Veel mensen verwacht bij pro-Palestina betoging

Er worden morgen duizenden mensen verwacht in Amsterdam bij de demonstratie tegen het geweld van IsraŰl in de Palestijnse gebieden. De demonstratie begint om 14.00 uur op de Dam.

De organisator van de demonstratie, Platform Stop de oorlog tegen de Palestijnen, heeft van vele organisaties gehoor gekregen van de oproep om morgen aan de betoging mee te doen. Ook joodse mensen nemen deel aan de protestmars, onder andere Hayo Meijer van 'Een ander Joods geluid' en Miachael Shabety van de joodse organisatie 'Vrouwen in het Zwart' zullen de demonstranten toespreken.

Wel is de oorspronkelijke route gewijzigd. In plaats van de Dam naar het Museumplein lopen de demonstranten door de Vijzelstraat terug naar de Dam. Volgens een van de organisatoren zijn er werkzaamheden op het Museumplein en is het in zijn huidige vorm ook te klein voor een grote demonstratie.


Twee jaar geleden liep een demonstratie tegen IsraŰl uit op relletjes. De route ging toen van het Waterlooplein naar het Museumplein. Enkele Marokkaanse jongens verbrandden toen de Amerikaanse vlag en gooiden stenen naar het Amerikaanse consulaat op het Museumplein.

Morgen worden er echter geen problemen veracht. De woordvoerster van burgemeester Cohen laat weten: ,,We gaan er vanuit dat het rustig verloopt. Voor het geval er problemen ontstaan, hebben we genoeg politiemensen achter de hand.''