijke Marechaussee. Toch reageerde het ministerie van Justitie gisteren ontwijkend. Volgens een woordvoerder kent men de inhoud van het rapport niet. De informatie zou de minister en de IND niet bereikt hebben.

Van Aartsen roept IsraŽlische ambassadeur op het matje

HeavyD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onze minister van Buitenlandse Zaken, Jozias Van Aartsen (VVD), heeft de IsraŽlische ambassadeur op het matje geroepen. Hij heeft namens de regering zijn ongerustheid overgebracht over het geweld van IsraŽl, waardoor vele slachtoffers vallen onder de Palestijnen. Van Aartsen tekende ook bezwaar aan tegen de beperkingen die zijn opgelegd aan humanitaire organisaties, de pers en diplomaten.

Van Aartsen benadrukte deze boodschap over te hebben gebracht als "vriend van IsraŽl".

Aanstaande maandag overleggen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie opnieuw over mogelijke sancties tegen IsraŽl. Voorzitter Spanje zinspeelde deze week op opzegging van het associatieverdrag met IsraŽl, maar onder meer Nederland vond het daarvoor nog te vroeg.

Wereldwijd veel XTC uit Nederland gepakt

Wereldwijd zijn er vorig jaar zo'n 26 miljoen xtc-pillen in beslaggenomen die afkomstig waren uit Nederland. De pillen zouden in Nederland een gezamenlijke straatwaarde van 117 miljoen euro hebben gehad, en in de Verenigde Staten of AustraliŽ bijna 8 keer zoveel waard zijn geweest.

De daadwerkelijke omzet van de XTC-handel is wereldwijd echter vele malen hoger. Alleen al in 2001 hebben opsporingsdiensten in Nederland 270.000 liter van de grondstof PMK in beslag genomen, goed voor een XTC-productie met een straatwaarde van 15 miljard euro in Nederland.

De cijfers zijn vandaag bekendgemaakt op een internationaal symposium in Eindhoven dat georganiseerd is door de Unit Synthetische Drugs van het Kernteam Zuid-Nederland. Bijna 400 deskundigen uit twintig landen zijn daar aanwezig.

In zijn openingswoord tot het symposium onderstreepte minister Zalm van FinanciŽn het belang van internationale samenwerking om de handelaars ook financieel aan te pakken en het witwassen van crimineel verkregen gelden tegen te gaan.

Ajax waarschuwt eigen aanhang

Het bestuur van Ajax heeft haar supporters gewaarschuwd: Als de fans zich zondag bij Sparta misdragen, worden Ajax-supporters op 5 mei geweerd in het uitduel met NEC. In die wedstrijd kan Ajax mogelijk landskampioen worden.

En als er in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, op 21 april, ongeregeldheden plaatsvinden, zal de laatste thuiswedstrijd, tegen FC Den Bosch, zonder publiek worden gespeeld.

De Ajax-aanhang heeft het dus zelf in de hand of ze de laatste twee duels van het seizoen kunnen bijwonen.

Van Den Berg: CDA moet niet met Fortuyn in zee gaan

HeavyD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Max Van den Berg, delegatieleider van de PvdA-Eurodelegatie en vice-voorzitter van de Europese socialistische fractie (PES) in het Europees Parlement, heeft zijn CDA-collega Maij opgeroepen om de samenwerking van het CDA met Leefbaar Rotterdam stop te zetten. Hij vraagt Maij in het CDA alles op alles te zetten om de samenwerking in Rotterdam alsnog ongedaan te maken en roept verder op trouw te blijven aan de eigen principes.

Volgens Van Den Berg is deelname aan zo'n college (waarin Fortuyn zit) in strijd met een Europees handvest tegen een racistische samenleving. De sociaal-democratische europarlementariŽr stelt in een open brief dat CDA-leider Balkenende ,,flirt met Fortuyn en actief samenwerking lijkt te zoeken. Daardoor laadt hij de verdenking op zich te kiezen voor macht ten koste van de principiŽle keuze voor een beschaafde en tolerante samenleving".

