Israëlische troepen verlaten Bethlehem

Rick (rickmans)
Het Israëlische leger heeft zich in de nacht van zondag op maandag volledig teruggetrokken uit Bethlehem en Beit Jala op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft een Israëlische legerwoordvoerder bekendgemaakt.

De aftocht vond plaats ondanks twee aanslagen waarbij vijf Israëliërs werden gedood. De Israëlische troepen bezetten op 17 oktober zes steden onder Palestijns bestuur na de moordaanslag op minister Zeevi van Toerisme.

Volgens de woordvoerder is de terugtrekking, die ongeveer vier uur duurde, zonder incidenten verlopen. Palestijnse jongeren zouden volgens ooggetuigen juichend achter de Israëlische legervoertuigen zijn aangelopen.

De regering Sharon besloot vorige week onder grote druk zich terug te trekken uit de bezette gebieden, mits het rustig zou blijven. Het voornemen om de troepen zaterdag al weg te halen werd ingetrokken nadat Israëliërs en Palestijnen die dag weer slaags raakten. Zondag besloot het Israëlische kernkabinet na een vergadering echter alsnog de strijdkrachten weg te halen.