FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 september 2001

Muziek cd's kopieer beveiligd

Patrick had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf volgend jaar zullen alle nieuwe muziek-cd's uitgegeven door Vivendi Universal onmogelijk te kopiëren zijn. Het bedrijf is overgegaan tot de maatregel omdat de verliezen door piraterij en diensten als Napster te hoog zijn opgelopen. "We hebben geen andere keus als we onze artiesten en rechthouders willen beschermen", verklaart vice-voorzitter Edgar Bronfman.

Vivendi Universal is een van de vijf grootste platenmaatschappijen ter wereld en geeft het werk uit van muzikanten als Elvis Costello, BB King, PJ Harvey, Sheryl Crow en U2.

Hoewel het nu een paar maanden bekend is dat platenfirma's experimenteren met verschillende kopieerbeveiligingen, is Vivendi Universal de eerste om al zijn muziek-cd's te beschermen. Het bedrijf is van plan om vanaf 2002 alle nieuwe cd's met zo'n systeem uit te rusten. Van wie de technologie afkomstig is, wil Vivendi niet kwijt. Er zijn verschillende spelers op de markt, die elk hun eigen technologie hebben. Macrovision, Midbar en SunnCom zijn de meest prominente.

Autodrop slokt banaantjes op

DJK had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na meer dan tachtig jaar komt er einde aan het zelfstandig bestaan van de suikerwerkfabriek in Waddinxveen waar de bekende mierzoete banaantjes gemaakt worden. Familiebedrijf Schuttelaar Suikerwerken is overgenomen door Concorp, de makers van Autodrop.

De productie van de banaantjes zal onverminderd doorgaan op de locatie in Waddinxveen, zoals dat al 75 jaar gebeurt. "Schuttelaar is ooit begonnen met het maken van mokkababbelaars voor in de koffie", zegt een woordvoerder van Concorp. "Maar al snel daarna volgden de banaantjes en die zijn nooit meer weggeweest."

Concorp, overigens ook een familiebedrijf, houdt zich in binnen- en buitenland bezig met het maken, verdelen en verkopen van zoetwaren. Autodrop en Oldtimers worden in de eigen fabriek Van Slooten gemaakt. Verder levert het zoetwaar zoals Fredent, Fisherman's Friend en Lindt aan de detailhandel.

De overnamesom wordt niet bekendgemaakt. Alle 75 medewerkers van Schuttelaar gaan mee naar Concorp.

Explosieve aardappels

Dustar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij de aardappelverwerkingsfirma Bravi in het Belgische Sint-Truiden hebben werknemers vrijdagochtend twee handgranaten gevonden in een lading aardappelen. De vrachtwagen met 8 ton aardappelen was gearriveerd uit Frankrijk.

De springtuigen zijn vermoedelijk afkomstig van de Tweede Wereldoorlog. Mogelijk zitten nog meer granaten in de lading. Vandaar dat de firma de vracht onaangeroerd moet laten tot de Belgische mijnenopruimdienst DOVO ter plaatse is gekomen.

Taliban-aanhanger in schoolbestuur

draadnagel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aanhanger van de Taliban zit in het schoolbestuur van de islamitische Al Iman-school in Almere. De Al Iman-school raakte woensdag in opspraak omdat er een kalender is aangetroffen waarop onder andere een brandend vliegtuig te zien is dat voor New York in zee stort. Volgens islamoloog Hans Jansen gaat het om propaganda-materiaal van moslim-extremisten.

Het bewuste schoolbestuurslid is Mohammad Nazir Tanwir, een Afghaan die al jaren in Nederland woont. Tanwir maakt met zijn broer Halim het blad Al Bader (Volle maan), dat Afghanen in Nederland heeft opgeroepen zich tot de Taliban te bekeren.

De Al Iman-school wil niets zeggen over de rol die Tanwir speelt op school. De voorzitter van het bestuur, A. Salihi, wil alleen kwijt dat zijn functie 'strikt formeel' is. ,,Wij vergaderen een keer per maand, en hoe hij denkt over de Taliban weet ik niet. Op school praten we nooit over politiek.''

Kok: geen acute dreiging terroristen

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nederland is er momenteel geen acute terroristische dreiging, zo heeft premier Kok gezegd na afloop van de ministerraad. Niettemin moeten we overal op bedacht zijn: "nonchalance is het laatste wat bij de situatie past", aldus de eerste minister.

Kok reageerde op het tumult dat een dag eerder was ontstaan na de dreigbrief over aanslagen in tunnels. Hij weersprak het idee dat het kabinet "overdreven" reageerde met de inzet van gemaskerde en zwaarbewapende militairen.

We nemen alle bommeldingen serieus, zei Kok. "Elke melding wordt op zijn merites beoordeeld".

Ford ontwikkelt airbag voor voetgangers

Dustar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Organisaties die zich bezighouden met verkeersveiligheid zeggen het al langer: autoconstructeurs moeten meer doen voor de veiligheid van voetgangers en fietsers. Ford heeft daar nu een oplossing voor...

Zodra een voetganger of fietser wordt aangereden, worden verschillend airbags opgeblazen die er voor zorgen dat het slachtoffer op een kussen terecht komt in plaats van op de motorkap.

Zoals ze zeggen: rust zacht :-)

Berlusconi piekert niet over excuus

DJK had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Italiaanse premier Berlusconi is niet van plan zich te verontschuldigen voor zijn uitspraken over de islamitische wereld. Die leidden woensdag tot veel verbazing en kritiek. Berlusconi zei vrijdag in het Italiaanse parlement dat hij verkeerd is geïnterpreteerd.

,,Het spijt me dat woorden verkeerd geïnterpreteerd en uit hun context gehaald zijn en dat daardoor mijn Arabische en islamitische vrienden zijn gekwetst'', aldus Berlusconi.

Ook werd bekend dat de premier dinsdag in Rome enkele islamitische diplomaten zal ontvangen. Waarnemers zien dit als een poging de rimpels weer glad te strijken.

Berlusconi zei woensdag in Berlijn onder meer dat ,,we ons bewust moeten zijn van de superioriteit van onze (westerse) beschaving, een systeem dat welzijn, mensenrechten, en in tegenstelling tot de islamitische landen, vrijheid van godsdienst en politieke rechten garandeert''.

De Arabische Liga eist excuses en van Teheran tot Rabat is met verontwaardiging op de uitspraken gereageerd. Ook veel politici van de Europese Unie veroordeelden de uitspraken.