Max Van Den Berg is van mening dat Fortuyn aanspoort tot etnische vooroordelen door zijn uitspraken over de islam, die hij eerder als een achterlijke cultuur omschreef.

Vreemd is dat Van Den Berg aan zijn collega's van de VVD, die in Rotterdam de derde collegepartner zijn, geen open brief heeft getuurd.

Caravan uitgebrand met dodelijke afloop

Op een camping in Tuil is woensdag een caravan geheel uitgebrand, daarbij zijn een moeder en haar zoontje om het leven gekomen. De politie start donderdag een onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Een medebewoner van de camping heeft nog geprobeerd de caravan binnen te komen, maar dat is helaas niet gelukt. De man is met rookvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen.

De vrouw en haar zoontje woonde permanent in de caravan samen met een man die tevens de vader was van het kind. Op het moment van de brand was de vader niet thuis. Andere caravans op de camping hebben geen schade opgelopen.

Zwarte skipiste in het westen van Zwitserland

SkiŽrs in het westen van Zwitserland zullen in het begin van deze week wel erg vreemd hebben opgekeken, toen zij 's morgens de skipiste weer opkwamen. De piste was namelijk helemaal zwart, in plaats van het bekende beeld van een met sneeuw bedekte piste.

De reden hiervoor was gelukkig Meteorologisch te verklaren. De wind had vanuit Afrika zo'n 80.000 ton Saharazand meegevoerd en in de Alpen op de pistes gedumpt. SkiŽn kan je dan dus niet meer. Bij zo'n "zandstorm" blijft er overigens weinig gespaard. Alles wat buiten staat krijgt een fikse laag zand over zich heen. Best lullig voor je als je net je auto gewassen (of laten wassen) hebt....

NIPO: zetelaantallen vrijwel stabiel in peiling

Volgens het onderzoeksinstituut NIPO, dat iedere week in opdracht voor het actualiteitenprogramma 2 Vandaag een peiling uitvoert, lijken de zetelaantallen van de politieke partijen zich te stabiliseren. Dit blijkt uit een peiling die het Nipo afgelopen week hield onder 3.000 Nederlanders. Opvallend in deze peiling is dat Coalitiepartij D66 de enige partij is die een sprong maakt, van vijf zetels vorige week naar zeven.

PvdA, Lijst Pim Fortuyn, Leefbaar Nederland, Groenlinks, ChristenUnie, SGP, SP en de Verenigde Senioren Partij (VSP) zouden evenveel kamerzetels binnenhalen als vorige week. VVD en CDA verliezen ťťn zetel.

In de peiling blijft de PvdA de grootste partij met 31 zetels. Pim Fortuyn staat met zijn eigen lijst, net als vorige week, op 23 zetels.

De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 31 (-14)
VVD ---> 26 (-12)
CDA ---> 29 (-)
D66 ---> 7 (-7)
GroenLinks ---> 13 (+2)
SP ---> 7 (+2)
ChristenUnie ---> 7 (+2)
SGP ---> 2 (-1)
Leefbaar Nederland ---> 4 (+4)
Lijst Pim Fortuyn ---> 23 (+23)
Ver. Senioren Partij ---> 1 (+1)

Uitslag NIPO peiling vorige week staat hier.

Celstraf geŽist tegen kinderpornoverspreider

Vandaag is tegen de 75-jarige W. de G uit Bergen, 12 maanden celstraf geŽist vanwege het verspreiden van kinderporno via internet. De man maakte deel uit van een organisatie. De vijf andere verdachten stonden woensdag al voor de rechter, waar twaalf maanden cel werd geŽist en 240 uur dienstverlening.

