Busmaatschappij weigert Vitesse-fans

Mr_Opel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vitesse moet het over twee weken in de beladen derby tegen NEC waarschijnlijk zonder de steun van haar supporters stellen. Busmaatschappij Connexxion weigert fans van de Arnhemse club naar Nijmegen te vervoeren.

Volgens Connexxion, de vaste vervoerder van de supporters van Vitesse naar uitwedstrijden, is de veiligheid van haar buschauffeurs door supportersgeweld niet meer te garanderen.

Schade

Bussen van het bedrijf liepen vorig jaar tijdens dezelfde wedstrijd voor duizenden guldens schade op. Bij binnenkomst in Nijmegen werden onder meer stenen van een viaduct gegooid.

Volgens een woordvoerder van de busmaatschappij zijn het niet de supporters van Vitesse die problemen veroorzaken, maar supporters van thuisclub NEC. Connexxion weigert daarom met veertien bussen naar de Nijmeegse club te rijden.

Risicowedstrijd

Vitesse slaagt er vooralsnog in niet in om vervangend vervoer te vinden. Ook andere busmaatschappijen willen niet naar Nijmegen rijden. Voor de risicowedstrijd geldt een verplichte combiregeling, dus Vitesse-supporters kunnen niet met eigen vervoer naar Nijmegen.

Volgens Vitesse dreigen haar supporters de dupe te worden van het vervoersprobleem, terwijl zij niet verantwoordelijk zijn voor de vernieling van bussen. "Onze supporters hebben het recht om elke uitwedstrijd te bezoeken", zegt een woordvoerster.

Het handhaven van de orde tijdens voetbalwedstrijden is volgens de Arnhemse club een taak van het openbaar bestuur. De club heeft haar eigen supporters desondanks nog eens op de gedragsregels gewezen. Vitesse heeft de KNVB gevraagd een standpunt in te nemen over het vervoersprobleem.

Politie

Het handhaven van de orde tijdens voetbalwedstrijden is volgens de Arnhemse club een taak van het openbaar bestuur. De Nijmeegse politie laat in een reactie weten haar 'uiterste best' te doen de veiligheid van de bezoekers te garanderen.

NEC

Ook NEC zegt alles in het werk te stellen om de veiligheid te garanderen. Volgens de club waren de vernielingen vorig jaar het werk van zowel NEC-supporters als Vitessenaren. NEC betreurt de schade, maar ziet geen reden zijn supporters extra tot de orde te roepen.

"Maar tegen een paar stenengooiende gekken kunnen wij weinig doen." Vitesse heeft de KNVB gevraagd een standpunt in te nemen over het vervoersprobleem.