Vrouw Ferdie E. moet uitkering terugbetalen

De vrouw van Heijn-ontvoerder Ferdi E., kunstenares Els Hupkes, moet ruim een ton terugbetalen aan de gemeente Landsmeer. Het gaat om een bijstandsuitkering, die ze ontving toen haar man in de gevangenis zat.

Ze moet het geld terugbetalen omdat haar man onlangs 700.000 gulden aan WAO-uitkering heeft gekregen. Er zijn geen juridische mogelijkheden dat bedrag terug te vorderen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken vrijdag gemeld. De Tweede Kamer en de familie Heijn reageerden zeer ontstemd toen bleek dat Ferdi E. zeven ton tegemoet kon zien. Vanwege de WAO-uitkering voor haar man vervalt met terugwerkende kracht het recht van Hupkes op de bijstandsuitkering.

Ze ontving de uitkering over de periode 1988-1997. De gemeente Landsmeer kan alleen terugvorderen over de jaren 1992-1997. Dat heeft onder meer te maken met verjaring. Landsmeer kan beslag leggen op haar bezittingen als Hupkes het bedrag niet op kan brengen.

Loting UEFA cup

Roda JC - Maccabi Tel Aviv
FC Utrecht - Parma
Grasshoppers - FC Twente
FC Kopenhagen - Ajax
Legia Warschau - Valencia
Leeds United - Troyes
Girondis Bordeaux - Standard Luik
Fiorentina - FC Tirol Innsbruck
Union Berlin - Litex Lovech
Glasgow Rangers - Dinamo Moskou
FC Sankt Gallen - SC Freiburg
Ipswich Town - Helsingborgs
Paris Saint-Gemain - Rapid Wien
Internazionale - Wisla Kraków
PAOK Saloniki - Marila Pribram
Halmstads BK - Sporting Lissabon
Real Zaragoza - Servette FC
NK Osijek - AEK Athene
CSKA Kiev - Club Brugge
Viking FF - Hertha BSC
Brøndby IF - Varteks Varazdin
Hapoel Tel Aviv - Chelsea
Celta de Vigo - Slovan Liberec
AC Milan - CSKA Sofia

Kies je favorieten, al zullen de meeste wedstrijden weinig verrassends opleveren.

Leon van Bon naar Domo

Leon van Bon rijdt volgend seizoen voor de Belgische wielerformatie Domo-Farm Frites. De Apeldoornse coureur, woonachtig in de Belgische plaats Hasselt, tekende donderdag een overeenkomst voor twee seizoenen bij de ploeg van Patrick Lefevere.

Van Bon (29) stapte afgelopen winter over van Rabobank naar Mercury-Viatel. Dat werd geen succes. Viatel ging failliet en renners en begeleiding van de Amerikaanse fusieploeg hebben al maanden geen salaris meer ontvangen.

Ploeggenoot Van Petegem stapte enkele weken geleden over naar Collstrop. Van Bon zal dit jaar niet meer van shirt veranderen. "Leon is vandaag afgestapt in het Circuit Franco-Belge. Hij is wat grieperig. Dit jaar zal hij niet voor onze ploeg rijden", aldus Lefevere."

Van Bon treft bij Domo onder meer landgenoten als Max van Heeswijk en Servais Knaven. Lefevere sluit niet uit dat er nog een Nederlander wordt aangetrokken. "Jans Koerts en Jeroen Blijlevens hebben zich aangeboden. Maar alles hangt af van geld. Ons budget is niet oneindig."

Berging Koersk uitgesteld wegens storm

mow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De berging van de gezonken kernonderzeeër Koersk is door zwaar weer voorlopig uitgesteld. Een zware storm maakt het bergen op de Barentszzee momenteel onmogelijk. Berger Smit Internationale durft niet te zeggen wanneer het werk kan worden hervat.

De Russische meteorologische dienst had de storm donderdag al voorspeld, maar verwachtte deze pas volgende week. Nu blijkt dat de storm dit weekeinde de bergingsplek al bereikt. De meteorologen gaan uit van zeer hoge golven, tot zes of zeven meter. Dat is ruim twee keer zo hoog als het maximum dat de bergers aankunnen.

De storm betekent mogelijk een zware slag voor de bergers. Smit was van plan om zondag met het takelen te beginnen, om de Koersk dan woensdag naar Moermansk te kunnen brengen. De ervaring leer echter dat slecht weer op de Barentszzee weken tot maanden aan kan houden. Als het tegenzit, wordt bergen van het wrak dit jaar zelfs geheel onmogelijk.

Ajax spits blijkt hersenletsel te hebben

De Ajacied Hossam blijkt tijdens de UEFA Bekerwedstrijd tegen Apollon Limassol hersenletsel te hebben opgelopen. Tot twee keer toe kwam de spits in botsing met een tegenstander. Eerste onderzoek wees een hersenschudding uit, maar de Egyptenaar heeft ook last van zogenoemde uitvalverschijnselen.

Hoe serieus de blessure is, bleek vrijdagochtend op het vliegveld van Larnaca. Hossam zat in een rolstoel. Bij aankomst in Amsterdam vertelde trainer Co Adriaanse dat de aanvaller voor nader onderzoek naar het VU-ziekenhuis gaat. "Bij een eerste hersenscan op Cyprus was niets te zien, maar hij heeft wel last van uitvalverschijnselen. Zo voelde hij weinig kracht meer in zijn linkerbeen."

Hossam werd donderdagnacht ondergebracht op de kamer van clubarts Piet Bon. Die maakte Hossam om het uur wakker. Dat is gebruikelijk bij een hersenschudding. Bij Ajax is men behoorlijk geschrokken van het ongeluk van de voetballer, die aan een sterke periode bezig is. Adriaanse: "Ik heb dit nog niet meegemaakt, niet als gymleraar, niet als voetballer en niet als trainer. Ik heb geen idee hoe lang hij is uitgeschakeld."

Thaise masseert borsten groter

Noot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een masseuse uit Bangkok beweert dat ze, door middel van een traditionele Thaise massage, de afgelopen jaren bij vele duizenden vrouwen de borsten heeft vergroot.

Voor de kliniek van de 34-jarige vrouw staat een billboard met daarop de tekst: "Wij slaan uw kleine borsten groot." In werkelijkheid worden de borsten gemasseerd en slaat de masseuse op bepaalde andere gedeeltes van het lichaam, om de boezem te vergroten.