Volgens de officier van justitie is het overduidelijk dat De G. samen met zijn 30-jarige plaatsgenoot M.L. internetsites met kinderporno heeft gemaakt en onderhouden. Ook is bij De G. thuis pornografisch materiaal aangetroffen. De man was overigens al eerder werkzaam in de porno-industrie en is ook al meerdere malen bestraft voor medeplichtigheid in ontuchtzaken.

De organisatie kon opgerold worden nadat het ministerie toestemming had gegeven aan Justitie voor het doen van aankopen van pornografisch materiaal. Aangezien dit met een creditcard betaald moest worden, kon makkelijk worden achterhaald waar het geld vandaan kwam. Uiteindelijk werd in Luxemburg een vermogen van ruim 4,5 miljoen euro aangetroffen, wat deels bestond uit geld op bankrekeningen en deels uit aandelen. De rechtbank doet op 24 april uitspraak.

Limburgse op bromfiets botst tegen stier

WefDiNaini had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanmorgen is een vrouw uit het plaatsje Leveroy in Midden-Limburg gewond geraakt, nadat ze met haar brommer tegen een stier botste. De stier liep 's morgens-vroeg door het dorpje, toen op dat moment de Limburgse dezelfde straat in kwam rijden. Ze kon de stier niet meer ontwijken en botste tegen het dier op. De vrouw heeft aan de botsing een gebroken arm overgehouden.

De stier was in de nacht van woensdag op donderdag losgebroken toen hij een veewagen in moest. Het is nog niet duidelijk of de stier ook gewond is geraakt.

Nog meer spy-ware in KaZaA ontdekt

Eilanden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het blijkt dat KaZaA nog meer verassingen bevat dan tot nu toe werd aangenomen. Het gaat om software die internetters toegang geeft tot webadressen binnen een alternatief domeinnaamsysteem.

De software komt van New.net, die de domeinnamen mogelijk maakt met niet door de ICANN erkende achtervoegsels, bijvoorbeeld ".shop" of ".sport". Zodra de gebruiker deze achtervoegsels wilt gebruiken, zullen ze de speciale software moeten installeren. Maar het blijkt nu dat deze software automatisch wordt geÔnstalleerd als de nieuwe versie van KaZaA wordt geÔnstalleerd, zonder de toestemming van de gebruiker.

Dit gaat zelfs zo ver dat diversie internetproviders in AustraliŽ al hebben geklaagd over de toevoeging van New.net's programma. Diverse klanten zouden hierdoor onder meer problemen hebben gehad bij het benaderen van de mailservers.

China wil niet-homo-verklaring bij adoptie

China eist dat alleenstaanden die een kind willen adopteren een niet-homo-verklaring ondertekenen. Nederlandse adoptie-organisaties gaan verschillend met de eis om. Sommigen geven zo'n papier af, anderen weigeren dat. Homo-organisatie COC vergelijkt het document met de niet-joodverklaring uit de Tweede Wereldoorlog. De organisatie vindt dat de overheid stelling moet nemen tegen de praktijk.

Verder blijkt dat adoptie-organisaties homo's proberen te ontmoedigen om een kind te adopteren. Ze zeggen daarmee het belang van het kind op het oog te hebben.

Doden bij explosie synagoge Tunesie

Chadi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een explosie bij een joodse synagoge in TunesiŽ heeft aan acht mensen het leven gekost. Ongeveer twintig anderen raakten gewond. De Arabische televisiezender Al-Jazeera meldt dat er onder de slachtoffers ook Europese toeristen zijn. De synagoge op het Tunesische eiland Djerba is het oudste joodse gebedshuis in Afrika.

Volgens de autoriteiten is er geen sprake van een aanslag, maar van een ongeluk. Een vrachtwagen met gasflessen is vlak bij de synagoge ontploft.

'VS bereiden aanslag op Saddam voor'

De IsraŽlische ex-premier Netanyahu heeft weer van zich laten horen. Op de legerradio in zijn land heeft de voormalige premier van IsraŽl laten weten dat de Verenigde Staten de Iraakse leider Saddam Hussein om het leven willen brengen.

