Imam: Doodstraf voor 'betrapte' homo's

De Rotterdamse islamitische voorganger imam Abdullah Haselhoef heeft vandaag in de radiodocumentaire Spiegels op Radio 5 (747 AM) gezegd onder bepaalde voorwaarden vˇˇr de doodstraf op homofilie te zijn.

Haselhoef, die bekend staat als een liberale moslim die de camera niet schuwt en vaak opdraaft voor fora en discussieprogramma's, deed zijn uitspraak nadat hem indringend was gevraagd door interviewer Arjan Visser hoe hij tegenover homofilie stond. In de Koran staat dat op homofilie de doodstraf staat, dus als aan alle voorwaarden wordt voldaan kun je daar als goed gelovige niet omheen, aldus de imam.

De voorwaarden waar aan voldaan moet worden zijn dat er sprake moet zijn van anale penetratie ,,mits vier betrouwbare getuigen de daad van penetratie hebben gezien''. Ook kan het alleen wanneer Nederland een Islamitische wetgeving heeft: ,,Dit soort straffen kunnen alleen worden toegepast als iedereen moslim is en als de meerderheid van die moslims ook het islamitisch strafrecht wil invoeren.''
Volgens Haselhoef stelt de Koran niet voor niets dat er 4 betrouwbare getuigen van het voorval moeten zijn, omdat de sex iets persoonlijks is tussen twee mensen. Normaal gesproken zou de daad dan ook niet worden geobserveerd.

Haselhoef, die een paar weken geleden nog live op Nederland2 een preek gaf ten overstaan van onder andere premier Wim kok, kroonprins Willem-Alexander en Mßxima, kwam al eerder in opspraak. Met name op internet alwaar hij onder meer een complottheorie ontvouwde ľ de CIA en de IsraŰlische geheime dienst zouden achter de aanslagen op het WTC zitten ľ en waarschuwde dat de preken in de moskeeŰn door de BVD werden afgeluisterd. Hij had tips voor de imams als: maak de slachtoffers niet belachelijk, roep niet op tot geweld, en geef geen kritiek op IsraŰl of de VS.

Paul Haenen, die de uitzending dit weekend al voorbeluisterd had, reageerde gisteren in zijn tv-programma HH Zondag, op Nederland 3, woedend op de uitlatingen. Volgens hem moet Haselhoef worden opgepakt en opgesloten.

Abdullah Haselhoef is op internet cyber-imam op Maghreb-online, alwaar hij stukken schrijft en tips en adviezen geeft.
Haselhoef en Visser