FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 september 2001

Radiostilte voor 538, Sky, 10, Noordzee etc.

Nadat de belangrijkste commerciële radiozenders donderdagmiddag door een storing anderhalf uur uit de lucht waren, liggen de zenders er donderdagavond opnieuw uit. Oorzaak is een onstabiele satelliet van Eutelsat.

Door de storing kunnen onder meer Noordzee FM, Sky Radio, Classic FM, Radio 538, Radio 10 FM en Business News Radio niet meer uitzenden. Ook een aantal kleinere, regionale zenders hebben problemen. Omdat de satelliet instabiel is kan het signaal niet goed meer worden doorgegeven.

Aanhoudingen Europa voorkomen aanslagen

Met de recente arrestaties van zo'n dertig vermoedelijke terroristen in Nederland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en België is een omvangrijk plan verijdeld voor aanslagen op Amerikaanse en andere doelen in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC.

De terroristische 'ring' achter dit plan bestaat uit circa vijftig personen. Naar de resterende ongeveer twintig verdachten wordt nog volop gespeurd.

De samenhang tussen alle arrestaties in Europa is volgens ABC bevestigd door Amerikaanse en Europese veiligheidsbronnen. De terroristen zouden onder meer van plan zijn geweest aanslagen te plegen op de Amerikaanse ambassade in Parijs, het Amerikaanse consulaat in Marseille, het NAVO-hoofdkwartier in Brussel en het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg.

Inlichtingendiensten baseren hun informatie op uitlatingen van de Algerijn Djamel Beghal. Deze man zou in verbinding staan met de Saudiër Osama bin Laden, door de VS aangewezen als het brein achter de aanslagen in de VS op 11 september. Djamel werd volgens ABC deze zomer aangehouden in Dubai, waar hij reisde met een vervalst Frans paspoort. Hij zou de lijst met doelen en andere namen van de terroristengroep tijdens verhoor in de Golfstaat hebben opgebiecht.

De Amerikaanse en Franse autoriteiten waren volgens ABC al voor 11 september op de hoogte van de mogelijke aanslagen. Die zouden later dit jaar moeten plaatshebben. De groep verdachten werd al weken in de gaten gehouden, maar na de aanslagen in VS kwamen de autoriteiten versneld in actie.

Jongen (14) bekent 140 grafschenningen

Een 14-jarige jongen uit de gemeente Borsele heeft bekend in zijn eentje verantwoordelijk te zijn voor de grootschalige vernielingen begin juni op de begraafplaats in 's-Heerenhoek. Bijna 140 graven raakten toen beschadigd.

De jongen heeft volgens de politie ook bekend in september vernielingen te hebben aangericht aan ongeveer tien graven in Ovezande. In 's-Heerenhoek raakten zes grafstenen totaal vernield. Van andere graven moesten foto's, ornamenten, bloemvaasjes, Christusbeeldjes en kruisjes het ontgelden. De schade beliep ongeveer 60.000 gulden. De bevolking van 's-Heerenhoek reageerde geschokt op de vernielingen.

De jongen is woensdag aangehouden. De politie zegt nog niet te weten wat zijn motief was voor de vernielingen.

Voorzitter CDA afgetreden na ruzie

CDA-voorzitter Van Rij is donderdag afgetreden. Hij heeft een fundamenteel meningsverschil met fractievoorzitter De Hoop Scheffer over de organisatie van de volgende gemeenteraads- en Tweede-Kamerverkiezingen. Dit heeft het CDA donderdag gemeld.

Voormalig CDA-partijvoorzitter Van Rij heeft tegenover fractievoorzitter De Hoop Scheffer verklaard zich op te willen werpen als tegenkandidaat voor het lijstrekkerschap van het CDA. Van Rij heeft daarvoor de steun van het dagelijks bestuur van de partij. Op de ontwerp-kandidatenlijst van het CDA neemt De Hoop Scheffer nog de hoogste positie in.

Na het plotseling aangekondigde vertrek van Van Rij als partijvoorzitter zei De Hoop Scheffer donderdagavond dat Van Rij hem onlangs heeft gevraagd om hem op plaats drie van de lijst te zetten. De Hoop scheffer weigerde, maar toen Van Rij voet bij stuk hield vroeg hij Van Rij om op de zesde plaats te gaan staan als hij inderdaad de professionele politiek inwilde. ,,Maar dat bleek voor hem een gepasseerd station. Mijn intuitie zei mij toen dat er een discussie over het lijsttrekkerschap zou volgen.''

Partijbestuur

Volgens De Hoop Scheffer heeft het dagelijks bestuur maandag zijn steun voor Van Rij als lijsttrekker uitgesproken. Het partijbestuur dat de lijsttrekker uiteindelijk kiest, zou 12 oktober bijeen komen. Van Rij zou vervolgens nog een paar maal van gedachten zijn veranderd. ,,Gistermiddag trok hij zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap weer in en nu wil hij wel weer lijsttrekker worden. Ik ben het spoor een beetje bijster geworden.''

De Hoop Scheffer erkende dat de tegenkandidatuur van Van Rij voor het lijsttrekkerschap zo kort voor de verkiezingen van mei volgend jaar, de partij geen goed zal doen. ,,Dit geeft niet het beeld van een stabiel CDA'', aldus de fractievoorzitter. ,,Ik heb de afgelopen dagen wel gedacht: Al het werk dat is gedaan in de fractie kan snel verdampen. Ik vind dat jammer maar ik voel me daar allerminst verantwoordelijk voor.''

Volgens De Hoop Scheffer heeft Van Rij hem niet duidelijk verteld wat er aan de huidige CDA-leider mankeert en waarom hij dus geen goede lijsttrekker zou zijn. Maar vooralsnog gaat De Hoop Scheffer ervan uit dat hij het vertrouwen geniet van zijn achterban. ,,Alleen op basis van dat vertrouwen kun je lijsttrekker zijn en ik ga ervan uit dat ik dat vertrouwen heb, totdat het tegendeel is gebleken.''

FOK! 1 jaar geleden...

Na de herinvoering van de lovemeter van gisteren is er nu FOK! 1 jaar geleden. Lekker nostaligisch nieuws ophalen van een jaar geleden. Bij elk bezoek een willekeurig bericht van 1 jaar geleden.

Later zal dit nog worden uitgebreid zodat je uitgebreid in het archief kan bladeren, alle berichten van een bepaalde datum kan zoeken etc, maar eerst komen er nog een aantal andere nieuwe dingen aan

Danny

Arabische liga: Uitlatingen Berlusconi racistisch

De Arabische Liga eist excuses van de Italiaanse regering voor opmerkingen van premier Berlusconi over de islam. Die zei woensdag dat de westerse beschaving 'superieur' is aan de islam. De secretaris-generaal van de Liga, Amr Mussa, heeft donderdag in Caïro verklaard dat de opmerkingen van Berlusconi "racistisch" zijn.

Berlusconi verklaarde na een ontmoeting met onder anderen de Duitse bondskanselier Schröder in Berlijn onder meer dat "wij de superioriteit van onze beschaving in acht moeten nemen; een systeem dat het welzijn van de bevolking garandeert, respect heeft voor de mensenrechten, en - in tegenstelling tot de islam - ook religieuze en politieke rechten respecteert."

Berlusconi vergeleek radicale moslims met antiglobalisten. De moslimfundamentalisten willen volgens hem een reactie van het westen uitlokken en de antiglobalisten willen dat het westen zich schuldig voelt over zijn economisch beleid.

Eerder veroordeelden ook de Belgische premier Verhofstadt en de EU de uitspraken van Berlusconi al. (Zie dit bericht)

21-jarige Owen: 36000. fl per dag

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op je éénentwintigste 10.000 pond (of ruim 36000 fl) per dag verdienen, wie wil dat niet ? Michael Owen, de Engelse international van Liverpool, heeft bij z’n club een kontrakt getekend waarmee hij jaarlijks 13,1 miljoen gulden, of ruim 36000 gulden per dag, binnenrijft. Lang had men twijfels over een eventueel vertrek naar het buitenland van de 21-jarige topvoetballer. Z’n kontrakt met Liverpool liep immers ten einde. Owen zegt zelf dat hij nooit met z’n club heeft gepraat over een eventuel vertrek naar een buitenlandse topclub.

Liverpool-trainer Gerard Houiller verantwoordt de flinke som geld als volgt: "Michael is voor ons één van de sleutels naar de toekomst toe en met zoveel jonge spelers zal het team steeds beter worden." Liverpool heeft haar ‘investering’ meteen getekend tot 2005.

Dat er interesse uit het buitenland is kon ook moeilijk anders: Owen speelde zich vorig jaar meermaals in de kijker bij z’n club. Liverpool sleepte vorig jaar 5 prestigieuze trofeeën in de wacht: :, League Cup, UEFA Cup, UEFA Super cup, Charity Shield en FA Cup.

Angelina Jolie geeft 1 mil $ voor vluchtelingen

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De laatste tijd hebben heel wat Amerikaanse supersterren geld geschonken aan goede doelen om de slachtoffers van de terreuraanslagen in de VS te helpen. Actrice Angelina Jolie heeft ervoor gekozen om de Afghaanse vluchtelingen te helpen. De knappe actrice schenkt immers 1 miljoen dollar aan het VN Vluchtelingenfonds UNHCR, waar ze tevens ‘goodwill’-ambassadrice van is.

Het geld is bedoeld om de Afghaanse vluchtelingen in buurland Pakistan te helpen. Door de oorlogsdreiging zijn miljoenen Afghanen hun land uitgevlucht. Elke dag stranden er nog steeds massa's uitgeputte vluchtelingen in Pakistaanse opvangkampen. Pakistan is echter allesbehalve een welvarend. De VN Vluchtelingenorganisatie heeft daarom gewaarschuwd dat er een humanitaire ramp op komst is als er niet dringend hulp komt voor de vluchtelingen.

