FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 oktober 2001

Spellen steeds populairder

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De belangstelling voor bord- en kaartspelen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat zegt Frank Eimers, verantwoordelijk voor het Spellenspektakel, een beurs die vrijdag, zaterdag en zondag plaatsvindt in Eindhoven.

Tien jaar geleden begon de beurs en kreeg toen ongeveer vijfhonderd bezoekers. Dit jaar verwacht Eimers er een kleine 13.000.

Het evenement is daarmee de grootste gezinsbeurs op spellengebied in de Benelux. De bezoekers kunnen er actief kennis maken met de nieuwste spellen. Daarnaast zijn er onder meer ruim dertig toernooien en een ruilmarkt.

Volgens Eimers is het bordspel nooit echt weggeweest, maar is er de laatste jaren wel een nieuwe generatie spelletjespelers ontstaan. "Aanvankelijk bezochten alleen de doorgewinterde 'gamefreaks' de beurs. Nu komen er mensen van vier tot 88 jaar." Uit de reacties van het publiek blijkt dat mensen elkaar weer bewust opzoeken om een spelletje te spelen. Ook in de kroeg wint het bordspel aan populariteit, weet hij te melden.

De bekende spellen van vroeger, zoals mens-erger-je-niet en ganzenbord, zijn er nog wel, maar de voorkeur van volwassenen gaat uit naar nieuwkomers. Koploper is onbetwist Kolonisten van Catan. Van de basisversie zijn de afgelopen twee jaar 125.000 exemplaren verkocht. Daarnaast zijn er nog eens tienduizenden aanvullende variaties over de toonbank gegaan.

Maar ook In de ban van de Ring, Shark, Odysseus, Bionicl en Carcassone doen het goed. Kinderen hebben vandaag de dag hun eigen spellen. Erg populair zijn Harry Potter en Pokťmon. Daarnaast zijn er ook allerlei varianten op de markt van klassiekers als Monopoly en Stratego.

Magneetzweefbaan wordt het niet

De positieve effecten van het Rondje Randstad, een supersnelle magneetzweefbaan tussen de vier grote steden, wegen niet op tegen de hoge kosten. Verbetering van de bestaande spoorlijnen is minstens zo effectief en veel goedkoper.

Dat stelt de Commissie voor de milieueffectrapportage in een onderzoekje dat ze in opdracht van het kabinet heeft uitgevoerd. Het kabinet gebruikt het advies bij het nemen van beslissingen over de gewenste ruimtelijke inrichting van de Randstad. Die moet zich in de periode tot 2030 ontwikkelen tot een zogenoemde Deltametropool.

De commissie had weinig tijd en geeft ruiterlijk toe dat het onderzoekje niet al te veel voorstelt. "Een langere adviestermijn leidt tot een beoordeling met een betere nuancering en diepgang." Een onderbouwing van het advies om af te zien van het Rondje Randstad is er nauwelijks. De commissie concludeert dan ook dat nog veel extra onderzoek nodig is.

Minister Netelenbos (Verkeer) ziet wel wat in een supersnelle verbinding tussen de vier grote steden. Een definitief besluit hierover zal nog lang op zich laten wachten.

Milosevic geeft geen openheid

Slobodan Milosevic is maandag voor het eerst in een zitting van het JoegoslaviŽ-Tribunaal geconfronteerd met de KroatiŽ-aanklacht tegen hem die geheel werd voorgelezen.

De ex-president van ServiŽ weigerde echter schuldig of onschuldig te pleiten, zoals hem was gevraagd, maar probeerde een politieke toespraak af te steken.

De KroatiŽ-aanklacht van het tribunaal heeft betrekking op Servische misdaden tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog in 1991/92. Milosevic noemde de tenlastelegging "het tweede bedrijf van de misdaad tegen mijn volk". Bij het tribunaal wordt "het slachtoffer tot schuldige verklaard", meent Milosevic. Volgens hem hebben de Kroaten met hun onafhankelijkheidsstreven de oorlog veroorzaakt.

Voorzittend rechter May had Milosevic gevraagd "zo vriendelijk te willen zijn uw antwoorden te beperken tot schuldig of niet schuldig". Toen Milosevic zich weer niet aan de regels hield, zei May: "Dit is geen tijd voor toespraken". Hij liet ambtshalve in het zittingsverslag opnemen dat Milosevic onschuldig had gepleit. Hierop werd de zitting geschorst tot dinsdag.

