Vacature-aantal stijgt niet meer

Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal van 2001 gelijk gebleven. Eind juni 2001 stonden er 218.000 vacatures open. Dit waren er evenveel als een jaar eerder, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag gemeld.

Ook in het eerste kwartaal van dit jaar groeide het aantal openstaande vacatures niet meer. Tot 2001 was er een periode van zeven jaar onafgebroken groei. Het aantal vacatures ligt nu stabiel op een hoog niveau. In het tweede kwartaal van dit jaar bereikte het aantal vervulde vacatures een recordhoogte van 270.000. De werkloosheid is laag en stabiel, aldus het CBS.

In de industrie komen steeds minder vacatures vrij. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is een afname van 8.000 te zien. Tot nog toe wordt deze afname gecompenseerd door een stijging van het aantal onvervulde arbeidsplaatsen in de zorg en zakelijke dienstverlening.

Volgens de laatste raming van het CBS komt de economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 1,5 procent. Ondanks de vertraagde groei is de arbeidsmarkt volop in beweging. Dit jaar waren hoge aantallen nieuwe en vervulde vacatures te zien.