Jammer genoeg is het mooie gebaar van Angelina een druppel op een hete plaat. De vluchtelingenorganisatie denkt immers in totaal 250 miljoen dollar nodig te hebben voor deze hulp.
Jolie schonk eerder al flinke sommen aan UNHCR-programma's in Afrika en Azië.
In augustus was de ster uit de film ‘Tomb Raider’ nog te gast in Pakistan en Iran waar ze de Afghaanse vluchtelingen bezocht. De maand voor de recente oorlogsdreiging zaten er al 3,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen in opvangkampen in Pakistan en Iran. Het merendeel was toen al op de vlucht voor de onderdrukking van het Taliban-regime...

Argentinie wil shirtnummer 10 terugtrekken

Argentinie gaat proberen om de UEFA zover te krijgen dat ze toestemming geven om het nummer 10 niet meer te hoeven voeren in wedstrijden van het Argentijns elftal. Dit alles ter ere van "Pluisje"


Argentinië wil het voetbalshirt met nummer 10 niet meer gebruiken tijdens wedstrijden met het nationale team als eerbetoon aan Diego Maradona. De Argentijnse voetbalbond (AFA) heeft besloten nummer 10 voor het eerst niet te gebruiken tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van Argentinië tegen Uruguay op 14 november. De AFA moet de FIFA nog wel officieel toestemming vragen voor het plan.

Maradona trok zich in 1997 terug uit het voetbal na een zeer succesvolle carrière als international. Hij werd uitgeroepen tot beste speler van zijn generatie en tot beste speler aller tijden. Het nummer van de legendarische voetballer zal ook afwezig zijn tijdens de wedstrijden van jong Argentinië, waar Maradona zijn kunsten voor het eerst vertoonde.

Maradona scoorde in 138 wedstrijden 61 keer voor zijn land, waaronder de beslissende goal in de WK-wedstrijd in 1986 tegen Engeland. Zijn succes werd de laatste jaren van zijn carière overschaduwd door problemen met drugs en zijn hart.

Dopingarts in Belgie aangehouden

Het parket in Luik heeft woensdagavond de Belgische arts Georges Mouton aangehouden. Hij schreef volgens het parket sporters onder meer het verboden dopingmiddel EPO voor. Mouton begeleidde totaal zo'n 150 sporters, onder wie wielrenner Ludo Dierckxsens en atleten Said Aouita en Mohammed Mourhit.

Tegen Mouton loopt al jaren een gerechtelijk onderzoek. Hij werd in 1998 in verband gebracht met de Festina-affaire in de Tour de France, maar justitie sprak hem vrij wegens gebrek aan bewijs. De klachten tegen de arts bleven zich echter opstapelen. Uit onderzoek bleek dat een Spaans farmaceutisch bedrijf Mouton voorzag van EPO.

Mouton moest in 1999 opstappen als voorzitter van de atletiekclub FC Luik. In maart 2000 wees oud-wielrenner Brian Dalgaard hem aan als leverancier van dopingproducten. Mouton, die nu in de gevangenis van Lantin zit, ontkent alles.

Alesi rijdt zondag zijn 200e GP

Autocoureur Jean Alesi rijdt zondag op het circuit van Indianapolis zijn tweehonderdste Grand Prix in de Formule 1. De 37-jarige Fransman is de oudste en meest ervaren man van het veld.


"Ik heb dezelfde passie voor de sport als in het begin. Ik denk dat ik het daarom zo lang heb volgehouden", zei hij. "De laatste twaalf jaar zijn omgevlogen. Het is moeilijk om mijn herinneringen op te sommen. Ik ben vooral dankbaar dat ik ongedeerd ben gebleven."

Slechts vier mannen reden meer wedstrijden dan Alesi. Als de coureur uit Avignon zijn zin krijgt en bij Jordan kan bijtekenen, haalt hij er nog drie in. Alleen de Italiaan Ricardo Patrese (256 starts) lijkt onbereikbaar. Andere records zal Alesi zeker niet meer breken. Na zijn wervelende entree in de Formule 1 zagen kenners in hem een nieuwe wereldkampioen, maar de Fransman loste zijn belofte nooit in.

Alesi maakte in 1989 op Paul Ricard zijn debuut voor Tyrrell. Hij eindigde meteen vierde. Een jaar later maakte de jonge rijder in Phoenix nog veel meer indruk, toen hij met de beperkte Tyrrell een memorabel duel uitvocht met de grote Ayrton Senna.

Ferrari en Williams wilden het talent hebben. Alesi koos Ferrari, een verkeerd besluit bleek achteraf. Williams haalde de jaren erna met de machtige Renault-motor de ene na de andere titel binnen. Ferrari maakte Alesi rijk, maar kon hem geen winnende auto bieden. "Toch heb ik nooit spijt gehad. Ferrari was mijn passie", zei hij in het tijdschrift F1 Magazine.

Pas in zijn vijfde jaar bij de Italianen (1995) haalde Alesi zijn eerste GP-overwinning. Op zijn 31e verjaardag zegevierde hij in Canada. "Ik had al zo vaak P1 (de eerste plaats) op het pitbord gezien, maar niet in de laatste ronde! Het was moeilijk voor me. Ik begon te huilen in de auto en zag de baan haast niet meer."

De overwinning werkte niet bevrijdend. Alesi stapte over naar Benetton waar Michael Schumacher net twee wereldtitels had gehaald, maar het werd een teleurstelling. In Australië 1997 beleefde Alesi een dieptepunt, toen hij zijn wagen zonder benzine naast de baan moest zetten. Hij lag op dat moment tweede. Vanaf 1998 ging het verder bergafwaarts. Van de subtop gleed Alesi af naar de middenmoot (Sauber) en de staart van het veld (Prost). Bij het team van zijn vriend Alain Prost ging zoveel mis, dat de coureur blij was dat Jordan hem deze zomer verloste.

Justitie gaat 'modderboeren' vervolgen

Justitie gaat twee landbouwers uit de gemeente Delfzijl vervolgen voor dood door schuld.

De boeren zouden op 6 november vorig jaar bij de bietenoogst de Geefsweersterweg in Meedhuizen niet goed schoon hebben gemaakt. Daardoor zijn ze volgens justitie verantwoordelijk voor het dodelijk ongeval dat daar op die dag plaats vond.

De bestuurder van een auto raakte als gevolg van de gladheid in een sloot en overleed kort daarna. De boeren wordt verweten dat ze het verkeer niet voor de plaatselijke gladheid gewaarschuwd hebben met een bord. De landbouwers zijn inmiddels gedagvaard, ze moeten eind oktober voor de rechter verschijnen.

Landelijk krijgen politie en gemeenten jaarlijks veel klachten over de modder die boeren na de oogst op polderwegen achterlaten. Vaak leidt dat, zeker in combinatie met nat weer, tot spekgladde toestanden.

Haagse leerling slaat directrice met stuk hout

De 50-jarige directeur van een scholengemeenschap in Den Haag is woensdag mishandeld door een leerling.

Naar aanleiding van een incident op school kreeg de 15-jarige Haagse jongen te horen dat hij werd geschorst. Hij kreeg een woede-aanval en sloeg de 50-jarige vrouw met een stuk hout. Zij is voor behandeling vervoerd naar het Ziekenhuis Leyenburg, maar is vandaag weer gewoon gaan werken.

De leerling is aangehouden en ingesloten. Hij zit nog steeds vast en wordt op dit moment gehoord. De ouders van de leerlingen zijn per brief op de hoogte gesteld. Binnenkort wordt er op school aandacht besteed aan de mishandeling.

IATA tegen pistolen voor piloten

De IATA, de internationale organisatie voor burgerluchtvaart, stelt dat de veiligheid aan boord in gevaar komt, als piloten pistolen mogen dragen. Kogels kunnen tijdens een vlucht grote schade aanrichten, stelt de organisatie.

De Amerikaanse pilotenvakbond had het Congres gevraagd een wapen te mogen, uit vrees voor nieuwe kapingsacties. De IATA wil liever meer controle op de grond. Algemeen wordt verwacht dat president Bush later vandaag met een pakket aan veiligheidsmaatregelen komt voor de luchtvaart. Er is onder meer sprake van het mee laten vliegen van bewakers en het verstevigen van cockpit-deuren.

'Veronica naar ME' had wel gemogen

Na het vertrek van de vereniging Veronica uit de Holland Media Groep had die jongerenzender mogen worden omgedoopt in ME. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald in het hoger beroep dat HMG had aangespannen tegen het kledingconcern WE.

De kortgedingrechter had in eerste aanleg het protest van WE tegen het gebruik van de naam ME gehonoreerd. Op basis daarvan besloot Holland Media Groep (HMG) de zender in allerijl om te dopen in Yorin. Die naam blijft het station houden, maar de uitspraak van het hof kan wel tot gevolg hebben dat HMG een schadeclaim indient bij WE.

HMG, moedermaatschappij van RTL4/5 en Yorin, is zeer tevreden. ,,Wij zijn er altijd van overtuigd geweest dat een kledingbedrijf zeer gangbare Engelse voornaamwoorden niet kan monopoliseren buiten de kledingbranche. De merken WE en ME leken totaal niet op elkaar, de logo's waren totaal verschillend en consumenten zouden tv, radio en kleding niet met elkaar hebben verward'', geeft een woordvoerster aan.

Maker Koernikova-virus veroordeeld

De 20-jarige bedenker van het Koernikova-virus, Jan de Wit uit Sneek, is donderdag voor de rechtbank in Leeuwarden tot een werkstraf van 150 uur veroordeeld. De eis tegen de man was een maximale werkstraf van 240 uur.

De Wit plaatste in februari op internet een zogeheten wormvirus dat zich als een e-mailbericht verspreidde. Bij het aanklikken van de e-mail onder de titel van tennisster Anna Koernikova werd het virus actief gemaakt. Dit leidde tot overlast bij internetgebruikers over heel de wereld.