De VN-bewakers lieten de luxaflex naar beneden langs het grote raam van kogelvrij glas dat de publieke tribune scheidt van de rest van de zittingszaal. Maar op de tv-schermen was nog wel te zien dat hoofdaanklaagster Carla Del Ponte naar het beklaagdenbankje liep en op Milosevic inpraatte. Tot teleurstelling van veel journalisten was echter niet te horen wat Del Ponte Milosevic te vertellen had.

Geen bin Laden en Taliban op het carnaval

Censuur tijdens de komende carnaval? In Noord-Brabant zijn volgend jaar tijdens de carnavalsoptochten Bin Laden en de Taliban als verkleedpartij en/of parodie in ieder geval niet welkom.

In Bergen op Zoom, Den Bosch en Breda hebben de plaatselijke organisaties nu al laten weten dat ze scherp zullen controleren op kwetsende uitingen. In genoemde plaatsen zijn Osama bin Laden en de Taliban op voorhand niet welkom. In Eindhoven komt een dringende oproep om het onderwerp te mijden. De organisatie van de Kempenoptocht in Hapert, waar deelnemers uit heel Brabant aan meedoen, vergadert nog deze week over de kwestie.

Mannen gestraft voor gooien bierflesjes

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee mannen uit de Amerikaanse staat Ohio die waren beschuldigd van het gooien van bierflessen naar een vrouw, moesten het op een bijzondere manier ontgelden.

De rechter droeg hen op om verkleed als vrouw door het centrum van hun woonplaats Coshocton te paraderen. De inwoners konden de twee vrienden van 21 en 23 jaar vrijdag een uur lang bewonderen in een jurk met make-up en pruiken op.

Geblindeerde overvallers lopen tegen de lamp

Kayuk, Raikane en Fry-tje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Groot-BrittanniŽ is een overval op een krantenwinkel mislukt doordat de daders waren vergeten gaten in hun maskers te knippen. Dat meldde de Londense krant Daily Star maandag.

Door hun "handicap" botsten de twee met een breekijzer bewapende daders (17 en 18 jaar), tegen elkaar op en bemerkten niet dat de winkelier de politie belde. Uiteindelijk zagen ze zich gedwongen de maskers af te trekken waardoor hun gezichten konden worden gefilmd door een bewakingscamera. Ze gingen er met hun buit van drie pakjes sigaretten vandoor maar konden snel worden ingerekend.

De rechter veroordeelde de twee respectievelijk tot een jaar gevangenisstraf en een jaar verblijf in een jeugdinrichting. De videobeelden van de overval zorgden tijdens de rechtszaak voor hilariteit onder de advocaten. "Jullie hebben jezelf wel wat overschat", aldus de rechter.

Imam: Doodstraf voor 'betrapte' homo's

De Rotterdamse islamitische voorganger imam Abdullah Haselhoef heeft vandaag in de radiodocumentaire Spiegels op Radio 5 (747 AM) gezegd onder bepaalde voorwaarden vůůr de doodstraf op homofilie te zijn.

Haselhoef, die bekend staat als een liberale moslim die de camera niet schuwt en vaak opdraaft voor fora en discussieprogramma's, deed zijn uitspraak nadat hem indringend was gevraagd door interviewer Arjan Visser hoe hij tegenover homofilie stond. In de Koran staat dat op homofilie de doodstraf staat, dus als aan alle voorwaarden wordt voldaan kun je daar als goed gelovige niet omheen, aldus de imam.

De voorwaarden waar aan voldaan moet worden zijn dat er sprake moet zijn van anale penetratie ,,mits vier betrouwbare getuigen de daad van penetratie hebben gezien''. Ook kan het alleen wanneer Nederland een Islamitische wetgeving heeft: ,,Dit soort straffen kunnen alleen worden toegepast als iedereen moslim is en als de meerderheid van die moslims ook het islamitisch strafrecht wil invoeren.''
Volgens Haselhoef stelt de Koran niet voor niets dat er 4 betrouwbare getuigen van het voorval moeten zijn, omdat de sex iets persoonlijks is tussen twee mensen. Normaal gesproken zou de daad dan ook niet worden geobserveerd.

