Den Helder weert Fortuyn collage voorlopig

Rob (R@b)
De gemeente Den Helder gaat een collage rond de afbeelding van Pim Fortuyn, die men van de week verwijderde van een tentoonstelling in het stadhuis, waarschijnlijk niet meer terughangen. Het werk van de Helderse kunstenares Martine Jacobs bevat een aantal afbeeldingen van Pim Fortuyn, samen met een hakenkruis. De gemeente vindt het daarom 'aanstootgevend'. Er is voorlopig een afkoelingsperiode ingesteld tot dinsdag, dan neemt men een definitief besluit.

Het conflict in Den Helder draait om een kunstwerk van dertig bij veertig centimeter met de titel 'King Pim'. Het is een collage van afbeeldingen, met onder meer Fortuyn met zijn hondjes, een hakenkruis en een kogelstoter. Dit laatste plaatje is afkomstig van een nazi-propagandaposter voor de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

King Pim van Martine Jacobs


In de hal van het stadhuis van Den Helder is sinds vorige week een tentoonstelling van werk van Martine Jacobs te zien. Na klachten van bezoekers liet wethouder D. Scholte de gewraakte collage King Pim afgelopen dinsdag weghalen. Dit wekte grote woede op van de kunstenares, die het werk had bedoeld om stelling te nemen tegen wat zij noemt 'de gevaarlijke denkbeelden van Fortuyn'.

Gemeentebestuur staat sterk

Wetenschapper dr. T. Schiphof die onlangs promoveerde op een studie over overheidsingrijpen bij kunstuitingen, zegt dat gemeenten wel vaker slappe knieën krijgen als er klachten komen over omstreden voorstellingen of manifestaties. Toch heeft de gemeente Den Helder volgens hem een paar sterke argumenten om het kunstwerk weg te halen. Ten eerste is de gemeente zélf de organisator van de tentoonstelling. En redelijkerwijs mag je in je eigen huis ophangen wat je wilt. Ten tweede zou Pim Fortuyn de rechter kunnen inschakelen omdat er inbreuk is gemaakt op zijn portretrecht. ,,Want hij wordt toch in verband gebracht met minder frisse dingen. Als hij dat aanhangig maakt, krijgt hij van de rechter vast en zeker gelijk'', aldus Schiphof.

Beneden elk niveau

Fortuyn zelf heeft via een woordvoerder laten weten de afbeelding beneden elk niveau te vinden. ,,Dat ding moet daar natuurlijk nooit meer terugkomen. Dat het gemeentebestuur ingrijpt, is gewoon een zaak van gezond verstand. Met hakenkruizen en nazitheorieën willen we niks te maken hebben. Wie dat achter de Lijst Fortuyn zoekt, heeft nooit goed naar hem geluisterd. Het loopt de spuigaten uit als zoiets in het openbaar wordt geëtaleerd", aldus Fortuyn's woordvoerder.