Syfilisepidemie treft vooral Vlaamse mannen

Het aantal syfilisbesmettingen in Vlaanderen is het afgelopen jaar verdrievoudigd. Ook raken meer mannen besmet dan vrouwen. Dat blijkt uit de cijfers die woensdag op het seminarie 'Liefde in tijden van syfilis' in het Tropisch Instituut in Antwerpen werden bekendgemaakt.
Volgens cijfers van de Gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap werden de voorbije weken in Antwerpen 58 besmettingen vastgesteld bij mannen (41) en vrouwen (17). Ook in Brussel is er sprake van een toename. Deze abnormale stijging wordt bevestigd door een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Dat analyseerde de gegevens van 47 labs uit 134 peillaboratoria uit de periode januari-maart 2001. Daaruit blijkt dat drie keer zoveel mensen drager waren van het virus dan in dezelfde periode het jaar voordien.

De dragers zijn meestal homoseksuele mannen die het virus opliepen tijdens wisselende, onveilige seksuele contacten in sauna's en darkrooms. Hetero's lopen dan weer een groter risico tijdens bezoeken aan prostituees. Eén man liep het virus op in een megadancing.
Ook in grote steden in Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland is sprake van een syfilisepidemie. Volgens Dokter Han Fennema, hoofd van de GG°GD-soa-polikliniek in Amsterdam is het aantal besmette patiënten even hoog als in het midden van de jaren '80, net voor de eerste grote aids-preventiecampagnes werden gevoerd.
De incubatieperiode van het virus duurt gewoonlijk tien tot twintig dagen en kan uitzonderlijk oplopen tot drie maanden. Meestal gaan besmette patiënten naar de dokter als ze uitwendige zweren op hun geslachtsorgaan hebben. Maar deze meestal pijnloze zweren kunnen ook inwendig zijn: in de keel of in de vagina. Die genezen vanzelf. In een tweede fase geeft de bacterie voorgaande klachten zoals koorts, huiduitslag, moeheid, haaruitval en wratachtige onstekingen.
Het virus maakt dat een hiv-positieve persoon veel besmettelijker en een hiv-negatieve persoon veel ontvankelijker is voor het aids-virus. Besmette zwangere vrouwen lopen een grotere kans op een doodgeboren kind, of dat de baby afwijkingen zal hebben. De artsen van het Tropisch Instituut raden het gebruik van het condoom aan om het virus te voorkomen. In geval van twijfel over een besmetting raden ze een test aan die de huisarts kan uitvoeren.