Haselhoef, die een paar weken geleden nog live op Nederland2 een preek gaf ten overstaan van onder andere premier Wim kok, kroonprins Willem-Alexander en MŠxima, kwam al eerder in opspraak. Met name op internet alwaar hij onder meer een complottheorie ontvouwde Ė de CIA en de IsraŽlische geheime dienst zouden achter de aanslagen op het WTC zitten Ė en waarschuwde dat de preken in de moskeeŽn door de BVD werden afgeluisterd. Hij had tips voor de imams als: maak de slachtoffers niet belachelijk, roep niet op tot geweld, en geef geen kritiek op IsraŽl of de VS.

Paul Haenen, die de uitzending dit weekend al voorbeluisterd had, reageerde gisteren in zijn tv-programma HH Zondag, op Nederland 3, woedend op de uitlatingen. Volgens hem moet Haselhoef worden opgepakt en opgesloten.

Abdullah Haselhoef is op internet cyber-imam op Maghreb-online, alwaar hij stukken schrijft en tips en adviezen geeft.
Haselhoef en Visser

GSM's automatisch uit in vliegtuig

In Noorwegen is een electronicabedrijf bezig met het ontwikkelen van een apparaat dat de mobieltjes van vliegtuigpassagiers in ťťn keer uitschakelt. Het apparaat kan zo worden ingesteld dat het alle telefoontjes binnen een bepaalde afstand het zwijgen oplegt. Dat meldde Bolkje ons via de newssubmit.

Het in een vliegtuig laten aanstaan van de mobiele telefoon kan tot gevolg hebben dat de apparatuur die het vliegtuig bestuurt, verstoord wordt. Ondanks dat laat zo'n 10% van alle passagies de telefoon, al dan niet bewust, gewoon aanstaan.

Bij ICE International, het Noorse bedrijf, heeft men hoge verwachtingen van het apparaat. "We hebben samengewerkt met de Amerikaanse Federal Aviation Authority (FAA) en contact gehad met 240 internationale luchthavens. De respons was erg goed. Iedereen die we hebben gesproken heeft aangegeven met onze technologie te willen werken."

ICE is nog druk doende de nieuwe elektronica te testen. Aankomend voorjaar worden de eerste resultaten verwacht.

Baby redt leven vader mbv bloed

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 32-jarige man uit Waalwijk is genezen van leukemie (bloedkanker) dankzij een behandeling met het bloed uit de navelstreng van zijn dochtertje. Het is de eerste keer in Nederland dat een volwassene met succes met navelstrengbloed is behandeld.

De vader leed al sinds 1995 aan een chronische vorm van leukemie. Artsen hadden de hoop op genezing via een beenmergtransplantatie vrijwel opgegeven, omdat er al jaren geen geschikte donor kon worden gevonden. Het dochtertje is via IVF verwekt.

De ouders van het Nederlandse meisje, dat nu bijna anderhalf jaar oud is, wisten op het moment van de IVF-behandeling niet dat transplantatie met navelstrengbloed mogelijk was. Pas tijdens de zwangerschap kwam het aan de orde.

Ajax gaat over op kunstgras

Fean_Fan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdam ArenA krijgt over ongeveer 3 jaar een kunstgrasveld, zodat Ajax in de toekomst op een fatsoenlijke mat kan gaan spelen. ďHet kunstgrasveld komt er pas te te liggen als het een perfecte imitatie van goed natuurgras is,Ē verklaarde Ajax' directeur Arie van Eijden vandaag.

Eerst zal er aangetoond moeten worden dat het kunstmatige gras alle eigenschappen heeft van natuurgras. Nog voor 2002 komt er daarom een kunstgrasveld in de trainingsaccommodatie De Toekomst. In het voorjaar krijgt ook een van de bijvelden kunstgras en komt het ook in een van de hallen te liggen.

Militair verdacht van 'racistische' aanrijding

obiman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een militair zou vorige week in Apeldoorn, in de nacht van 16 op 17 oktober, expres met zijn auto tegen een Turkse man zijn aangereden. Het slachtoffer, de 31-jarige M. Citak, raakte ernstig gewond: 21 botbreuken en een hersenschudding.