De rechtbank heeft bij de bepaling van de straf rekening gehouden met het feit dat de jongen niet eerder met justitie in aanraking is geweest, dat hij zich zelf bij de politie heeft gemeld en dat de materiële schade beperkt is gebleven. De Amerikaanse opsporingsdienst FBI meldde een schade van 166.827 dollar.

Ellen verkracht in Spanje?

Afgelopen week moest Ellen, kandidaatbewoonster voor Big Brother in Spanje, het Spaanse opvangkamp verlaten. Reden daarvoor zou zijn dat ze geprobeerd heeft met een mobiele telefoon haar vriend te bellen, iets wat strikt tegen de regels is. Prive beweert deze week echter dat er veel meer aan de hand is. Een voorproefje...

De vriend van de Hoofddorpse grondstewardess vertelt: 'Ellen is door een hel gegaan. Zondagnacht liep ze in de tuin, en opeens werd ze belaagd door iemand van de bewaking. Een alerte medebewoner kon haar ternauwernood redden van een verkrachtingspoging. Geschrokken en totaal overstuur rende Ellen het huis binnen. Een ding stond vast, ze wilde geen minuut langer blijven. Voor Ellen was het spelletje uit. Ze leende een mobiele telefoon en belde mij. Ze is nu thuis en onder behandeling van een psycholoog. Van de productie van Big Brother kregen wij een reisje naar Parijs aangeboden om op adem te komen.'

België wil cel Michel S. onderzoeken

De Leuvense onderzoeksrechter Raymond Decoux zal de Nederlandse justitie verzoeken de cel van Michel Stockx, de moordenaar van de Blokkerse Jessica Laven, grondig te doorzoeken in aanwezigheid van Belgische inspecteurs.

De 59-jarige Assenaar Michel Stockx, die hoofdverdachte was in de verdwijning van het Belgische meisje Nathalie Geijsbregts, overleed dinsdag aan de brandwonden die hij vorige week in de cel in de gevangenis van Scheveningen door een ongeluk had opgelopen.
De onderzoeksrechter wil dat Leuvense speurders toestemming krijgen om de persoonlijke spullen van de kindermoordenaar aan een minutieus onderzoek te onderwerpen. Daarmee willen zij een ultieme poging doen om aanwijzigen te vinden die de schuld van hem kunnen bewijzen. Dit heeft persmagistraat Theo Jacobs van het parket in Leuven woensdag verklaard.

Pijnlijk

Volgens de persmagistraat is de dood van Stockx voor het onderzoek naar Nathalie Geijsbregts ,,een bijzonder pijnlijke zaak''. Door de dood van de Nederlander is de strafvordering tegen hem vervallen. Maar volgens Jacobs is de zoektocht naar het in 1991 bij een bushalte verdwenen meisje Nathalie Geijsbregts nog helemaal niet ten einde.
De 59-jarige Assenaar Stockx is onder meer veroordeeld voor de moord op Jessica Laven en twee Duitse jongens van 9 en 13 jaar. Stockx werd in november 1992 hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar en tbs. Het Hof in Amsterdam achtte hem destijds schuldig aan pedoseksuele delicten met dodelijke afloop.

In april 2001 gaf Stockx tegen een medegevangene in Scheveningen toe dat hij ook het verdwenen Belgische meisje Nathalie Geijsbregts had verkracht en vermoord. Daarop werd hij naar Belgie¨ overgebracht, waar hij zo'n 250 uur werd verhoord. Die gesprekken leidden niet tot een bekentenis en leverden onvoldoende materiaal op om de man voor een Belgische rechter te brengen.

John de Mol grijpt in

Vorige week regende het klachten bij Big Brother over de expliciete sex, het taalgebruik en het vele naakt in de vroege uitzendingen. Daarop heeft John de Mol zelf besloten in te grijpen, iets wat in de uitzendingen daarna duidelijk zichtbaar is geweest: het taalgebruik is afgenomen, sex en naakt is vrijwel volledig verdwenen.. Dit is te lezen in een artikel in het NoordHollands Dagblad van 26 september..

"Ik heb met de programmamakers afgesproken dat als dit nog een keer voorkomt, om zeven uur een gekuiste versie wordt uitgezonden," aldus de Mol. In de herhaling 's avonds na elven is dan alsnog ruimte voot het 'ongecensureerde' wel en wee van de bewoners.

Ook de Telegraaf bericht een reactie van De Mol op de vele kritiek: . ,,Wat vorige week is uitgezonden kan natuurlijk niet zo vroeg op de avond. Ik geef de mensen die daarover klagen helemaal gelijk. Ik heb nu met de makers, Hummie van der Tonnekreek en Paul Römer afgesproken dat zulke heftige beelden niet meer om 19.00 uur worden vertoond."

D'66 wil huismus beschermen

De D66-fractie in de gemeenteraad van Groningen heeft de bescherming van de huismus in haar verkiezingsprogramma opgenomen. Het gaat slecht met de huismus in Nederland, omdat het beestje in de steden steeds minder nestplekjes kan vinden.

Volgens de fractie draagt de huismus bij aan de kwaliteit van het leven in de stad, en verdient hij daarom meer aandacht. Nieuwe, efficiënt gebouwde huizen hebben geen spleten meer waar dit holbewonertje een nest kan bouwen, zegt D66-raadslid T. van Dalen. De partij wil aan duizend Groningse scholieren een vogelkastje uitdelen om zo het aantal nestplaatsen voor de huismus te vergroten en tegelijkertijd jongeren bij de stadsnatuur te betrekken.

Vogelbescherming Nederland denkt niet dat het plan van D66 veel effect zal hebben. "Huismusjes nestelen doorgaans niet in nestkastjes, maar onder dakpannen", zegt woordvoerster C. van der Hoop. Vogelbescherming Nederland steunt wel het verplicht inbouwen van andere nestmogelijkheden in nieuwbouwhuizen.

Minder ongelukken met brommers

Het aantal ongelukken met bromfietsers is vorig jaar met bijna eenderde gedaald op wegen waar zij niet meer op het fietspad mogen rijden. Het aantal mensen dat gewond raakte, daalde net zo veel.

Dit is te danken aan de 'verbanning' van bromfietsers naar de rijbaan, maar ook aan diverse andere maatregelen. Bijvoorbeeld de aanleg van rotondes, de invoering van 30-kilometerzones en de strengere controle van bromfietsen en het rijgedrag van de bestuurders.

De opvallende daling van ongelukken en slachtoffers wordt gemeld in een onderzoek naar de mogelijkheid voor gemeenten om bromfietsen te verplichten om op de weg te rijden in plaats van het fietspad. Deze maatregel is eind 1999 ingevoerd. Minister Netelenbos (Verkeer) heeft de resultaten donderdag bekendgemaakt.

Commotie over 'Islam'-uitspraken Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gisteren veel stof doen opwaaien door zijn felle veroordeling van de islam. Het valt de premier op dat het Westen steeds vaker de schuld krijgt van alles en nog wat, terwijl het Westen volgens hem superieur is aan de islam.

"Men probeert het Westen te criminaliseren, alsof het de schuld is van de armoede in de wereld", aldus Berlusconi.
"We moeten overtuigd zijn van de verhevenheid van onze beschaving." Volgens Berlusconi is de islam daarentegen een beschaving die 1400 jaar achterloopt.

Verhofstadt: uitspraken Berlusconi gevaarlijk

De Belgische premier Verhofstadt, huidig voorzitter van de Europese Unie, heeft uiterst verbolgen gereageerd op de uitspraken van zijn Italiaanse collega Berlusconi als zou het westen superieur zijn aan de moslimcultuur.

,,Deze uitspraken kunnen zelfs gevaarlijk zijn en een gevoel van vernedering doen ontstaan'', aldus Verhofstadt donderdag voor de Vlaamse radiozender VRT, voorafgaand aan zijn vertrek naar Washington. Daar zal hij president Bush inlichten over de acties van de EU tegen terrorisme.

Ongelegen

Volgens Verhofstadt komen de uitspraken ,,erg ongelegen'' op een moment waarop ,,juist dialoog en toenadering met de islam nodig zijn om een gezamenlijk front te vormen tegen het terrorisme''. De Belgische premier kon volgens de publieke omroep VRT de uitspraken van Berlusconi ,,nauwelijks geloven''.

,,We delen de opvattingen van premier Berlusconi niet'', luidde de reactie van een woordvoerder van de Europese Commissie. Commissievoorzitter Prodi, die met Verhofstadt mee is naar de VS, nam volgens hem in een toespraak in de grote moskee van Brussel donderdagmorgen ook al afstand van Berlusconi. ,,Het was een boodschap van vrede en tolerantie tegenover alle culturen en religies.'' Prodi zei dat Europa zal vechten tegen intolerantie en racisme.

Chinese popster klaagt website aan

Slayher had ons via de newssubmit het volgende te melden

Zang Tianshuo is een 37-jarige Chinese popster die door twee websites in China werd uitgeroepen tot lelijkste popster. Tianshuo won een aangespannen zaak op grond van stress en gekwetste gevoelens. "Het maakt niet uit of ik wél of niet lelijk ben - alléén mijn moeder mag zoiets tegen me zeggen! De hele familie was van slag." De websites moesten geld neertellen en tevens hun excuses aanbieden.

Orale nachtmerrie

Noot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het leek te mooi om waar te zijn. Een 14-jarige jongen in India werd door drie meisjes uitgenodigd om een orale seksscene uit een pornofilm na te spelen. Het liep echter niet goed voor hem af.

Eén van de meisjes leefde zich iets te hard uit op zijn geslachtsdeel, en beet er een stuk af. Doktoren konden de top van de penis helaas niet meer terugplaatsen. Het slachtoffer ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in New Delhi.

Ruud de Wild geschorst? Dus niet

Newsmystery had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een geslaagde practical joke, dat blijkt het bericht te zijn dat radiopresentator Ruud de Wild een week geschorst zou zijn omdat hij Hans Dulfer in zijn programma een “arrogante klootzak” noemde. De Wild maakte de schorsing woensdagmiddag zelf op de radio bekend, maar volgens diverse goedingelichte bronnen is er niets van waar. De nieuwssite Radiowereld.nl prikte als eerste door de grap heen. De redactie trekt de conclusie: “Ruud de Wild is momenteel op een welverdiende vakantie.” 3FM wilde niet reageren.