Netanyahu zou hierover met de Amerikaanse regeringsmedewerkers en Congresleden over hebben gesproken. Volgens hem is het overduidelijk dat er een aanslag gaat komen: "Vraag is alleen wanneer die aanslag op Saddam Hussein zal plaatsvinden."

Ook vond Netanyahu dat IsraŽl de Amerikanen ervan moest zien te overtuigen dat, naast Saddam Hussein, ook Arafat zou moeten worden opgeruimd.

IsraŽl valt Palestijnse dorpen binnen

Geheel terugtrekken is nog niet aan de orde. IsraŽlische troepen zijn twee Palestijnse dorpen op de Westelijke Jordaanoever binnengetrokken. Daharyeh (bij Hebron) en Bir Zeit (bij Ramallah) worden bezet. Dit melden veiligheidsfunctionarissen.

Op verschillende plaatsen worden huiszoekingen gedaan, en in Bir Zeit is het politiebureau ingenomen.

Op de Westelijke Jordaanoever en in Jenin zijn bij beschietingen Palestijnse burgers doodgeschoten. Ook vuurde een helikopter een raket af op een schapenboerderij. Naast een man en twee vrouwen kwamen ook een groot aantal geiten om het leven. Door een zware explosie werd een Palestijnse man in zijn auto gedood.


IsraŽl valt twee dorpen binnen, maar de terugtrekking blijft doorgaan

Johan Cruijff bevorderd tot Officier

Johan Cruijff, Nederlands beste voetballer aller tijden, is bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. In 1974 werd Cruijff na het WK al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zijn langdurige activiteiten in het voetbal, maar ook op maatschappelijk gebied gaf hem de onderscheiding tot Officier.

Staatssecretaris Margot Vliegenthart van Sport vindt dat Cruijff na zijn eerdere benoeming nog steeds een grote bijdrage levert aan het Nederlandse, maar zeker ook internationale, voetbal. Zij reikte de onderscheiding dan ook uit.

Behalve op sport gebied is Cruijff ook maatschappelijk betrokken. Zijn eigen stichting, de Johan Cruijff Wellfare Foundation, stimuleert sportprojecten voor kansarme jongeren, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam waar kort geleden in de Bijlmer het sportcomplex Oranjehorst werd geopend.

Gadget Review: De Senseo Crema

"Met Senseo Crema geniet u ieder moment van de dag van de perfecte kop koffie met een crema laagje. Elke kop koffie wordt vers gezet en kenmerkt zich door z'n ronde en pure smaak. Senseo Crema combineert een unieke zetmethode van Philips met speciale coffee pads van Douwe Egberts. Samen slagen ze erin alleen het beste uit de versgebrande koffie te halen."

Zo begint de handleiding van het nieuwe koffiezetapparaat dat door Philips in samenwerking met Douwe Egberts geproduceerd is. De zogenaamde Senseo Crema is inmiddels alweer een tijdje op de markt en de vraag die ons natuurlijk bezighoudt is of het apparaat nu daadwerkelijk de moeite waard is om aan te schaffen. Is het een overwaaiende hype en kent niemand over een jaar de Senseo nog of is de "nieuwe revolutie op het gebied van koffiezetten" werkelijk zo geweldig en kunnen we echt niet meer zonder? Kortom: is de Senseo Crema een blijvertje?

[Voetbal] Beckham moet vrezen voor WK

Woensdagavond in de Champions League wedstrijd tegen Deportivo heeft David Beckham, speler van Manchester United, een middenvoetsbeentje gebroken. Naar verwachting zal hij zes tot acht weken zijn uitgeschakeld.

Rond de twintigste minuut van de wedstrijd viel de international geblesseerd uit na een harde overtreding van Pedro Duscher. Hij werd onmiddellijk voor nader onderzoek naar een ziekenhuis vervoerd. RŲntgenfoto's bewezen het vermoeden van een fractuur in de linkervoet.