Racistische motieven zouden volgens het slachtoffer de oorzaak zijn. In de bewuste nacht liep hij met een vriend naar zijn auto. ,,We hoorden twee mannen 'alle moslims dood' en 'fuck islam' roepen. Toen ze ook nog 'krijg de kanker' riepen en de opmerking maakten dat 'bij alle moslims een bom in de reet moet worden gestopt en tot ontploffing moet worden gebracht', werd Citak's vriend boos. Hij heeft ze vastgepakt en door elkaar geschud.
Na een korte schermutseling kalmeerden de mannen en gaven de vier elkaar een hand, maar toen Citak naar de auto liep, werd hij met hoge snelheid aangereden door de auto van het tweetal.

Het slachtoffer raakte door de aanrijding bewusteloos. Volgens Citak zijn er door veiligheidscamera's opnames gemaakt van het incident. De marechaussee wil het verhaal van Citak niet bevestigen, het onderzoek loopt nog. De chauffeur is aangehouden en heeft een nacht in een cel doorgebracht.

Veel animo voor stemmen via internet

Vijfenzestig procent van de Nederlanders wil bij de eerstvolgende verkiezingen de mogelijkheid hebben een stem uit te brengen via het internet.

Dit blijkt uit onderzoek van NTO Trendbox, die in september een steekproef hield onder internetgebruikers en Nederlanders die geen gebruik van het net maken. Van de niet-gebruikers vindt in totaal 53% dat stemmen via het net mogelijk moet worden. Van de wel-gebruikers vindt 90% dat het moet kunnen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zoekt al een tijdje naar nieuwe mogelijkheden om te kunnen stemmen, teneinde het stemmen makkelijker te maken.

Een nadeel van stemmen via de computer thuis kan volgens het ministerie zijn dat er niet kan worden gecontroleerd of het uitbrengen van de stem wel in alle vrijheid gebeurt. Bij thuisstemmen zou zich bijvoobeeld de situatie kunnen voordoen dat iemand gedwongen wordt op een bepaalde partij te stemmen. Daarnaast valt het niet te controleren of anderen ongevraagd namens een persoon stemmen. Volgens de wet is de controle op deze regels een vereiste.

'Zelfmoord' plegende vogels ??

Bewoners van Jatinga, een dorp in India, zijn ervan overtuigd dat de vogels in hun woonplaats zelfmoord plegen.

De gevleugelde vrienden raken eerst in een soort trance en duiken vervolgens met een enorme vaart op de grond af. Veel dorpsbewoners bekijken dit 'spektakel' iedere avond met fakkels. De vogels schijnen ook expres in het vuur van de fakkels te vliegen.

Deskundigen betitelen de verhalen als onzin. De vogels raken door de hoogte en mist gedesorienteerd en vliegen daarom naar het licht toe (in dit geval het vuur van de fakkels), maar zeker niet met opzet.

Brandweer haalt slapende man uit boom

Een straalbezopen Engelsman is dit weekend uit een boom gered door de brandweer.

De man was na het drinken van een aanzienlijke hoeveelheid bier in een pub, in het plaatsje Trimdon, een boom ingeklommen. Op 10 meter boven de grond op een tak was hij vervolgens in slaap gevallen. Tijdens de reddingsoperatie, waarbij een lier en een brancard moesten worden gebruikt, bleef de jongeman doorpitten. Pas in het ziekenhuis werd hij wakker. "In m'n 34-jarige loopbaan heb ik zoiets nog niet meegemaakt", aldus een van de brandweerlieden.

De dronkaard kan zich niets van het voorval herinneren. Het enige wat hij nog weet, is dat hij in de pub zat te drinken.

Website New York gehacked

Martijn Huijgen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De officiŽle website van New York is gehacked door een Servische hackers groep genaamd Viruskrew.

Op de site staat:

Dit is voor alle ServiŽrs die gestorven zijn tijdens de bombardementen op JoegoslaviŽ.
...
Het werd tijd dat deze onzin van het net af ging.
Wie geeft er eigenlijk om?
Sorry voor alle DODEN
Maar jullie betreurden ons ook niet of wel dan?
...

Verder staan er nog enkele plaatjes op de site met betrekking tot de ramp van 11 september j.l.Update (15.00 uur): Inmiddels is de site weer hersteld.
Voor de geinteresseerden heb ik de gehackedte site gemirrored.

Schulden stijgen door online winkelen

Duizenden mensen steken zich in de schulden door online shopping. Vooral vrouwen zijn verslaafd aan het webwinkelen. Dit heeft het Britse bureau Continental Research na een zes jaar durend onderzoek geconcludeerd.