In zes sessies van elk tien minuten verplaatst ze door te slaan en te knijpen vet van de plaatsen waar het niet moet zitten, naar de plek waar het wel thuishoort. De behandeling eindigt met een les in speciale oefeningen en massagetechnieken om de borsten in vorm te houden.

De behandeling is overigens niet voor elke vrouw geschikt. Vrouwen die te dun zijn of te weinig vet hebben, moeten hun heil nog steeds bij de plastisch chirurg zoeken.

Hackers kraken bankrekening Bin Laden

Admin en botter17 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een groep Engelse Hackers zegt een Soedanese bank te hebben gehacked en gegevens van Osama bin Laden en zijn organisatie Al Qaeda te hebben verzameld. Kim Schmitz, een bekende ex-hacker uit Duitsland, heeft dat bekendgemaakt. De miljonair loofde eerder 10 miljoen dollar voor de vangst van Bin Laden.

Volgens Schmitz is de informatie is doorgespeeld naar de FBI. Die wil het nieuws ontkennen noch bevestigen.

De bank kwam woensdag in het nieuws toen in de Amerikaanse Senaat bekend werd gemaakt zij tijdens haar oprichting een startkapitaal kreeg van Osama Bin Laden. Daarbij zou het gaan om een bedrag van 50 miljoen dollar.

GSM opladen zonder stopcontact

ryser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mobiele bellers die een GSM van Motorola in hun bezit hebben, hoeven binnenkort niet meer een stopcontact in de buurt te hebben om hun mobiele telefoon op te laden.

De fabrikant heeft een oplader ontwikkeld op basis van Freeplay- technologie. Freeplay staat bekend om producten als lampen en radio's, die zelf in hun energiebehoefte voorzien. De overeenkomst met Motorola betekent voor Freeplay haar eerste stappen in de mobiele-communicatiesector.

Het apparaatje kan op verschillende typen aangesloten worden en wordt opgeladen door middel van handmatige opwinding. Een opwindsessie van 45 seconden is voldoende voor 3-6 minuten spreektijd en enkele uren standby-tijd. De oplader wordt naar verwachting in november op de markt gebracht.

Joints roken lokt schizofrenie mogelijk uit

Mensen die aanleg hebben voor schizofrenie, lopen mogelijk een grotere kans geestesziek te worden door softdruggebruik. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat cannabis een gespleten persoonlijkheid veroorzaakt bij geestelijke gezonde mensen. Dat zegt psychiater Daniël van Dijk op basis van onderzoek in psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch in Castricum.

Van Dijk bekijkt de effecten van softdrugs op schizofrenie. In de gezondheidszorg bestaat al langer de indruk dat schizofrenen buitensporig veel joints roken. Het onderzoek van Van Dijk bevestigt dat vermoeden.
Een van de vragen is waarom veel schizofrenen naar cannabis grijpen. Patiënten geven dikwijls zelf aan dat ze gebruiken om te ontsnappen aan hun waanideeën of juist hun apathische toestand. Het is dus mogelijk, aldus Van Dijk, dat de drugs fungeren als een soort zelfmedicatie.

Waanideeën

Maar ook dringt zich de vraag op of cannabis juist de oorzaak is van verhevigde waanideeën en paranoïde angsten. Volgens Van Dijk is het nog veel te vroeg om dergelijke conclusies te trekken. ,,Wel moeten we de mogelijkheid open houden dat bij mensen die al aanleg hadden om de ziekte te krijgen, schizofrenie misschien door cannabisgebruik wordt uitgelokt.''

Hij sluit uit dat softdrugs schizofrenie veroorzaakt bij geestelijk gezonde mensen. ,,Het zou betekenen dat het aantal schizofrenen toegenomen zou zijn sinds de jaren zestig, toen softdrugs in zwang raakten. Dat is niet het geval. Ook in landen waar cannabis nog veel meer gebruikt wordt dan hier, komt schizofrenie niet vaker voor.''

VS verhardt toon tegen Israel

De Verenigde Staten hebben Israël en de Palestijnen gevraagd "te breken met de praktijken uit het verleden" en het pas gesloten akkoord te versterken om vrede te bereiken.

Washington heeft zijn toon verhard tegenover Israël, dat gevraagd wordt op te houden met de invallen in Palestijns gebied en het vernietigen van Palestijnse huizen. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Washington noemde de laatste inval van Israël in de Gaza- strook "een provocatie".

Aan de Palestijnen vraagt Washington om efficiënte acties te ondernemen om het geweld te stoppen, en de daders en aanstokers ervan aan te houden.

Drankgebruik cafébezoekers veel te hoog

Eenderde van de cafébezoekers in Nederland vertoont een riskant drinkgedrag. Ze drinken dagelijks of meerdere keren per week minstens vier tot vijf glazen alcohol. Dat blijkt uit het onderzoek Antenne 2000 dat Jellinek Preventie heeft laten uitvoeren.

Bij het onderzoek waren vijfhonderd cafébezoekers betrokken met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Cafébezoekers denken volgens het onderzoek veel te makkelijk over alcohol. De norm over een aanvaardbaar aantal alcoholische consumpties ligt onder hen veel hoger dan de medische norm (gemiddeld drie glazen). Ruim 22 procent van de bezoekers vindt elf à vijftien glazen pas te veel. Twaalf procent van de bezoekers vindt tussen de zestien en twintig glazen te veel, terwijl 4,4 procent vindt dat je pas overmatig drinkt als je meer dan twintig glazen achterover slaat.

Volgens het onderzoek verlaat driekwart van de cafébezoekers eens in de maand het pand wel eens in dronken of aangeschoten toestand. Tien procent van de ondervraagden drinkt zich meer dan vijf keer per maand een stuk in de kraag.

Mixjes en drugs

Veel trendy cafébezoekers halen voor bier hun neus op en geven de voorkeur aan populaire alcoholische mixjes. Behalve het traditionele gerstenat zijn vooral cocktails (50 procent), shooters (12 procent) en champagne (8 procent) populair.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 10 procent van de cafébezoekers cannabis gebruikt, terwijl cocaïne en XTC populair zijn bij respectievelijk 3 en 2 procent van de bezoekers. Cocaïne wordt steeds populairder. Telde Nederland in 1997 nog 5200 mensen met een cocaïneprobleem, in 2000 is dit aantal toegenomen tot 7850, aldus R. Kerssemakers van Jellinek.