Amazon begint online-reiswinkel

Internetwinkel Amazon.com heeft samen met Expedia, Hotwire en de The Vacation Store een online reiswinkel geopend.

In de online reiswinkel biedt Amazon reizen aan van reisorganisaties Expedia, Hotwire, en cruisevakanties van The Vacation Store. Ook kunnen klanten reisinformatie van Expedia inzien. Daarnaast zal Amazon haar eigen reisproducten aanbieden.

De laatste jaren probeert Amazon op grote schaal overeenkomsten te sluiten met traditionele bedrijven. Het bedrijf wil zo haar verslechterende verkoopcijfers weer op peil krijgen. Zo heeft het bedrijf onder andere een boekhandel en een electronicazaak gecontracteerd. De Britse variant van de reiswinkel, Amazon.co.uk, zal later dit jaar worden geopend.

Vacature-aantal stijgt niet meer

Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal van 2001 gelijk gebleven. Eind juni 2001 stonden er 218.000 vacatures open. Dit waren er evenveel als een jaar eerder, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag gemeld.

Ook in het eerste kwartaal van dit jaar groeide het aantal openstaande vacatures niet meer. Tot 2001 was er een periode van zeven jaar onafgebroken groei. Het aantal vacatures ligt nu stabiel op een hoog niveau. In het tweede kwartaal van dit jaar bereikte het aantal vervulde vacatures een recordhoogte van 270.000. De werkloosheid is laag en stabiel, aldus het CBS.

In de industrie komen steeds minder vacatures vrij. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is een afname van 8.000 te zien. Tot nog toe wordt deze afname gecompenseerd door een stijging van het aantal onvervulde arbeidsplaatsen in de zorg en zakelijke dienstverlening.

Volgens de laatste raming van het CBS komt de economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 1,5 procent. Ondanks de vertraagde groei is de arbeidsmarkt volop in beweging. Dit jaar waren hoge aantallen nieuwe en vervulde vacatures te zien.

Passagier meldt kaping via e-mail

Een man is aangehouden in Zuid-Korea nadat hij ten onrechte per e-mail had beweert dat zijn vliegtuig was gekaapt. Hij stuurde een bericht met deze strekking vanuit het vliegtuig naar zijn vriendin in Japan.

De vrouw uit Kyoto nam het bericht dat zij via de mobiele telefoon van haar vriend ontving serieus en waarschuwde de autoriteiten. In het bericht zou de zin hebben gestaan 'Dus het waren toch de Arabieren'.

De man was op weg met Japan Airlines van Kansai International Airport naar Seoul. Het vliegtuig is veilig geland waarna de man door de Zuid-Koreaanse werd ondervraagd. Zij kwamen er al snel achter dat de melding van de man vals was.

14 doden bij schietpartij in Zwitsers parlement

tyme had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een schietpartij in het regionale parlement van het kanton Zug in het midden van Zwitserland zijn donderdag zeker 14 mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn drie leden van het regionale parlement in Zug. Dat heeft de voorzitter van het parlement bekendgemaakt.

Het bloedbad werd verricht door een als politieman uitgedoste man. Hij schoot in het wilde weg om zich heen en bracht een granaat tot ontploffing. De dader is waarschijnlijk dood.

In het gebouw was een gezamenlijke vergadering bezig van de regering en het parlement van Zug. Volgens de eerste berichten handelde de man uit woede over een regeringsbesluit. De zogenoemde Kantonraad zou eerder op de dag een bezwaar van de man hebben afgewezen. De radio meldde verder dat er een ontploffing zou zijn gehoord, mogelijk veroorzaakt door een handgranaat.

De toestand ter plaatse zou zeer onoverzichtelijk zijn met overal bloed, meldden getuigen. Politie, brandweer en ambulancediensten zijn inmiddels aanwezig. Het parlementsgebouw is volledig afgegrendeld.

Het kanton telt zo'n 100.000 inwoners. Het centrum van Zug, waar het parlement van het gelijknamige kanton staat, is door de politie afgesloten. Openbare gebouwen in Zwitserland worden niet zwaar bewaakt en het is hoogst ongebruikelijk dat politici worden beschermd door de politie. In en rond het nationale parlement in Bern werden na de schietpartij in Zug direct extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Droogvriezen van dode lichamen is milieuvriendelijker

De Zweedse ecologiste Susanne Wiigh-Masak stelt in de laatste uitgave van het Britse wetenschapsmagagzine New Scientist een nieuwe, milieuvriendelijke begrafenismethode voor. Wiigh-Masak pleit ervoor om het lichaam na de dood droog te vriezen en tot poeder te herleiden.
De methode heeft vooral als voordeel dat ze milieuvriendelijker is dan een gewone begrafenis of crematie. Bij het verbranden van een lijk, waarbij 50 liter olie nodig is, komen bijvoorbeeld heel wat giftige stoffen en zware metalen vrij. Ook de teraardebestelling is niet echt milieuvriendelijk. In vele landen wordt het lichaam immers eerst nog gebalsemd om langer te bewaren. Het ontbindingsproces van een lichaam in een doodskist duurt 50 tot 60 jaar. In die tijd komen conserveringsmiddelen in het grondwater terecht.

Volgens Suzanne Wiigh-Masak werd de nieuwe methode al op dode varkens en koeien getest. De kadavers werden in een vloeibare stikstof van -196 graden Celsius ingevroren en daarna met ultrasone trillingen afgebroken. Eenmaal al het water uit het lichaam is onttrokken, rest slechts een reukloze, poederachtige substantie. "Van een lichaam van bijvoorbeeld 80 kilogram blijft nog ongeveer 20 kilogram poeder over, een klein hoopje wat in een recycleerbare doodskist kan worden begraven", zo verduidelijkt Wiigh-Masak in New Scientist.

De Zweedse kerk heeft alvast haar zegen gegeven voor de nieuwe begrafenismethode. "Mijn methode ligt dichtbij hun interpretatie van de Bijbel", verduidelijkt de ecologiste: "Wij zijn uit de aarde gemaakt en tot aarde (stof) zullen wij terugkeren".

Het mysterieuze fortuin van bin Laden

De Amerikanen en hun bondgenoten zijn niet alleen vastbesloten Osama bin Laden levend of dood te vatten. Ze willen hem en zijn bondgenoten ook financieel kraken. Overal ter wereld wordt de jacht ingezet op het fortuin van Bin Laden en andere terroristen. Alleen is het niet duidelijk hoe groot dat fortuin is en waar het zich juist bevindt. Volgens rapporten van verschillende geheime diensten is Bin Laden erin geslaagd zijn fortuin weg te stoppen in een ondoorzichtig kluwen van off-shorefirmaatjes.

Osama bin Laden werd rijk geboren als telg uit een Saudische ondernemersfamilie. Osamas vader, sjeik Mohammed bin Laden, stond tot hij in 1967 overleed bij een helikopterongeval, aan het hoofd van de Saoudi Bin Laden Group (SBG), een grote bouwfirma. De Bin Laden Group was onder meer de exclusieve aannemer voor alle religieuze bouwwerken in de grote heilige steden van Saudi-Arabië. Daarnaast was de groep actief in zowat alle andere Arabische landen. Volgens niet-officiële cijfers werd het zakencijfer van de bank in 1991 geschat op een slordige 40 miljard dollar.

In 1994 viel Osama bin Laden bij zijn familie en de overheid in ongenade omdat hij het niet eens was met de manier waarop zijn land in 1991 de oorlog tegen Irak had gewonnen. Hij vond dat Saudi-Arabië zich als lakei van Amerika gedragen had. De Saudis ontnamen hem de Saudische nationaliteit en Bin Laden werd uit zijn land verbannen. Ook door zijn familie werd hij verstoten wegens zijn te extreme ideeën - verschillende bronnen beweren trouwens dat de verstoting slechts schijn was.
Osama trok naar Soedan, echter niet arm en berooid. Hij nam zijn erfenis mee. Als een van de 54 kinderen van sjeik Mohammed bin Laden, kreeg Osama, afhankelijk van de bron, tussen de 80 en de 330 miljoen euro mee. In Soedan deed Osama waar hij en zijn familie goed in waren geweest: wegen leggen en gebouwen optrekken. Stukje bij beetje bouwde hij in Soedan een belangrijk industrieel een financieel imperium op: hij richtte zijn eigen bank op, werd eigenaar van een chemische fabriek en een fabriek die Arabische gom maakte.
Netwerk