De gemiddelde Britse surfer geeft jaarlijks 700 pond (tegen de 2500 gulden) online uit. Dit jaar is het aantal credit card-schulden van Britten met 10 procent gestegen. De onderzoekers wijten dit vooral aan het online winkelen.

Vooral vrouwen kopen veel via internet. Psychologen spreken zelfs van een groeiende verslaving, de shoppende surfer kan de koopdwang niet weerstaan.

Doden door schietpartij in Frankrijk

Twee gewapende mannen in militair tenue hebben maandag in het centrum van de Franse stad Tours vier mensen doodgeschoten en verscheidene anderen verwond. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten meegedeeld. Tot de gewonden behoren volgens een televisiestation twee politieagenten.

De gewapende mannen begonnen kort voor 10.00 uur in de buurt van het station van de spoorwegen te schieten op een politieagent en renden vervolgens weg, al schietend op voorbijgangers. Een van de mannen is aangehouden, de ander is vermoedelijk een parkeerkelder in gevlucht.

De politie heeft de buurt afgezet.

Slaperige vrijwilligers gezocht

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ben je een man tussen de 25 en 45 jaar, niet rokend, niet al te dik en vooral lui? Dan hebben we goed nieuws voor je!

De European Space Agency (ESA) zoekt namelijk 14 vrijwilligers die vanaf maart 2002 negentig dagen op bed willen liggen. Dit is om de effecten van gewichteloosheid te testen. De proefpersonen zullen op een bed worden gelegd met hun hoofd 6 graden omlaag. In die positie moeten zij onder andere eten, naar de w.c. en onder de douche.

Als je dit wat lijkt kun je jezelf aanmelden op: www.medes.fr.

Tuur bokst op benefiet-gala

Regilio Tuur zal op op 23 november in New York op een benefietgala voor de nabestaanden van de terreuraanslagen op het World Trade Center een partij boksen.
Voor de 34-jarige bokser, wiens tegenstander nog niet bekend is, wordt het zijn tweede partij na zijn rentree in de ring.

De Rotterdammer, oud-wereldkampioen van de WBO-bond, keerde eind augustus in Boston na 4,5 jaar afwezigheid terug met een puntenzege op de vijf jaar oudere Freddie Cruz. Supervedergewicht Tuur, die in zijn loopbaan 44 van zijn 48 profgevechten wist te winnen, traint de komende tijd voor een serieus titelgevecht.

De opbrengst van het gala in de Roseland Ballroom in New York gaat naar het Twin Towers-fonds. De plaatsen op het balkon, de mooiste van de zaal, zijn bestemd voor de reddingswerkers uit New York. De belangrijkste partij op 23 november is die tussen de Amerikanen James Butler en Richard Grant.

Will Smith: ik kan best president worden

Will Smith is ervan overtuigd dat hij president van Amerika kan worden. De rapper en acteur heeft net de opnamen voor de film Muhammad Ali afgerond en zegt zich geweldig te voelen.

"Films en muziek maken is enkel een stap in de goede richting. Ik weet zeker dat ik president kan worden als ik dat wil," zo zegt hij.
De Fresh Prince roept al jaren dat hij de eerste zwarte president van de VS wil worden. Hij zegt er beter voor geschikt te zijn dan zijn collega-hiphoppers: "Ik kijk wel eens neer op mijn collega's in de Hip Hop scene, ze zijn namelijk niet bijster intelligent."

Of en wanneer hij zich serieus met een presidentschap bezig gaat houden, is niet bekend.

De krant is te laat

Tienduizenden abonnees van de Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad krijgen vandaag hun krant niet op tijd bezorgd. Dat komt doordat de drukkerij in Amsterdam de hele nacht niet heeft gedraaid door een technische storing.

Dat heeft J. Muller, hoofd bezorging van PCM uitgevers, vanmorgen bekendgemaakt. Abonnees van deze kranten moeten er rekening mee houden dat hun dagblad uren later en mogelijk pas in de middag wordt bezorgd. In het zuiden van Nederland doen zich geen problemen voor. De kranten voor deze abonnees worden gedrukt in de andere drukkerij dan waar de storing was.

Brand in bioscoop in Den Haag

Een brand heeft vannacht rond 0.00 uur schade aangericht in de Pathť-bioscoop Tuschinski aan het Buitenhof in Den Haag. De brand verwoestte apparatuur in de projectorruimte voor de drie zalen op de benedenverdieping.