Drinkers die meer dan 9,5 glazen achter de kiezen hebben, zijn eerder geneigd vernielingen te plegen dan mensen die vijf consumpties hebben genuttigd. Jellinek concludeert dat er meer moet worden gedaan om alcoholmisbruik tegen te gaan. In samenwerking met onder meer de reclassering wordt een cursus ontwikkeld voor jongeren die onder invloed geweldsdelicten hebben begaan.

Ontuchtzaak op chr. school Staphorst

Het bestuur van de Willem-Alexander basisschool in Staphorst heeft aangifte gedaan van een ontuchtige handeling door een leerkracht. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bevestigd.

Dinsdag werd al bekend dat de leerkracht van de christelijke basisschool was geschorst. Het OM maakte toen bekend dat er sprake was van een vermoedelijke ontuchtzaak. Volgens persofficier G. de Haas gaat het bij de ontucht om een eenmalige handeling. Het OM is een onderzoek begonnen. De directeur van de school wil geen uitspraken doen over de zaak.

Tineke Verburg verlaat de TROS

TROS-presentarice Tineke Verburg heeft na 22 jaar besloten de omroep te verlaten. Dat heeft de TROS vandaag bekend gemaakt. Volgens een woordvoerster vindt Verburg dat uit de programma's die haar werden aangeboden geen waardering spreekt.

Zwaarwegend criterium voor haar beslissing was het onduidelijk blijven of ze het nieuwe programma Studio 2 zou presenteren. Onduidelijk is of ze al een nieuwe werkgever heeft gevonden.

Verburg begon bij de TROS als omroepster. Daarna presenteerde ze Aktua, Triviant en Aktua in Bedrijf. Met Triviant is ze nog even te zien, omdat daarvan nog nieuwe afleveringen op de plank lagen.

Elitetroepen VS zoeken in Afghanistan

Elitetroepen van het Amerikaanse leger zijn al twee weken in Afghanistan op zoek naar Osama bin Laden. Ze kunnen hem echter niet vinden en vragen omringende landen om extra inlichtingen. Dat meldt de Amerikaanse krant USA Today op basis van uitlatingen van Amerikaanse en Pakistaanse regeringsmedewerkers.
De aanwezigheid van de teams, die bestaan uit drie tot vijf man, is niet officieel erkend door de Amerikaanse en Pakistaanse regeringen. Hun aankomst twee weken geleden is al opgemerkt door diverse Afghaanse kranten, en zal geen verrassing zijn voor de Taliban.

De teams hebben de opdracht Bin Laden te vangen, en als dat niet lukt moeten ze hem proberen vast te houden in een bepaald gebied totdat de Amerikaanse luchtmacht bombardementen uitvoert.

Al sinds 13 september

De speciale teams van de Amerikaanse land- en luchtmacht arriveerden op 13 september in Afghanistan. Er is een commandocentrum ingericht om de activiteiten te coördineren.

De teams, gesteund door Blackhawk MH-60K helikopters, zoeken in Afghanistan naar Bin Laden. De zoektocht is vooral gericht op grotten en ondergrondse bunkers in het zuidwesten van het land, in de buurt van de stad Kandahar. Bin Laden zou in dat gebied verblijven.

Ook de Britse Special Air Services zouden bij de zoektochten betrokken zijn.

Bronnen: USA Today, Reuters

Miljoenenbuit bij inbraak bij Duitse tv-ster

In het Oostbelgische Elsenborn hebben onbekenden een week geleden ingebroken in het landhuis van de Duitse tv-presentratrice Margaretha Schreienmakers ("Big Diet").

De daders kraakten een brandkast en maakten zo'n 1,25 miljoen mark (620.000 euro) buit. Het alarm van de woning was niet afgegaan. Bovendien was een bewaker uitgerekend die dag ziek.

Volgens Schreienmakers was het hele gezin thuis, maar heeft niemand wat gemerkt. De verzekering heeft 128.000 euro uitgeloofd aan wie de buit kan terugbezorgen.

Britten verwachten nieuwe aanslagen

Osama bin Laden zal volgens de Britse regering de komende weken mogelijk opnieuw aanslagen plegen, als hij de middelen daartoe heeft. "Ik heb begrepen dat hij voorbereidingen treft voor terreuraanslagen met grote gevolgen, die de komende weken gepleegd moeten worden, als hij daartoe in staat is", zei minister van Europese aangelegenheden Peter Hain vrijdag tegen de BBC, steunend op inlichtingenrapporten. Minister van buitenlandse zaken Jack Straw zei dat er mogelijk aanslagen in Groot-Brittannië op stapel staan. "We weten niet precies waar.

Aan de ene kant wil niemand van ons ongerustheid zaaien bij het publiek, maar het zou onverantwoordelijk zijn om niet voor mogelijke gevaren te waarschuwen", zei Straw. De Britse politie heeft eerder gezegd dat ook Londen het doelwit kan worden van aanslagen.

ANP neemt IPB over

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) neemt Internet Persbureau IPB over van de Ilse Media Groep. Met de overname bouwt ANP zijn vooraanstaande positie als leverancier van nieuws en nieuwsgerelateerde data verder uit.

ANP gaat IPB gebruiken als platform voor 'content syndication', het verzamelen, bewerken en verspreiden van informatie die niet behoort tot de kernactiviteiten van het ANP (nieuws en nieuwsgerelateerde gegevens). Het persbureau wil op het gebied van content syndication de belangrijkste speler worden op de Nederlandstalige markt. IPB als merk is daartoe het geschikte instrument.

Op de Nederlandstalige markt bestaat een uiteenlopende en groeiende vraag naar informatie, waaraan het ANP tot dusver niet kon voldoen. Het gaat daarbij om onderwerpen als lifestyle, autonieuws, entertainment en horoscopen. Deze informatie zal het ANP nu verzamelen en distribueren onder de merknaam IPB.

Het ANP is één van de belangrijkste multimediale nieuwsleveranciers van Nederland. Afnemers van het ANP zijn dagbladen, radio, tv, overheden, organisaties, bedrijven, internet service providers en mobiele operators. Het persbureau levert meer dan 180.000 nieuwsberichten en 75.000 foto's per jaar voor de gedrukte media. Daarnaast voorziet het ANP niet alleen in meer dan 40.000 nieuwsberichten per jaar voor mobiele toepassingen maar ook meer dan 100.000 audiofiles per jaar.

B.B.Thornton maakt single voor A.Jolie

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Terwijl Angelina Jolie ervoor zorgt dat de Afghaanse vluchtelingen geholpen worden (ze schonk zopas 1 miljoen $ aan de VN-vluchtelingenorganisatie) begint haar man, acteur Billy Bob Thornton een zangcarriëre. Z'n eerste single wordt een ode aan z'n knappe vrouw en krijgt dan ook de vrij toepasselijke titel: 'Angelina' mee.