Volgens rapporten van verschillende inlichtingendiensten begreep Osama bin Laden toen hoe belangrijk het was een financieel netwerk op te zetten om zijn terroristische activiteiten te verbergen. Op dat moment bestond zijn fundamentalistische organisatie Al-Qaeda al. Ze werd gefinancierd met het geld dat de bedrijven van Bin Laden in Soedan verdienden en dat werd versluisd naar Londense banken, maar ook naar belastingparadijzen zoals de Bahamas, Malta en Cyprus.
In 1996 verliet Bin Laden Soedan, opnieuw onder Amerikaanse druk. Hij trok naar Afghanistan. Wat er na zijn haastige vertrek uit Soedan met zijn geld gebeurde, is nooit echt duidelijk geworden. Officieel werd zijn geld in Soedan bevroren, maar of dit ook echt is gebeurd, weet niemand met zekerheid. Volgens Saudische dissidenten was Osama bin Laden zo goed als failliet toen hij gedwongen verhuisde van Soedan naar Afghanistan. Andere bronnen doen dit af als onzin. Zij menen dat het geld van Bin Laden toen al lang in veiligheid was in belastingsparadijzen overal ter wereld.
Hoe Osama bin Laden in Afghanistan geld verdiende en verdient, daar hebben de geheime diensten het gissen naar. Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat er nog steeds een officieus, wereldwijd moslimliefdadigheidsfonds bestaat dat in de jaren 80 opgericht werd om de strijd van de Afghanen tegen de Russen te financieren. Volgens de inlichtingendiensten is het niet uitgesloten dat Bin Laden erin geslaagd is de fondsen naar zichzelf af te leiden om zijn privé-oorlog te voeren. Sommige Saudische dissidenten menen ook dat Osama veel geld heeft gekregen van rijke inwoners van de Golfstaten toen de Amerikanen hem na de aanslagen van 1998 in Khartoem en Dar es Salaam tot staatsvijand nummer één bombardeerden. "Dat heeft zijn public relations enorm veel goed gedaan", klinkt het in Saudi-Arabië.
De geldstromen zouden hun weg gevonden hebben langs het officieuze hawala-systeem, een systeem van niet-officieel bankieren tussen winkels van Arabische immigranten over heel de wereld. Dat systeem is nauwelijks te controleren door de officiële instanties. Sommige bronnen menen dat Bin Laden ook actief is in de opiumhandel. Die viel een tijdlang droog toen de Taliban aan het bewind kwamen, maar nu zouden diezelfde Taliban en Osama bin Laden de handel zelf opnieuw opgestart hebben.
De strijd om het geld van Osama bin Laden dreigt lang en moeilijk te worden. President Bush maakte maandag al bekend dat zijn land de tegoeden van 27 terroristische bewegingen, organisaties en individuen blokkeert. Verschillende landen over de hele wereld kondigden al aan dat zij hetzelfde doen. Frankrijk blokkeerde al voor iets meer dan 4 miljoen euro gelden die in verband kunnen worden gebracht met Afghanistan. Pakistan blokkeerde de bankrekeningen van Al Rashid Trust, een humanitaire organisatie in Afghanistan, maar volgens de VS heeft ze banden met Osama bin Laden.
Het Amerikaanse gerecht vermoedt dat het financiële hart van de aanslagen in Duitsland ligt. Mohamed Ata, een van de kapers reisde heen en weer in Duitsland en woonde geruime tijd in Hamburg. Daar rolde het gerecht het bedrijfje Mamoun Darkazanli Import-Export Co op dat ervan verdacht wordt een doorgeeflijk te zijn Bin Ladens geld.

Syfilisepidemie treft vooral Vlaamse mannen

Het aantal syfilisbesmettingen in Vlaanderen is het afgelopen jaar verdrievoudigd. Ook raken meer mannen besmet dan vrouwen. Dat blijkt uit de cijfers die woensdag op het seminarie 'Liefde in tijden van syfilis' in het Tropisch Instituut in Antwerpen werden bekendgemaakt.
Volgens cijfers van de Gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap werden de voorbije weken in Antwerpen 58 besmettingen vastgesteld bij mannen (41) en vrouwen (17). Ook in Brussel is er sprake van een toename. Deze abnormale stijging wordt bevestigd door een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Dat analyseerde de gegevens van 47 labs uit 134 peillaboratoria uit de periode januari-maart 2001. Daaruit blijkt dat drie keer zoveel mensen drager waren van het virus dan in dezelfde periode het jaar voordien.

De dragers zijn meestal homoseksuele mannen die het virus opliepen tijdens wisselende, onveilige seksuele contacten in sauna's en darkrooms. Hetero's lopen dan weer een groter risico tijdens bezoeken aan prostituees. Eén man liep het virus op in een megadancing.
Ook in grote steden in Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland is sprake van een syfilisepidemie. Volgens Dokter Han Fennema, hoofd van de GG°GD-soa-polikliniek in Amsterdam is het aantal besmette patiënten even hoog als in het midden van de jaren '80, net voor de eerste grote aids-preventiecampagnes werden gevoerd.
De incubatieperiode van het virus duurt gewoonlijk tien tot twintig dagen en kan uitzonderlijk oplopen tot drie maanden. Meestal gaan besmette patiënten naar de dokter als ze uitwendige zweren op hun geslachtsorgaan hebben. Maar deze meestal pijnloze zweren kunnen ook inwendig zijn: in de keel of in de vagina. Die genezen vanzelf. In een tweede fase geeft de bacterie voorgaande klachten zoals koorts, huiduitslag, moeheid, haaruitval en wratachtige onstekingen.
Het virus maakt dat een hiv-positieve persoon veel besmettelijker en een hiv-negatieve persoon veel ontvankelijker is voor het aids-virus. Besmette zwangere vrouwen lopen een grotere kans op een doodgeboren kind, of dat de baby afwijkingen zal hebben. De artsen van het Tropisch Instituut raden het gebruik van het condoom aan om het virus te voorkomen. In geval van twijfel over een besmetting raden ze een test aan die de huisarts kan uitvoeren.

Luchtmacht: asielzoekers terugvliegen

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Staatssecretaris Kalsbeek van Justitie wil vliegtuigen van de luchtmacht inzetten om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te vliegen naar hun land van herkomst. Zij heeft dit onlangs afgesproken met minister De Grave van Defensie. Het gaat om een Fokker 50 en een KDC 10.

Kalsbeek verwacht dat het een stuk goedkoper is om groepen vreemdelingen uit te zetten met deze toestellen dan met chartervliegtuigen. Zo kost de inzet van vier chartertoestellen 1,3 miljoen gulden. Dit heeft de PvdA-bewindsvrouwe aan de Tweede Kamer laten weten.

"Belgische koning had seks met pubers"

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Belgische regering en het koninklijk paleis in Brussel schakelen de rechter in na de publicatie van een boek waarin staat dat koning Albert in de jaren negentig zou hebben deelgenomen aan seksfeestjes met minderjarigen.

Volgens de Belgische minister van Justitie Verwilghen is in Parijs een kort geding aangespannen tegen de Franse uitgever van "Pedofiliedossier, het schandaal van de affaire Dutroux".

De Belgische eisers willen van uitgeverij Flammarion een schadevergoeding. Het bedrag zal volledig ten goede komen aan de strijd tegen pedofilie en de mensenhandel, aldus het ministerie van Justitie in Brussel.

Een andere eis is dat er in elk boek een ontkenning wordt opgenomen die stelt dat "na grondige gerechtelijke, parlementaire en journalistieke onderzoeken, de aantijgingen in het boek volledig ongegrond zijn gebleken

eBay onderzocht op terroristische 'codes'

stinkbeer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee miljoen plaatjes leveren vooralsnog geen bewijs
Berichten in de media als zouden terroristen via beelden op het internet in het geheim met elkaar communiceren, hebben twee wetenschappers ertoe bewogen een onderzoek op te zetten. Hun voorlopige conclusie na het bestuderen van twee miljoen beelden uiteenlopend van 20 tot 400 KB: terroristen verwerken geen geheime informatie in beelden die op onschuldige websites zoals online veilingen worden getoond. Voor 'steganografie', zoals het in cryptografiekringen heet, is geen bewijs gevonden.

In februari dook in Amerikaanse overheidskringen de verdenking op dat de organisatie van Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de aanvallen op de WTC-torens en het Pentagon, informatie doorspeelde via beelden op het internet. Recentelijk kwamen die vermoedens opnieuw naar voren toen de FBI stelde dat de terroristische aanvallen op New York en Washington mogelijk zijn gecoördineerd via beeldmateriaal op eBay.

Gewapend met een cluster van zestig computers en een zelfgeschreven applicatie trokken Peter Honeyman en Niels Provos van de universiteit van Michigan het internet op. Ze haalden meer dan twee miljoen beeldbestanden binnen van de eBay-website en onderzochten het materiaal op verborgen code. Het is mogelijk om in gecomprimeerde beeldformaten zoals JPEG informatie toe te voegen zonder dat iemand dat merkt aan het beeldje. Drie applicaties maken zo'n steganografische codering mogelijk: JSteg, JPHide en OutGuess.

Uit statistisch onderzoek bleek dat zeventienduizend beelden mogelijk steganografische inhoud bevatten. Met een zogenoemde distributed dictionary attack werden de beelden getest. Deze methode om codes te kraken houdt in dat een cluster van computers wordt gebruikt om alle mogelijke woorden uit woordenboeken aan te bieden. Onderzoek heeft uitgewezen dat een kwart van alle wachtwoorden via deze weg kan worden gekraakt. Maar in dit geval bleef resultaat uit.

Volgens Honeyman en Provos zijn er drie mogelijkheden waarom ze geen verborgen informatie vonden. Of stenagografie komt op het internet inderdaad niet voor, of JSteg, JPHide en OutGuess zijn niet gebruikt, of er zijn heel complexe wachtwoorden gebruikt. Maar die laatste twee opties lijken de wetenschappers onwaarschijnlijk. "De meest waarschijnlijke uitleg is dat er geen steganografie wordt gebruikt op het internet", zeggen de twee. Toch zetten ze hun zoektocht voort. In een volgend stadium zullen Honeyman en Provos de beelden die via nieuwsgroepen worden verspreid onder de loep nemen.

Veiligheidsexperts geven de wetenschappers gelijk. In het wetenschappelijke tijdschrift The New Scientist zegt Magnus Ranstorp van het Centre for the Study for Terrorism and Political Violence in het Verenigd Koninkrijk dat terroristen wellicht geen hoogtechnologische methodes gebruiken om belangrijke informatie te versturen. Ze zouden de voorkeur geven aan menselijke koeriers

Boek Turkse zanger Tarkan uit de verkoop

E_Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Alle nog niet verkochte exemplaren van een boek over de zanger Tarkan Tevetoglu (1972) zijn in Turkije uit de handel gehaald.

Aan de geaardheid van de Turkse zanger Tarkan mag niet worden getwijfeld.

