Veel animo voor stemmen via internet

Peter Breuls
Vijfenzestig procent van de Nederlanders wil bij de eerstvolgende verkiezingen de mogelijkheid hebben een stem uit te brengen via het internet.

Dit blijkt uit onderzoek van NTO Trendbox, die in september een steekproef hield onder internetgebruikers en Nederlanders die geen gebruik van het net maken. Van de niet-gebruikers vindt in totaal 53% dat stemmen via het net mogelijk moet worden. Van de wel-gebruikers vindt 90% dat het moet kunnen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zoekt al een tijdje naar nieuwe mogelijkheden om te kunnen stemmen, teneinde het stemmen makkelijker te maken.

Een nadeel van stemmen via de computer thuis kan volgens het ministerie zijn dat er niet kan worden gecontroleerd of het uitbrengen van de stem wel in alle vrijheid gebeurt. Bij thuisstemmen zou zich bijvoobeeld de situatie kunnen voordoen dat iemand gedwongen wordt op een bepaalde partij te stemmen. Daarnaast valt het niet te controleren of anderen ongevraagd namens een persoon stemmen. Volgens de wet is de controle op deze regels een vereiste.