Door deze blessure kan de middenvelder sowieso de rest van het seizoen met Manchester United vergeten en moet hij daarbij ook vrezen voor zijn deelname aan het WK. Als hij al meekan naar AziŽ dan in elk geval onvoorbereid. Coach Ferguson noemde het meedoen van Beckham aan het WK ,,twijfelachtig''.

Man wil 300 km per uur skiŽn

Haary Egger, Oostenrijker van geboorte, wil op 6000 meter hoogte met 300 kilometer per uur een helling in de Himalaya af skiŽn om zijn eigen wereldrecord te breken. Eerder deze week bracht de 36-jarige Egger het record in het Oostenrijkse Lech op 248,28 kilometer per uur.

Al sinds 1999 had hij het record in zijn bezit met 248,104 km/uur. ,,Theoretisch'', aldus de 1 meter 90 lange Egger, ,,moet het mogelijk zijn rond de 300 tot 310 kilometer per uur te skiŽn. Dat is de limiet. Een doodgewone sterveling zonder ervaring zou het niet overleven.''

Uitslag Gent-Wevelgem

De overwinning van Gent-Wevelgem ging naar Mario Cipollini. De Italiaan was zijn vier medevluchters te snel af in de eindsprint. Lange tijd was er een kopgroep van zo'n 25 man. Tijdens de tweede beklimming van de Kemmelberg demarreerde Hendrik van Dijck. Hij kreeg gezelschap van George Hincapie, Martin Hvastija en Fred Rodriguez mee vooraan. Even later kon Cipollini in zijn eentje aansluiten. Er waren nog een aantal ontsnappingen maar geen van deze waren succesvol. Cippollini zegevierde voor de derde maal in Gent-Wevelgem

Daarnaast zijn gisteren tijdens de wedstrijd Gent-Wevelgem wielrenners geflitst door onbemande camera's. Op de Nieuwpoortse-steenweg in Oostende reden de coureurs harder dan de toegestane 50 kilometer. Ze krijgen naar verwachting geen bekeuring op de mat. Justitie noemt het voorval "zeer geestig".

Gratis met de bus door CAO-acties

Reizen met de bus is vandaag en morgen gratis. Gisteravond zijn de cao-onderhandelingen in het streekvervoer vastgelopen en chauffeurs zijn niet van plan om kaartjes te controleren. De werkgevers willen de acties via een kort geding verbieden. Ze zeggen dat ze enorme schade zullen lijden.

Het cao-conflict gaat over meer loon. De bonden eisen een structurele verhoging van 4%. De werkgevers willen niet verder gaan dan 3,5% plus een eenmalige uitkering.

Verlaging leerplicht uitgesteld

De verlaging van de leerplicht van vijf naar vier jaar is uitgesteld. De verlaging zou eigenlijk ingaan per augustus, maar dat wordt waarschijnlijk later in het schooljaar. Volgens staatssecretaris Adelmund van Onderwijs kan het niet eerder, omdat zowel de Tweede als Eerste Kamer de wet nog moeten goedkeuren. Gisteravond bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander is van de wetswijziging.

Meer dan 98% van de vierjarigen gaat al naar school. De 2% die nog naar school gaat, zijn meestal kinderen van allochtone ouders deze houden de kinderen nog vaak thuis tot ze vijf zijn. De nieuwe wet moet onderwijs-achterstanden in die groep voorkomen.

Sandwich drie jaar houdbaar

Amerikaanse wetenschappers hebben voor het Amerikaanse leger een sandwich ontwikkeld die drie jaar lang vers zal blijven. De sandwich wordt behandeld met bepaalde chemicaliŽn, die ervoor zorgen dat het broodje niet aan gaat voelen als een natte spons.

Op dit moment kan alleen uit de smaken pepperoni of barbequekip gekozen worden, maar door het grote succes zijn ze bezig om ook pizza's, bagels en buritto's klaar te maken voor consumptie.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.