In de biografie wordt de retorisch bedoelde vraag gesteld of de hitzanger (qua populariteit te vergelijken met Borsato in Nederland) homoseksueel is omdat hij zich opmaakt. De rechter vond dat met die bewering de rechten van de hitzanger zijn geschonden. Van 'Tarkan: het Sterfenomeen' waren pas 1.500 exemplaren verkocht. De zanger had in Nederland succes met de nummers 'Simarik' ('Verwaand') en 'Sikidim'.

In 1999 keerde (de overigens in Duitsland geboren) Tarkan terug naar Turkije na jaren in het buitenland (New York) te hebben gebivakkeerd. Het verhaal gaat dat Tarkan zo de Turkse dienstplicht probeerde te ontlopen. Toen de wet werd aangepast en Tarkan slechts 1 maand in plaats van 18 maanden in dienst zou hoeven, keerde hij terug.

Taliban weet wel waar Bin Laden zit

kEUS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Taliban-regime in Afghanistan weet nog steeds waar Osama Bin Laden zich ongeveer bevindt. Dat heeft de ambassadeur van de Taliban in Pakistan gezegd op de Britse televisie. Ambassadeur Zaeef kwam terug op uitspraken van de Taliban-leiding dat Bin Laden zoek zou zijn.

Volgens Zaeef zit de terroristenleider in een onbekende schuilplaats, maar houdt hij nog wel contact met de buitenwereld. Waarschijnlijk weet hij dus ook wel dat de geestelijke leiding hem heeft opgeroepen om het land te verlaten. De Verenigde Staten willen dat de Taliban Bin Laden uitleveren, omdat hij het brein zou zijn achter de aanslagen in Washington en New York.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo stuurt Pakistan opnieuw een delegatie naar Afghanistan om het Taliban-regime over te halen met de Verenigde Staten samen te werken. Vorige week probeerde Pakistan de Taliban zover te krijgen om Bin Laden aan Amerika uit te leveren, maar die poging mislukte. Vandaag zijn duizenden Pakistanen de straat op gegaan om hun steun te uiten voor het beleid van president Musharaff. De Pakistaanse leider steunt de Amerikaanse campagne tegen het terrorisme.

Busmaatschappij weigert Vitesse-fans

Mr_Opel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vitesse moet het over twee weken in de beladen derby tegen NEC waarschijnlijk zonder de steun van haar supporters stellen. Busmaatschappij Connexxion weigert fans van de Arnhemse club naar Nijmegen te vervoeren.

Volgens Connexxion, de vaste vervoerder van de supporters van Vitesse naar uitwedstrijden, is de veiligheid van haar buschauffeurs door supportersgeweld niet meer te garanderen.

Schade

Bussen van het bedrijf liepen vorig jaar tijdens dezelfde wedstrijd voor duizenden guldens schade op. Bij binnenkomst in Nijmegen werden onder meer stenen van een viaduct gegooid.

Volgens een woordvoerder van de busmaatschappij zijn het niet de supporters van Vitesse die problemen veroorzaken, maar supporters van thuisclub NEC. Connexxion weigert daarom met veertien bussen naar de Nijmeegse club te rijden.

Risicowedstrijd

Vitesse slaagt er vooralsnog in niet in om vervangend vervoer te vinden. Ook andere busmaatschappijen willen niet naar Nijmegen rijden. Voor de risicowedstrijd geldt een verplichte combiregeling, dus Vitesse-supporters kunnen niet met eigen vervoer naar Nijmegen.

Volgens Vitesse dreigen haar supporters de dupe te worden van het vervoersprobleem, terwijl zij niet verantwoordelijk zijn voor de vernieling van bussen. "Onze supporters hebben het recht om elke uitwedstrijd te bezoeken", zegt een woordvoerster.

Het handhaven van de orde tijdens voetbalwedstrijden is volgens de Arnhemse club een taak van het openbaar bestuur. De club heeft haar eigen supporters desondanks nog eens op de gedragsregels gewezen. Vitesse heeft de KNVB gevraagd een standpunt in te nemen over het vervoersprobleem.

Politie

Het handhaven van de orde tijdens voetbalwedstrijden is volgens de Arnhemse club een taak van het openbaar bestuur. De Nijmeegse politie laat in een reactie weten haar 'uiterste best' te doen de veiligheid van de bezoekers te garanderen.

NEC

Ook NEC zegt alles in het werk te stellen om de veiligheid te garanderen. Volgens de club waren de vernielingen vorig jaar het werk van zowel NEC-supporters als Vitessenaren. NEC betreurt de schade, maar ziet geen reden zijn supporters extra tot de orde te roepen.

"Maar tegen een paar stenengooiende gekken kunnen wij weinig doen." Vitesse heeft de KNVB gevraagd een standpunt in te nemen over het vervoersprobleem.

Duizend Militairen bij nieuwe NAVO-missie

De nieuwe NAVO-missie in Macedonië zal duizend militairen tellen en drie maanden duren. Dat heeft de Duitse regering donderdag meegedeeld. De militairen zullen circa 175 Europese waarnemers in het Balkanland beschermen.

De NAVO besloot woensdag dat Duitsland de nieuwe missie, die de naam Amber Fox (amberkleurige vos) heeft gekregen, zal leiden. De VN-Veiligheidsraad stemde woensdag unaniem in met de nieuwe missie.

Twee aanhoudingen op nucleair terrein

Bij het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie (GCO) in Petten zijn donderdagmorgen twee nog onbekende mannen aangehouden, omdat zij in bezit waren van valse identiteitbewijzen.

GCO is eigenaar van de nucleaire onderzoeksreactor op het terrein, dat naast dat van het Energieonderzoeks Centrum Nederland (ECN) ligt. Een woordvoerder van de politie kon nog niets zeggen over de identiteit van de aangehouden mannen of waarom ze het terrein bezochten. Voor zover nu bekend zijn de twee gearresteerd nadat ze al op het terrein waren geweest.

Kinderen dood na instorten school

In Nigeria zijn zeker elf jonge kinderen omgekomen toen hun school in de deelstaat Kano instortte door zware regenval. Ooggetuigen melden dat de meeste doden meisjes zijn tussen de vijf en tien jaar oud. Het lemen schoolgebouw was ernstig verzwakt door door de regen van de afgelopen dagen, zo meldt de BBC.

Het noorden van Nigeria wordt al maanden geteisterd door noodweer. Dit jaar zijn in totaal honderden mensen omgekomen en raakten tienduizenden mensen dakloos als gevolg van overstromingen. In augustus verwoestten enorme hagelstenen circa 1000 hectare landbouwland.

Gewonden bij botsing trein in Duitsland

Ongeveer honderd mensen zijn donderdagochtend gewond geraakt bij een botsing tussen twee passagierstreinen in het zuiden van Duitsland. Circa twintig inzittenden liepen zware verwondingen op.

Door nog onbekende oorzaak reden beide treinen op elkaar op het enkelspoor bij het station van Enzisweiler, niet ver van het Bodenmeer. De meeste inzittenden waren scholieren tussen tien en twintig jaar. Na anderhalf uur waren alle gewonden uit de wrakstukken gehaald. Het ongeluk deed zich voor op het traject tussen Lindau en Friedrichshafen. De politie sloot het gebied rond het station van Enzisweiler direct af. Artsen en verpleegkundigen behandelden de gewonden ter plaatse, voordat die naar ziekenhuizen in de omtrek werden gebracht. Ook waren er tenten om gewonden tijdelijk onder te brengen.

Bedankt E. Cartman, die ons dit meldde via de newssubmit

Artsen transplanteren eierstokken in arm

Eierstokken getransplanteerd naar arm

Amerikaanse artsen hebben succesvol eierstokken van twee vrouwen getransplanteerd naar hun arm. Daar hervatten ze de productie van eitjes. De nieuwe methode kan een uitkomst zijn voor vrouwen die door behandeling van baarmoederhalskanker of gezwellen aan de eierstokken onvruchtbaar zouden worden.

Delen van de eierstokken blijven door de transplantatie gezond, waardoor de vrouwen eventueel nog eigen kinderen kunnen krijgen middels een IVF-behandeling of een draagmoeder. De patiënten ondervonden geen hinder na de ingreep.

Het is nog niet bekend of de 'getransplanteerde' eitjes goed zijn voor een gezonde zwangerschap. Volgens de artsen kunnen alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks zo'n 70.000 vrouwen baat kunnen hebben bij een dergelijke ingreep, als de behandeling een succes is.

Egel in brand gestoken met benzine

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dierenleed in Etten-Leur. Een overstekende egel is daar gisternacht met benzine overgoten en in brand gestoken. Het diertje overleed. De politie trof het brandende beestje aan. De agenten hebben de vlammen nog gedoofd met hun poederblusser, maar konden de egel niet meer redden.

De politie denkt dat er sprake is van één gestoorde dader of meerdere daders die uit verveling hebben gehandeld. "Dit is zó bizar dat je hoopt dat het niet in de geest van mensen voorkomt. Maar blijkbaar is dat toch het geval."

Indianapolis omgetoverd tot vesting

E_Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het circuit van Indianapolis wordt voor de Grand Prix Formule 1 van Amerika op zondag omgetoverd tot een vesting. Na de aanslagen in New York en Washington wil de organisatie geen enkel risico nemen. Het circuit van Indianapolis wordt omgetoverd tot een vesting.

Indianapolis schakelt een antiterreureenheid van de FBI in, binnen 5 kilometer van het circuit geldt een vliegverbod, alle parkeerplaatsen in de velden rond de baan zijn gesloten en bij elke ingang staan agenten om elke rugzak, tas of koelbox van de bezoekers te controleren.

Vuilniswagen Brandsteder spoorloos

E. Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is vooralsnog een raadsel met welke vuilnisauto quizmaster Ron Brandsteder een aanrijding heeft gehad. Brandsteder werd maandagavond door de politie opgepakt nadat hij onder invloed van drank een aanrijding op het Europaplein in de hoofdstad zou hebben veroorzaakt en vervolgens doorreed.