Het is vooral uitkijken naar de clip bij de single, die bevat immers intieme beelden van het koppel in eigen huis. De ‘Tomb Raider’-actrice leerde Thornton kennen tijdens de opnames van de film ‘Pushing Tin’.

Ze heeft op 25-jarige leeftijd al een mislukt huwelijk achter de rug met Johnny Lee Miller, bekend als Sick Boy uit de 90's cultfilm 'Trainspotting'.

Nijmegenaar ontsnapt aan ontvoering

lique had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 38-jarige Nijmegenaar is donderdagavond aan een ontvoering ontsnapt door een politiebureau binnen te lopen. Een van zijn belagers kwam hem achterna, maar bleef netjes in de hal wachten tot de man zijn verhaal aan agenten had gedaan. Daarop heeft de politie deze 36-jarige belager aangehouden.

De 38-jarige man liep op straat toen er een auto met drie mannen naast hem stopte. De mannen wilden hem dwingen in de auto te stappen. De Nijmegenaar had reden om bang voor deze mannen te zijn en voor zijn leven te vrezen, aldus een woordvoerder van de politie. Daarom rende hij weg en sprong in een bus, die toevallig stopte.

De bus reed naar de omgeving van het politiebureau. De drie mannen achtervolgden de bus. Een van de drie mannen ging het bureau in en werd daar opgepakt. De politie is nog op zoek naar de twee andere belagers van de Nijmegenaar.

Ammoniaklek bij kippenslachterij

mow had ons via de newssubmit het volgende te melden: Ammoniaklek

Bij kippenslachterij Goossens in het Brabantse Asten is vrijdagmorgen een lek ontstaan in een vat met 10.000 liter ammoniak. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Een speciale eenheid voorzien van gaspakken is bezig het lek te dichten.

Uit metingen in de omgeving blijkt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Waardoor het gat is ontstaan, is vooralsnog onduidelijk. Het vat staat op het dak van de slachterij. De productie is nadat het lek was ontdekt, stilgelegd. De ongeveer vijfhonderd werknemers zijn tijdelijk ondergebracht in een vlakbij gelegen hotel. Sommigen hebben last van een droge mond en een paar mensen klaagden over duizeligheid. Voor zover bekend is niemand afgevoerd naar een ziekenhuis.

Hoeveel ammoniak is vrijgekomen, is niet bekend. Maatregelen in de omgeving zijn niet nodig. De slachterij ligt vlakbij de A67. Het verkeer op die autosnelweg ondervindt geen hinder.

Vermisten WTC teruggebracht tot 4620

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal vermisten na de aanslag op het World Trade Center in New York is teruggebracht tot 4.620. Het gaat hier zeker niet om definitieve cijfers, zo heeft de burgemeester New York, Rudolph Giuliani, donderdag gezegd. De daling van het aantal slachtoffers is een gevolg van controle van de verschillende lijsten van vermisten. Een aantal namen die twee of meer keren werd meegeteld, kon worden geschrapt, zei de burgemeester op een persconferentie.

Israëlisch bedrijf kreeg WTC-waarschuwing

Admin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Israëlische instant-messagingbedrijf Odigo is twee uur voor de aanslag op het WTC in New York gewaarschuwd voor de op handen zijnde aanslag.

De inhoud van de waarschuwingen en de gegevens van de afzender zijn niet bekend gemaakt, omdat de FBI de zaak in onderzoek heeft. Wel werd medegedeeld dat de zender van het bericht geen bekende was van de medewerkers. Het IP-adres is wel bekend.

Nadat de aanslagen waren gepleegd, zo'n twee uur nadat de berichten waren ontvangen, waarschuwden de medewerkers het management van Odigo, die de Israëlische veiligheidsdienst inschakelden.

Bin Laden: 'Heilige oorlog gaat door'

De gezochte terrorist Osama bin Laden heeft nogmaals alle betrokkenheid bij de aanslagen op 11 september ontkend. Verder benadrukte hij dat de heilige oorlog, de jihad, ook zonder hem door zal gaan, zo meldde een Pakistaanse krant in Karachi vrijdag.

"Er zijn over de hele wereld gebieden waar islamitische strijders een jihad voeren. Ook als ik verdwijn, zal de heilige oorlog voortgezet worden", aldus Bin Laden. Hij benadrukte dat jihadstrijders actief zijn in Kabul, Tsjetsjenië en onder de Palestijnen, maar ook in Bosnië, Sudan, Myanmar en Kashmir.

CDA: Positie De Hoop Scheffer wankelt

De positie van CDA-leider De Hoop Scheffer wankelt, nadat donderdagavond partijvoorzitter Van Rij plotseling is afgetreden. Volgens Van Rij is de houding van De Hoop Scheffer ten opzichte van de Kamerverkiezingen van volgend jaar te defensief en wil het dagelijks bestuur van de partij dat niet De Hoop Scheffer maar Van Rij lijsttrekker wordt.

Het partijbestuur van het CDA komt zaterdag in spoedzitting bijeen. Ook een aantal belangrijke provinciale afdelingen van het CDA dringt inmiddels aan op het vertrek van De Hoop Scheffer of twijfelen aan zijn leiderschap. "Hij is beschadigd. Met zo iemand kun je de verkiezingen niet in", aldus het Noord-Brabantse partijbestuurslid H. Binderhagel vrijdagochtend.

"Laten we eerlijk zijn. Jaap lag niet lekker bij het electoraat", zegt Binderhagel. "Hij functioneerde niet goed. De Hoop Scheffer was bang voor een competentiestrijd. Nu er sprake is van een crisis, moeten we hem niet langer gedogen." Binderhagel toont zich bijzonder enthousiast over Van Rij. "Een buitengewoon heldere denker, een man met visie."

Pakistan overlegt weer met Taliban

Een Pakistaanse delegatie zal later op de dag opnieuw overleg voeren met het Taliban-bewind van Afghanistan over de uitlevering van Bin Laden. Het overleg zal in Kandahar plaatsvinden.

De Taliban lieten gisteren weten dat ze Bin Laden opnieuw hebben gevraagd het land vrijwillig te verlaten. Dat duidt erop dat ze toch weten waar hij zich bevindt. De VS ziet Bin Laden als brein achter de aanslagen van 11 september. De Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken heeft voor de BBC toegegeven dat de VS niet weet waar Bin Laden zich momenteel schuilhoudt. "Maar we zullen hem vinden", waarschuwde hij.