Volgens een woordvoerder van de brandweer loopt de schade in de tonnen. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor. Toen de brand ontstond, was de laatste voorstelling al tien minuten afgelopen. De oorzaak van de brand, die vrij snel onder controle werd gebracht door de brandweer, is vermoedelijk kortsluiting. De komende tijd kunnen er geen films meer worden vertoond in de drie zalen op de benedenverdieping.

Doden door bomaanslag in Filipijnen

Zeker elf mensen zijn zondag om het leven gekomen toen voor een restaurant in de stad Zamboanga in het zuiden van de Filipijnen een bom ontplofte. Ongeveer veertig mensen raakten gewond. Dat heeft een woordvoerder van de strijdkrachten bekendgemaakt.

De bom ging op een druk plein af in een kraam waar voedsel werd verkocht. Zamboanga ligt in de zuidwestelijke punt van het eiland Mindanao. De meeste bewoners van dit eiland zijn moslim. Separatisten vechten daar al tientallen jaren voor afscheiding van het eiland van de Filipijnen, het enige land in AziŽ waar de bevolking in de meerderheid rooms-katholiek is.

Het Filipijnse leger heeft de radicale moslimgroepering Abu Sayyaf beschuldigd van de bomaanslag in de stad Zamboanga in het zuiden van de Filipijnen. Daarbij kwamen zondag volgens de laatste gegevens vijf mensen om en raakten ongeveer dertig mensen gewond.

Het leger denkt dat het mogelijk om een vergeldingsactie ging wegens de dood van een commandant van Abu Sayyaf, die bij een schietpartij met Filipijnse strijdkrachten omkwam. Dat meldde een legerwoordvoerder maandag.

Inmiddels 40 lijken uit Koersk geborgen

Uit de Russische kernonderzeeŽr Koersk zijn zondag opnieuw acht lichamen geborgen. In totaal zijn nu veertig stoffelijke overschotten door bergingswerkers uit het wrak gehaald. De meeste lichamen zijn gevonden in het vijfde compartiment van het vaartuig.

Dat meldde het persbureau Interfax op gezag van bronnen binnen de Russische marine. De Koersk zonk in augustus van het afgelopen jaar in de Barentszzee na twee mysterieuze explosies in het voorschip. Alle 118 bemanningsleden kwamen om het leven. Drie maanden later lukte het om twaalf lichamen uit de onderzeeŽr te bergen.

Agenten gewond bij geweld in Noord-Ierland

Bij onlusten in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn gisteren 23 agenten gewond geraakt. Zij probeerden een eind te maken aan het geweld tussen protestanten en rooms-katholieken, aldus de politie.

Eťn burger ligt met ernstig gezichtsletsel in het ziekenhuis nadat een pijpbom in zijn nabijheid ontplofte. De politie beschuldigde protestanten ervan de rellen te zijn begonnen. Het geweld begon vrijdagavond toen protestanten een Britse militaire controlepost aanvielen. Daarbij werd een soldaat ernstig gewond. Een 32-jarige vrouw is in verband met deze zaak aangehouden.

Ook aan de grens met Ierland kwam het zondag tot ongeregeldheden tussen republikeinse jongeren en het Britse leger. Zes agenten raakten gewond toen zij werden bekogeld met stenen en brandbommen. De militairen zijn daar bezig met de demontage van de door Republikeinen gehate waarnemingstoren. Londen besloot tot de ontmanteling nadat de IRA eerder was begonnen met het vernietigen van een deel van haar wapenarsenaal.

Politie walst over porno-cds

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Noord-Jakarta heeft ongeveer 883.000 cd-roms met pornografisch materiaal vernietigd. "Het pornografisch materiaal was recentelijk in beslag genomen tijdens razzia's op twee verschillende locaties", aldus het hoofd van de politie. De vernietiging door een grote wals werd onder anderen gade geslagen door de burgemeester van Noord-Jakarta, M. Subagyo, enkele andere lokale publieke figuren en de vermeende hoofddistributeur van het pornografische materiaal, ene Hendrik.

15-jarig racetalent mag bij Renault testen

De pas 15-jarige Nederlander Carlo van Dam is in de race om een van de testcoureurs bij het Formule-1-team van Renault te worden. Van Dam reisde met zijn vader naar Estoril, waar hij maandag voor het eerst van zijn leven in een open formulewagen stapt.

