Milosevic geeft geen openheid

Rick (rickmans)
Slobodan Milosevic is maandag voor het eerst in een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal geconfronteerd met de Kroatië-aanklacht tegen hem die geheel werd voorgelezen.

De ex-president van Servië weigerde echter schuldig of onschuldig te pleiten, zoals hem was gevraagd, maar probeerde een politieke toespraak af te steken.

De Kroatië-aanklacht van het tribunaal heeft betrekking op Servische misdaden tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog in 1991/92. Milosevic noemde de tenlastelegging "het tweede bedrijf van de misdaad tegen mijn volk". Bij het tribunaal wordt "het slachtoffer tot schuldige verklaard", meent Milosevic. Volgens hem hebben de Kroaten met hun onafhankelijkheidsstreven de oorlog veroorzaakt.

Voorzittend rechter May had Milosevic gevraagd "zo vriendelijk te willen zijn uw antwoorden te beperken tot schuldig of niet schuldig". Toen Milosevic zich weer niet aan de regels hield, zei May: "Dit is geen tijd voor toespraken". Hij liet ambtshalve in het zittingsverslag opnemen dat Milosevic onschuldig had gepleit. Hierop werd de zitting geschorst tot dinsdag.

De VN-bewakers lieten de luxaflex naar beneden langs het grote raam van kogelvrij glas dat de publieke tribune scheidt van de rest van de zittingszaal. Maar op de tv-schermen was nog wel te zien dat hoofdaanklaagster Carla Del Ponte naar het beklaagdenbankje liep en op Milosevic inpraatte. Tot teleurstelling van veel journalisten was echter niet te horen wat Del Ponte Milosevic te vertellen had.