Spellen steeds populairder

Rick (rickmans)
merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De belangstelling voor bord- en kaartspelen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat zegt Frank Eimers, verantwoordelijk voor het Spellenspektakel, een beurs die vrijdag, zaterdag en zondag plaatsvindt in Eindhoven.

Tien jaar geleden begon de beurs en kreeg toen ongeveer vijfhonderd bezoekers. Dit jaar verwacht Eimers er een kleine 13.000.

Het evenement is daarmee de grootste gezinsbeurs op spellengebied in de Benelux. De bezoekers kunnen er actief kennis maken met de nieuwste spellen. Daarnaast zijn er onder meer ruim dertig toernooien en een ruilmarkt.

Volgens Eimers is het bordspel nooit echt weggeweest, maar is er de laatste jaren wel een nieuwe generatie spelletjespelers ontstaan. "Aanvankelijk bezochten alleen de doorgewinterde 'gamefreaks' de beurs. Nu komen er mensen van vier tot 88 jaar." Uit de reacties van het publiek blijkt dat mensen elkaar weer bewust opzoeken om een spelletje te spelen. Ook in de kroeg wint het bordspel aan populariteit, weet hij te melden.

De bekende spellen van vroeger, zoals mens-erger-je-niet en ganzenbord, zijn er nog wel, maar de voorkeur van volwassenen gaat uit naar nieuwkomers. Koploper is onbetwist Kolonisten van Catan. Van de basisversie zijn de afgelopen twee jaar 125.000 exemplaren verkocht. Daarnaast zijn er nog eens tienduizenden aanvullende variaties over de toonbank gegaan.

Maar ook In de ban van de Ring, Shark, Odysseus, Bionicl en Carcassone doen het goed. Kinderen hebben vandaag de dag hun eigen spellen. Erg populair zijn Harry Potter en Pokémon. Daarnaast zijn er ook allerlei varianten op de markt van klassiekers als Monopoly en Stratego.