Van Dam is met vijf buitenlandse rijders uitgenodigd om maandag en dinsdag op het circuit van de Portugese plaats Estoril in Formule 3 en Formule Renault bolides zijn kunnen te tonen. De Franse voormalige F1-coureur Jacques Lafitte brengt daarvan rapport uit, waarna Renault mogelijk een contract zal aanbieden. Van Dam, die dit jaar op een kart Europees kampioen Formule A werd, kreeg een uitnodiging van Benetton dat volgend jaar onder de naam Renault verder gaat.

"Een buitenkansje", besefte Van Dam. "Ze hebben een 'drivers development program' om jonge coureurs richting de Formule 1 te helpen. Ze willen voor komend jaar twee jongens hebben om te karten en twee voor de Formule Renault. Voor mij is voorlopig alleen het karten aan de orde, in de Formula Super A om de wereldtitel."

"Ik zal heel voorzichtig moeten beginnen", zei hij. Of Renault in Van Dam een nieuwe Jos Verstappen in de dop ziet, zal afhangen van zijn testprestaties. "Een steuntje in de rug van zo'n team is voor de lange termijn belangrijk. Zonder kan je het in Nederland meestal wel vergeten", aldus moeder Van Dam.

Opnieuw antrax ontdekt bij postbedrijf in VS

Bij een postbedrijf dat de post van het Amerikaanse ministerie van Justitie behandelt, zijn sporen van antrax ontdekt. Dat heeft het ministerie zondag bekendgemaakt.

De FBI zou het ministerie zondag op de hoogte hebben gesteld van de resultaten van een onderzoek naar miltvuur bij het postbedrijf in Landover in de staat Maryland. De sporen zouden op meerdere plaatsen in het postbedrijf zijn aangetroffen, waaronder ook het gedeelte waar de post van de minister van Justitie, John Ashcroft, wordt behandeld. Medewerkers die met de besmette post in aanraking zijn geweest, zijn opgeroepen zich maandag bij het ziekenhuis te melden.

De antraxbacterie heeft al aan drie mensen het leven gekost. Zeker elf mensen in de Verenigde Staten zijn ermee geÔnfecteerd. Duizenden mensen zijn getest of behandeld voor de zeldzame ziekte na de aanslagen in de VS op 11 september.

Relaxte vissen smaken beter

Ventje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een universiteit in Griekenland, bakermat van onze wetenschap, is na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek tot de conclusie gekomen dat relaxte vissen beter smaken.

"Vissen die rondzwemmen in door kunstlicht verlichte bassins hebben vaak last van ernstige stress en depressiviteit", aldus professor in de toegepaste hydrobiologie Sofronios Papoutsoglou van de universiteit van Athene.

De professor is tot deze conclusie gekomen na 10 jaar onderzoek naar de leefomstandigheden van vissen en de invloed van omgevingsfactoren op de smaak van de vis.

Uit het onderzoek zijn ook een aantal 'gulden regels' naar voren gekomen die volgens de professor de vis beter doen smaken. Zo is het aan te raden de kleur van het bassin aan te passen aan de soort vis, de vissen speeltijd en beter voedsel te geven

IsraŽlische troepen verlaten Bethlehem

Het IsraŽlische leger heeft zich in de nacht van zondag op maandag volledig teruggetrokken uit Bethlehem en Beit Jala op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft een IsraŽlische legerwoordvoerder bekendgemaakt.

De aftocht vond plaats ondanks twee aanslagen waarbij vijf IsraŽliŽrs werden gedood. De IsraŽlische troepen bezetten op 17 oktober zes steden onder Palestijns bestuur na de moordaanslag op minister Zeevi van Toerisme.

Volgens de woordvoerder is de terugtrekking, die ongeveer vier uur duurde, zonder incidenten verlopen. Palestijnse jongeren zouden volgens ooggetuigen juichend achter de IsraŽlische legervoertuigen zijn aangelopen.

De regering Sharon besloot vorige week onder grote druk zich terug te trekken uit de bezette gebieden, mits het rustig zou blijven. Het voornemen om de troepen zaterdag al weg te halen werd ingetrokken nadat IsraŽliŽrs en Palestijnen die dag weer slaags raakten. Zondag besloot het IsraŽlische kernkabinet na een vergadering echter alsnog de strijdkrachten weg te halen.
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.