Allochtonen doen bevolking groeien

Kookaburra + Ali + Bigs hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De bevolkingsgroei in Nederland is de afgelopen vijf jaar voornamelijk voor rekening gekomen van allochtonen. Tweederde (ruim 300.000) van de totale toename van het aantal inwoners in Nederland (bijna 500.000) is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) veroorzaakt door niet-westerse allochtonen.

Op 1 januari 2001 woonden er bijna anderhalf miljoen niet-westerse allochtonen in Nederland. Iets meer dan de helft van de groei van het aantal niet-westerse allochtonen kan aan immigratie worden toegeschreven, iets minder dan de helft aan geboorte.

Doordat niet-westerse allochtonen sterker in aantal toenemen dan de rest van de bevolking, stijgt hun aandeel in de bevolking. In 1996 bedroeg het aandeel niet-westerse allochtonen 7,6 procent, nu is dat 9,3 procent.

De vier grootste groepen niet-westerse allochtonen worden gevormd door Turken (320.000), Surinamers (309.000), Marokkanen (273.000) en Antillianen en Arubanen (117.000). Deze vier groepen tezamen vormen de meerderheid van de niet-westerse allochtonen. De grootste procentuele groei deed zich de afgelopen vijf jaar voor bij de Antillianen, als gevolg van een relatief omvangrijke immigratie. Het aantal Antillianen en Arubanen is nu ruim eenderde hoger dan vijf jaar geleden.

'Feestende' Marokkanen in Ede geschrokken

spiman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokkaanse jongeren in Ede hebben niet gefeest na de aanslagen op Amerika. Er was geen sprake van toeterende auto's, vlaggen of vrolijkheid. De groep was al op straat voor het bekend worden van de terreurdaden en heeft, zoals vaker, de politie willen provoceren. Dat blijkt uit een intern buurtonderzoek, een verklaring van de politie en gesprekken met betrokkenen.

Na het incident, in de namiddag en avond van 11 september, bracht de Edese politie een persbericht uit waarin over 'feestende jongeren' werd gesproken. 'Dit gezelschap gedroeg zich uiterst opgetogen over de aanslagen in Amerika.' Die woorden zijn een eigen leven gaan leiden, zegt de opsteller ervan, H. Munniksma, die betreurt dat Ede nu tot in het buitenland te boek staat als de plek waar moslims uitkwamen voor hun vreugde over de terreur.

'Achteraf moet je zeggen dat mijn bericht niet objectief en zuiver was. Van een feest was geen sprake, in de zin van ballonnen of toeterende auto's. Het was een provocatie als altijd, maar wel een met een slechte timing.'

Ook buurtbewoners kunnen zich niets herinneren van vrolijkheid, blijkt uit een onderzoek van Osmose, een Gelderse instelling voor multiculturele ontwikkeling.

Niets gemerkt

Een groot aantal heeft zelfs niets van het incident gemerkt. Medewerkers van Osmose interviewden bewoners van de wijk Veldhuizen A, waar het incident plaatshad, en concluderen dat het 'feest' niet meer dan een doordeweekse rel was. 'Het zijn jongens die zich altijd lastig gedragen op die plek', zegt adjunct-directeur M. Piard van Osmose. 'Dat deden ze nu ook. Een van onze consulenten was ter plekke en hij herkent weinig van de berichtgeving in de media.'

De politie, die een wijkpost heeft vlak bij het bruggetje waar de jongeren meestal rondhangen, kwam dinsdagmiddag in actie nadat bewoners van de flat tegenover de brug hadden geklaagd over overlast.

politie provoceren

Vier agenten probeerden de jeugd tot de orde te roepen. Dat, zeggen de Marokkaanse jongens en hun begeleiders, pakte verkeerd uit. 'De politie heeft geprobeerd een discussie met ons aan te knopen', schrijven ze in een verklaring. 'Wij hebben de aanwezigheid van de politie niet op prijs gesteld en hebben provocerend gereageerd op de politie, zoals altijd.'

De jongens zijn 'zeer geschokt en geschrokken', staat in hun verklaring, en betuigen medeleven met de slachtoffers in Amerika.

Russen vinden 8 ton explosieven in vliegtuig

De Russische douane heeft donderdag in een vrachtvliegtuig 8000 kilo explosieven gevonden. De vondst werd tijdens een inspectie gedaan op het vliegveld Domodevo in Moskou. De partij is in beslag genomen.

In het vliegtuig lagen verder 594 ontstekers. Het toestel was afkomstig uit Oostenrijk en zou via de Russische hoofdstad naar Kazachstan vliegen.

De vracht was verstuurd door een Spaans bedrijf. Volgens de douane zijn de papieren waarschijnlijk vervalst.

Met dank aan Admin en mow voor dit bericht!

Big Brother: Battles, exit en nieuwe bewoners

Big Brother is vandaag alweer een beetje anders dan gisteren. 1 bewoner heeft het Huis verlaten, en er zijn 2 nieuwelingen.
Het was donderdagavond, en dat betekent dat er in Almere veel gebeurt. Gisteren kregen de bewoners een battle voor hun kiezen, die helaas voor het arme team niet tot wisseling van verblijfplaats leidde.
De Battle was een 'race om de gewichten'. Van beide teams was er 1 persoon die in vijf minuten zoveel mogelijk gewichten naar de overkant naar een modderbad moest brengen. Van het arme team mocht Frank kilo's sjouwen, en bij het rijke team was Pascal de sjouwer. Na vijf minuten bleek dat Pascal net even iets harder had gesjouwd dan Frank, wat een verschil van 1 kilo opleverde. Arm blijft arm en rijkt blijft rijk.

Exit Nancy
Big Brother is een afvalrace, en gisteravond was de eerste demonstratie daarvan: een van de bewoners moest het Huis verlaten. Die ene bewoner was Nancy. Ze zat nog maar een week in het Huis, en mocht gisteren vertrekken.

Nieuwe bewoners
Wekelijks komen er uit het Spaanse Huis twee bewoners naar Nederland. Zo ook gisteren. Coos, het beste maatje van Pascal in Spanje, en Richard, het vriendje van Nancy in Spanje, werden gisteren naar Almere gebracht. Gert-Jan mocht kiezen wie van de twee hij in z'n team krijgt en dat was Coos. Richard bleef daarom over voor het arme team.