Zelf zegt de tv-ster in de buurt van de Rai aangereden te zijn door een vuilniswagen van de gemeente Amsterdam. Alle mogelijke vuilophaaldiensten in de stad zeggen echter op dat tijdstip, rond negen uur 's avonds, niet in die buurt te zijn geweest. "Wij rijden na half vier 's middags niet meer. Dan gaan de wagens de garage in", zegt een woordvoerder van het stadsdeel Zuideramstel, dat normaal gesproken rond de Rai afval ophaalt. Het aangrenzende stadsdeel Oud-Zuid heeft exact hetzelfde verhaal, evenals de vuilnismannen die in de buurt van het Europaplein, waar de aanrijding plaatsvond, werken. Bij particuliere bedrijven als BFI, Icova, Bemo en Ganzenstad weet men eveneens van niets.

Een woordvoerster van de Amsterdamse politie wil nu wel bevestigen dat Ron Brandsteder betrokken is geweest bij een aanrijding en op het bureau is verhoord omdat hij doorreed. "Het verhaal dat hij aan De Telegraaf heeft verteld klopt met wat hij ons heeft verteld. Maar ook ik kan niet zeggen wie de vuilnisophalers zijn, omdat dit bij ons niet bekend is."

Vingerafdrukken voor visum

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Buitenlanders die bij een Duits consulaat voortaan een visum voor Duitsland aanvragen, zullen in de toekomst hun vingerafdruk moeten achterlaten. Dit schrijft het Duitse blad Bild vandaag. Het blad vernam dat van bronnen binnen het Duitse parlement. Vingerafdrukken is een van de manieren waarop de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schily de strijd tegen het terrorisme wil opvoeren, aldus Bild.

Om de maatregel in te voeren, moeten alle buitenlandse vertegenwoordigingen in de Bondsrepubliek worden uitgerust met elektronische scanners, waarmee de vingerafdrukken kunnen opgeslagen worden. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich tot nu toe tegen dergelijke veiligheidsmaatregelen altijd fel verzet.

Eén cent belasting

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zijn maar weinig mensen die kunnnen lachen om hun belastingformulier. De burgemeester van de Amerikaanse stad Beaver Dam vond zijn belastingaanslag erg amusant en dat terwijl hij geld moest terugbetalen. Tom Olson is de belastingdienst 1 cent schuldig. Hij hoeft het bedrag niet terug te storten. Het wordt gewoon van het geld dat hij terug zou krijgen afgehouden.

Olson bekeek zijn administratie nog eens goed, maar kon geen fout ontdekken. Toch zal hij de cent betalen,heeft hij gezegd.

Teddybeer bezeten van de duivel

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De brandweer in de Amerikaanse stad Stamford rukte uit met groot materieel toen ze een melding kregen van een brand in een tuin. Daar aangekomen, keken ze vreemd op toen ze oorzaak zagen. Lucson Aladin had een teddybeer ritueel verbrand, mdat hij ervan overtuigd was dat het knuffeltje bezeten was.

Met behulp van een voodoo-gebruik wilde hij het beertje ontdoen van kwade geesten. De Amerikaan heeft een proces verbaal gekregen wegens brandstichting. De heren van de brandweer meldden dat het ging om een doorsnee, zacht, pluizig speelgoedbeertje.

Playstation 2 helft goedkoper

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Goed nieuws voor de verstokte gamers onder ons die nog geen Sony PlayStation 2 in hun bezit hebben. Sony Computer Entertainment heeft namelijk besloten om de prijs van die spelconsole in Europa te verlagen. Voor de felbegeerde console betaal je vanaf 28 september de richtprijs van 322,24 euro en dat is aanzienlijk minder dan de lanceringsprijs van 536,69 euro. De prijzen voor de software blijven onveranderd en schommelen rond de 61,97 euro voor een PS2-game.

Volgens de marketingdienst van Sony zijn er diverse redenen voor de prijsdaling. Zo worden de spelconsoles nu naar Europa verscheept in plaats van overgevlogen. Dat is een hele besparing op vlak van transportkosten. Daarnaast hebben toeleveringsbedrijven scherpere prijzen omdat ze tegenwoordig een grote hoeveelheid onderdelen voor de PS2 kunnen leveren. Bij het begin werden 400.000 consoles per maand verkocht, nu is dat bijna vier keer zoveel, zegt men bij Sony Entertainment.

In de Benelux zijn er tot nu toe al 100.000 PS2's verkocht. Verwacht wordt dat de verkoop van de console na de prijsverlaging spectaculair gaat stijgen, zeker nu de eindejaarfeesten in het vooruitzicht zijn. Van de PlayStation2, die zich vanaf februari volgend jaar aan een ‘internetavontuur’ waagt zijn in de Benelux intussen 100.000 exemplaren verkocht.

Plek in schuilkelder te koop!

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al jaren biedt de Britse boer Parrish plaatsen in zijn ondergrondse bunker aan bij rampen. Naast vijftig familieleden kunnen nog 100 mensen voor 30.000 pond een plaats kopen.Tot twee weken geleden was de animo gering.

Parrish stelt zijn bunker-gemeenschap met zorg samen. Zo houdt hij met iedere kandidaat een gesprek om te bepalen of hij in de groep past. Ook kijkt hij naar de verschillende vaardigheden. Hij zoekt nog een komediant en een electricien. De bunker werd in 1952 gebouwd door de Britse staat. Parrish kocht het complex na de koude oorlog. In vredestijd is het ook beschikbaar voor feestjes.

Universal start met antikopieersoftware

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De platenmaatschappij Universal Music Group, een van de grootste muziekuitgevers ter wereld, wil het digitaal kopiëren van haar cd's voortaan onmogelijk maken. Bedoeling is te beletten dat de schijfjes worden omgezet in via het Internet verspreidbare computerbestanden of ,,gebrand'' worden op lege cd's.

De maatregel komt er na het aanslepende conflict tussen de platenmaatschappijen en muziekuitwisseldiensten op Internet, zoals Napster. De muziekbusiness oogstte enkele successen in de strijd tegen Napster, maar intussen zijn op het Internet tientallen alternatieve programma's beschikbaar die toelaten om een digitaal muziekbestand te kopiëren vanop de computer van een andere aangesloten gebruiker.

,,We hebben geen keuze meer'', verklaarde de vice-president van het concern Vivendie Universal, Edgar Bronfman, ,,Met de piraterij dat nu aan de gang is, kunnen we niet anders dan de artiesten en de houders van auteursrechten beschermen''.

Het nieuwe beschermingssysteem zou al vanaf begin oktober worden toegepast. Muziekliefhebbers die hun cd's voor private doeleinden op hun pc willen kopiëren, zullen dat niet meer kunnen. Kopieën op een cassette blijven wel mogelijk. Bronfman wilde niet kwijt hoe de technologie werkt en welk bedrijf ze heeft bedacht.

Volgens Bronfman worden de cd's mogelijk uitgerust met software die allerlei interactieve gebruiksvormen toelaat. ,,Compensaties'' wilde hij dit niet noemen, maar voorts zei hij wel: ,,Als je het gebruik voor de klant beperkt, moet je hem toch iets kunnen aanbieden om het product aantrekkelijk te houden.''

Tot de Universal-stal behoren onder meer Eminem, U2 en Sheryl Crow. Ook de bedrijven AOL-Time Warner, Bertelsmann Music Group en Sony Music zouden antikopieersystemen testen.

Bin Laden dreigde Bush te doden

XP-Nick had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De organisatie van Osama bin Laden heeft gedreigd President Bush te vermoorden tijdens de G8-top in Genua afgelopen juli. Dit zei President Mubarak van Egypte maandag in een interview met de Franse zender France 3. Het Witte Huis bevestigde het bericht niet. Plannen voor aanslagen op de president worden nooit openbaar besproken.

In een interview met de Franse tv-zender zei Mubarak dat hij in juni een communiqué ontving van Bin Laden waarin de Saudiër dreigt Bush samen met andere G8-leiders te vermoorden tijdens het topoverleg. "Het was een bekend feit", zei de Egyptische president in het gesprek. Bovendien zei Mubarak tegen de Franse krant Le Figaro dat de Egyptische veiligheidsdienst aan de VS hadden gemeld dat er in het dreigement werd gesproken van een 'vliegtuig volgepropt met explosieven'.

Een Amerikaanse veiligheidsbeambte kon de berichten niet bevestigen. Hij zei wel dat de bron van waarschuwingen van buitenlandse veiligheidsdiensten vaak onduidelijk is en dat serieuze bedreigingen moeilijk te onderscheiden zijn van vals alarm.

Bush komt naar Amsterdam

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse band Bush geeft voor het eerst sinds 2 jaar weer een concert in Nederland. Donderdag 29 november staat de rockformatie in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
In 1994 bracht Bush zijn debuutalbum Sixteen Stone uit. Hiervan werden ongeveer 7 miljoen exemplaren verkocht. De opvolger Razorblade suitcase werd vooral in de Verenigde Staten met open armen ontvangen.

Het album kwam op nummer een in de Billboard Album Chart binnen. Dit is de belangrijkste hitparade van de VS. Op 26 oktober komt Golden State uit, het nieuwe album van de groep.

Gevechten in noorden Afghanistan

Smeggel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regerende Taliban en de oppositionele Noordelijke Alliantie hebben woensdag slag geleverd in de provincie Balkh in het noorden van Afghanistan. Dat heeft een militaire commandant van de Alliantie gezegd.

Volgens generaal Abdul Rashid Dostum concentreerden de gevechten zich in de regio rond Zari, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de strategische stad Mazar-i-Sharif. Dostum veroverde in het weekeinde Zari en enkele omliggende districten. De Taliban hebben een tegenaanval ingezet om te voorkomen dat de oppositietroepen verder oprukken naar Mazar-i-Sharif.

De gevechten zijn bijzonder hevig. De Taliban hebben een groot aantal troepen samengetrokken om verdere overwinningen van de Noordelijke Alliantie te verhinderen, maar ze hebben tot nu toe geen succes gehad, aldus Dostum.
Het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP meldde dat de Taliban dinsdag het district Qadis in de westelijke provincie Badghis hebben heroverd, nadat het eerder op de dag door de oppostie was ingenomen.

