15-jarig racetalent mag bij Renault testen

Rick (rickmans)
De pas 15-jarige Nederlander Carlo van Dam is in de race om een van de testcoureurs bij het Formule-1-team van Renault te worden. Van Dam reisde met zijn vader naar Estoril, waar hij maandag voor het eerst van zijn leven in een open formulewagen stapt.

Van Dam is met vijf buitenlandse rijders uitgenodigd om maandag en dinsdag op het circuit van de Portugese plaats Estoril in Formule 3 en Formule Renault bolides zijn kunnen te tonen. De Franse voormalige F1-coureur Jacques Lafitte brengt daarvan rapport uit, waarna Renault mogelijk een contract zal aanbieden. Van Dam, die dit jaar op een kart Europees kampioen Formule A werd, kreeg een uitnodiging van Benetton dat volgend jaar onder de naam Renault verder gaat.

"Een buitenkansje", besefte Van Dam. "Ze hebben een 'drivers development program' om jonge coureurs richting de Formule 1 te helpen. Ze willen voor komend jaar twee jongens hebben om te karten en twee voor de Formule Renault. Voor mij is voorlopig alleen het karten aan de orde, in de Formula Super A om de wereldtitel."

"Ik zal heel voorzichtig moeten beginnen", zei hij. Of Renault in Van Dam een nieuwe Jos Verstappen in de dop ziet, zal afhangen van zijn testprestaties. "Een steuntje in de rug van zo'n team is voor de lange termijn belangrijk. Zonder kan je het in Nederland meestal wel vergeten", aldus moeder Van Dam.