Nog een Battle
De nieuwelingen mochten zich gisteren meteen bewijzen: 's nachts werden Coos en Richard opgeroepen voor nog een Battle. De heren mochten met drie dartpijltjes strijden voor het lot van hun teamgenoten. Helaas ging de overwinning wederom naar het Rijke team. Met 2 punten verschil heeft Coos een hoger puntenaantal dan Richard.

"Drie kleine biggetjes" nu ook politiek correct

Het overbekende sprookje van de ‘drie kleine biggetjes’ is nu ook in de politiek correcte versie te zien. Een Australisch theatergenootschap maakte een productie waarbij de wolf het huisje van de biggen wel omverblaast, maar in plaats van ze op te eten vervolgens vredig met de roze wezens samen wil leven.

De boodschap van dit alles is natuurlijk dat mensen met verschillende achtergronden heel goed samen kunnen lezen. En dat is in deze tijd van haat en oorlog natuurlijk mooi om te horen…

Prinselijke rel in Groot-Brittannië

Het illegaal filmen en volgen van de 19-jarige Britse prins William, die maandag in de Schotse kustplaats St. Andrews aan een vierjarige studie kunstgeschiedenis is begonnen, heeft gisteren tot een enorme prinselijke rel geleid.

Terwijl de roddelpers en andere media de afspraken naleefden de toekomstige koning van Groot-Brittannië niet te storen tijdens zijn verblijf in het universiteitsstadje, maakte een filmploeg van het productiebedrijf Ardent van zijn oom prins Edward, de broer van prins Charles, diverse opnamen. Prins William voelde zich zo belaagd dat hij boos zijn vader belde om prins Edward te vragen onmiddellijk de opnamen te laten stoppen.

Hiervoor had het universiteitsbestuur de tv-ploeg al van haar terreinen laten verwijderen. Echter, ook na de tussenkomst van prins Charles filmden de tv-makers gewoon verder. Hierop belde de inmiddels in grote razernij ontstoken Charles opnieuw zijn broer Edward. Pas toen pakten de tv-ploeg haar biezen.

Prins Charles overweegt de productiemaatschappij van zijn broer nu voor de Commissie voor de Persklachten te slepen. Hun verhouding was al slecht, omdat Charles zich ergert aan de commerciële activiteiten van Edward en zijn vrouw Sophie, de gravin van Wessex. Hij ervaart de tv-opnamen als een dolkstoot in de rug. Hoewel prins Edward inmiddels zijn excuses heeft aangeboden, is de rel niet over. Het koninklijk hof is bang dat ook andere media zich nu niet meer gebonden voelen William met rust te laten.

Nokia Game wordt geprolongeerd

De populaire Nokia Game van telefoonfabrikant Nokia Mobile Phones wordt dit jaar vervolgd. Op 4 november start de derde editie van het spel. Vanwege het succesvolle verloop in 2000 (met in Nederland 42.742 spelers) is besloten het spel nu in 28 landen in Europa en het Midden-Oosten te spelen.

Gebaseerd op de ervaringen van vorig jaar, wordt verwacht dat er nog meer mensen zullen deelnemen. Nokia Game kan gespeeld worden door mensen met een internetaansluiting, een e-mailadres en een mobiele telefoon. Het biedt de spelers de gelegenheid in de huid te kruipen van een personage om een raadsel op te lossen binnen het kader van een fictief verhaal. De spelers ontvangen boodschappen en aanwijzingen via elk denkbaar medium, zoals het internet, tv, radio, voicemail, sms, tijdschriften en dagbladen.

Het spel is gratis en richt zich tot een publiek van 15 tot 35 jaar, zowel mannen als vrouwen.

Accoord over publieke nieuwszender

De plannen voor een aparte nieuwszender bij de publieke omroep zijn door de Raad van Toezicht van de NOS goedgekeurd. Per september 2002 start Nederland 2 overdag als proeftuin hiervoor.

In eerste instantie wordt TV2 alleen overdag, van 6.00 tot 19.00 uur, een nieuwszender, later groeit het kanaal uit naar een 24-uurszender, dat zich in 2005/2006 op een aparte (vierde) publieke zender zal vestigen. Omdat voor zo'n kanaal waarschijnlijk geen doorgifteplicht (verplichting voor kabelmaatschappijen om het kanaal aan de abonnees door te geven) gaat gelden, heeft de NOS voor deze termijnen gekozen. In de tussentijd kan de NOS dan kabelexploitanten en programmaraden warm maken voor het vierde kanaal.

De NOS wil eigenlijk ook een apart cultuurkanaal, maar daarvoor is nog geen geld beschikbaar. De NOS-plannen maken deel uit van een meerjarenbegroting waarop is aangedrongen door staatssecretaris Van der Ploeg (Media). De NOS gaat uit van 40 miljoen gulden voor themakanalen en 60 miljoen gulden voor investeringen in internet. Wolffensperger heeft goede hoop dat de Tweede Kamer en Van der Ploeg het eens zijn met de plannen.

Intieme video Britney en Justin gestolen

daFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britney Spears en haar vriend Justin Timberlake van 'N Sync zijn het slachtoffer geworden van een inbraak in hun vakantiehuisje. De vier jonge daders namen voor 12000 gulden aan spullen mee, waaronder sterke drank, videoapparatuur en een videotape met ‘intieme momenten’ tussen Britney en Justin.

Volgens de politie had het paartje vergeten om de achterdeur af te sluiten, toen ze vertrokken voor een boswandeling. Britney werd erop gewezen dat ze op deze leeftijd geen sterke drank in huis mag hebben, maar verklaarde dat de drank van een ouder familielid was.

Over de ‘intieme’ video wil de politie verder niets kwijt, evenmin is bekend of er al copieën in omloop zijn. Britney en Justin beweren bij hoog en laag dat ze met sex wachten tot na hun huwelijk.

Aardbeving in Australië

E_Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Westen van Australië is vanmorgen opgeschrikt door een zware aarbeving. De schok had een kracht van 5,4 op de schaal van Richter. Er is nog niets bekend over eventuele slachtoffers of schade.

De beving was te voelen tot in Perth en was het hevigst bij Burakin, een klein dorp in een landelijk gebied op 220 kilometer ten noord-oosten van Perth. Na de grote schok waren nog zeker 22 kleinere schokken te voelen.

Scheidrechter helpt verliezers

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een scheidsrechter van een voetbalwedstrijd voor amateurs had zo te doen met het verliezende elftal, dat hij besloot de spelers een handje te helpen. Wimpole 2001 stond met 18-0 achter van Earls Colne.