De Noordelijke Alliantie, die loyaal is aan de afgezette president Burhanuddin Rabbani, heeft de strijd tegen het bewind in Kabul opgevoerd. Dat raakt steeds meer geïsoleerd na de aanslagen in de VS op 11 september.
De Taliban hebben meer dan 95 procent van het land in handen. Washington dreigt met vergeldingsacties in het door burgeroorlog verwoeste land omdat het streng islamitische regime onderdak zouden bieden aan Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de aanslagen op New York en Washington.

Postcodeloterij verloot aandelen KPN

DJK had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Deelnemers aan de Nationale Postcodeloterij kunnen tot het eind van het jaar een bijzondere prijs winnen. De loterij verdeelt tot eind 2001 een miljoen KPN-aandelen onder enkele honderdduizenden winnaars. Dat heeft de loterij dinsdag bekendgemaakt.

De nieuwe bezitters van aandelen KPN krijgen uiterlijk op 5 december 2003 de waarde van hun KPN-aandeel of -aandelen in geld uitgekeerd tegen de dan geldende koers. Mensen die eerder geld willen zien, kunnen hun aandeel op 5 december 2002 omzetten in échte pecunia. Als KPN voor die tijd failliet gaat, ontvangen de prijswinnaars niets.

Grote tunnels afgesloten na bommeldingen

TheOne had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De grote tunnels in Amsterdam en Rotterdam zijn vanochtend in verband met bommeldingen door gewapende militairen en politie afgesloten. Er hebben zich op de aangekondigde tijdstippen echter geen explosies voorgedaan. In- en rond de steden is het verkeer echter helemaal ontregeld.

Het gaat om de Coentunnel, IJtunnel en de Zeeburgertunnel in Amsterdam en de Beneluxtunnel en de Botlektunnel in Rotterdam. Bij de tunnels lopen nog altijd gewapende militairen rond.

Omdat bij de op- en afritten veel politie aanwezig was, werd al spoedig vermoed dat het ging om angst voor aanslagen. De verkeersinformatiecentrale TIC heeft intussen bevestigd dat de afsluitingen inderdaad te maken hebben met bommeldingen.

In de Amsterdamse Coentunnel is in beide richtingen afgesloten met containers, zo melden ooggetuigen. Ook zouden er rupsvoertuigen zijn gearriveerd. Ook de Zeeburgertunnel zou in beide richtingen gesloten zijn.

In de Botlektunnel en de Beneluxtunnel zouden inmiddels eveneens gewapende militairen rondlopen. Het gaat bij de laatstgenoemde tunnel volgens ooggetuigen om ongeveer twaalf militairen bij de noordelijke ingang. Ze zijn in het zwart gekleed en dragen bivakmutsen.

Er hebben zich overigens geen explosies in tunnels voorgedaan om 08.00 en 08.15 uur. Op die tijdstippen zouden volgens in een anonieme brief aan het ANP explosies voordoen in drie tunnels in Rotterdam en Amsterdam.

Ook JP_SPECIAL, HenriPaul, Rembrandt, Invicible, Smirnogff, Arjan, Tha_Duck, JN, Kookaburra, JonkieXL, Doomday, DaFunLovinCrimin@l, skinheadholland, Rivada, Blue Thunder, spiman, Kamelig, sneetz, ungabunga en la.femme.nikita bedankt voor het submitten van dit bericht.

UEFA beslist over afgebroken EC-duel

De UEFA beslist donderdag of het duel tussen Rapid Boekarest en Paris Saint Germain wordt voortgezet. De UEFA-cupwedstrijd werd dinsdag na 113 minuten gestaakt toen de stadionverlichting uitviel. Volgens de regels moeten ook de laatste minuten worden uitgespeeld.

De Fransen vonden het echter genoeg en keerden direct na de wedstrijd terug naar Parijs. Na twee maal 0-0 had PSG in de verlenging via Aloisio als eerste gescoord. Met nog zeven minuten te gaan leidden de Fransen daarom met 1-0. Overspelen vindt trainer Luis Fernandes onzin. ,,We hebben verdiend door te gaan, ik hoop op een faire beslissing van de UEFA.''

De Roemeense premier Adrian Nastase besloot het er echter niet bij te laten zitten. Om de onschuld van Rapid te bewijzen, gelastte hij een speciaal onderzoek naar de oorzaak van de storing. De bevindingen daarvan zijn al naar de UEFA gestuurd. De Roemenen hopen daarmee te bewijzen dat Rapid geen schuld heeft aan de lichtuitval.

VVD en GroenLinks willen gesprek Moslims

De VVD en GroenLinks willen zo snel mogelijk met de moslimgemeenschap praten over de spanningen die zijn ontstaan naar aanleiding van de aanslagen in de Verenigde Staten. Zo kan volgens de partijen worden voorkomen dat alle moslims worden zwartgemaakt.

In de afgelopen dagen zijn diverse moskeeën en scholen beklad en in brand gestoken. VVD-Kamerlid Rijpstra en GroenLinks-Kamerlid Halsema concluderen dat de tolerantie onder Nederlanders ten opzichte van allochtonen lijkt te verminderen. Aan de andere kant zou ook een beperkt deel van de moslimgemeenschap nogal fundamentalistische sympathieen koesteren. De Kamerleden vinden dit geen goed teken.

,,Als we wachten op een escalatie is het te laat'', aldus Rijpstra. ,,We zien die intolerantie nu opkomen, dus die moet direct in de kiem gesmoord worden. Want een hetze tegen een bepaalde groep willen we niet.''

Naast de gesprekken die de fracties zelf met moslimorganisaties willen voeren, willen de VVD en GroenLinks ook weten wat het kabinet gaat doen om het wederzijdse begrip tussen allochtonen en autochtonen te verbeteren. Premier Kok en minister Van Boxtel van Integratie hadden vorige week al een gesprek met moslimjongeren hierover. Maar als het aan Rijpstra en Halsema ligt kan het daar niet bij blijven. Ze willen dat de bewindslieden volgende week in een brief laten weten wat ze verder van plan zijn.

Door foutje van bed gelicht door BVD

De journaliste Yvon van den Broek van het televisieprogramma Netwerk is in de nacht van dinsdag op woensdag door vier agenten in burger van haar bed gelicht. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) verdacht haar van een bommelding.
Van den Broek is bezig met een uitzending over chemische en biologische wapens. Dinsdagmiddag belde ze om zes uur de voorlichter van de Binnenlandse Veiligheidsdienst om wat vragen over dit onderwerp te stellen. Ongeveer op hetzelfde moment kwam er bij de BVD een telefonische bommelding binnen.

Volgens woordvoerder Aart Zeeman van Netwerk heeft de BVD zich vergist en dachten ze dat Van den Broek de bommelding doorgaf. "Dinsdagavond belde iemand haar op en vroeg naar haar naam. Daarna hing hij op. Een paar uur later is ze gearresteerd", vertelt Zeeman.

Netwerk heeft een advocaat ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Zeeman: "De politie bleek van niks te weten. Toen hebben wij een advocaat ingeschakeld." Zes uur na haar aanhouding werd Van den Broek weer vrijgelaten. Zeeman: "Het balletje kwam waarschijnlijk aan het rollen, omdat Netwerk meldde dat een van hun journalisten gevangen zat."

De woordvoerder van de BVD bevestigt de aanhouding van Van den Broek. Volgens hem is er sprake van een vergissing. Hij erkent dat de bommelding en het telefoontje van de journaliste zijn verwisseld. Achteraf is inmiddels gebleken dat de bommeldding loos alarm was.

Van den Broek is woensdagmiddag uitgenodigd op het hoofdkantoor van de BVD in Leidschendam. Daar heeft de veiligheidsdienst verontschuldigingen aangeboden.

PSV klopt Lazio in Champions League

Er ligt een wereld van verschil tussen het PSV in Europa en dat in de vaderlandse competitie. In de Champions League werd woensdag voor de tweede achtereenvolgende keer gewonnen, deze keer van Lazio (1-0). Het houdt de hoop op internationale avonturen levend.

PSV begon geconcentreerd en agressief, ofwel op een wijze zoals Gerets die in de nationale competitie ook graag zou zien. Toch waren aanvankelijk de Italianen het dichtst bij de openingstreffer. Na iets meer dan een half uur nam Mendieta, de van Valencia gekomen vedette van Spanje, de bal ineens op de schoen. Met hulp van de binnenkant van de paal hield Kralj het schot nog net buiten het doel.

Kort daarna kwam PSV op voorsprong. Hofland kopte in na een hoekschop, kreeg de bal via de ,,kluts'' opnieuw voor de voeten en schoot van dichtbij raak. Onverdiend kon de voorsprong niet worden genoemd. Door goed aanvalsspel hadden de Eindhovenaren eerder mogelijkheden gehad via Van Bommel, Kezman en Bruggink.

Door de achterstand gedwongen moest Lazio vervolgens het spel gaan maken. Dat is tegen de natuur van de Romeinen. Het kwam het tempo in de wedstrijd ook niet ten goede. PSV koos meer en meer voor de voorzichtigheid. Dat werd nog eens in de hand gewerkt door het uitvallen van Van Bommel na ruim een uur. PSV's belangrijkste man van dit moment blesseerde zich bij een onschuldig lijkende buiteling.

De kansen werden ongeveer eerlijk over beide elftallen verdeeld. Hofland kopte nog een keer boven op de lat, aan de andere kant genoot Lopez tegen Nikiforov van opvallend veel ruimte. Eénmaal kon de Argentijn zelfs geheel vrij voor Kralj verschijnen, maar schoot hij ongecontroleerd naast. Verder mocht PSV blij zijn dat scheidsrechter McCurry de bal niet op de stip legde, nadat Kralj in de slotminuut de ingevallen Inzaghi ogenschijnlijk torpedeerde.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.