Nadat een van de spelers een corner had genomen, schopte de arbiter de bal in het doel en rende vervolgens het veld rond om de felicitaties aan te nemen van de verbaasde voetballers en fans.

Beide teams konden de actie van de scheidsrechter wel waarderen.

5IVE... 4... Split !!!

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Boysband 5IVE is niet meer ! Donderdagavond heeft de populaire boysband na 4 jaar haar split bekendgemaakt. De groep lichtte gisteravond haar beslissing toe op de muziekzender MTV. Volgens 5IVE-lid Richie was de dag van de beslissing de zwaarste uit hun carriëre.
Of de leden van 5IVE aan een solocarriëre denken is nog niet bekend. De laatste tijd waren er vaak problemen met groepslid Sean die vaker niet dan wel opdook tijdens repetities en dergelijke. In de laatste video werd hij zelfs vervangen door een kartonnen evenbeeld. Vorige maand kwam 5ive's derde album Kingsize op de markt en de single Let's dance doet het voortreffelijk in de charts. 5IVE scoorde bij ons vooral hits met ‘If you gettin’ Down’ en ‘Slam Dunk (da funk). Volgende maand komt hun afscheidssingel uit ‘Close To Me’. In de bijbehorende video krijg je de mooiste momenten te zien uit 4 jaar 5IVE...

Vlucht keert terug naar LA na onrust

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een toestel van luchtvaartmaatschappij Air Canada dat van Los Angeles naar Toronto vloog, heeft rechtsomkeer gemaakt nadat een passagier aan boord 'ongeregeldheden' had veroorzaakt. Dit zegt de FBI. De vlucht van Air Canada, met 128 passagiers aan boord, keerde gisteravond om kwart voor 11 onze tijd terug. Volgens de BBC werd het toestel bij zijn terugkeer vergezeld door twee F-16 gevechtstoestellen. President Bush heeft immers twee luchtmachtgeneraals toestemming gegeven in noodgevallen passagiersvliegtuigen neer te halen die een bedreiging voor Amerikaanse steden vormen. De aard van de onrust is nog onduidelijk. De onruststoker is opgepakt door het FBI. Z'n identiteit is niet bekendgemaakt.

Destiny's Child goes X-Mas

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De populaire R’n’B-band Destiny’s Child brengt je over een kleine maand al een beetje in kerststemming. Op 23 oktober verschijnt immers hun nieuwe cd "Eight days of Christmas". De cd bevat bekende kerstklassiekers, die voor de gelegenheid in een swingend R'n'B-kleedje zijn gestoken. Om de plaat te beluisteren moet het, volgens de meiden van Destiny’s Child, niet noodzakelijk kerst zijn.”Het wordt een swingend album dat je ook door het jaar moet kunnen draaien” zo zeggen groepsleden LaToya, Michelle en Kelly. Vandaar dat het geruime tiid voor de eindejaarsfeesten op de markt komt. Destiny’s Child wordt beschouwd als één van de populairste R’n’B-acts van de laatste jaren. Ook in Nederland genieten ze massale belangstelling. Hun concerten op 6 en 7 november in Ahoy, Rotterdam zijn dan ook al lang uitverkocht.

Hoeveel bromfietsen heb je gestolen?

Slayher had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Eindhovense GGD houdt de komende twee weken een enquête in de stad onder 6.000 scholieren van veertien en zestien jaar. De uitslagen worden volgens GGD-epidemioloog P. van Nierop vergeleken met die van een soortgelijk onderzoek onder scholieren in 1996. De GGD wil zo beter inzicht krijgen in de trends, bijvoorbeeld met betrekking tot drugsgebruik.

Tweede- en vierde-klassers van nagenoeg alle middelbare scholen in Eindhoven nemen de komende twee weken deel aan deze ondervraging over roken, (on)veilig vrijen, gebruik van alcohol, drugs, slaap- en kalmeringsmiddelen, spijbelen, kleine criminaliteit en gokgedrag.

Op het Lorentz Casimir Lyceum vulden de leerlingen gisteren de enquête in. Pien Minnen en Ruud Verhagen uit 4 vwo en Kiki Doornbos en Luc van der Donk uit 2 havo waren er snel klaar mee.

'Ik kon bij bijna alles ontkennend antwoorden', vertelt Ruud, daarmee vooral doelend op de vragen over drugs en kleine criminaliteit.

Vragen als 'Hoe vaak heb je de afgelopen twaalf maanden dingen gestolen uit woningen of auto's?' vinden de vier vooral lachwekkend. 'Vooral om die vraag hoeveel bromfietsen je in de afgelopen twaalf maanden gestolen hebt, moest ik hard lachen.'

De vier vinden zichzelf ook niet bij een risicogroep horen. Drie van de vier hebben wel eens een sigaret geprobeerd en de oudste twee zijn ook wel eens zat geweest als ze op stap gingen, maar met drugs houden ze zich bijvoorbeeld helemaal niet bezig. Kiki: 'Een paar die ik ken van mijn leeftijd roken wel eens een joint, maar zelf zou ik dat nooit doen.'

Sterke stijging

Toch bleek uit de GGD-enquête vijf jaar geleden dat het gebruik van drank en drugs door jongeren uit de regio Zuidoost-Brabant de laatste jaren sterk was gestegen. Ruim een kwart van de jongens van vijftien en zestien jaar dronk toen minstens twintig glazen alcohol per week. Hasj en wiet, maar ook xtc, waren aan een flinke opmars bezig. Afgezet tegen de landelijke cijfers was het xtc-gebruik in de regio anderhalf tot twee keer zo hoog.

Conrector P. Verstegen van de onderbouw denkt niet dat de vier leerlingen uitzondering op hun school zijn. 'Je hoopt natuurlijk dat je er redelijk uitkomt als school. Als ik kijk naar de leerlingen hier, denk ik ook dat de resultaten heel erg mee zullen vallen. Maar ik verwacht dat als we de rapportage terugkrijgen, we er wel iets mee willen doen qua voorlichting.'

De bedoeling van de GGD is ook dat scholen zelf bepalen wat ze met de gegevens doen. Zo hebben een aantal scholen vijf jaar geleden na afloop van de enquête meegedaan aan het 'Gezonde scholen en genotmiddelen'-project van Novadic dat in de eerste drie klassen aandacht besteedde aan roken, drinken en gebruik van hasj, wiet en xtc. De GGD in Zuidoost-Brabant doet deze keer niet mee aan het onderzoek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.